Estland - Regionalpolitik

Prioriteringar på kort sikt:

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Prioriteringar på medellång sikt:

Fortsätta att utarbeta rättsliga, administrativa och budgetmässiga ramar som gör det möjligt att föra en integrerad nationell politik för att motverka regionala skillnader och delta i EU:s strukturprogram efter anslutningen.

Utvärdering (oktober 1999)

Estland har antagit en strategi för regional utveckling i syfte att fastställa sina viktigaste prioriteringar inom detta område.

Utvärdering (november 2000)

Inga framsteg har noterats för denna prioritering.

Utvärdering (november 2001)

Estland har reviderat sin plan för nationell utveckling, där landets politik för ekonomisk och social sammanhållning beskrivs. När det gäller förvaltningen av strukturfonderna har endast begränsade framsteg gjorts för att förbättra de administrativa strukturerna och samordningen mellan departementen.

Utvärdering (oktober 2002)

Estland har gjort betydande framsteg när det gäller att förbereda strukturpolitikens genomförande. När det gäller territoriell organisation har Estland träffat en överenskommelse med kommissionen om en tillfällig nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) som innebär att hela landet utgör en enda enhet på NUTS II-nivå och indelas i fem geografiska områden på NUTS III-nivå. Denna territoriella reform, som införts på frivillig basis, har inte inneburit någon väsentlig minskning av antalet lokala myndigheter. I februari 2002 ändrade Estland beslutet om förvaltningsstrukturen för strukturfonderna och Sammanhållningsfonden, där de organ som ansvarar för genomförandet regleras. Genom beslut i februari och april 2002 fastställdes de förmedlande organens olika nivåer. När det gäller programplanering fattade regeringen beslut under 2001 om ett samlat programdokument. Under våren lade regeringen fram ett förslag för arbetsmarknadens parter. Utvärderings- och övervakningsenheten inom finansdepartementet har börjat utarbeta en förhandsbedömning av det samlade programdokumentet. Interna revisionsenheter har också inrättats inom den centrala regeringens utbetalningsorgan. På statistikområdet har insamlingen av regionala uppgifter fortsatt.

Estland har avslutat anslutningsförhandlingarnas kapitel om regionalpolitiken utan att begära några övergångsbestämmelser. Estland måste framför allt koncentrera sig på att utarbeta en strategi för integrerad utveckling i syfte att minska de regionala skillnaderna. Det samlade programdokumentet måste också färdigställas. Stora framsteg har gjorts i upprättandet av förvaltningsstrukturer i och med att organ med ansvar för genomförande av strukturfonderna och Sammanhållningsfonden inrättats. Beslutet från april 2002 om delegering av befogenheter måste dock ändras och de förmedlande organens roll preciseras. Ytterligare insatser krävs när det gäller samordningen mellan departementen och förstärkandet av den administrativa kapaciteten, särskilt i fråga om personalutbildning. Estland har gjort stora framsteg när det gäller särskilda förfaranden för finansiell kontroll, revision, attestering av utgifter och åtgärdande av oegentligheter. Regeringen har dessutom antagit gemensamma revisionsriktlinjer.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Beslut 98/264/EG av den 30 mars 1998

Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 121, 23.4.1998

Beslut 1999/855/EG av den 6 december 1999

Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 335, 28.12.1999

Kommissionens yttrande KOM(97) 2006 slutlig

Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(1998) 705 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(1999) 504 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2000) 704 slutlig

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001)1747

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 slutlig - SEK(2002)1403

Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1201

Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004