Rapport om jämställdhet 2008

Jämställdheten mellan kvinnor och män i Europa kan ses på två sätt. Sett ur en kvantitativ synvinkel blir kvinnornas situation bevisligen bättre hela tiden. De är i allt högre grad aktiva på arbetsmarknaden och deras utbildningsnivå är nu högre än männens. Ser man däremot jämställdheten ur en kvalitativ synvinkel finns det fortfarande många problem, särskilt när det gäller löneklyftan, segregationen på arbetsmarknaden eller möjligheterna att förena yrkesliv och privatliv. Rapporten innehåller de viktigaste förändringarna under året som gått, kommande utmaningar identifieras och riktlinjer för att hantera dessa tas upp.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén av den 23 januari 2008 om jämställdhet - 2008 [KOM(2008) 10 - ej offentliggjord i EUT].

SAMMANFATTNING

I år offentliggjorde kommissionen sin femte rapport om jämställdheten. Det är den första rapporten som omfattar den utvidgade Europeiska unionen (EU) med sina 27 medlemsländer.

Klyftan mellan könen: de viktigaste förändringarna

De senaste årens siffror visar att kvinnornas situation på arbetsmarknaden i Europa är tudelad:

Kvinnors sysselsättning är fortfarande drivkraften bakom ökningen av sysselsättningen i EU:

7,5 av de 12 miljoner nya arbetstillfällen som skapats sedan 2000 har gått till kvinnor.

Med tanke på kvinnors högre utbildningsnivå (59 % av alla utexaminerade akademiker är kvinnor) väcks därmed frågan om kvaliteten på kvinnors arbeten.

Den här obalansen på arbetsmarknaden avspeglar sig i kvinnornas sociala situation:

Politik och lagstiftning

Färdplanen för jämställdhet, som presenterades 2006, har lett till en förnyad satsning på EU:s politik på detta område. Ett årligt arbetsprogram gör en uppföljning möjlig för kommissionen.

Under 2007 inledde kommissionen den andra fasen av ett formellt samråd med arbetsmarknadens parter på europeisk nivå om utformningen av en EU-åtgärd när det gäller möjligheten att förena yrkesliv, privatliv och familjeliv, för att förbättra eller komplettera gällande lagstiftning.

Kommissionen har för övrigt stött den europeiska alliansen för familjen (DE) (EN) (FR).

De förfaranden som inletts på grund av underlåtenhet att genomföra direktiv 2002/73 om likabehandling har nästan avslutats. En undersökning om de nationella genomförandebestämmelsernas överensstämmelse med direktivet inleddes 2007 och fortsätter under 2008.

Kommissionen har dessutom visat sitt engagemang för att bekämpa löneskillnader mellan kvinnor och män i meddelandet av den 18 juli 2007.

Arbetet med att inrätta Europeiska jämställdhetsinstitutet går också vidare.

Utmaningar och strategiska riktlinjer

I rapporten betonas att kvaliteten på kvinnors arbete måste förbättras markant samtidigt som de framsteg som gjorts på en kvantitativ nivå lyfts fram.

Enligt detta synsätt bör man, genom den nya cykeln i den europeiska strategin för tillväxt och sysselsättning, inrikta sig på strukturella, lagstiftande och finansiella ansträngningar när det gäller

Sammanhang

Förutom genomförandet av de åtgärder som fastställts i färdplanen för jämställdhet och i Europeiska rådets pakt för jämställdhet präglades år 2007 av flera viktiga händelser inom följande områden:

Senast ändrat den 06.03.2008