Miljöinformation – allmänhetens deltagande och möjlighet till rättslig prövning (Århuskonventionen)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1367/2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen krävs att Europeiska unionens (EU) institutioner och organ genomför de skyldigheter som finns i Århuskonventionen (se sammanfattning). Konventionen ger allmänheten rätt till

VIKTIGA PUNKTER

Tillgång till miljöinformation

EU:s institutioner och organ måste

Miljödatabaser eller miljöregister måste innehålla

Begäran om information får endast avslås under särskilda omständigheter, t.ex. pågående rättsliga förfaranden eller om de kan skada miljön genom att exempelvis avslöja sällsynta arters häckningsplatser.

Allmänhetens deltagande i beslutsprocesser i miljöfrågor

EU:s institutioner och organ måste tillhandahålla tidiga och effektiva möjligheter för allmänheten att delta i beslutsprocesser som rör miljöplaner eller miljöprogram. Om Europeiska kommissionen utarbetar en plan eller ett program som ska sändas till andra EU-organ för beslut måste den se till att allmänheten ges möjlighet att delta i det förberedande skedet.

EU:s institutioner och organ måste identifiera den allmänhet som sannolikt kommer att påverkas av en plan eller ett program och se till att de informeras om

En tidsfristminst åtta veckor har fastställts för mottagande av synpunkter, med minst fyra veckors varsel om eventuella möten eller utfrågningar.

EU:s institutioner och organ måste ta vederbörlig hänsyn till resultatet av allmänhetens deltagande och informera allmänheten om alla beslut och på vilka grunder de fattades, inklusive information om allmänhetens deltagande.

Intern omprövning och möjlighet till rättslig prövning

Allmänheten har i vissa fall rätt att framställa en begäran om intern omprövning från den EU-institution eller det EU-organ som har vidtagit en förvaltningsåtgärd eller, om en underlåtenhet föreligger, bör ha vidtagit en sådan åtgärd, på grund av att en sådan åtgärd eller underlåtenhet strider mot miljölagstiftningen.

En icke-statlig organisation kan framställa en begäran om

En begäran om intern omprövning får också framställas av andra personer från allmänheten, om de kan

Framställningar måste inges antingen av en icke-statlig miljöorganisation som uppfyller de kriterier som anges ovan eller av en jurist som är behörig att utöva verksamhet i en medlemsstat.

En sådan begäran ska göras inom åtta veckor efter det att förvaltningsåtgärden har vidtagits, meddelats eller offentliggjorts, beroende på vilket som inträffar senast.

EU:s institutioner och organ måste offentliggöra varje begäran om intern omprövning så snart som möjligt efter mottagandet, samt alla slutliga beslut om dessa så snart som möjligt efter det att de har antagits.

EU-institutionen eller EU-organet måste agera inom 22 veckor från det att tidsfristen för inlämning på åtta veckor har löpt ut. Om EU-institutionen eller EU-organet underlåter att tillmötesgå en begäran om intern omprövning eller om en begäran avslås får den icke-statliga organisationen eller andra personer från allmänheten väcka talan vid Europeiska unionens domstol.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 28 juni 2007. Vissa ändrade regler, främst om möjlighet till rättslig prövning, har gällt sedan den 28 oktober 2021. De regler som ger andra medborgare – utöver icke-statliga miljöorganisationer – tillgång gäller från och med den 29 april 2023.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr1367/2006 av den 6 september 2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på unionens institutioner och organ (EUT L 264, 25.9.2006, s. 13).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1367/2006 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens beslut (EU) 2023/748 av den 11 april 2023 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006 i fråga om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på unionens institutioner och organ (EUT L 99, 12.4.2023, s. 23).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/35/EG av den 26 maj 2003 om åtgärder för allmänhetens deltagande i utarbetandet av vissa planer och program avseende miljön och om ändring, med avseende på allmänhetens deltagande och rätt till rättslig prövning, av rådets direktiv 85/337/EEG och 96/61/EG (EUT L 156, 25.6.2003, s. 17).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

Senast ändrat 22.06.2023