Handlingsplan för kompetens och rörlighet

Den europeiska arbetsmarknaden kan bara fungera väl om Europas medborgare har friheten att röra sig mellan anställningar, verksamheter, länder eller regioner. Det är kommissionens uppgift att se till att de i fördragen fastställda fria rörlighet för arbetstagare mellan medlemsstaterna, garanteras och fungerar i praktiken. Insatser som syftar till att främja utvecklingen av färdigheter för att åtgärda brister på dessa och för att bekämpa flaskhalsar som bromsar den europeiska ekonomin ingår i processen för att främja arbetsrörlighet. Handlingsplanen är avsedd att garantera att de europeiska arbetsmarknaderna blir öppna och tillgängliga för alla senast år 2005.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen av den 13 februari 2002 till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Kommissionens handlingsplan för kompetens och rörlighet [KOM(2002) 72 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Handlingsplanen utgör ett svar på kraven att öka arbetsrörligheten (det vill säga byte av arbete) för arbetstagare från EU:s fattigare regioner till de mer välbeställda regionerna. Bara 0,1 % av EU:s befolkning bosatte sig i ett annat land under 2000, och bara 1,2 % flyttade till en annan region under 1999. Denna låga geografiska rörlighet är särskilt allvarlig när den begränsar arbetsrörligheten i de mest eftersatta regionerna.

I handlingsplanen fastställs dels de tre viktigaste utmaningarna, nämligen bristen på arbetsrörlighet, låg geografisk rörlighet och svårigheten att få tillgång till information om rörlighet, dels anges vilka insatser som bör genomföras i första hand.

Prioriterade insatser

Kommissionen avser att med beaktande av subsidiaritetsprincipen att genomföra prioriterade insatser som utgör reaktioner på utmaningarna i samband med arbetsrörlighet, geografisk rörlighet och brist på information.

För att åstadkomma betydande framsteg vad gäller rörlighet för arbetstagare inom EU fram till 2005, föreslår kommissionen följande prioriterade insatser:

Att öka arbetsrörligheten och utvecklingen av färdigheter innebär

6. Att underlätta geografisk rörlighet innebär

Förbättrad information och tydlighet vad gäller möjligheter till anställning innebär följande:

Kommissionen kommer att årligen utvärdera genomförandet av denna handlingsplan vid Europeiska rådets vårmöte.

Bakgrund

Målen som fastställdes i Lissabon i mars 2000, nämligen kvantitativ och kvalitativ förbättring av sysselsättningen, förstärkning av den sociala sammanhållningen och inrättandet av ett europeiskt kunskapsområde, kräver en kvalificerad och flexibel arbetskraft på mer öppna och mer tillgängliga europeiska arbetsmarknader. I denna handlingsplan uppmanas medlemsstaterna, företagen och arbetstagarna själva att svara på arbetsmarknadens nya krav och man vänder sig till de europeiska regeringarna med ett konkret kortsiktigt mål, nämligen att införa ett europeiskt sjukförsäkringskort.

Till följd av meddelandet om de nya europeiska arbetsmarknaderna, vilket har lett till att man startade en debatt om rörlighet vid Europeiska rådets möte i Stockholm i mars 2001, har kommissionen gett i uppdrag åt en arbetsgrupp på hög nivå att utarbeta en rapport, som utgör grunden till denna handlingsplan.

Detta dokument bygger även på nya europeiska initiativ som är avsedda att förverkliga ett europeiskt område för livslångt lärande och bidra till medborgarnas rörlighet (se särskilt rådets och Europaparlamentets rekommendation (esdeenfr) om rörlighet och handlingsplanen (esdeenfr) i samband med denna, godkänd av medlemsstaterna).

För att förverkliga mer tillgängliga och öppnare arbetsmarknader inom EU fram till år 2005 avser kommissionen att se till att denna handlingsplan beaktas vid den kommande översynen av den europeiska sysselsättningsstrategin och i alla initiativ för inrättandet av ett europeiskt område för livslångt lärande.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén av den 25 januari 2007: "Slutrapport om genomförandet av kommissionens handlingsplan för kompetens och rörlighet" [KOM(2007) 24 slutlig- ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning]. Kommissionen utvärderar handlingsplanen, särskilt i ljuset av 2004 års rapport, eftersom några av insatserna precis införts, och de nya integrerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsättning 2005-2008.

Handlingsplanen bidrar till att förverkliga europeiska arbetsmarknader som är öppna och tillgängliga för alla och som kännetecknas av följande:

Emellertid måste vissa frågor behandlas på ett lämpligt sätt för att handlingsplanen ska genomföras bättre och för att européerna ska känna till vilka rättigheter och möjligheter de har vid flyttning till andra arbeten och länder. Följande viktiga områden återstår:

Europaparlamentets och rådets rekommendation (EG) nr 2006/961 av den 18 december 2006 om gränsöverskridande rörlighet inom gemenskapen i utbildningssyfte: Europeiska kvalitetsstadgan för rörlighet (esdeenfr)[Europeiska unionens officiella tidning L 394, 30.12.2006].

Meddelande av den 6 februari 2004 från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Rapport om genomförandet av kommissionens handlingsplan för kompetens och rörlighet [KOM (2004) 66 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Globalt sett tenderar den ekonomiska tillväxten att sjunka (år 2002 låg ökningen av BNP i EU kring 1 %, medan man förutser att tillväxten för 2003 kommer att ligga på 0,8 %), och den därav följande minskningen av lediga arbetstillfällen kan leda till att benägenheten att byta arbete minskar, vilket kan ha negativa konsekvenser för arbetsrörligheten allmänt sett. År 2002 var exempelvis andelen arbetstagare som stannade mindre än ett år hos samma arbetsgivare (16,4 %) lägre än procentandelen för år 2000 (17,5 %).

I rapporten sammanfattas de positiva och negativa resultaten som hittills uppnåtts. Här anges också att rådet antagit en rad riktmärken för arbetsrörligheten, vilka ska uppnås fram till 2010. Arbetsrörligheten har också kunnat främjas genom ramen Europass som främjar kvalifikationernas tydlighet och överförbarhet. Trots de förseningar i antagandet av utkastet till direktiv om att harmonisera erkännandet av kvalifikationer samt utkastet till direktiv om arbetsrelaterad invandring har det skett framsteg i de förutsättningar som gynnar geografisk rörlighet, bland annat tack vare det europeiska sjukförsäkringskortet (esdeenfr) och en bättre samordning av rättigheterna till social trygghet. Dessutom har informationen och tydligheten vad gäller lediga arbetstillfällen främjats via positiva åtgärder som öppnandet av en europeisk portal (EN) om arbetsrörlighet, lanseringen av informationskampanjen om rörlighet samt moderniseringen av EURES.

Dessutom betonar kommissionen den allt större vikt den fäster vid dessa frågor i de aktuella riktlinjerna för sysselsättning samt i arbetet i samband med dessa inom ramen för programmet Utbildning 2010. I den nya europeiska sysselsättningsstrategin som antogs av rådet den 22 juli 2003 uppmanas medlemsstaterna att förbättra erkännandet av och tydligheten i kvalifikationer och färdigheter, göra det lättare att föra över rättigheterna till social trygghet och pensionsrättigheter, erbjuda lämpliga incitament i skattesystemet och beakta de aspekter av invandringen som berör arbetsmarkanden. I strategin manas också till att arbetssökande i hela EU senast 2005 ska kunna få tillgång till alla lediga plaster som annonseras av medlemsstaternas arbetsförmedlingar. Medlemsstaterna uppmanas också till att införa strategier för livslångt lärande som har en nära koppling till utbildningssystemens framtidsmål.

Slutligen räknar kommissionen upp de områden där det ännu behövs nya insatser, nämligen:

Man måste dock även fortsätta med att undanröja hinder för arbetsrörlighet och geografisk rörlighet.

Rådets resolution (esdeenfr) av den 3 juni 2002 om kompetens och rörlighet [Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 162 av den 6 juli 2002].

Senast ändrat den 28.06.2007