Finansiering av innovation och företagande (Europeiska investeringsfonden)

 

SAMMANFATTNING

Europeiska investeringsfonden ger riskfinansiering för att stödja små och medelstora företag. Dess andelsägare är Europeiska investeringsbanken, Europeiska unionen (EU), företrädd av Europeiska kommissionen, samt offentliga och privata finansinstitut, för närvarande från 15 EU-länder och Turkiet.

VILKET SYFTE HAR STADGARNA?

I dem anges

VIKTIGA PUNKTER

Beslutande organ

Europeiska investeringsfonden leds och administreras av bolagsstämman, styrelsen och verkställande direktören.

Ordföranden i styrelsen väljs bland ledamöterna med majoritet av rösterna. Beslut fattas med majoritet, förutsatt att minst hälften av ledamöterna är närvarande.

Så här fungerar Europeiska investeringsfonden

Europeiska investeringsfonden är en del av Europeiska investeringsbanksgruppen. Dess centrala uppgift är att stödja EU:s mikroföretag och små och medelstora företag genom att underlätta deras tillgång till finansiering. Europeiska investeringsfonden utformar och utvecklar risk- och tillväxtkapital, garantier och mikroinstrument som specifikt riktas mot detta marknadssegment. I denna roll främjar fonden EU:s mål till stöd för innovation, forskning och utveckling, entreprenörskap, tillväxt och sysselsättning.

Fondens räkenskaper granskas av en oberoende extern revisor. Fondens revisionsorgan består av tre revisorer som nomineras av Europeiska investeringsfonden, Europeiska kommissionen och av den finansiella institutionens andelsägare samt av en suppleant, som utses enligt ett roterande system av de tre andelsägargrupperna. Revisorerna utses av och är ansvariga inför bolagsstämman. Revisorerna i revisionsorganet intygar årligen att fondens verksamhet, efter deras bästa kännedom och bedömning, har utförts i enlighet med stadgarna och arbetsordningen och att de finansiella rapporterna ger en rättvisande bild av den ekonomiska ställningen i fonden när det gäller dess tillgångar och skulder, samt av resultatet av dess verksamhet för budgetåret.

Fondens totala åtaganden får inte överstiga tre gånger mängden av det tecknade kapitalet för garantitransaktioner. Enligt artikel 26 i stadgarna får detta tak höjas till högst åtta gånger det tecknade kapitalet av bolagsstämman. För kapitalandelar ska beloppet beslutas av bolagsstämman.

Tvister mellan fonden och dess stödmottagare ska avgöras av behöriga nationella domstolar eller genom skiljeförfarande. Tvister rörande åtgärder vidtagna av fondens organ underkastas Europeiska unionens domstols behörighet.

Protokollet om Europeiska unionen (protokoll nr 7) gäller för Europeiska investeringsfonden och för medlemmar av dess organ och dess personal.

Europeiska fonden för strategiska investeringar

I samarbete med Europeiska kommissionen spelar Europeiska investeringsfonden och Europeiska investeringsbanken en viktig roll i investeringsplanen för Europa med inrättandet av Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI). Fonden lanserades 2015 och syftar till att mobilisera privat finansiering för strategiska investeringar som inte kan finansieras av marknaden på egen hand. Europeiska investeringsfonden ansvarar för genomförandet av finansieringsåtgärder till förmån för små och medelstora företag (dvs. företag med mellan 250 och 3 000 anställda) inom EFSI.

BAKGRUND

Europeiska investeringsfonden bildades 1994 och har sitt huvudkontor i Luxemburg.

RÄTTSAKT

Stadgar för Europeiska investeringsfonden godkända den 14 juni 1994 och ändrade den 19 juni 2000, 30 november 2007, 8 mars 2012 och den 27 maj 2014 av bolagsstämman (EGT C 95, 21.3.2015, s. 22–31)

Senast ändrat 19.10.2015