Vitboken om kommunikation

För att minska avståndet mellan Europeiska unionen och dess medborgare har kommissionen beslutat att göra kommunikation till ett eget politikområde. Syftet med vitboken är att skapa ett europeiskt offentligt rum, och därför föreslås fem övergripande områden för åtgärder som kan bidra till att medborgarna blir bättre informerade och hörda.

RÄTTSAKT

Kommissionens meddelande av den 1 februari 2006, "Vitbok om EU:s kommunikationspolitik" [KOM(2006) 35 slutlig - Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

Genom denna vitbok har ett brett samråd kunnat inledas i syfte att förbättra kommunikationen och öka den offentliga debatten i EU. Under sex månader har institutioner, medborgare och berörda parter haft möjlighet att ge sitt bidrag till EU:s kommunikationspolitik.

Kommissionen har fastställt fem områden för åtgärder. På vart och ett av dessa områden ska konkreta åtgärder genomföras, och det är dessa samrådet gäller. Kommissionen har också anordnat en rad konferenser för att ge särskilda intressegrupper möjlighet att komma med synpunkter på ämnet. Slutligen har en rad Eurobarometerundersökningar offentliggjorts med början våren 2006.

ATT SKAPA GEMENSAMMA PRINCIPER

EU:s kommunikationspolitik bygger på ett antal principer såsom yttrande- och informationsfrihet, alla medborgares delaktighet i den offentliga debatten, mångfald och deltagande.

I enlighet med dessa principer har kommissionen inlett samråd om följande åtgärder:

Att ge medborgarna redskap för ökat inflytande

Att förbättra samhällsutbildningen och föra medborgarna närmare varandra och närmare de offentliga institutionerna - det är de mål som ska nås för ett ökat medborgarinflytande. Europeiska unionen kan stödja medlemsländerna på samhällsutbildningens område tack vare program som Leonardo da Vinci, Sokrates, Erasmus, Aktiv ungdom och program på området för informationsteknik.

För att föra medborgarna närmare varandra bör både direkta kontakter mellan medborgarna och med EU och indirekta kontakter, t.ex. debattforum på Internet, främjas. Kommissionen har dessutom inrättat ett program, Medborgare för Europa (es de en fr), som ger de europeiska medborgarna möjlighet att träffas och anordna offentliga debatter om EU. Man har också för avsikt att gå igenom nuvarande program för att se till att hela deras potential utnyttjas.

För att föra medborgarna närmare de offentliga institutionerna är det lämpligt att börja med att göra EU:s institutioner mer lättillgängliga och öppnare. Europaparlamentet och rådet har gjort viktiga insatser på området. Kommissionen har för sin del infört miniminormer för samråd och lagt fram ett eget initiativ om insyn. Man har dessutom för avsikt att beslutsamt främja flerspråkigheten.

Man kan nå ut till medborgarna på flera olika sätt, bl.a. följande:

ATT ARBETA MED MEDIA OCH NY TEKNIK

Mediernas bevakning av EU-frågor är otillräcklig. För att komma till rätta med detta vill kommissionen först och främst att EU ska få ett mänskligt ansikte. EU uppfattas alltför ofta som anonymt och måste därför få en tydlig identitet. Vidare måste den nationella, regionala och lokala aspekten uppmärksammas i större utsträckning. EU-frågor bör inte bara behandlas av fackpressen utan måste också diskuteras på nationell och lokal nivå. De europeiska institutionerna bör också sätta in EU-politiken i ett lokalt sammanhang. Den nya teknikens möjligheter måste utnyttjas i högre grad. Den nya tekniken utgör ett verktyg för gränsöverskridande demokrati och måste därför främjas, men den måste också ges allmän spridning så att den blir tillgänglig för alla.

Kommissionen föreslår följande åtgärder för att få medierna att delta mer effektivt i kommunikationen om EU:

ATT BÄTTRE KÄNNA AV OPINIONSSTRÖMNINGAR

På detta område har kommissionen redan framgångsrikt utformat verktyg för att undersöka den allmänna opinionen, till exempel Eurobarometerundersökningarna och den oberoende samhällsforskningen i EU-frågor. För övrigt pågår en översyn av metoderna för Eurobarometerundersökningarna.

Även annat kan göras för att mäta EU-opinionen:

ATT GÖRA JOBBET TILLSAMMANS

Skapandet av ett offentligt europeiskt rum kräver engagemang från alla berörda aktörers sida: medlemsländerna, EU-institutionerna, regionala och lokala myndigheter, politiska partier och organisationer som företräder det civila samhället. Kommissionen föreslår dessa aktörer en rad åtgärder för att göra det möjligt för dem att bli mer delaktiga i kommunikationen om EU:

Samrådets organisation

Samrådet om vitboken pågick under sex månader, från februari till juli 2006.

Efter samrådet upprättades arbetsgrupper med företrädare för kommissionen och dess partner för varje arbetsområde. Dessa utarbetade konkreta förslag till åtgärder. Kommissionen har i ett meddelande från den 3 oktober 2007 föreslagit flera åtgärder som syftar till att bättre informera och lyssna på medborgarna. Dessa åtgärder är ett resultat av vitboken om en europeisk politik för kommunikation som väckt viss uppmärksamhet.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande av den 3 oktober 2007 från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - Samarbete för kommunikation om Europa [KOM(2007) 568 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Meddelande av den 13 oktober 2005 från kommissionen till rådet, europaparlamentet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén "Kommissionens bidrag under och efter perioden av eftertanke: Plan D som i demokrati, dialog och debatt " [KOM(2005) 494 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Kommissionens meddelande av den 20 juli 2005, "Åtgärdsplan (es de en fr)för att stärka det kommunicerande Europa" [SEC(2005) 985 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Senast ändrat den 22.03.2008