Dialog mellan det civila samhället i Europeiska unionen och det i kandidatländerna

I detta meddelande fastställs en strategisk ram för utvecklingen av en dialog mellan det civila samhället i Europeiska unionen och det i kandidatländerna. Syftet är att bättre informera allmänheten i medlemsstaterna om effekterna av anslutningen och allmänheten i kandidatländerna om EU:s historia, verksamhet och värderingar. Dialogen kommer att fortskrida och utvecklas parallellt med anslutningsförhandlingarna och dess inriktning kan därför behöva ändras

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén av den 29 juni 2005 - Dialog mellan det civila samhället i EU och det i kandidatländerna [KOM(2005) 290 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning]

SAMMANFATTNING

Kommissionen vill råda bot på den brist på information och förberedelse som medborgarna uppvisade vid förra utvidgningen. Den avser att genom en dialog med det civila samhället i Turkiet och det i Kroatien stärka kontakterna och öka utbytet av erfarenheter samt fördjupa kunskapen om och förståelsen för varandra.

Kommissionen använder den bredast möjliga definitionen av begreppet "civila samhället" *. Kommuner och andra lokala organ uppmuntras också att delta i dialogen.

Dialogen utformas på olika sätt för Kroatien och för Turkiet. Kommissionen lägger särskild tonvikt vid förbindelserna med Turkiet. Den föreslår att de nuvarande verksamheterna skall byggas ut och kompletteras med nya verksamheter.

Utbyggnad av pågående verksamheter

Kroatien

Unionen samarbetar med det civila samhället i Kroatien inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen (stabiliserings- och associeringsavtalet med Kroatien trädde ikraft den 1 februari 2005). Dialogen förstärks av Kroatiens deltagande i olika gemenskapsprogram, t.ex. sjätte ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och Tempusprogrammet.

Turkiet

Nationella och europeiska institutioner har redan utvecklat bilaterala verksamheter med Turkiet som faller inom ramen för dialogen mellan de civila samhällena.

EU finansierar redan flera verksamheter som syftar till följande:

Nya verksamheter

Utvecklingen av dialogen mellan de civila samhällena är en långsiktig process som bör ske på grundval av de behov som de civila samhällena uttrycker. Kommissionen väntar sig att det civila samhällets aktörer skall spela en aktiv roll i den fortsatta dialogen.

Kroatien

Dialogen med det civila samhället i Kroatien kommer att utvecklas mot bakgrund av hur förbindelserna mellan EU och Kroatien, det regionala samarbetet och försoningen i regionen utvecklas. Kommissionen skulle önska att dialogen med det civila samhället i Kroatien kunde inriktas på sådana områden som är mer direkt relaterade till de praktiska konsekvenserna av EU-anslutningsprocessen och föreslår att man främjar kontakter mellan arbetsmarknadens parter, medierna, icke-statliga organisationer och religiösa samfund i EU och Kroatien.

Turkiet

Kommissionen föreslår en uppsättning verksamheter som syftar till att stärka förbindelserna mellan EU och Turkiet på följande områden:

Kommissionen påpekar också att dialogen mellan de civila samhällena även kommer att handla om frågor som rör religion och omfatta kyrkan och andra religiösa samfund eller sammanslutningar.

Genomförandeåtgärder

Kommissionen kommer regelbundet att rådgöra med personer från Turkiet och EU som valts ut på grund av sina goda kunskaper om förbindelserna mellan EU och Turkiet.

Medlen för den verksamhet som beskrivs ovan kommer i princip att tillhandahållas från budgeten för stödet inför anslutningen för de berörda länderna och eventuellt kompletteras med bidrag från offentliga eller privata organ och från kommissionen. För finansieringen av budgetprogrammen tillhandahåller kandidatländerna budgetbidrag som delvis täcks av medlen inför anslutningen.

För genomförandet av projekten kommer kommissionen om möjligt att använda befintliga strukturer och resurser. Kommissionen tillägger att det vore önskvärt att medlemsstaterna underlättar sina viseringsförfaranden för de turkiska deltagarna i dialogen.

Uppföljning och rapportering

Kommissionen kommer regelbundet att följa upp verksamheten och dess resultat. Mer information om detta finns på Internetportalen Europa. Det kommer att anordnas en särskild studie om EU:s inställning till Turkiet och vice versa för att ge vägledning i samband med den framtida strategiska utvecklingen av dialogen.

Rättsaktens nyckelbegrepp

Senast ändrat den 23.01.2007