Mekanismen för finansiering av militära operationer (Athena)

Athena inrättades 2004 för att förvalta finansieringen av de gemensamma kostnader som krävs för genomförandet av Europeiska unionens (EU) operationer med militära eller försvarsmässiga konsekvenser.

RÄTTSAKT

Rådets beslut 2011/871/GUSP av den 19 december 2011 om inrättande av en mekanism för att förvalta finansieringen av de gemensamma kostnaderna för Europeiska unionens operationer med militära eller försvarsmässiga konsekvenser (Athena).

SAMMANFATTNING

Operationerna med militära eller försvarsmässiga konsekvenser som förs inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) kan enligt artikel 41 i EU-fördraget inte omfattas av EU:s budget. Dessa operationer finansieras därför av bidrag från medlemsstaterna. Detta beslut inrättar därför en mekanism för förvaltningen av gemensamma kostnader för dessa operationer. Denna mekanism som kallas Athena har inte något vinstsyfte. Den har rättskapacitet och kan därmed bland annat ingå avtal och både åtala och bli åtalad.

Struktur

Den särskilda kommittén är Athenas beslutande organ. Den består av en representant per deltagande medlemsstat. I enlighet med protokoll nr 22 som är bilagd fördragen, deltar inte Danmark i unionens beslut och åtgärder som för försvar; landet deltar alltså inte i Athena. Representanter för bidragsgivande tredjeländer och operationscheferna får delta i kommitténs arbete men har inte rösträtt.

Den särskilda kommittén är ålagt av Athena att granska finansieringen av militära operationer. Den godkänner sålunda enhälligt alla Athenas budgetar och finansiella beslut.

Athena består också av tre förvaltningsorgan, som alla är underställda den särskilda kommittén:

Finansiering av gemensamma kostnader för operationerna

Finansieringen av EU:s militära operationer följer principen att utgifterna fördelas på upphovsmannen till dem. Dock fastställer beslutet de godkända kostnader som är gemensamma inom samfinansieringen av Athena. Detta beror på det aktiva skedet av en operation.

I bilaga I till beslutet listas de gemensamma kostnader för operationen som bestrids av Athena oavsett när de uppkom (vissa kostnader för insatser, kostnader som rör lagring av utrustning osv.).

I bilaga II listas de gemensamma kostnader som kan bestridas endast under den förberedande fasen av operationen.

I bilaga III listas de gemensamma kostnader som kan bestridas under den aktiva fasen (kostnader för upprättande av högkvarter, transportkostnader, löner till personal som anställs på plats osv.).

I bilaga IV listas de gemensamma kostnader som kan bestridas under operationens likvidationsfas.

Dessutom kan den administrativa förvaltningen av vissa utgifter övertas av Athena, men ansvaret förblir respektive medlemsstats. Dessa kostnader är oftast relaterade till personalomsorg, tillhandahållande av el och vatten, avfallshantering etc.

Utarbetande av budgeten

Förvaltaren ska varje år lägga fram ett budgetförslag för nästa budgetår för den särskilda kommittén (senast den 31 oktober). Budgetförslaget, som utarbetas med bistånd av varje operationschef för den del som rör gemensamma driftskostnader, ska innefatta:

När det gäller EU:s militära snabbinsatser har flexibla förfaranden inrättats för förtida finansiering för att nå det referensbelopp som förvaltaren fastställt.

Bakgrund

År 2002 godkände rådet ett första dokument om finansiering av EU-ledda krishanteringsoperationer. Den 24 februari 2004 skapade beslutet 2004/197/GUSP mekanismen Athena. Detta beslut ändrades flera gånger och ersattes sedan av beslut 2008/975/GUSP. Beslut 2011/871/GUSP upphäver och ersätter i sin tur beslut 2008/975/GUSP.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Beslut 211/871/GUSP

19.12.2011

-

EUT L 343, 23.12.2011

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets beslut 2012/768/Gusp av den 9 mars 2012 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien om fastställande av en ram för f.d. jugoslaviska republiken Makedoniens deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser - Avtal mellan Europeiska unionen och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien om fastställande av en ram för f.d. jugoslaviska republiken Makedoniens deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser [EUT L 338, 12.12.2012].

Rådets beslut 2013/12/Gusp av den 25 oktober 2012 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien om fastställande av en ram för Republiken Moldaviens deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser - Avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Moldavien om fastställande av en ram för Republiken Moldaviens deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser [EUT L 8, 12.1.2013].

Rådets beslut 2014/71/Gusp av den 18 november 2013 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Chile om fastställande av en ram för Republiken Chiles deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser [EUT L 40, 11.2.2014].

Rådets beslut 2014/15/EU av den 18 november 2013 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Georgien om fastställande av en ram för Georgiens deltagande i Europeiska unionens krishanteringsinsatser [EUT L 14, 18.1.2014].

Senast ändrat den 21.04.2014