Allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken (2005-2008)

Europeiska unionen bör inrikta sin politik på ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Syftet med dessa allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken är att ge ny fart åt Lissabonstrategin. De är inriktade på den makroekonomiska politiken * och på åtgärder och politik som medlemsstaterna måste tillämpa för att göra Europa till en mer lockande plats för investerare och arbetstagare (mikroekonomisk politik) *.

RÄTTSAKT

Rådets rekommendation 2005/601/EG av den 12 juli 2005 om de allmänna riktlinjerna för medlemsstaternas och gemenskapens ekonomiska politik (2005-2008) [Europeiska unionens officiella tidning L 205, 6.08.2005].

SAMMANFATTNING

Rekommendationen är en del av Lissabonstrategin (DE) (EN) (FR): Unionen bör ta alla medel i bruk för att nå målen för denna strategi, det vill säga att göra unionen till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till 2010. Rekommendationen består av två delar: Den första delen handlar om hur den makroekonomiska politiken kan bidra till att blåsa nytt liv i Lissabonstrategin, medan den andra delen handlar om de åtgärder och den politik som medlemsländerna bör tillämpa för att stimulera de tillväxtfrämjande faktorerna kunskap och innovation (mikroekonomisk politik *). De allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken gäller för alla medlemsländer och kommer att kompletteras med ett Lissabon-gemenskapsprogram 2005-2008.

EU:s ekonomi: Lägesrapport

I rekommendationen görs för det första en bedömning av den rådande ekonomiska situationen i EU. Ekonomin, som hade återhämtat sig sedan mitten av 2003, tappade fart under senare hälften av 2004 på grund av yttre faktorer, som höga och instabila oljepriser och den avtagande tillväxten av världshandeln. Rådet noterar att instabiliteten i vissa europeiska ekonomier delvis förklaras av strukturella svagheter. Under 2005 förväntas en måttlig BNP-tillväxt.

Den globala tillväxtcykeln når sin kulmen och absorberar de dämpande effekterna av högre världsmarknadspriser. Den ekonomiska återhämtningen blir allt mer beroende av den inhemska efterfrågan i EU.

Strukturpolitiken och den makroekonomiska politiken bör analyseras mot bakgrund av högre råvarupriser, särskilt på olja, och prispressen på industrivaror. De potentiella tillväxtnivåerna i EU är till stor del beroende av en ökad tillförsikt bland företag och konsumenter samt en gynnsam global ekonomisk utveckling, inklusive oljepriser och växelkurser.

Den långsamma takten i EU:s ekonomiska återhämtning är fortfarande en källa till oro, även om arbetslösheten förväntas minska.

En tillväxt- och sysselsättningsinriktad makroekonomisk politik

Rådet strävar efter en makroekonomisk politik som skapar förutsättningar för ökad tillväxt och sysselsättning och som garanterar ekonomisk stabilitet. Penning- och valutapolitiken kan bidra till detta genom att den garanterar prisstabilitet.

Rekommendationen innehåller sex riktlinjer som medlemsstaterna skall följa i sin ekonomiska politik för att uppnå följande:

- vara uppmärksamma på den finanspolitiska hållbarheten i sina offentliga finanser,

- bidra till en politik som stödjer en ekonomisk återhämtning på lång sikt och som garanterar prisstabilitet i syfte att öka förtroendet hos konsumenter och investerare,

- genomdriva strukturreformer,

- se till att euroområdets inflytande på det globala ekonomiska planet står i proportion till dess ekonomiska tyngd.

Mikroekonomiska reformer i syfte att öka tillväxtpotentialen

Rådet anser att nya arbetstillfällen måste skapas och produktiviteten öka för att unionens tillväxtpotential skall kunna stärkas. En viktig faktor för tillväxt är investeringar inom forskning, utveckling, innovation och utbildning. Den internationella dimensionen bör förstärkas på dessa områden genom gemensam finansiering och genom att undanröja hindren för rörlighet för forskare och studenter. Rådet har utarbetat följande tio riktlinjer för mikroekonomiska reformer i syfte att öka tillväxtpotentialen:

- förbättra rambetingelserna så att företagen kan bedriva sin verksamhet i en tillräckligt konkurrensutsatt och attraktiv miljö,

- anslå effektivare och produktivare offentliga medel för dessa områden,

- utveckla offentlig-privata partnerskap,

- utveckla och förstärka kompetenscentrum vid institutioner för högre utbildning och forskning,

- förbättra överföringen av teknik mellan olika forskningsinstitut,

- utveckla och bättre utnyttja incitament för att öka den privata sektorns forskning och utveckling,

- modernisera forskningsinstitutens och universitetens förvaltning,

- se till att det finns tillräckligt många kvalificerade forskare,

Rättsaktens nyckelbegrepp

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets rekommendation 2007/209/EG av den 27 mars 2007 om 2007 års uppdatering av de allmänna riktlinjerna för medlemsstaternas och gemenskapens ekonomiska politik och om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [EUT L 92, 3.4.2007].

Rådet uppmanar medlemsstaterna att revidera sina allmänna riktlinjer för 2007 års ekonomiska politik i enlighet med rekommendationen. I bilagan till rekommendationen finns särskilda rekommendationer för de olika medlemsstaterna.

Varje medlemsstat måste redovisa de vidtagna åtgärderna i sin nästa årsrapport om genomförandet av sitt nationella reformprogram inom ramen före Lissabonstrategin.

See also

Mer information finns på följande webbplatser:

Senast ändrat den 03.04.2007