Samarbetet med ursprungsbefolkningar

I rapporten analyseras de framsteg som gjorts i samarbetet mellan Europeiska unionen och ursprungsbefolkningar och att utfärda rekommendationer för framtiden.

RÄTTSAKT

Rapport av den 11 juni 2002 från kommissionen till rådet: Redogörelse över de framsteg som gjorts i samarbetet med ursprungsbefolkningar [KOM(2002) 291 slutlig - Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Bakgrund

Ett aktivt deltagande av ursprungsbefolkningarna är av stor betydelse i utvecklingsprocessen, eftersom det gör det möjligt för dessa ofta utsatta och missgynnade befolkningsgrupper att forma sin egen utveckling.

Europeiska unionen har i ett arbetsdokument som kommissionen lade fram under 1998 upprättat en ram för sin verksamhet på detta område. Unionens åtaganden bekräftades i en resolution som rådet (biståndsfrågor) utfärdade under samma år [Slutsatser från rådet (biståndsfrågor) - 30 november 1998]. Rapporten utgör en konsolidering av dessa initiativ.

Ramen för samarbetet Tre konkreta riktlinjer anges i rapporten:

Framsteg i genomförandet

Rapporten tar huvudsakligen upp perioden 1998-2000, under vilken unionen verkade inom ett stort antal områden. Unionen anslog 21,9 miljoner euro till projekt som kom ursprungsbefolkningarna direkt till godo.

Framsteg i genomförandet: integrering av frågan om ursprungsbefolkningarna i politikområden, program och projekt.

Ursprungsbefolkningarna berörs direkt eller indirekt av unionens politik och verksamhet på ett stort antal områden, t.ex. främjandet av de mänskliga rättigheterna och av demokratin, miljöpolitiken och politiken för hållbar utveckling. I syfte att fullständigt integrera frågan om ursprungsbefolkningarna är det nödvändigt

Kommissionen har lyckats integrera denna fråga i ett stort antal rättsakter och det faktum att den integrerats i det europeiska initiativet för demokrati och mänskliga rättigheter är av särskilt stor betydelse.

Formerna för utvecklingsbiståndet bestäms även genom diskussioner mellan unionen och biståndsmottagarna och genom antagande av strategiska riktlinjer. De frågor som rör ursprungsbefolkningarna har integrerats i ett antal ramavtal och strategidokument med unionens partners, t.ex. med gruppen av länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS). Uppföljningen av biståndet måste alltid omfatta en kontroll av biståndsåtgärdernas verkningar för ursprungsbefolkningarna.

Kommissionen har upprättat ett utbildningsprogram för personalen i syfte att förbättra genomförandet av EU-biståndet och biståndets verkan. En av de åtgärder som vidtagits i syfte att förbättra samordningen och samstämmigheten inom unionen är att inrätta en arbetsgrupp för frågor som rör ursprungsbefolkningar.

Framsteg i genomförandet: samråd med ursprungsbefolkningar

Chansen för att ett projekt ska lyckas är större om de projektet riktar sig till är till fullo engagerade i samtliga projektfaser. Kommissionen har angivit tre huvudåtgärder för uppnåendet av detta mål:

Kommissionen har inrättat interna kontaktpunkter och mekanismer för samråd. Samråd sker även via ett informellt nätverk mellan tre organisationer för ursprungsbefolkningar.

Kommissionen har haft vittomfattande samråd med ursprungsbefolkningarna i syfte att skaffa sig bättre kunskaper om dessa befolkningsgruppers situation (t.ex. i rättsligt eller socioekonomiskt hänseende). Unionen har därigenom kunnat identifiera ursprungsbefolkningarnas prioriteter: miljö och rasism har konstaterats vara särskilt viktiga frågor. Ursprungsbefolkningarnas begränsade deltagande i utvecklingsprocessen och i det civila samhället är också en fråga som man måste ta itu med.

Samråden har även visat att förfarandena för att erhålla finansiellt stöd utgör ett betydande hinder för ursprungsbefolkningarnas deltagande. Genomförande av mikroprojekt, vilka i högre grad är avpassade för dessa befolkningsgruppers situation, bör tas i beaktande.

Framsteg i genomförandet: stöd till ursprungsbefolkningar inom prioriterade områden Kommissionen redogör i rapporten för några av de många projekt som genomförts under den period det gäller. Det rör sig om projekt som utformats i följande syften:

Andra erforderliga åtgärder

Samarbetet med ursprungsbefolkningarna är en process som befinner sig i full utveckling. I rapporten framhävs vissa åtgärder för förstärkning av detta samarbete framöver:

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets slutsatser om ursprungsbefolkningarnaRådet (allmänna frågor) - 18 november 2002 [Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

I dessa slutsatser uppmanar rådet kommissionen och medlemsstaterna att vidta följande åtgärder:

Rådet uppmanar även kommissionen att vidta följande åtgärder:

Senast ändrat den 06.06.2007