Globalt partnerskap för hållbar utveckling

I detta meddelande presenteras hur Europeiska unionen bidrar till en hållbar global utveckling och fastställa åtgärder för att upprätta en global pakt för hållbar utveckling.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 21 februari 2002 med titeln „Mot ett globalt partnerskap för hållbar utveckling" [KOM (2002) 82 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

SAMMANFATTNING

I maj 2001 fastställde Europeiska unionen (EU) en strategi för hållbar utveckling. Då Europeiska rådet godkände denna strategi vid sitt möte i Göteborg konstaterades att det var lämpligt att utveckla strategins externa dimension. Rådet uppmanade även kommissionen att överväga unionens bidrag till en global hållbar utveckling. Meddelandet har utarbetats med anledning av denna begäran och bidrar till utformningen av EU:s ställningstagande inför världstoppmötet om hållbar utveckling i Johannesburg 2002.

Utgångspunkten för meddelandet är att globaliseringen är viktig för den globala tillväxten och för möjligheterna att ta itu med globala problem på t.ex. områdena hälsa, utbildning och miljö. Men om marknadskrafterna får fritt spelrum skapar de och förvärrar orättvisor och utslagning, och kan också leda till irreversibla miljöskador. Samtidigt med globaliseringsprocessen måste det därför vidtas åtgärder för att undvika eller mildra dessa effekter. På områden av avgörande betydelse, såsom handel, utvecklingsfinansiering, miljöförvaltning, kampen mot fattigdom och kriminalitet, måste det göras insatser för att utarbeta kollektiva bestämmelser som genomförs och kontrolleras effektivt. De globala styrelseformerna måste också förbättras, för att man skall kunna utnyttja det ömsesidiga beroendet på ett positivt sätt.

I meddelandet presenteras en rad åtgärder som skall bidra till en hållbar utveckling globalt sett. De kompletterar strategin för hållbar utveckling från maj 2001 och omfattar ekonomiska, sociala, miljömässiga och finansiella aspekter liksom gemenskapspolitikens samstämmighet och styrelseformer på alla nivåer.

Globalisering: handel för hållbar utveckling

För att globaliseringen ska bidra till en hållbar utveckling har kommissionen föreslagit följande konkreta ekonomiska åtgärder:

Fattigdomsbekämpning och främjande av social utveckling

Målet är att före 2005 minska den extrema fattigdomen i världen (personer som lever på en dollar eller mindre per dag). Därför måste utvecklingssamarbetets omfattning utökas och dess kvalitet, genomslagskraft och hållbarhet förbättras. Följande åtgärder skall vidtas på detta område:

Hållbar förvaltning av natur- och miljöresurser

Målet på detta område är att före 2015 vända den utveckling som innebär att miljöresurser går förlorade liksom att sätta upp delmål för sektorerna vatten, mark, energi och biologisk mångfald. Följande konkreta åtgärder har föreslagits:

Bättre samstämmighet mellan Europeiska unionens politikområden

Målet är att integrera hållbar utveckling i Europeiska unionens alla politikområden. Följande åtgärder skall vidtas:

Bättre styrelseformer på alla nivåer

Det handlar om att stärka det civila samhällets deltagande och de globala ekonomiska, sociala och ekologiska styrelseformernas legitimitet, samstämmighet och effektivitet. I meddelandet föreslås följande konkreta åtgärder:

Finansiering av hållbar utveckling

Det rör sig om målen i FN:s millenniedeklaration, dvs. att utrota fattigdom och svält, se till att alla får allmän grundskoleutbildning, främja jämställdhet, minska barnadödligheten, förbättra kvinnors hälsa, bekämpa överförbara sjukdomar, främja en hållbar utveckling och utveckla ett globalt partnerskap. Följande åtgärder har föreslagits:

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Gemensam förklaring från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, Europaparlamentet och kommissionen om Europeiska unionens utvecklingspolitik med titeln „ Europeiskt samförstånd " [Europeiska unionens officiella tidning C 46/01, 24.2.2006].

Senast ändrat den 26.09.2007