Riktlinjer om vertikala begränsningar

SYFTE

Att hjälpa företagen att i enskilda ärenden avgöra om avtal är förenliga med konkurrensreglerna på grundval av genomgången av vertikala begränsningar.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen av den 13 oktober 2000: Riktlinjer om vertikala begränsningar [KOM(2000/C 291/01) - Europeiska gemenskapernas officiella tidning C291 av den 13.10.2000].

SAMMANFATTNING

DEFINITION AV VERTIKALA BEGRÄNSNINGAR

Vertikala begränsningar är avtal eller samordnande förfaranden som ingås mellan två eller flera företag. Alla dessa är inom ramen för avtalet verksamma i olika led i produktions- eller distributionskedjan, t.ex. med leverans, inköp av varor för återförsäljning eller bearbetning eller försäljning av tjänster. Avtalen reglerar på vilka villkor parterna kan köpa, sälja eller sälja vidare vissa varor och tjänster. I de nuvarande riktlinjerna anges principerna för bedömning av vertikala avtal i syfte att avgöra om avtalen påverkar konkurrensen mellan medlemsländerna eller inte.

TILLÄMPNINGSOMRÅDE

I riktlinjerna beskrivs de vertikala begränsningar som normalt sett faller utanför tillämpningsområdet för artikel 81.1: avtal av mindre värde, avtal mellan små och medelstora företag samt agentavtal.

HUR MAN ANALYSERAR ENSKILDA ÄRENDEN

I riktlinjerna om vertikala begränsningar beskrivs hur man generellt analyserar sådana ärenden och kommissionens politik på området.

Analys av en vertikal begränsnings effekter på marknaden

De negativa effekter som vertikala begränsningar kan ha på marknaden och som gemenskapens konkurrensregler avser att förhindra är följande:

Vertikala begränsningar har dock ofta positiva effekter, i synnerhet genom att de främjar konkurrensen i andra avseenden än priskonkurrens och bidrar till högre kvalitet på tjänsterna. Följande orsaker kan berättiga tillämpningen av vissa vertikala begränsningar under en begränsad tid:

Metoder för analys av en vertikal begränsning

Bedömningen av en vertikal begränsning omfattar i allmänhet följande fyra steg:

De vanligaste vertikala begränsningarna

De vanligaste vertikala begränsningarna är följande:

När en avtalsklausul innebär en skyldighet eller ett incitament som får en återförsäljare att göra praktiskt taget alla sina inköp på en viss marknad hos en enda leverantör, talar man om avtal om försäljning av ett enda varumärke. Detta innebär inte att köparen är skyldig att göra sina inköp direkt hos den leverantören, men det innebär att han inte kommer att köpa konkurrerande varor och tjänster och sälja dem vidare eller integrera dem i sina produkter. I konkurrenshänseende riskerar klausuler av detta slag att utestänga konkurrerande eller potentiella leverantörer från marknaden, att underlätta samverkan på leverantörsnivå i händelse av kumulativ användning samt, då köparen är en återförsäljare som säljer till slutkonsumenter, att urholka konkurrensen mellan olika varumärken i butikerna.

Genom ett ensamåterförsäljaravtal samtycker leverantören till att sälja sina produkter till endast en återförsäljare för vidareförsäljning inom ett visst område. Samtidigt är återförsäljarens aktiva försäljning till andra exklusivt tilldelade områden begränsad. De eventuella riskerna för konkurrenshämmande effekter består i allmänhet i minskad konkurrens inom varumärken och uppdelning i marknader, vilket särskilt kan underlätta prisdiskriminering. Om de flesta eller alla leverantörer tillämpar ensamåterförsäljaravtal kan det underlätta samverkan, såväl på leverantörs- som återförsäljarnivå.

I ett avtal om exklusiv tilldelning av kunder samtycker leverantören till att sälja sina produkter endast till en återförsäljare för distribution till en viss kundkrets. Samtidigt är återförsäljaren vanligen begränsad i sin aktiva försäljning till andra exklusivt tilldelade kundkretsar. De eventuella riskerna för konkurrenshämmande effekter består i allmänhet i minskad konkurrens inom varumärken och uppdelning av marknaden, vilket framför allt kan leda till prisdiskriminering. När de flesta eller alla leverantörer tillämpar avtal om exklusiv tilldelning av kunder kan det underlätta samverkan, både i leverantörs- och i återförsäljarledet.

Avtal om selektiv distribution begränsar, i likhet med ensamåterförsäljaravtal, dels antalet auktoriserade återförsäljare, dels möjligheterna till återförsäljning. Skillnaden mot ett ensamåterförsäljaravtal är att ett selektivt distributionsavtal inte begränsar antalet detaljister i varje område utan enligt urvalskriterier som i första hand har samband med produkternas natur. En annan skillnad är att ensamåterförsäljaravtalens begränsning av återförsäljningen inte är en begränsning av den aktiva försäljningen inom ett område utan en begränsning av all försäljning till icke auktoriserade återförsäljare, vilket innebär att endast auktoriserade återförsäljare och slutkunder är möjliga köpare. Selektiv distribution används nästan alltid för att distribuera märkesprodukter. De eventuella riskerna för konkurrenshämmande effekter är minskad konkurrens inom varumärken, och särskilt i fall av kumulativ effekt, utestängning av vissa typer av återförsäljare och underlättande av samverkan mellan leverantörer och köpare.

Franchiseavtal innehåller licenser avseende immateriella rättigheter, särskilt varumärkes- och märkesrättigheter och know-how för användning och distribution av varor och tjänster. Förutom licensen avseende immateriella rättigheter tillhandahåller franchisegivaren normalt kommersiellt och tekniskt stöd till franchisetagaren under avtalets löptid. Licensen och stödet utgör integrerade delar av den affärsidé som franchiseavtalet omfattar. Franchisegivaren erhåller normalt ersättning i form av franchiseavgift för användningen av affärsidén i fråga. Franchising kan möjliggöra för franchisegivaren att med begränsade investeringar etablera ett enhetligt distributionsnät för sina produkter.

De eventuella riskerna för konkurrenshämmande effekter är att franchiseavtalet förutom tillhandahållandet av affärsidén normalt innehåller en kombination av olika vertikala begränsningar avseende de distribuerade produkterna, särskilt selektiv distribution och/eller konkurrensklausuler och/eller ensamåterförsäljaravtal eller lindrigare former av dessa.

I det exklusiva leverantörsavtalet specificeras att det endast finns en köpare inom gemenskapen till vilken leverantören får sälja en viss färdigprodukt. För mellanprodukter eller tjänster i mellanledet innebär exklusiva leverantörsavtal att det endast finns en köpare inom gemenskapen eller att det endast finns en köpare för ett särskilt ändamål inom gemenskapen. Med exklusiv leverans av mellanprodukter eller tjänster i mellanledet avses ofta leveranser för industriella ändamål. Den största risken för en snedvridning av konkurrensen när det gäller exklusiva leverantörsavtal består i att andra köpare avskärmas från marknaden.

Kopplingsförbehåll föreligger när leverantören förenar köpet av en produkt med villkor om inköp av en viss annan, separat produkt från leverantören eller någon som utses av denne. Den första produkten är den som styr kopplingsförbehållet och den andra benämns den produkt som omfattas av kopplingsförbehållet. Sådana metoder kan innebära missbruk av en dominerande ställning, om kopplingsförbehållet inte är objektivt motiverat av varans art eller gängse handelsbruk. Ur konkurrenshänseende kan detta slags avtal - som syftar till att göra köpet av en produkt beroende av köpet av en annan, separat produkt - strida mot konkurrensreglerna.

Denna metod består i rekommendationer om ett återförsäljningspris till en återförsäljare eller krav på att återförsäljaren att tar ut ett visst bestämt högsta återförsäljningspris. Risken för eventuella konkurrenshämmande verkningar av högsta och rekommenderade priser är för det första att det högsta eller rekommenderade priset blir ett riktmärke som alla eller nästan alla återförsäljare väljer att följa. För det andra kan högsta eller rekommenderade priser underlätta samverkan mellan leverantörer.

Senast ändrat den 21.02.2007