EU:s riktlinjer om barnets rättigheter

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

EU:s riktlinjer för främjande och skydd av barnets rättigheter

VILKET SYFTE HAR RIKTLINJERNA?

Riktlinjerna skapar en ram för Europeiska unionen (EU) som säkerställer att hänsyn alltid tas till barnets* rättigheter i samband med EU:s yttre politik och åtgärder.

De stärker EU:s främjande och skydd av barnets rättigheter i EU:s yttre förbindelser och uppmuntrar till ett övergripande strategiskt förhållningssätt till dessa frågor. Dessutom kompletterar de EU:s riktlinjer om barn och väpnad konflikt och EU-agendan för barns rättigheter.

VIKTIGA PUNKTER

För att skydda barnets rättigheter använder sig EU av olika operativa verktyg, såsom

Till de allmänna åtgärder som EU vidtar för att genomföra dessa riktlinjer hör att

Specifika åtgärder kommer att vidtas på prioriterade områden utifrån separata genomförandestrategier. De prioriterade områdena väljs ut för en period av två år. Det första prioriterade området rör alla former av våld mot barn. Information om mål, operativ del och landsspecifika genomförandestrategier, åtgärder, övervakning och bedömning av genomförandet återfinns i bilaga I till riktlinjerna.

BAKGRUND

Barn står inför många hot och saknar möjligheter till utbildning och hälsovård och social omvårdnad. De är offer för barnarbete, våld, sexuella övergrepp, sjukdomar och väpnade konflikter och utsätts för diskriminering, marginalisering och utanförskap. Flickor utsätts för speciella risker och behöver särskild uppmärksamhet.

EU är en viktig aktör för att skydda de mänskliga rättigheterna (och barns rättigheter i synnerhet) runt om i världen. EU har anslutit sig till FN:s konvention om barnets rättigheter och dess fakultativa protokoll. Dessutom främjar EU andra initiativ som syftar till att förbättra situationen för barn, såsom de tidigare millennieutvecklingsmålen, som i början av 2016 ersattes av 2030-agendan för hållbar utveckling.

* VIKTIGA BEGREPP

Barn: I denna sammanfattning avses med barn alla människor under 18 år.

HUVUDDOKUMENT

EU:s riktlinjer för främjande och skydd av barnets rättigheter, som godkändes av rådet den 10 december 2007 (ej offentliggjorda i Europeiska unionens officiella tidning).

Senast ändrat 16.08.2016