Kampen mot varumärkesförfalskning och pirattillverkning på den inre marknaden

Detta meddelande har formen av en handlingsplan och omfattar olika åtgärder och initiativ som kommissionen planerar att vidta för att intensifiera kampen mot varumärkesförfalskning och pirattillverkning på den inre marknaden. Meddelandet är en uppföljning till kommissionens grönbok från oktober 1998, som blev startskottet för ett offentligt samråd i ämnet.

RÄTTSAKT

Kommissionens meddelande av den 30 november 2000 om uppföljningen av grönboken "Att bekämpa varumärkesförfalskning och pirattillverkning på den inre marknaden" [KOM(2000) 789 slutlig - Ej offentliggjort i EGT].

SAMMANFATTNING

Bakgrund

Varumärkesförfalskning och pirattillverkning har i dag utvecklats till en företeelse med internationell utbredning som får betydande ekonomiska och sociala konsekvenser och i hög grad påverkar både den inre marknadens möjligheter att fungera väl och konsumentskyddet, i synnerhet när det gäller folkhälsan och den allmänna säkerheten. Den rådande situationen medför att handelsströmmarna ändras och konkurrensen snedvrids. Detta leder till att näringslivet får minskat förtroende för den inre marknaden vilket i förlängningen innebär att investeringarna minskar.

Enligt vissa uppskattningar står handeln med varumärkesförfalskade och pirattillverkade varor för mellan fem och sju procent av världshandeln, vilket motsvarar en förlust av sammanlagt 200 000 lagliga arbetstillfällen per år. Dessutom anser man att de internationellt verksamma EU-företagen förlorar mellan 400 och 800 miljoner euro på den inre marknaden och 2 000 miljoner euro utanför EU. IT-branschen är särskilt hårt drabbad.

Reaktionerna på grönboken

Reaktionerna på grönboken bekräftade att problemet verkligen är omfattande och att det undergräver möjligheterna för den inre marknaden att fungera som det är tänkt. Berörda parter pekade på olika faktorer som bidrar till den rådande situationen, bland annat skillnaderna mellan medlemsstaterna i fråga om sanktioner och andra åtgärder mot intrång i immateriella rättigheter. Därför efterlyser berörda parter, inbegripet medlemsstaterna, insatser på EU-nivå mot problemet. Reaktionerna på grönboken visade också att det råder bred enighet om att det administrativa samarbetet mellan medlemsstaterna måste bli bättre. Kommissionen har understrukit att den visserligen bör spela en framträdande roll på området, men att det viktigaste är att innehavarna av immateriella rättigheter själva aktivt tar till vara sina intressen.

Handlingsplanen

Detta meddelande innehåller en handlingsplan som omfattar

Dessa åtgärder bör ingå i de övergripande initiativen inom området rättsliga och inrikes frågor.

Omedelbara insatser

De omedelbara insatserna omfattar följande:

Insatser på medellång sikt

På medellång sikt kommer kommissionen att undersöka

Andra initiativ:

Kommissionen lämnar rekommendationer bland annat om hur befintliga informationssystem kan utnyttjas på ett bättre sätt och om hur samarbetet och informationsutbytet mellan den privata sektorn och de offentliga myndigheterna kan stärkas. Det rör sig bl.a. om följande:

ANKNYTANDE AKTER

Meddelande av den 11 oktober 2005 från kommissionen till rådet, Europaparlamentet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om hur tullen bör bemöta den senaste utvecklingen inom varumärkesförfalskning och pirattillverkning [KOM(2005) 479 slutlig - Ej offentliggjord i EUT]. I detta meddelande föreslås ett antal åtgärder för att stärka EU:s skydd mot varumärkesförfalskning och pirattillverkning inom tullområdet. Dessa åtgärder omfattar huvudsakligen förbättrad lagstiftning, stärkt partnerskap mellan tull och ekonomiska aktörer samt ett utökat internationellt samarbete.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/48/EG av den 29 april 2004 om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter [EUT L 195, 2.6.2004]. Detta direktiv syftar till att upprätta lika villkor för tillämpningen av immaterialrätten i medlemsländerna genom att anpassa tillämpningsföreskrifterna inom hela EU. Genom direktivet harmoniseras också medlemsstaternas lagstiftning för att garantera samma skydd av immateriella rättigheter på hela den inre marknaden.

Senast ändrat den 08.05.2006