EU:s handlingsplan för skog

Med denna handlingsplan vill man skapa samordnade ramar för skogsfrämjande åtgärder på EU-nivå. Samtidigt ska den fungera som ett instrument för samordning av EU:s och medlemsstaternas skogspolitik. Planen föreslår arton nyckelåtgärder som ska genomföras under en femårsperiod (2007-2011).

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet av den 15 juni 2006 beträffande EU:s handlingsplan för skog [KOM(2006) 302 slutlig - Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

Skogen är av stor vikt för Europeiska unionen (EU): 37,8 % av EU:s landområde är skogstäckt, och skogen ger arbetstillfällen åt 3,4 miljoner människor (skogsbruk och skogsbaserad industri). EU är dessutom, efter USA, den näst största producenten av industriellt rundvirke, och står för cirka 80 % av världens korkproduktion. Skogen spelar också en viktig roll i samband med klimatförändringen, inte bara som kolsänka, utan också som källa för biomassa * och genom de möjligheter den erbjuder i fråga om förnybar energi. Skogarna har dessutom viktiga sociala och kulturella funktioner: de är en tillflyktsort för stadsborna, och ger möjlighet till avkoppling och friskvård, samtidigt som de utgör en viktig del av vårt kulturarv.

Europeiska kommissionen har därför fastställt fyra huvudmål för att uppnå en hållbar skogsförvaltning och bevara skogarnas många olika funktioner:

Dessa mål ska uppnås med hjälp av en serie av 18 nyckelåtgärder som Europeiska kommissionen och medlemsstaterna ska genomföra tillsammans. Handlingsplanen omfattar dessutom extraåtgärder som medlemsstaterna kan vidta med anledning av sin särskilda situation och sina egna prioriteringar, ibland med hjälp av befintliga EU-instrument.

Att förbättra konkurrenskraften på längre sikt

Skogsbrukets konkurrensposition är mycket viktig. Sektorn ger stora möjligheter för utveckling av nya produkter och tjänster av hög kvalitet, som kan tillfredsställa en växande efterfrågan efter förnybara råvaror. Kommissionen föreslår fem nyckelåtgärder för att uppnå detta mål:

Att förbättra och skydda miljön

Huvudmålet är att bevara och på ett lämpligt vis stärka skogsekosystemens biologiska mångfald, kolbindning, integritet, hälsa och återhämtningsförmåga på olika geografiska nivåer. Kommissionen föreslår i sammanhanget följande nyckelåtgärder:

Medlemsstaterna kan också med stöd från EJFLU och instrumentet Life+ främja åtgärder för skogen (Natura 2000), jord- och skogsbrukssystem, bidra till återställandet av skogar som skadats vid naturkatastrofer eller skogsbränder, samt främja undersökningar om orsakerna till skogsbränder och informationskampanjer.

Att bidra till livskvaliteten

Kommissionen anser att det är viktigt att bevara och främja skogarnas kulturella och sociala dimension. I detta syfte har den tagit fram följande nyckelåtgärder:

Att främja samordning och kommunikation.

Skogspolitiken tillhör medlemsstaternas behörighetsområde, men många politiska initiativ som påverkar skogssektorn utvecklas på EU-nivå. Detta kräver bättre samordning och samarbete mellan de olika sektorerna så att de ekonomiska, miljörelaterade och sociokulturella målen kan balanseras på olika organisatoriska och institutionella nivåer.

Dessutom uppmuntras medlemsstaterna att anordna utåtriktade evenemang, som en "skogsvecka" eller "skogens dag" för att öka medvetenheten om det hållbara skogsbrukets fördelar.

I samband med denna handlingsplan kommer kommissionen att genomföra en halvtidsanalys under 2009 och en slutanalys 2012.

Bakgrund

1998 hade Europeiska rådet antagit en resolution om en skogsstrategi för Europeiska unionen. Kommissionen har sedan lämnat in en rapport om denna strategis genomförande under fem år och bland annat föreslagit att utarbeta en handlingsplan för en hållbar skogsförvaltning i EU. I maj 2005 uppmanade rådet (jordbruk och fiske) kommissionen att utarbeta en sådan handlingsplan.

Rättsaktens nyckelbegrepp

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet av den 10 mars 2005, "Rapport om genomförandet av EU:s skogsbruksstrategi" [KOM(2005) 84 slutlig - Ej offentliggjord i EUT].

See also

Senast ändrat den 27.10.2011