Equal

Gemenskapsinitiativet Equal har till syfte att främja nya metoder för att bekämpa diskriminering och ojämlikhet av alla slag på arbetsmarknaden i samarbete mellan länderna och att främja social och yrkesmässig integration av asylsökande.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till medlemsstaterna av den 14.4.2000 om fastställande av riktlinjer för gemenskapsinitiativet Equal avseende samarbete mellan länderna för att främja nya metoder för att bekämpa diskriminering och alla slags skillnader i samband med arbetsmarknaden [C(2000)853 - Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 127 av den 5 maj 2000].

SAMMANFATTNING

Eftersom medlemsländernas ömsesidiga ekonomiska beroende ökar har en ny avdelning om sysselsättning införts i Amsterdamfördraget (Avdelning VIII). I detta föreskrivs att en europeisk sysselsättningsstrategi (esdeen) ska utarbetas och att årliga riktlinjer ska antas som medlemsländerna ska beakta i sin nationella politik.

Riktlinjerna för sysselsättning, som införlivas i varje medlemslands nationella handlingsplaner (PAN) (DE) (EN) (FR), vilar på fyra pelare:

Europeiska unionen utarbetar en integrerad strategi för att bekämpa social utslagning och diskriminering på grund av bland annat kön, sexuell läggning, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionshinder eller ålder. Politik och program (esdeenfr) på detta område återfinns särskilt i artikel 13 (bekämpning av diskriminering) och artikel 137 i fördraget (främjande av social integrering). Gemenskapsinitiativet Equal medverkar också till att förverkliga denna strategi genom att koncentrera sina åtgärder på arbetsmarknaden.

Europeiska kommissionen önskar bygga vidare på de lärdomar som dragits av programmen ADAPT och EMPLOI (esdeen), som genomfördes under perioden 1994-1999. För perioden 2000-2006 behåller den därför Equal tillsammans med de fyra nya gemenskapsinitiativ (INTERREG III, LEADER+, URBAN II) som presenteras i de allmänna bestämmelserna (EG) nr 1260/1999 för strukturfonderna.

ALLMÄNNA PRINCIPER

Medlemsländerna och kommissionen samfinansierar gemenskapsinitiativet Equal. Endast Europeiska socialfonden (ESF) bidrar till gemenskapsfinansieringen av Equal, som uppgår till 3,274 miljarder euro under 7 år. Föreskrifterna i de allmänna bestämmelserna för strukturfonderna gäller för genomförandet av Equal, särskilt de som rör anpassning av beloppen för gemenskapens finansiering efter åtgärdernas geografiska läge.

Gemenskapsinitiativet Equal skiljer sig från programmen för strukturfondernas mål 1, mål 2 och mål 3. Det utgör ett permanent laboratorium för experiment med utarbetande och spridning av nya sätt att genomföra sysselsättningspolitik som bekämpar diskriminering och ojämlikhet av alla slag, särskilt sådan som drabbar asylsökande. På sikt, när de nyskapande lösningarna har visat sig vara effektiva, ska de spridas till politiska makthavare och ansvariga förvaltningar för att integreras i de viktigaste åtgärderna som stöds genom strukturfonderna.

Varje medlemsland ska lägga fram ett program för gemenskapsinitiativ för kommissionen, där strategin och formerna för genomförande av Equal beskrivs. De åtgärder som finansieras inom ramen för programmen för gemenskapsinitiativ sammanförs i temaområden och genomförs i geografiska eller sektoriella partnerskap för utveckling. Samarbetet mellan nationerna, som ger Equal europeiskt mervärde, bidrar till utbytet av erfarenheter och god praxis. Dessutom är förnyelse en integrerande del av gemenskapsinitiativet. Den kan knytas till processerna (förbättring av existerande tillvägagångssätt, nya metoder eller nya verktyg), eftersträvade syften (mål som stimulerar ny eller lovande kompetens och nya sysselsättningstillfällen) eller sammanhanget (nya administrativa eller politiska strukturer, nyskapande system för åtgärder).

Tematisk infallsvinkel

Medlemsländerna ska formulera sina Equal-strategier utifrån särskilda temaområden som inordnats under de fyra pelarna i riktlinjerna för sysselsättningen (plus temaområdet "asylsökande"). Temaområdena, som kan ses över vartannat år med hänsyn till arbetsmarknadens utveckling, är följande:

Beroende på nationella omständigheter som påverkar prioriteringen av åtgärder ska medlemsländerna, utom i undantagsfall, välja minst ett område i varje pelare. Främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en integrerande del av alla utvalda temaområden, förutom de specifika åtgärder som reserverats för detta under den fjärde pelaren.

Alltefter frågans nationella vidd ska medlemsländerna bestämma en lägsta nivå på åtgärder för asylsökande. Dessa kan indelas i tre kategorier: 1) Asylsökande vars ansökan håller på att undersökas av det berörda medlemslandet. 2) Asylsökande som har tagits emot inom ett humanitärt omflyttnings- eller evakueringsprogram eller som omfattas av en tillfällig skyddsordning. 3) Asylsökande som inte har beviljats flyktingstatus, men som omfattas av andra former av skydd (komplementärt eller underordnat) eftersom deras personliga situation hindrar dem från att återvända till sitt hemland. I Europeiska unionen är de asylsökandes situation svår. Antingen är arbetsmarknaden stängd för dem, eller också är deras tillträde omgärdat med strikta villkor. Därför kan åtgärder som gynnar dem få formen av sektoriella partnerskap för utveckling (åtgärder från alla nationella partner för att finansiera dessa personers integration) eller geografiska (på ett territorium där det finns ett stort antal asylsökande). Åtgärder för asylsökande är det nionde temaområdet i initiativet Equal där partnerskap för utveckling kan tillämpas.

Partnerskap

Partnerskap är ett väsentligt inslag i genomförandet av gemenskapsinitiativet Equal. Partnerskapen för utveckling är de slutliga mottagarna av det ekonomiska stödet och representerar alla berörda och behöriga aktörer: nationella, regionala och lokala myndigheter och gemenskaper, offentliga arbetsförmedlingar, icke-statliga organisationer (NGO), företag -särskilt små och medelstora företag - och arbetsmarknadens parter. Alla dessa aktörer samarbetar för att utforma en strategi för åtgärder inom vart och ett av ovannämnda temaområden. Tillsammans utformar och fastställer de (enligt bemyndigandeprincipen) gemensamma mål och söker nyskapande lösningar för att bekämpa ojämlikhet och diskriminering.

Medlemsländerna väljer det partnerskap som de finner lämpligast med hänsyn till det egna landets situation. Det finns två olika typer av partnerskap:

Då Europeiska socialfonden är den enda gemenskapsfond som stöder utvecklingspartnerskap, kan åtgärder som berättigar till stöd från andra strukturfonder (ERUF, EUGFJ - utvecklingssektionen, FFU) stödjas om de uppfyller bestämmelserna i fördraget, särskilt när det gäller statligt stöd.

ÅTGÄRDER SOM FINANSIERAS

För varje tematiskt åtgärdsområde ska gemenskapsinitiativet Equal stödja fyra olika åtgärder:

SPRIDNING OCH UTVÄRDERING PÅ EUROPEISK NIVÅ

Medlemsländerna, arbetsmarknadens parter och kommissionen samarbetar för att utnyttja den potentiella effekten av de goda tillämpningarna av Equal på den europeiska strategin för sysselsättning. På unionsnivå inrättar kommissionen ett utvärderingssystem för att bedöma gemenskapsinitiativets effekter genom tre olika åtgärder:

Dessutom utför externa tjänsteleverantörer som valts ut efter anbud, vars totala belopp inte får överstiga 2 % av bidraget från ESF, speciella uppgifter som bidrar till att genomföra Equal och får stöd från gemenskapen till 100 % av deras totala utgifter.

GEMENSKAPENS INITIATIVPROGRAM

Enligt den princip för programmering som fastställs i grundförordningen för strukturfonderna och på grundval av medlemsländernas vägledande finansiella anslag skickar dessa förslag till gemenskapsinitiativprogram till kommissionen för att genomföra Equal inom fyra månader efter offentliggörandet av detta meddelande i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Varje gemenskapsinitiativprogram har formen av ett samlat programdokument med en detaljerad beskrivning av följande element: den aktuella situationen när det gäller diskriminering och ojämlikhet på arbetsmarknaden, en förhandsutvärdering av den beräknade effekten på den socioekonomiska situationen lokalt eller på sektorsnivå, strategin för genomförande grundad på de valda prioriteringarna (med ett speciellt avsnitt för asylsökande) och informationsåtgärder, komplementariteten mellan denna strategi och den nationella handlingsplanen, de territoriella sysselsättningspakterna och andra gemenskapsprogram, åtgärder och metoder som främjar lika möjligheter för kvinnor och män, en sammanfattning av erfarenheterna från de tidigare initiativen Adapt och Sysselsättning, formerna för tekniskt stöd som behövs för att genomföra gemenskapens initiativprogram, en vägledande finansieringsplan som anger förväntad medverkan från ESF och beräknat offentligt och privat stöd, förfarandet för samråd med alla partner i beslutsfattandet, formerna för övervakning, kontroll och utvärdering av genomförandet av Equal (infordran av förslag, kontrakt som tilldelats de slutliga mottagarna, integration i politiken eller mainstreaming, övervakningskommitténs sammansättning och insamling av de uppgifter och indikatorer som krävs för en fortlöpande utvärdering).

Efter en förhandlingsperiod på fem månader godkänner kommissionen varje enskilt gemenskapsinitiativprogram genom ett beslut som bekräftar tilldelning av stöd från ESF. Varje gemenskapsinitiativprogram kompletteras sedan med ett programkomplement.

Ytterligare upplysningar om strukturfonderna finns på webbplatsen för Generaldirektoratet för sysselsättning och socialpolitik: Equal (DE) (EN) (FR).

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Förslag till rådets förordning av den 14 juli 2004 om förslaget till rådets förordning om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden [KOM(2004) 492 slutlig].

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning av den 14 juli 2004 om Europeiska regionala utvecklingsfonden [KOM(2004) 495 slutlig].

Akt om villkoren för Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens anslutning till de fördrag som ligger till grund för Europeiska unionen och om anpassning av fördragen - Bilaga II: Förteckning som avses i artikel 20 i anslutningsakten - 15. Regionalpolitik och samordning av strukturinstrumenten. Denna rättsakt föreskriver ett belopp på 223 miljoner euro enligt Equal för de tio nya medlemsländerna mellan den 1 maj 2004 och den 31 december 2006.

Meddelande från kommissionen om fastställande av riktlinjer för andra omgången av gemenskapens initiativ Equal (KOM/2003/840 av den 30 december 2003).

Kommissionens beslut C/2000/1221 av den 12 maj 2000 om fastställande av en preliminär fördelning per medlemsstat av åtagandebemyndiganden för gemenskapsinitiativet Equal för perioden 2000 till 2006.

BESLUT OM GODKÄNNANDE AV GEMENSKAPENS INITIATIVPROGRAM:- Beslut C/2001/31 av den 8.3.2001 (Danmark)- Beslut C/2001/33 av den 8.3.2001 (Frankrike)- Beslut C/2001/34 av den 9.3.2001 (Grekland)- Beslut C/2001/35 av den 8.3.2001 (Förenade kungariket)- Beslut C/2001/36 av den 22.3.2001 (Spanien)- Beslut C/2001/37 av den 9.3.2001 (Sverige)- Beslut C/2001/40 av den 26.3.2001 (tysk- och fransktalande Belgien)- Beslut C/2001/41 av den 16.3.2001 (Finland)- Beslut C/2001/42 av den 22.3.2001 (Luxemburg)- Beslut C/2001/43 av den 26.3.2001 (Italien)- Beslut C/2001/579 av den 30.3.2001 (Nederländerna)- Beslut C/2001/580 av den 29.3.2001 (Portugal)- Beslut C/2001/581 av den 30.3.2001 (nederländsktalande Belgien)- Beslut C/2001/582 av den 18.4.2001 (Tyskland)- Beslut C/2001/585 av den 2.5.2001 (Österrike)- Beslut C/2001/586 av den 2.5.2001 (Nordirland)- Beslut C/2001/588 av den 22.5.2001 (Irland)

Regionkommitténs yttrande [Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 156 av den 6 juni 2000].

Beslut - C(2000) 1382 [Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning]Den 24 maj 2000 antog kommissionen ett beslut om beviljande av bidrag från Europeiska socialfonden till finansiering av ett antal samlade åtgärder i form av ett övergripande stöd som genomfördes som ett gemenskapsstöd från ESF enligt artikel 6.1 e i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1784/99 av den 12 juli 1999.

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och till Regionkommittén om fastställande av riktlinjer för andra omgången av gemenskapens initiativ Equal rörande transnationellt samarbete för att främja nya sätt att bekämpa alla former av diskriminering och ojämlikheter i förbindelse med arbetsmarknaden - "Fri rörlighet för goda idéer" [KOM(2003) 840 - Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapens tidning].

Kommissionen sammanfattar de första resultaten av Equal. Den understryker den lovande praxis som redan kan bidra till att utarbeta nya sätt att bekämpa diskriminering och ojämlikhet på arbetsmarknaden och fastställa ramen för en andra omgång som börjar 2004 med deltagande av de tio anslutande länderna.

Principerna och strukturen för den andra omgången förblir desamma som vid första omgången. På så sätt bibehålls den tematiska metoden. Främjandet av jämställdhet ingår fortfarande på alla tematiska områden och genomförs dessutom med hjälp av särskilda insatser.

Kommissionen planerar att från och med den 1 januari 2005 att öppna "ett transnationellt fönster" som består i att på den gemensamma databasen Equal (BCDE) publicera alla utvecklingspartnerskap (PDD) som medlemsländerna har valt ut. På så sätt får alla utvecklingspartnerskap lika möjlighet att finna transnationella partner.

Kommissionen lägger dessutom fram rekommendationer för att förstärka Equals effektivitet, bl.a. genom att förenkla det administrativa genomförandet.

Senast ändrat den 01.08.2005