ISSN 1977-1061

Europeiska unionens

officiella tidning

C 446

European flag  

Svensk utgåva

Meddelanden och upplysningar

60 årgången
29 december 2017


Informationsnummer

Innehållsförteckning

Sida

 

II   Meddelanden

 

GEMENSAMMA FÖRKLARINGAR

2017/C 446/01

Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2018–2019

1

2017/C 446/02

Förklaring från Europaparlamentets talman om reformen av systemet för unionens egna medel

4

 

MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

 

Europeiska kommissionen

2017/C 446/03

Offentliggörande på webbplatsen Europa av tilldelningskoefficienterna och andra resultat av tilldelningsförfarandet för import- eller tullkvoter som förvaltas enligt metoden med samtidig behandling eller andra metoder som kräver utfärdande av import- eller exportlicenser

5


 

IV   Upplysningar

 

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

 

Europeiska kommissionen

2017/C 446/04

Eurons växelkurs

6


SV

 


II Meddelanden

GEMENSAMMA FÖRKLARINGAR

29.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 446/1


Gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2018–2019

(2017/C 446/01)

Europas framtid ligger i våra egna händer. Vi är övertygade om att Europeiska unionen är det bästa verktyget för att uppnå våra mål och vi kommer därför att fortsätta att arbeta tillsammans för att göra vår union starkare, mer enad och mer demokratisk under de kommande åren.

Europa håller på att återfå sin styrka, och vi måste dra nytta av denna förnyade energi. Omkring 18 månader återstår till nästa Europaparlamentsval, som för väljarna utgör ett centralt demokratiskt tillfälle att utvärdera unionens effektivitet, och nu är det dags att visa medborgarna att Europa kan leverera när det verkligen gäller.

Den gemensamma förklaringen om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017 var den första sedan detta instrument inrättades genom det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016. Förklaringen har visat sig vara ett värdefullt verktyg för att politiskt fokus ska kunna bibehållas på de viktigaste förslagen, där behovet av resultat är som störst, och den bör förnyas för perioden fram till Europaparlamentsvalet.

De tre institutionerna är överens om att utforma en positiv agenda för ett mer inkluderande och mer enat EU och en ny framåtblickande budgetram för perioden efter 2020 som stöttar unionens mål och säkrar den rätta jämvikten mellan EU:s olika politiska insatser i medborgarnas intresse. I linje med vår starka önskan att uppnå resultat kommer vi att prioritera följande initiativ i lagstiftningsprocessen i syfte att säkerställa att väsentliga framsteg görs och, om möjligt, att initiativen förverkligas före Europaparlamentsvalet 2019:

1.

Bättre skydd av våra medborgares säkerhet genom säkerställande av att medlemsstaternas myndigheter vet vilka som korsar våra gemensamma yttre gränser, interoperabilitet mellan EU:s informationssystem för säkerhet, kriminalregister, gränsförvaltning och migrationshantering, och genom förstärkning av våra verktyg i kampen mot terrorism och penningtvätt, samt genom förbättrad konkurrenskraft och innovation i unionens försvarsindustri via en europeisk försvarsfond.

2.

Reformering och utveckling av migrationspolitiken i en anda av ansvarstagande och solidaritet, inklusive reformeringen av det gemensamma europeiska asylsystemet, inbegripet Dublinsystemet, och paketet om laglig migration.

3.

En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investering genom modernisering av EU:s handelspolitiska skyddsinstrument och framsteg när det gäller kontroll av utländska direktinvesteringar i EU, genom förbättrad avfallshantering i en cirkulär ekonomi, genom fortsatt arbete med att fördjupa Ekonomiska och monetära unionen och genom fullbordande av bankunionen på ett sätt som balanserar riskdelning och riskreducering.

4.

Hantering av Europeiska unionens sociala dimension genom arbete för att förbättra samordningen av systemen för social trygghet, skydd av arbetstagare mot hälsorisker på arbetsplatsen, säkerställande av att alla behandlas rättvist på våra arbetsmarknader genom moderniserade bestämmelser om utstationering av arbetstagare, och förbättrade gränsöverskridande verkställighetsåtgärder.

5.

Fullgörande av vårt åtagande att genomföra en sammankopplad digital inre marknad genom fullbordad modernisering av reglerna för sektorn för elektronisk kommunikation, införande av striktare konsumentskyddsstandarder för online- och distansförsäljning av såväl digitala som fysiska varor, och förstärkt cybersäkerhet.

6.

Uppnående av vårt mål avseende en ambitiös energiunion och en framåtblickande klimatpolitik, i synnerhet genom att genomföra ramen för klimat- och energipolitiken fram till 2030 och fortsätta att följa upp Parisavtalet, bland annat genom lagstiftning om ren energi för alla i Europa och om rena transporter.

7.

Vidareutveckling av den demokratiska legitimiteten på EU-nivå genom förbättring av det europeiska medborgarinitiativets sätt att fungera och ökad insyn i finansieringen av politiska partier.

Vi är dessutom eniga om att framsteg även måste göras på följande viktiga områden:

Fullföljande av vårt engagemang för de gemensamma europeiska värdena, demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, inbegripet en förstärkning av EU:s demokratiska legitimitet och av vårt gemensamma åtagande att motverka diskriminering och främlingsfientlighet.

Utövande av en kraftfull, öppen och regelbaserad handelspolitik, i den fasta övertygelsen att handel bidrar till att skapa välstånd och sysselsättning.

Motverkande av skattebedrägeri, skatteundandragande och skatteflykt samt säkerställande av ett sunt och rättvist skattesystem.

Säkerställande av rättvisa och av en tillräcklig nivå av socialt skydd och sociala rättigheter i linje med de 20 principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Förstärkning av EU:s roll när det gäller att skydda och försvara våra intressen utanför EU:s gränser och bidra till stabilitet, säkerhet och fred.

Säkerställande av en hög nivå på uppgiftsskydd, digitala rättigheter och etiska normer, samtidigt som de fördelar som utvecklingen inom artificiell intelligens och robotteknik medför utnyttjas och dess risker undviks.

De tre institutionerna är också överens om att fortsätta arbetet med alla förslag som är under behandling.

Även om väsentliga framsteg har gjorts när det gäller att nå resultat vad gäller de förslag som prioriterades i 2017 års gemensamma förklaring, är vi fast beslutna att slutföra det arbete som vi har åtagit oss. Vi kommer att fortsätta arbetet med de förslag som lagts fram sedan december 2016. Vi kommer också att behandla de lagstiftningsförslag som anges i kommissionens arbetsprogram för 2018.

Vi står fast vid åtagandet att främja ett korrekt genomförande och verkställande av befintlig lagstiftning.

Som ordförande i Europaparlamentet, rådet och Europeiska kommissionen kommer vi att regelbundet övervaka det snabba och effektiva genomförandet av denna gemensamma förklaring.

Antonio TAJANI

Europaparlamentets ordförande

Jüri RATAS

Rådets ordförande

Jean-Claude JUNCKER

Europeiska kommissionens ordförande


Uttalande från rådet

När det gäller hänvisningen i den gemensamma förklaringen till fullbordandet av bankunionen erinras det om Ekofinrådets slutsatser av den 17 juni 2016 om en färdplan för att fullborda bankunionen. Rådet stöder helhjärtat denna färdplan och framhåller att bankunionen måste fullbordas vad gäller att dela och minska riskerna i den finansiella sektorn, i lämplig ordning, såsom anges i slutsatserna.


29.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 446/4


Förklaring från Europaparlamentets talman om reformen av systemet för unionens egna medel

(2017/C 446/02)

Utan att det påverkar artikel 311 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt engagerar sig Europaparlamentet för en reform av systemet för unionens egna medel, på grundval av rekommendationerna från högnivågruppen för egna medel. I detta sammanhang understryker Europaparlamentet behovet av övergripande lagstiftningsförslag om unionens egna medel tillsammans med nästa fleråriga budgetram. Unionens inkomster och utgifter bör behandlas parallellt.


MEDDELANDEN FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

Europeiska kommissionen

29.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 446/5


Offentliggörande på webbplatsen Europa av tilldelningskoefficienterna och andra resultat av tilldelningsförfarandet för import- eller tullkvoter som förvaltas enligt metoden med samtidig behandling eller andra metoder som kräver utfärdande av import- eller exportlicenser

(2017/C 446/03)

I enlighet med artikel 188 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 (1), som ändrades genom artikel 4.19 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2393 (2), offentliggör kommissionen på webbplatsen Europa resultaten av tilldelningen av import- och tullkvoter för de ansökningar som har anmälts till kommissionen av medlemsstaterna. För samma ändamål ersätter offentliggörandet på webbplatsen Europa antagandet och offentliggörandet av genomförandeakter i L-serien av Europeiska unionens officiella tidning från och med den 1 januari 2018.

Dessa resultat har beräknats med beaktande av den tillgängliga kvantitet av tullkvoter och den kvantitet som begärts av aktörerna och som anmälts till kommissionen av medlemsstaternas myndigheter.

Informationen på Europa kan också omfatta avslag på ansökningarna, avbrytande av inlämningen av ansökningar eller upphävande av det tillfälliga stoppet för ansökningar.

Medlemsstaterna ska utfärda licenser för de sökta kvantiteterna inom tullkvoterna vid import eller export, med förbehåll för respektive tilldelningskoefficienter, efter att kommissionen har offentliggjort dessa koefficienter.

Tilldelningskoefficienter för tullkvoter – Import/Export

https://ec.europa.eu/agriculture/index_en

https://ec.europa.eu/agriculture/tariff-rate-quotas-trqs_en

https://ec.europa.eu/agriculture/markets_en


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 671).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2393 av den 13 december 2017 om ändring av förordningarna (EU) nr 1305/2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu), (EU) nr 1306/2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken, (EU) nr 1307/2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken, (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och (EU) nr 652/2014 om fastställande av bestämmelser för förvaltningen av utgifter för livsmedelskedjan, djurhälsa, djurskydd, växtskydd och växtförökningsmaterial (EUT L 350, 29.12.2017, s. 15.)


IV Upplysningar

UPPLYSNINGAR FRÅN EUROPEISKA UNIONENS INSTITUTIONER, BYRÅER OCH ORGAN

Europeiska kommissionen

29.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 446/6


Eurons växelkurs (1)

28 december 2017

(2017/C 446/04)

1 euro =


 

Valuta

Kurs

USD

US-dollar

1,1934

JPY

japansk yen

134,74

DKK

dansk krona

7,4455

GBP

pund sterling

0,88768

SEK

svensk krona

9,8452

CHF

schweizisk franc

1,1704

ISK

isländsk krona

 

NOK

norsk krona

9,8670

BGN

bulgarisk lev

1,9558

CZK

tjeckisk koruna

25,645

HUF

ungersk forint

310,30

PLN

polsk zloty

4,1808

RON

rumänsk leu

4,6520

TRY

turkisk lira

4,5459

AUD

australisk dollar

1,5330

CAD

kanadensisk dollar

1,5049

HKD

Hongkongdollar

9,3274

NZD

nyzeeländsk dollar

1,6856

SGD

singaporiansk dollar

1,5968

KRW

sydkoreansk won

1 276,37

ZAR

sydafrikansk rand

14,7325

CNY

kinesisk yuan renminbi

7,8001

HRK

kroatisk kuna

7,5115

IDR

indonesisk rupiah

16 184,89

MYR

malaysisk ringgit

4,8530

PHP

filippinsk peso

59,561

RUB

rysk rubel

68,7979

THB

thailändsk baht

38,929

BRL

brasiliansk real

3,9496

MXN

mexikansk peso

23,4672

INR

indisk rupie

76,4730


(1)  Källa: Referensväxelkurs offentliggjord av Europeiska centralbanken.