ISSN 1977-0820

Europeiska unionens

officiella tidning

L 293

European flag  

Svensk utgåva

Lagstiftning

60 årgången
10 november 2017


Innehållsförteckning

 

I   Lagstiftningsakter

Sida

 

 

FÖRORDNINGAR

 

*

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1991 av den 25 oktober 2017 om ändring av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande ( 1 )

1

 


 

(1)   Text av betydelse för EES

SV

De rättsakter vilkas titlar är tryckta med fin stil är sådana rättsakter som har avseende på den löpande handläggningen av jordbrukspolitiska frågor. De har normalt en begränsad giltighetstid.

Beträffande alla övriga rättsakter gäller att titlarna är tryckta med fetstil och föregås av en asterisk.


I Lagstiftningsakter

FÖRORDNINGAR

10.11.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 293/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2017/1991

av den 25 oktober 2017

om ändring av förordning (EU) nr 345/2013 om europeiska riskkapitalfonder och förordning (EU) nr 346/2013 om europeiska fonder för socialt företagande

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (1),

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (2),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (3), och

av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 345/2013 (4) och (EU) nr 346/2013 (5) fastställs enhetliga krav och villkor för förvaltare av företag för kollektiva investeringar som inom unionen vill använda beteckningarna EuVECA eller EuSEF för marknadsföring av godkända riskkapitalfonder och fonder för socialt företagande. Förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 innehåller regler för i synnerhet godkända investeringar, godkända portföljföretag och tillåtna investerare. Enligt förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 är det endast förvaltare vars förvaltade tillgångar totalt inte överstiger det tröskelvärde som avses i artikel 3.2 b i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU (6) som tillåts använda beteckningarna EuVECA och EuSEF.

(2)

Kommissionens meddelande av den 26 november 2014 om en investeringsplan för Europa innehåller en övergripande strategi för att åtgärda den brist på finansiering som hämmar Europas tillväxtpotential och förmåga att skapa arbetstillfällen. Den syftar till att frigöra privata investeringar genom att använda offentliga medel och genom att förbättra den rättsliga ramen för investeringar.

(3)

Kommissionens meddelande av den 30 september 2015 om en kapitalmarknadsunion är ett viktigt inslag i investeringsplanen. Dess syfte är att minska fragmenteringen på finansmarknaderna och att öka tillgången på kapital för företag, både inom och utanför unionen, genom att inrätta en verklig inre kapitalmarknad. I meddelandet preciseras att förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 behöver ändras för att sörja för att ramarna på bästa sätt stöder investeringar i små och medelstora företag.

(4)

Marknaden för godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande bör öppnas för att öka stordriftsfördelarna, minska transaktions- och driftskostnaderna, öka konkurrenskraften och stärka investerarnas valmöjligheter. Att bredda utbudet av blivande förvaltare bidrar till att öppna marknaden, och bör gynna företag som söker investeringar genom att ge dem tillgång till finansiering från ett större och mer varierat utbud av källor till riskkapital. Tillämpningsområdet för förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 bör därför utvidgas genom att öppna användningen av beteckningarna EuVECA och EuSEF för förvaltare av företag för kollektiva investeringar som auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU.

(5)

I syfte att bibehålla en hög nivå i fråga om investerarskydd bör förvaltarna av företag för kollektiva investeringar som auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU även fortsättningsvis omfattas av kraven i det direktivet och bör fortsätta att följa vissa bestämmelser i förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning (EU) nr 346/2013, i synnerhet dem om tillåtna investeringar, de investerare som avses och informationskrav. De behöriga myndigheter som erhåller tillsynsbefogenheter genom direktiv 2011/61/EU bör även utöva dessa befogenheter med avseende på sådana förvaltare.

(6)

För att säkerställa att de behöriga myndigheterna är medvetna om alla nya användningsområden för beteckningarna EuVECA och EuSEF bör förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU registrera varje godkänd riskkapitalfond eller godkänd fond för socialt företagande som de avser att förvalta och marknadsföra. Detta bör säkerställa att dessa förvaltare får bibehålla sina affärsmodeller genom att kunna förvalta företag för kollektiva investeringar som är etablerade i andra medlemsstater och samtidigt ytterligare utöka utbudet av produkter som de erbjuder.

(7)

De olika stödberättigade företag i vilka godkända riskkapitalfonder kan investera bör utökas för att ytterligare öka tillgången på kapital för företag. Definitionen av godkända portföljföretag bör därför omfatta företag med upp till 499 anställda (små midcap-bolag) som inte är upptagna till handel på en reglerad marknad eller på en multilateral handelsplattform, samt små och medelstora företag som noterats på tillväxtmarknader för små och medelstora företag (SME Growth Markets). De nya investeringsalternativen bör också möjliggöra för företag i tillväxtfasen som redan har tillgång till andra finansieringskällor, såsom tillväxtmarknader för små och medelstora företag, att få kapital från godkända riskkapitalfonder som i sin tur bör bidra till utvecklingen av tillväxtmarknader för små och medelstora företag. Dessutom kommer inte investeringar från godkända riskkapitalfonder i godkända portföljföretag att automatiskt diskvalificera de godkända portföljföretagen från att komma ifråga för offentliga program. I syfte att främja ytterligare investeringar bör det vara möjligt att inrätta en fond-i-fond struktur enligt förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013.

(8)

För att göra beteckningen EuSEF mer tilltalande och för att öka utbudet av kapital för sociala företag bör den krets av godkända företag som godkända fonder för socialt företagande kan investera i utvidgas genom att definitionen av positiva sociala effekter vidgas. Sådant utvidgande skulle förenkla de regleringsmässiga förutsättningarna för fonder för socialt företagande och skulle underlätta deltagande från investerare i dessa fonder genom att den bristande överensstämmelsen mellan olika tolkningar av vad som utgör positiva sociala effekter i olika unionssammanhang åtgärdas.

(9)

Godkända riskkapitalfonder bör också tillåtas att på längre sikt delta i finansieringsprogram för onoterade små och medelstora företag, onoterade mindre midcap-bolag, små och medelstora företag som noterats på tillväxtmarknader för små och medelstora företag, för att ytterligare stärka sin potential att skapa avkastning från snabbväxande företag. Därför bör uppföljningsinvesteringar efter den första investeringen tillåtas.

(10)

Registreringsförfarandena bör vara enkla och kostnadseffektiva. En registrering av en förvaltare i enlighet med förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 bör även tjäna som registrering i det syfte som avses i direktiv 2011/61/EU med avseende på förvaltningen av godkända riskkapitalfonder eller godkända fonder för socialt företagande. Registrering och underlåtenhet att registrera sig enligt förordning (EU) nr 345/2013 eller förordning(EU) nr 346/2013 bör i tillämpliga fall kunna bli föremål för administrativ eller rättslig omprövning i enlighet med nationell lag.

(11)

Den information som tillhandahålls i ansökan om registrering och görs tillgänglig för den europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) (Esma), som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (7), bör användas vid organiserande och genomförande av inbördes utvärdering i enlighet med förordning (EU) nr 1095/2010 enbart inom ramen för direktiv 2011/61/EU och förordningarna (EU) nr 345/2013, (EU) nr 346/2013 och (EU) nr 1095/2010 inbegripet reglerna om insamling av uppgifter. Detta bör inte på något sätt föregripa utgången av den kommande översynen av förordning (EU) nr 1095/2010 och direktiv 2011/61/EU.

(12)

Avgifter och andra pålagor som värdmedlemsstaterna kräver av förvaltare av godkända riskkapitalfonder och av förvaltare av godkända fonder för socialt företagande bidrar till regleringsmässiga skillnader och kan ibland innebära betydande hinder för gränsöverskridande verksamhet. Sådana avgifter och pålagor hindrar den fria rörligheten för kapital över unionens inre gränser och underminerar principerna för den inre marknaden. Det måste därför understrykas och förtydligas att förbudet för värdmedlemsstaten att införa krav eller administrativa förfaranden i samband med marknadsföring av godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande inom dess territorium även omfattar förbud mot att införa avgifter och andra pålagor för förvaltarna för marknadsföringen av dessa fonder om ingen tillsynsuppgift behöver utföras.

(13)

Enligt förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 krävs det att förvaltare av godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande som inte är auktoriserade enligt direktiv 2011/61/EU alltid har tillräckligt stor kapitalbas. För att utveckla lämpliga och proportionerliga krav på kapitalbasen för förvaltare av godkända riskkapitalfonder och för förvaltare av godkända fonder för socialt företagande, bör kapitalbasen grundas på kumulativa kriterier och vara betydligt lägre och mindre komplexa än de belopp som fastställs i direktiv 2011/61/EU för att beakta dessa fonders särdrag, karaktär och begränsade storlek och för att respektera proportionalitetsprincipen. För att säkerställa en enhetlig tillämpning och förståelse av dessa krav för dessa förvaltare i hela unionen bör minimiregler för kapitalkrav och kapitalbasen behandlas i denna förordning. På grund av den speciella roll som godkända riskkapitalfonder och fonder för socialt företagande skulle kunna spela inom ramen för kapitalmarknadsunionen, särskilt när det gäller att främja finansieringen av riskkapital och socialt företagande, är det nödvändigt att införa specifika och riktade kapitalkrav för registrerade förvaltare som avviker från de kapitalkrav för auktoriserade förvaltare som föreskrivs i direktiv 2011/61/EU.

(14)

Esma bör kunna utarbeta förslag till tekniska standarder som lämnas in till kommissionen. Dessa standarder bör specificera vilken information som bör tillhandahållas de behöriga myndigheterna i ansökningar om registrering av förvaltare eller fonder enligt förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013, och vilka delar av den informationen som bör göras tillgängliga för Esma av de behöriga myndigheterna i syfte att göra det möjligt för Esma att organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med förordning (EU) nr 1095/2010.

(15)

Eftersom denna förordning medger användning av beteckningarna EuVECA och EuSEF på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU bör den centrala databas som upprätthålls av Esma i enlighet med förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 också innehålla uppgifter om vilka godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande som förvaltas och marknadsförs av dessa förvaltare.

(16)

För att undvika möjliga marknadsstörningar är det nödvändigt att befintliga förvaltare av befintliga godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande under dessa fonders löptider får ett undantag från reglerna om kapitalbas enligt denna förordning. Sådana förvaltare bör ändå säkerställa att de alltid kan motivera att deras kapitalbas är tillräcklig för att upprätthålla driftskontinuitet.

(17)

I samband med nästa översyn av förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013, bör kommissionen undersöka om det vore fördelaktigt att inrätta ytterligare ett frivilligt alternativ för icke-professionella investerare genom användning av en matarfond enligt förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 för de godkända riskkapitalfonder och fonder för socialt företagande som vill utvidga sin investerarbas. Kommissionen bör också undersöka huruvida en sänkning av den relativt höga minimiinvesteringströskeln skulle kunna vara fördelaktig, särskilt eftersom det kan ses som ett potentiellt hinder för mer investeringar i sådana fonder. Det bör också undersökas om det kunde vara lämpligt att utvidga användningen av beteckningen EuSEF till viss gräsrotsfinansiering och mikrofinansiering för enheter med betydande sociala effekter. Även om riskkapitalfonder förblir en investeringsform med hög risk bör det erinras om att lika riskfyllda oreglerade typer av investeringar i allt högre grad är tillgängliga för konsumenterna. Sådana investeringsformer, såsom gräsrotsfinansiering, är för närvarande oreglerade på unionsnivå medan användningen av beteckningarna EuVECA och EuSEF omfattas av reglering och tillsyn.

(18)

Kommissionens arbete för en kapitalmarknadsunion identifierar definitionen av marknadsföring och diskrepansen mellan nationella behöriga myndigheters tolkning av denna definition som betydande hinder för gränsöverskridande investeringar. Kommissionen bör se över lämpligheten av denna definition.

(19)

Kommissionen bör dessutom analysera lämpligheten av att införa ett förvaltarpass för förvaltare av godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande och lämpligheten av definitionen av marknadsföring för riskkapital. På grundval av den analysen bör kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet, åtföljt, om så anses lämpligt, av ett lagstiftningsförslag.

(20)

Eftersom målen för denna förordning, nämligen att ytterligare förbättra den inre marknadens funktion för godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande genom utökad användning av beteckningarna EuVECA och EuSEF, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av deras omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(21)

Denna förordning bör inte påverka tillämpningen av statsstödsregler för godkända riskkapitalfonder. Sådana fonder får fungera som verktyg för statligt stöd för att främja riskkapitalinvesteringar i små och medelstora företag genom till exempel mer gynnsam behandling av privata investerare än av offentliga investerare, förutsatt att stödet är förenligt med statsstödsregler och i synnerhet kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (8).

(22)

Förordningarna (EU) nr 345/2013 och (EU) nr 346/2013 bör ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 345/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2 ska punkt 2 ersättas med följande:

”2.   Artiklarna 3–6, 12, 13.1 c och i, 14a–19, artikel 20.3 andra stycket samt artiklarna 21 och 21a i denna förordning ska tillämpas på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som har auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar portföljer i godkända riskkapitalfonder och avser att använda beteckningen EuVECA i samband med marknadsföringen av dessa fonder inom unionen.”

2.

I artikel 3 ska första stycket ändras på följande sätt:

a)

I led d ska led i ersättas med följande:

”i)

vid tidpunkten för den godkända riskkapitalfondens första investering i det företaget uppfyller ett av följande villkor:

Företaget är inte upptaget till handel på en reglerad marknad eller på en multilateral handelsplattform enligt definitionen i artikel 4.1.21 och 4.1.22 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU (*1) och har upp till 499 anställda.

Företaget är ett litet eller medelstort företag enligt definitionen i artikel 4.1.13 i direktiv 2014/65/EU som är noterat på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag enligt definitionen i artikel 4.1.12 i det direktivet.

(*1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).”"

b)

Led k ska ersättas med följande:

”k)    hemmedlemsstat : den medlemsstat där förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond har sitt säte.”

c)

Led m ska ersättas med följande:

”m)

behörig myndighet:

i)

för de förvaltare som avses i artikel 2.1 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 3.3 a i direktiv 2011/61/EU,

ii)

för de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 7.1 i direktiv 2011/61/EU,

iii)

för godkända riskkapitalfonder, den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den godkända riskkapitalfonden är etablerad.”

d)

Följande led ska läggas till:

”n)    behörig myndighet i värdmedlemsstaten : myndigheten i en annan medlemsstat än hemmedlemsstaten, där den godkända riskkapitalfonden marknadsförs.”

3.

I artikel 7 ska led f ersättas med följande:

”f)

Behandla sina investerare rättvist. Detta ska inte utesluta en mer gynnsam behandling av privata investerare än av en offentlig investerare, förutsatt att sådan behandling är förenlig med statsstödsregler, i synnerhet artikel 21 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (*2) och redovisas i fondens bestämmelser eller bolagsordning.

(*2)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).”"

4.

Artikel 10 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2.   Såväl internt förvaltade godkända riskkapitalfonder som externa förvaltare av godkända riskkapitalfonder ska ha ett startkapital på 50 000 EUR.”

b)

Följande punkter ska läggas till:

”3.   Kapitalbasen ska alltid uppgå till minst en åttondel av de fasta allmänna omkostnader som uppstått för en förvaltare under föregående år. Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten får justera detta krav i fall av väsentlig förändring i verksamheten hos förvaltaren sedan det föregående året. Om en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond inte har avslutat ett års verksamhet ska kravet uppgå till en åttondel av de fasta allmänna omkostnaderna som förutses i dennes verksamhetsplan, såvida inte den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten kräver en justering av planen.

4.   Om värdet på portföljerna av godkända riskkapitalfonder under förvaltarens förvaltning överstiger 250 000 000 EUR ska förvaltaren tillhandahålla en ytterligare summa kapitalbas. Denna ytterligare summa ska motsvara 0,02 % av det belopp med vilket värdet av de godkända riskkapitalfonderna överstiger 250 000 000 EUR.

5.   Hemmedlemsstatens behöriga myndighet får tillåta att förvaltaren av godkända riskkapitalfonder inte tillhandahåller upp till 50 % av den ytterligare kapitalbas som avses i punkt 4, om förvaltaren innehar en garanti på samma belopp som beviljats av ett kreditinstitut eller försäkringsföretag som har sitt säte i en medlemsstat eller i ett tredjeland där det omfattas av tillsynsregler som de behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaten anser vara likvärdiga med dem som fastställs i unionsrätten.

6.   Kapitalbasen ska investeras i likvida tillgångar eller tillgångar som enkelt kan omvandlas till likvida medel på kort sikt, och får inte innehålla spekulativa positioner.”

5.

I artikel 12 ska följande punkt läggas till:

”4.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska göra alla uppgifter som samlas in enligt denna artikel tillgängliga för den behöriga myndigheten för varje berörd godkänd riskkapitalfond, den behöriga myndigheten i varje berörd värdmedlemsstat och Esma inom rimlig tid med stöd av de förfaranden som avses i artikel 22.”

6.

I artikel 13.1 ska led b ersättas med följande:

”b)

Den kapitalbas som den förvaltaren förfogar över för att upprätthålla de adekvata personella och tekniska resurser som krävs för en korrekt förvaltning av dess godkända riskkapitalfonder.”

7.

Artikel 14 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 1 ska led e utgå.

b)

I punkt 2 ska led d utgå.

c)

Följande punkter ska läggas till:

”4.   Den behöriga myndigheten i deras hemmedlemsstat ska underrätta den förvaltare som avses i punkt 1 om huruvida denne har registrerats som förvaltare av en godkänd riskkapitalfond senast två månader efter det att förvaltaren har lämnat alla de uppgifter som avses i den punkten.

5.   En registrering i enlighet med denna artikel ska utgöra en registrering enligt artikel 3.3 i direktiv 2011/61/EU avseende förvaltningen av godkända riskkapitalfonder.

6.   En förvaltare av en godkänd riskkapitalfond som avses i denna artikel ska till den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten anmäla varje väsentlig ändring av villkoren för dess ursprungliga registrering i enlighet med denna artikel innan sådana ändringar genomförs.

Om den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten beslutar att införa de begränsningar som avses i första stycket eller att inte godta dessa ändringar ska den meddela förvaltaren av den godkända riskkapitalfonden inom en månad från mottagandet av anmälan om dessa ändringar. Den behöriga myndigheten får förlänga denna period upp till en månad om den anser att detta är nödvändigt med hänsyn till de särskilda omständigheterna i ärendet, efter att ha underrättat förvaltaren av den godkända riskkapitalfonden. Ändringarna får genomföras om den behöriga myndigheten inom den relevanta bedömningsperioden inte motsätter sig ändringarna.

7.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i den ansökan om registrering som anges i punkt 1 och ytterligare specificera de villkor som anges i punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

8.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i den ansökan om registrering som anges i punkt 1 och de villkor som fastställs i punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

9.   Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i de registreringsförfaranden som utförs av behöriga myndigheter enligt denna förordning.”

8.

Följande artiklar ska införas:

”Artikel 14a

1.   Förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU ska ansöka om registrering av de godkända riskkapitalfonder för vilka de avser att använda beteckningen EuVECA.

2.   Den ansökan om registrering som avses i punkt 1 ska göras till den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden och omfatta

a)

bestämmelser eller bolagsordning för den godkända riskkapitalfonden,

b)

uppgifter om förvaringsinstitutets identitet,

c)

de uppgifter som avses i artikel 14.1,

d)

en förteckning över de medlemsstater där förvaltarna som avses i punkt 1 har etablerat, eller avser att etablera, godkända riskkapitalfonder.

Vid tillämpning av led c i första stycket ska uppgifter om de åtgärder som vidtagits för att uppfylla kraven i kapitel II avse de åtgärder som vidtagits för att följa bestämmelserna i artiklarna 5, 6 och 13.1 c och i.

3.   Om den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden är en annan än den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten, ska den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden fråga den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten huruvida den godkända riskkapitalfonden faller inom ramen för förvaltarens behörighet att förvalta AIF-fonder och huruvida de villkor som fastställs i artikel 14.2 a är uppfyllda.

Den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden får också fråga den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten om förtydliganden och uppgifter vad gäller den dokumentation som avses i punkt 2.

Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska lämna ett svar inom en månad från den dag den mottar förfrågan från den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden.

4.   Förvaltare som avses i punkt 1 ska inte vara skyldiga att tillhandahålla uppgifter eller handlingar som de redan har lämnat enligt direktiv 2011/61/EU.

5.   Efter att ha bedömt den dokumentation som mottagits i enlighet med punkt 2 och efter att ha mottagit det förtydligande och de uppgifter som avses i punkt 3, ska den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden registrera en fond som en godkänd riskkapitalfond, om fondens förvaltare uppfyller villkoren i artikel 14.2.

6.   Den myndighet som är behörig i fråga om den godkända riskkapitalfonden ska underrätta den förvaltare som avses i punkt 1 om huruvida den fonden har registrerats som en godkänd riskkapitalfond senast två månader efter det att dessa förvaltare har lämnat all den dokumentation som avses i punkt 2.

7.   Registreringar enligt denna artikel ska vara giltiga inom hela unionens territorium och möjliggöra marknadsföring av dessa fonder i hela unionen under beteckningen EuVECA.

8.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera vilka uppgifter som ska lämnas till de behöriga myndigheterna i enlighet med punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

9.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska genomförandestandarder avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i enlighet med punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

10.   Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i de registreringsförfaranden som utförs av behöriga myndigheter enligt denna förordning.

Artikel 14b

Medlemsstaterna ska säkerställa att varje vägran att registrera en förvaltare som avses i artikel 14 eller en fond som avses i artikel 14a ska motiveras, anmälas till de förvaltare som avses i dessa artiklar och omfattas av rätten att överklaga inför en rättsvårdande, administrativ eller annan myndighet på nationell nivå. Denna rätt att överklaga ska även tillämpas i fråga om registrering för det fall inget beslut om registrering har fattats inom två månader efter det att förvaltaren lämnat alla de begärda uppgifterna. Medlemsstaterna får kräva att en förvaltare uttömmer alla preliminära administrativa rättsmedel som föreskrivs enligt nationell rätt innan rätten att överklaga utövas.”

9.

I artikel 16 ska punkterna 1 och 2 ersättas med följande:

”1.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om varje registrering eller avregistrering av en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond, om varje tillägg till eller avregistrering av en godkänd riskkapitalfond och om varje tillägg till eller avregistrering från den förteckning av medlemsstater där en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond avser att marknadsföra dessa fonder.

Vid tillämpning av första stycket ska den myndighet som är behörig för en godkänd riskkapitalfond som registrerats i enlighet med artikel 14a omedelbart underrätta den behöriga myndigheten i hemmedlemstaten, de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om eventuella tillägg till eller avregistrering från registret av en godkänd riskkapitalfond eller varje tillägg till eller avregistrering från förteckningen över de medlemsstater där förvaltaren av den godkända riskkapitalfonden avser att marknadsföra den fonden.

2.   De behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna ska inte föreskriva några krav eller administrativa förfaranden för förvaltare av godkända riskkapitalfonder när det gäller marknadsföring av deras godkända riskkapitalfonder och de ska inte heller kräva förhandsgodkännande av marknadsföring. Sådana krav eller administrativa förfaranden inkluderar avgifter och andra pålagor.”

10.

Följande artikel ska införas:

”Artikel 16a

1.   I syfte att organisera och genomföra de inbördes utvärderingarna i enlighet med artikel 14.9 och artikel 14a.10 ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten eller, om det är en annan, den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden, säkerställa att de slutliga uppgifterna som låg till grund för beviljande av den registrering som fastställs i artikel 14.1 och 14.2, och artikel 14a.2, tillhandahålls Esma inom rimlig tid efter registreringen. Dessa uppgifter ska göras tillgängliga med stöd av förfarandena som fastställs i artikel 22.

2.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera vilka uppgifter som ska lämnas till Esma i enlighet med punkt 1.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

3.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel ska Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska tillhandahållas Esma i enlighet med punkt 1.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

11.

Artikel 17 ska ersättas med följande:

”Artikel 17

1.   Esma ska upprätthålla en central databas, som ska vara tillgänglig för allmänheten på internet och som innehåller en förteckning över alla förvaltare av godkända riskkapitalfonder som använder beteckningen EuVECA och de godkända riskkapitalfonder för vilka de använder beteckningen samt de länder i vilka dessa fonder marknadsförs.

2.   Esma ska på sin webbplats tillhandahålla länkar till relevant information om tredjeländer som uppfyller de tillämpliga kraven enligt artikel 3 första stycket d iv.”

12.

I artikel 18 ska följande punkter läggas till:

”1a.   För de förvaltare som avses i artikel 2.2 ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ansvara för att övervaka att de arrangemang och den organisation som finns hos förvaltaren efterlevs och är adekvata, så att den förvaltaren är i stånd att fullgöra de skyldigheter och följa de regler som gäller för bildandet av och funktionen hos alla de godkända riskkapitalfonder som den förvaltar.

1b.   För en godkänd riskkapitalfond som förvaltas av en förvaltare som avses i artikel 2.2, ska den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden ansvara för tillsynen över den godkända riskkapitalfondens efterlevnad av de regler som anges i artiklarna 5, 6 och 13.1 c och i. Den behöriga myndigheten för den godkända riskkapitalfonden ska också ansvara för tillsyn över den fondens efterlevnad av de skyldigheter som fastställs i fondens bestämmelser eller bolagsordning.”

13.

I artikel 19 ska följande punkt läggas till:

”Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i processerna avseende de tillsyns- och utredningsbefogenheter som utövas av de behöriga myndigheterna enligt denna förordning.”

14.

Artikel 20 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 ska ”16 maj 2015” ersättas med ”2 mars 2020”.

b)

Följande punkt ska läggas till:

”3.   De förvaltare som avses i artikel 2.1 ska alltid uppfylla kraven i denna förordning och ska också ansvara för eventuella överträdelser av denna förordning, inbegripet för förluster eller skador som uppstår till följd av detta.

De förvaltare som avses i artikel 2.2 ska alltid uppfylla kraven i direktiv 2011/61/EU. De ska vara ansvariga för att denna förordning efterlevs och ska också vara ansvariga i enlighet med direktiv 2011/61/EU för överträdelser av denna förordning. Dessa förvaltare ska också vara ansvariga för förluster eller skador som uppstår till följd av överträdelser av denna förordning.”

15.

Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ändras på följande sätt:

i)

Inledningen ska ersättas med följande:

”1.   Med beaktande av proportionalitetsprincipen ska den behöriga myndigheten vidta de lämpliga åtgärder som avses i punkt 2, beroende på vad som är tillämpligt, när förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond”.

ii)

Led c ska ersättas med följande:

”c)

använder beteckningen EuVECA utan att vara registrerad i enlighet med artikel 14, eller när den godkända riskkapitalfonden inte är registrerad i enlighet med artikel 14a,”.

iii)

Led e ska ersättas med följande:

”e)

har blivit registrerad genom att lämna oriktig information eller genom något annat otillbörligt sätt i strid med artikel 14 eller 14a,”.

b)

Punkterna 2, 3 och 4 ska ersättas med följande:

”2.   I de fall som avses i punkt 1 ska den behöriga myndigheten, beroende på vad som är lämpligt,

a)

vidta åtgärder för att säkerställa att den berörda förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond uppfyller kraven i artiklarna 5, 6, 7 a och b samt 12–14a, beroende på vad som är tillämpligt,

b)

förbjuda den berörda förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond att använda beteckningen EuVECA och avregistrera den förvaltaren, eller den berörda godkända riskkapitalfonden, från registret.

3.   Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska utan dröjsmål underrätta andra berörda behöriga myndigheter, de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna i enlighet med artikel 14.1 d och Esma om att en förvaltare av en godkänd riskkapitalfond eller en godkänd riskkapitalfond avregistrerats från registret.

4.   Rätten att marknadsföra en eller flera godkända riskkapitalfonder under beteckningen EuVECA i unionen ska med omedelbar verkan upphöra att gälla från och med den dag då den behöriga myndigheten fattat det beslut som avses i punkt 2 b.”

c)

Följande punkt ska läggas till:

”5.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten eller värdmedlemsstaten, beroende på vad som är tillämpligt, ska utan dröjsmål underrätta Esma om den har tydliga och påvisbara skäl att anse att förvaltaren av en godkänd riskkapitalfond har gjort sig skyldig till någon av överträdelserna som avses i artikel 21.1 a–i.

Esma får, med beaktande av proportionalitetsprincipen, utfärda rekommendationer i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) nr 1095/2010 riktade till de berörda behöriga myndigheterna att vidta någon av de åtgärder som avses i punkt 2 i den här artikeln eller att avstå från att vidta sådana åtgärder.”

16.

Följande artikel ska införas:

”Artikel 21a

De befogenheter som tilldelats behöriga myndigheter i enlighet med direktiv 2011/61/EU, inbegripet befogenheter avseende sanktioner, ska även utövas med avseende på de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning.”

17.

Artikel 26 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 a ska ”den 22 juli 2017” ersättas med ”2 mars 2022.”

b)

Följande punkt ska läggas till:

”4.   Parallellt med översynen i enlighet med artikel 69 i direktiv 2011/61/EU, i synnerhet när det gäller förvaltare som registrerats enligt artikel 3.2 b i det direktivet, ska kommissionen analysera följande:

a)

Förvaltningen av godkända riskkapitalfonder och lämpligheten i att införa ändringar av den rättsliga ramen, inklusive möjligheten av att införa ett förvaltningspass.

b)

Lämpligheten av definitionen av marknadsföring för riskkapitalfonder och inverkan som denna definition, och olika nationella tolkningar av den, har på godkända riskkapitalfonders verksamhet och bärkraftighet och den gränsöverskridande distributionen av sådana fonder.

På grundval av den översynen ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet, åtföljt, om så är lämpligt, av ett lagstiftningsförslag.”

Artikel 2

Förordning (EU) nr 346/2013 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 2 ska punkt 2 ersättas med följande:

”2.   Artiklarna 3–6, 10 och 13, 14.1 d, e och f, 15a–20, artikel 21.3 andra stycket samt artiklarna 22 och 22a i denna förordning ska tillämpas på förvaltare av företag för kollektiva investeringar som har auktoriserats enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU och som förvaltar portföljer i godkända fonder för socialt företagande och avser att använda beteckningen EuSEF i samband med marknadsföringen av dessa fonder inom unionen.”

2.

I artikel 3.1 ska första stycket ändras på följande sätt:

a)

Led d ii ska ersättas med följande:

”ii)

har uppnåendet av mätbara, positiva sociala effekter som sitt primära mål i enlighet med sin bolagsordning, sina stadgar eller andra bestämmelser eller bolagsordning för fastställande av verksamheten, där företaget

tillhandahåller tjänster eller varor som genererar social avkastning,

använder en metod för produktion av varor eller tjänster som är ett uttryck för dess sociala mål, eller

ger finansiellt stöd uteslutande till sociala företag enligt definitionen i de första två strecksatserna,”.

b)

Led k ska ersättas med följande:

”k)    hemmedlemsstat : den medlemsstat där förvaltaren av en godkänd fond för socialt företagande har sitt säte,”.

c)

Led m ska ersättas med följande:

”m)

behörig myndighet:

i)

för de förvaltare som avses i artikel 2.1 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 3.3 a i direktiv 2011/61/EU,

ii)

för de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning, den behöriga myndighet som avses i artikel 7.1 i direktiv 2011/61/EU,

iii)

för godkända fonder för socialt företagande, den behöriga myndigheten i den medlemsstat där den godkända fonden för socialt företagande är etablerad,”.

d)

Följande led ska läggas till:

”n)    behörig myndighet i värdmedlemsstaten : myndigheten i en medlemsstat, annan än hemmedlemsstaten, där den godkända fonden för socialt företagande marknadsförs.”

3.

Artikel 11 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2.   Såväl internt förvaltade godkända fonder för socialt företagande som externa förvaltare av godkända fonder för socialt företagande ska ha ett startkapital på 50 000 EUR.”

b)

Följande punkter ska läggas till:

”3.   Kapitalbasen ska alltid uppgå till minst en åttondel av de fasta allmänna omkostnader som uppstått för en förvaltare under föregående år. Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten får justera detta krav i fall av väsentlig förändring i verksamheten hos förvaltaren sedan det föregående året. Om en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande inte har avslutat ett års verksamhet ska kravet uppgå till en åttondel av de fasta allmänna omkostnaderna som förutses i dennes verksamhetsplan, såvida inte den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten kräver en justering av planen.

4.   Om värdet på portföljerna för socialt företagande överstiger 250 000 000 EUR, ska förvaltaren tillhandahålla en ytterligare summa kapitalbas. Denna ytterligare summa ska motsvara 0,02 % av det belopp med vilket värdet av portföljerna för socialt företagande överstiger 250 000 000 EUR.

5.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten får tillåta förvaltaren av godkända fonder för socialt företagande att inte tillhandahålla upp till 50 % av den ytterligare kapitalbas som avses i punkt 4, om den förvaltaren innehar en garanti på samma belopp som beviljats av ett kreditinstitut eller försäkringsföretag som har sitt säte i en medlemsstat eller i ett tredjeland där det omfattas av tillsynsregler som den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten anser vara likvärdiga med dem som fastställs i unionsrätten.

6.   Kapitalbasen ska investeras i likvida tillgångar eller tillgångar som enkelt kan omvandlas till likvida medel på kort sikt, och får inte innehålla spekulativa positioner.”

4.

Artikel 13 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 2 ska ändras på följande sätt:

i)

Led e ska ersättas med följande:

”e)

Uppgifter om art, värde och ändamål när det gäller andra investeringar än godkända investeringar som avses i artikel 5.1.”

ii)

Följande led ska läggas till:

”f)

En beskrivning av hur miljö- och klimatrelaterade risker beaktas i investeringsstrategin för de godkända fonderna för socialt företagande.”

b)

Följande punkt ska läggas till:

”5.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska göra alla uppgifter som samlas in enligt denna artikel tillgängliga för den behöriga myndigheten för varje berörd godkänd fond för socialt företagande, den behöriga myndigheten i varje berörd värdmedlemsstat och Esma inom rimlig tid med stöd av förfarandena enligt artikel 23.”

5.

I artikel 14.1 ska led b ersättas med följande:

”b)

Den kapitalbas som den förvaltaren förfogar över för att upprätthålla de adekvata personella och tekniska resurser som krävs för en korrekt förvaltning av dess godkända fonder för socialt företagande.”

6.

Artikel 15 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 1 ska led e utgå.

b)

I punkt 2 ska led d utgå.

c)

Följande punkter ska läggas till:

”4.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska underrätta den förvaltare som avses i punkt 1 huruvida denne har registrerats som förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande senast två månader efter det att denne har lämnat alla de uppgifter som avses i den punkten.

5.   En registrering i enlighet med denna artikel ska utgöra en registrering enligt artikel 3.3 i direktiv 2011/61/EU avseende förvaltningen av godkända fonder för socialt företagande.

6.   En förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande som avses i denna artikel ska till den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten anmäla varje väsentlig ändring av villkoren för dess ursprungliga registrering i enlighet med denna artikel innan sådana ändringar genomförs.

Om den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten beslutar att införa begränsningar eller att inte godta ändringarna som avses i första stycket ska den meddela förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande inom en månad från anmälan av dessa ändringar. Den behöriga myndigheten får förlänga denna period upp till en månad om den anser att detta är nödvändigt med hänsyn till de särskilda omständigheterna i ärendet, efter att ha underrättat förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande. Ändringarna får genomföras om den behöriga myndigheten inom den relevanta bedömningsperioden inte motsätter sig ändringarna.

7.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i den ansökan om registrering som anges i punkt 1 och ytterligare specificera de villkor som anges i punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

8.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i den ansökan om registrering som anges i punkt 1 och de villkor som fastställs i punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

9.   Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i de registreringsförfaranden som utförs av behöriga myndigheter enligt denna förordning.”

7.

Följande artiklar ska införas:

”Artikel 15a

1.   Förvaltare av företag för kollektiva investeringar som är auktoriserade enligt artikel 6 i direktiv 2011/61/EU ska ansöka om registrering av de godkända fonder för socialt företagande för vilka de avser att använda beteckningen EuSEF.

2.   Den ansökan om registrering som avses i punkt 1 ska göras till den behöriga myndigheten för fonden för socialt företagande och omfatta

a)

bestämmelser eller bolagsordning för den godkända fonden för socialt företagande,

b)

uppgifter om förvaringsinstitutets identitet,

c)

de uppgifter som avses i artikel 15.1,

d)

en förteckning över de medlemsstater där de förvaltare som avses i punkt 1 har etablerat, eller avser att etablera, godkända fonder för socialt företagande.

Vid tillämpning av led c i första stycket ska uppgifter om de åtgärder som vidtagits för att uppfylla kraven i kapitel II avse de åtgärder som vidtagits för att följa bestämmelserna i artiklarna 5, 6, 10, 13.2 och 14.1 d, e och f.

3.   Om den behöriga myndigheten för en godkänd fond för socialt företagande är en annan än den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten, ska den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande fråga den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten huruvida den godkända fonden för socialt företagande faller inom ramen för förvaltarens auktorisation att förvalta AIF-fonder och huruvida de villkor som fastställs i artikel 15.2 a är uppfyllda.

Den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande får också fråga den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten om förtydliganden och uppgifter vad gäller den dokumentation som avses i punkt 2.

Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska lämna ett svar inom en månad från det datum den mottar förfrågan från den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande.

4.   De förvaltare som avses i punkt 1 ska inte vara skyldiga att tillhandahålla uppgifter eller handlingar som de redan har tillhandahållit enligt direktiv 2011/61/EU.

5.   Efter att ha bedömt den dokumentation som mottagits i enlighet med punkt 2 och efter att ha mottagit de förtydliganden och de uppgifter som avses i punkt 3, ska den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande registrera en fond som en godkänd fond för socialt företagande, om den fondens förvaltare uppfyller villkoren i artikel 15.2.

6.   Den behöriga myndigheten för en godkänd fond för socialt företagande ska underrätta den förvaltare som avses i punkt 1 om huruvida den har registrerats som en godkänd fond för socialt företagande senast två månader efter det att den förvaltaren har lämnat alla den dokumentation som avses i punkt 2.

7.   Registreringar enligt denna artikel ska vara giltiga inom hela unionens territorium och möjliggöra marknadsföring av dessa fonder i hela unionen under beteckningen EuSEF.

8.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera vilka uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i enlighet med punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

9.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska genomförandestandarder avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska tillhandahållas de behöriga myndigheterna i enlighet med punkt 2.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

10.   Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i de registreringsförfaranden som utförs av behöriga myndigheter enligt denna förordning.

Artikel 15b

Medlemsstaterna ska säkerställa att varje vägran att registrera en förvaltare som avses i artikel 15 eller en fond som avses i artikel 15a ska motiveras, anmälas till de förvaltare som avses i dessa artiklar och omfattas av rätten att överklaga inför en rättsvårdande, administrativ eller annan myndighet på nationell nivå. Denna rätt att överklaga ska även tillämpas i fråga om registrering för det fall inget beslut om registrering har fattats inom två månader efter det att den förvaltaren lämnat alla de begärda uppgifterna. Medlemsstaterna får kräva att en förvaltare uttömmer alla preliminära administrativa rättsmedel enligt nationell rätt innan den rätten att överklaga utövas.”

8.

I artikel 17 ska punkterna 1 och 2 ersättas med följande:

”1.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ska omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om varje registrering eller avregistrering av en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande, om varje tillägg eller avregistrering av en godkänd fond för socialt företagande och om varje tillägg till eller avregistrering från den förteckning av medlemsstater där en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande avser att marknadsföra dessa fonder.

Vid tillämpning av första stycket ska den myndighet som är behörig för en godkänd fond för socialt företagande som registrerats i enlighet med artikel 15a omedelbart underrätta den behöriga myndigheten i hemmedlemstaten, de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna och Esma om eventuella tillägg till eller avregistrering från registret av en godkänd fond för socialt företagande eller varje tillägg till eller avregistrering från förteckningen över de medlemsstater där förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande avser att marknadsföra den fonden.

2.   De behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna ska inte föreskriva några krav eller administrativa förfaranden för förvaltare av godkända fonder för socialt företagande när det gäller marknadsföring av deras godkända fonder för socialt företagande och de ska inte heller kräva förhandsgodkännande av marknadsföring. Sådana krav eller administrativa förfaranden ska inkludera avgifter och andra pålagor.”

9.

Följande artikel ska införas:

”Artikel 17a

1.   I syfte att organisera och genomföra de inbördes utvärderingarna i enlighet med artikel 15.9 och artikel 15a.10 ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten eller, om det är en annan, den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande, säkerställa att de slutliga uppgifter som låg till grund för registreringen som fastställs i artikel 15.1 och 15.2 och artikel 15a.2 tillhandahålls Esma inom rimlig tid efter registreringen. Dessa uppgifter ska göras tillgängliga med stöd av de förfaranden som avses i artikel 23.

2.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel får Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att ytterligare specificera vilka uppgifter som ska lämnas till/göras tillgängliga för Esma i enlighet med punkt 1.

Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

3.   I syfte att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna artikel ska Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande avseende standardformulär, mallar och förfaranden för de uppgifter som ska lämnas till Esma i enlighet med punkt 1.

Kommissionen ska ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

10.

Artikel 18 ska ersättas med följande:

”Artikel 18

1.   Esma ska upprätthålla en central databas, som är tillgänglig för allmänheten på internet och innehåller en förteckning över alla förvaltare av fonder för socialt företagande som använder beteckningen EuSEF och de godkända fonder för socialt företagande för vilka de använder beteckningen samt de länder i vilka dessa fonder marknadsförs.

2.   Esma ska på sin webbplats tillhandahålla länkar till relevant information om tredjeländer som uppfyller de tillämpliga kraven enligt artikel 3.1 första stycket d v.”

11.

I artikel 19 ska följande punkter införas:

”1a.   För de förvaltare som avses i artikel 2.2 ska den behöriga myndigheten ansvara för att övervaka att de arrangemang och den organisation som finns hos förvaltaren efterlevs och är adekvata, så att den förvaltaren är i stånd att fullgöra de skyldigheter och regler som gäller för bildandet av och funktionen hos alla de godkända fonder för socialt företagande som den förvaltar.

1b.   För en godkänd fond för socialt företaganden som förvaltas av en förvaltare som avses i artikel 2.2 ska den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande ansvara för tillsynen över fondens efterlevnad av de regler som anges i artiklarna 5, 6 och 14.1 c och i. Den behöriga myndigheten för den godkända fonden för socialt företagande ska också ansvara för tillsyn av den fondens efterlevnad av de skyldigheter som fastställs i dess bestämmelser eller bolagsordning.”

12.

I artikel 20 ska följande stycke läggas till:

”Esma ska organisera och genomföra inbördes utvärderingar i enlighet med artikel 30 i förordning (EU) nr 1095/2010 i syfte att förbättra samstämmigheten i processerna avseende de tillsyns- och utredningsbefogenheter som utövas av de behöriga myndigheterna enligt denna förordning.”

13.

Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 ska ”den 16 maj 2015” ersättas med ”2 mars 2020”.

b)

Följande punkt ska läggas till:

”3.   De förvaltare som avses i artikel 2.1 ska alltid uppfylla kraven i denna förordning och ska också ansvara för eventuella överträdelser av denna förordning, inbegripet för förluster eller skador som uppstår till följd av detta.

De förvaltare som avses i artikel 2.2 ska alltid uppfylla kraven i direktiv 2011/61/EU. De ska vara ansvariga för att denna förordning efterlevs och ska också vara ansvariga i enlighet med direktiv 2011/61/EU. Dessa förvaltare ska också vara ansvariga för förluster eller skador som uppstår till följd av överträdelser av denna förordning.”

14.

Artikel 22 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ändras på följande sätt:

i)

Inledningen ska ersättas med följande:

”1.   Med beaktande av proportionalitetsprincipen ska den behöriga myndigheten vidta de lämpliga åtgärder som avses i punkt 2, beroende på vad som är tillämpligt, när förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande”.

ii)

Led c ska ersättas med följande:

”c)

använder beteckningen EuSEF utan att vara registrerad i enlighet med artikel 15, eller när den godkända fonden för socialt företagande inte är registrerad i enlighet med artikel 15a.”

iii)

Led e ska ersättas med följande:

”e)

har blivit registrerad genom att lämna oriktig information eller genom något annat otillbörligt sätt i strid med artikel 15 eller artikel 15a.”

b)

Punkterna 2, 3 och 4 ska ersättas med följande:

”2.   I de fall som avses i punkt 1 ska den behöriga myndigheten, beroende på vad som är lämpligt:

a)

Vidta åtgärder för att säkerställa att den berörda förvaltaren av en godkänd fond för socialt företagande uppfyller kraven i artiklarna 5, 6 och 7 a och b samt artiklarna 13–15a, beroende på vad som är tillämpligt.

b)

Förbjuda den berörda förvaltaren av den godkända fonden för socialt företagande att använda beteckningen EuSEF och avregistrera den förvaltaren, eller den berörda godkända fonden för socialt företagande, från registret.

3.   Den behöriga myndighet som avses i punkt 1 ska utan dröjsmål underrätta andra berörda behöriga myndigheter, de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaterna i enlighet med artikel 15.1 d och Esma om att en förvaltare av en godkänd fond för socialt företagande eller en godkänd fond för socialt företagande avregistrerats från registret.

4.   Rätten att marknadsföra en eller flera godkända fonder för socialt företagande under beteckningen EuSEF i unionen ska med omedelbar verkan upphöra att gälla från och med den dag då den behöriga myndigheten fattat det beslut som avses i punkt 2 b.”

c)

Följande punkt ska läggas till:

”5.   Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten eller värdmedlemsstaten, beroende på vad som är tillämpligt, ska utan dröjsmål underrätta Esma om den har tydliga och påvisbara skäl att anse att förvaltaren av en godkänd fond för socialt företagande har gjort sig skyldig till någon av överträdelserna som avses i leden a–i i punkt 1.

Esma får, med beaktande av proportionalitetsprincipen, utfärda rekommendationer i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) nr 1095/2010 riktade till de berörda behöriga myndigheterna att vidta någon av de åtgärder som avses i punkt 2 i den här artikeln eller att avstå från att vidta sådana åtgärder.”

15.

Följande artikel ska införas:

”Artikel 22a

De befogenheter som tilldelats behöriga myndigheter i enlighet med direktiv 2011/61/EU, inbegripet befogenheter avseende sanktioner, ska även utövas med avseende på de förvaltare som avses i artikel 2.2 i denna förordning.”

16.

Artikel 27 ska ändras på följande sätt:

a)

I punkt 2 a ska ”den 22 juli 2017” ersättas med ”2 mars 2022”.

b)

Följande punkt ska läggas till:

”4.   Parallellt med översynen i enlighet med artikel 69 i direktiv 2011/61/EU, i synnerhet när det gäller förvaltare som registrerats enligt artikel 3.2 b i det direktivet, ska kommissionen analysera följande:

a)

Förvaltningen av godkända fonder för socialt företagande och lämpligheten i att införa ändringar av den rättsliga ramen, inklusive möjligheten av att införa ett förvaltningspass.

b)

Lämpligheten av definitionen av marknadsföring för fonder för socialt företagande och inverkan som denna definition, och olika nationella tolkningar av den, har på verksamheten och bärkraftighet i godkända fonder för socialt företagande och av den gränsöverskridande distributionen av sådana fonder.

Till följd av den översynen ska kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet, i förekommande fall åtföljd av ett lagstiftningsförslag.”

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 mars 2018.

Artikel 10.2–10.6 och artikel 13.1 b i förordning (EU) nr 345/2013, ändrad genom den här förordningen, och artikel 11.2–6 och 14.1 b i förordning (EU) nr 346/2013, ändrad genom den här förordningen, ska inte gälla befintliga förvaltare avseende befintliga godkända riskkapitalfonder och godkända fonder för socialt företagande under dessa fonders löptider den 1 mars 2018. Dessa förvaltare ska säkerställa att de alltid kan motivera att deras kapitalbas är tillräcklig för att upprätthålla driftskontinuitet.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 25 oktober 2017.

På Europaparlamentets vägnar

A. TAJANI

Ordförande

På rådets vägnar

M. MAASIKAS

Ordförande


(1)  EUT C 394, 26.10.2016, s. 2.

(2)  EUT C 75, 10.3.2017, s. 48.

(3)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 14 september 2017 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 9 oktober 2017.

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 345/2013 av den 17 april 2013 om europeiska riskkapitalfonder (EUT L 115, 25.4.2013, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 346/2013 av den 17 april 2013 om europeiska fonder för socialt företagande (EUT L 115, 25.4.2013, s. 18).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(8)  Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (EUT L 187, 26.6.2014, s. 1).