Konsumentskydd vad gäller tidsdelat boende och långfristiga semesteravtal

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2008/122/EG om konsumentskydd vid vissa aspekter av avtal om tidsdelat boende, långfristiga semesterprodukter, återförsäljning och byte

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

VIKTIGA PUNKTER

Tydlig information

Innan konsumenten är bunden av ett avtal ska näringsidkaren i god tid kostnadsfritt tillhandahålla tydlig, korrekt och tillräcklig information på ett officiellt språk i konsumentens medlemsstat i Europeiska Unionen (EU).

Informationsformuläret (enligt mallarna i bilagan till direktivet) bör särskilt innehålla information om produkten (när det gäller ett avtal om tidsdelat boende, ett avtal om långfristig semesterprodukt eller ett bytesavtal) eller tjänsten (när det gäller ett återförsäljningsavtal), konsumentens rättigheter och alla kostnader som ska bäras. Det måste anges att det finns ångerrätt och på vilka villkor den får utövas. Denna information är en integrerad del av avtalet.

I all reklam bör det anges var ovannämnda information kan erhållas. Dessutom ska inte ett tidsdelat boende eller en långfristig semesterprodukt marknadsföras som en investering.

Vid säljfrämjande åtgärder eller försäljningshändelser ska dessutom

Ångerrätt

Innan ett avtal skrivs under måste näringsidkaren tydligt göra konsumenten uppmärksam på ångerrätten, ångerfristen och förbudet mot handpenning under perioden. Dessa bestämmelser ska undertecknas separat. Avtalet ska innehålla ett separat standardformulär för frånträdande, vilket ska göra det enklare att frånträda avtalet.

Konsumenten har ångerrätt inom 14 dagar från och med att avtalet har undertecknats eller mottagits, utan att anledning behöver uppges. Ångerfristen förlängs med tre månader i de fall då konsumenten inte har fått informationspaketet och med ett år om konsumenten inte har fått formuläret för frånträdande.

Om en konsument ångrar sig avslutas alla andra eventuella avtal kopplade till huvudavtalet automatiskt och utan kostnad.

Betalning

Handpenning, säkerhet eller skuldförbindelse till näringsidkaren eller tredje part är inte tillåtet under ångerfristen. När det gäller återförsäljningsavtal bör inga avgifter betalas till en näringsidkare innan försäljningen har ägt rum.

Betalningar enligt långfristiga semesteravtal ska göras i lika stora årliga avbetalningar. När den andra avbetalningen har genomförts kan konsumenten avsluta avtalet utan att drabbas av någon straffavgift genom att meddela detta inom 14 dagar efter det att begäran om betalning mottagits.

Gottgörelse

Medlemsstaterna ska informera konsumenterna om prövningsmetoder som finns tillgängliga genom nationell lagstiftning och uppmuntra till att lösa tvister utanför domstol.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktivet gäller sedan den 23 februari 2009 och skulle bli lag i medlemsstaterna senast den 23 februari 2011.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Återförsäljningsavtal. Ett avtal enligt vilket en näringsidkare mot ersättning hjälper en konsument att sälja eller köpa ett tidsdelat boende eller en långfristig semesterprodukt.
Bytesavtal. Ett avtal enligt vilket en konsument mot ersättning ansluter sig till ett bytessystem som ger honom eller henne möjlighet att tillfälligt byta rättigheterna i dennes avtal om tidsdelat boende med någon annan.
Avtal om tidsdelat boende. Ett avtal som löper på mer än ett år och mot ersättning ger konsumenten nyttjanderätt till övernattningsboende under mer än ett tillfälle, vanligtvis under en eller två veckor per år.
Avtal om långfristig semesterprodukt. Ett avtal som löper på mer än ett år och mot ersättning ger konsumenten rätt till boenderabatter eller liknande boendeförmåner, ibland i samband med resor eller andra tjänster.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/122/EG av den 14 januari 2009 om konsumentskydd vid vissa aspekter av avtal om tidsdelat boende, långfristiga semesterprodukter, återförsäljning och byte ((EUT L 33, 3.2.2009, s. 10).

Senast ändrat 03.02.2022