Ett nytt regelverk för elektroniska kommunikationstjänster

1) SYFTE

Att se över EU:s telekomregler och föreslå grunder för ett nytt regelverk för kommunikationsinfrastruktur och tillhörande tjänster.

2) RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 10 november 1999 - Mot ett nytt regelverk för infrastruktur för elektronisk kommunikation och tillhörande tjänster - 1999 års kommunikationsöversyn [KOM(1999) 539 slutligt av den 10 november 1999 - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

Liberaliseringen av den europeiska telekommarknaden nådde sin kulmen den första januari 1998 i och med att alla telekomnät och telekomtjänster liberaliserades fullständigt i de flesta länder i EU. Den tekniska utveckling, det innovativa utbud av tjänster, de prissänkningar och de kvalitativa förbättringar som är ett resultat av införandet av konkurrens, har banat väg för Europas övergång till informationssamhället. Konvergensen av sektorerna för telekommunikationer, radio- och TV-sändningar och informationsteknik håller på att förändra kommunikationsmarknaden radikalt, särskilt konvergensen av fast, mobil och markbunden kommunikation och satellitkommunikation, samt kommunikations- och lokaliseringssystemen. När det gäller kommunikationsinfrastruktur och tillhörande tjänster, medför konvergensen att den tidigare åtskillnaden mellan reglerna för dessa respektive sektorer blir alltmer förlegad, och att det istället behövs ett sammanhängande regelverk.

Detta meddelande innehåller en översyn av det nuvarande regelverket för kommunikation, som gjorts mot bakgrund av det behov av ett mer övergripande synsätt på regleringen av infrastrukturen för kommunikation som framkommit genom samrådet om konvergens. I meddelandet tar man även upp de centrala idéerna i exempelvis samrådet om grönboken om radiospektrum, rapporten om utvecklingen av marknaden för digital-TV i Europeiska unionen och den femte rapporten om genomförandet av regelverket för telekommunikationer.

Det nya regelverket bygger på fem principer som styr regleringen på EU-nivå och på nationell nivå. Dessa principer går ut på att den framtida regleringen

Med hänsyn till dessa fem principer anser kommissionen att det nya regelverket bör struktureras enligt följande riktlinjer:

Likaså ska de direktiv som bygger på artikel 86 i fördraget förenklas och kodifieras i en enda lagtext.

Med utgångspunkt i dessa allmänna principer identifieras i meddelandet kommissionens preliminära ståndpunkter på vart och ett av dessa regleringspolitiska områden och alla berörda parters synpunkter efterfrågas senast den 15 februari 2000. Mot bakgrund av dessa kommentarer ska kommissionen utarbeta förslag om ändring av det nuvarande regelverket under det första halvåret 2000.

När det gäller bindande, sektorspecifik lagstiftning kommer det framtida regelverket att föreskriva att ett nytt ramdirektiv utarbetas som bland annat ska

Ramdirektivet kommer att åtföljas av följande fyra särskilda direktiv som bygger på artikel 95 i fördraget:

Konkurrenslagstiftningen kommer att bli allt viktigare i denna sektor och ersätta den största delen av sektorsregleringen när en fungerande konkurrens väl har etablerats på marknaden.

I detta meddelande föreslås även betydande förändringar av den nuvarande lagstiftningen som är avsedda att lösa problemen i det nya regelverket.

Dessa ändringar berör följande:

Tillstånd och auktorisationer

Kommissionen betonar behovet av att minska de administrativa hindren för inträde på marknaden i syfte att främja en konkurrensutsatt europeisk marknad för telekomtjänster.

Man föreslår bland annat följande:

Tillträde och samtrafik

I EU:s lagstiftning är "tillträde" ett allmänt begrepp som omfattar alla former att tillträde till nät och tjänster som är tillgängliga för allmänheten, medan "samtrafik" avser den fysiska och logiska sammankopplingen av nätverk. Reglerna för tillträde och samtrafik säkerställer kompatibilitet och de är nödvändiga för att konkurrens ska kunna upprättas. Kommissionen inser den stora betydelse som tillträde och samtrafik har och föreslår därför följande:

Förvaltning av radiospektrum

På grund av den stora efterfrågan på radiospektrum (es de en fr) i flera sektorer, såsom telekommunikation, transport, allmän säkerhet, radio- och TV-sändningar samt forskning och utveckling är de nuvarande metoderna för tilldelning av frekvenser och tillstånd otillräckliga. Mot bakgrund av radiospektrumets betydelse för utvecklingen av kommunikationstjänster och den begränsade tillgången på spektrum anser kommissionen att

Samhällsomfattande tjänster

Enligt det nuvarande regelverket måste de nationella tillsynsmyndigheterna ålägga nätverksoperatörer att se till att en fastställd minsta uppsättning tjänster av specifik kvalitet är tillgänglig för alla till ett rimligt pris, oavsett geografisk belägenhet. De samhällsomfattande tjänsterna omfattar i EU:s nuvarande regelverk taltelefoni, fax och dataöverföring inom talbandet via modem (dvs. tillträde till Internet).

Kommissionen inser hur viktiga de samhällsomfattande tjänsterna är och föreslår följande:

Användarnas och konsumenternas intressen

Det nuvarande regelverket innehåller ett antal bestämmelser för att skydda användarnas och konsumenternas intressen i allmänhet. Det finns även ett antal övergripande direktiv om konsumentskydd på europeisk nivå som gäller alla sektorer, även telekomsektorn. I denna sektor föreslår kommissionen följande:

Nummer, namn och adresser

I EU:s nuvarande lagstiftning formuleras ett harmoniserat synsätt på tilldelning av nummer, namn och adresser. Man betonar även vikten av att alla användare är sammankopplade och att alla tjänster är kompatibla i hela EU. Kommissionen föreslår i detta sammanhang bland annat följande:

Särskilda konkurrensfrågor

Sektorspecifika regler kan i kombination med konkurrensregler underlätta inträde på marknaden i de fall då de gamla operatörerna fortsätter att ha en stark ställning på marknaden, och tjäna till att de nya aktörerna verkligen kan konkurrera. Det är därför viktigt att skapa en god balans mellan sektorspecifika regler och konkurrensregler. De sektorspecifika reglerna bör i högre grad innefatta sådana begrepp inom konkurrenslagstiftningen som dominerande ställning, enligt artikel 82 i fördraget, exempelvis när det gäller skyldigheter med avseende på kostnadsorientering och icke-diskriminering.

Internationella frågor

Den regleringsmodell som läggs fram i detta meddelande förutsätter att beslutsfattandet i högre grad delegeras till de nationella tillsynsmyndigheterna för att regelverket ska kunna genomföras så nära marknaderna i medlemsstaterna som möjligt. Modellen förutsätter därför en balanserande mekanism i form av ökad samordning av tillsynsmyndigheternas beslut och ståndpunkter på EU-nivå.

Kommissionen föreslår därför följande:

4) tillämpning

Meddelande - KOM(2000) 239 slutlig Kommissionens meddelande om resultaten av det offentliga samrådet om 1999 års kommunikationsöversyn och vägledning för det nya regelverket

Samrådet uppvisade viss enighet om vissa förslag till åtgärder och skiftande meningar om andra. Det stora flertalet aktörer är för följande förslag:

Meningarna går isär i följande frågor:

På grundval av ovanstående kommer kommissionen att föreslå fem direktiv i juni 2000, ett ramdirektiv och fyra andra särskilda direktiv om tillståndsgivning och auktorisationer, tillträde och samtrafik, rättigheter för konsumenter och användare av samhällsomfattande tjänster samt uppgiftsskydd. Kommissionen kommer att ta hänsyn till följande centrala principer:

5) ytterligare åtgärder

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation (direktiv om integritet och elektronisk kommunikation) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 201 av den 31 juli 2002]

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 108 av den 24.4.2002]

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG av den 7 mars 2002 om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (auktorisationsdirektiv) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 108 av den 24.4.2002]

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (direktiv om samhällsomfattande tjänster) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 108 av den 24 april 2002]

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EG av den 7 mars 2002 om tillträde till och samtrafik mellan elektroniska kommunikationsnät och tillhörande faciliteter (tillträdesdirektiv) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 108 av den 24.4.2002]

Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 108 av den 24.4.2002]

Senast ändrat den 02.12.2003