Strategisk plan för asylfrågor

Den här strategiska planen utgör färdplanen för kompletteringen av den andra etappen av det gemensamma europeiska asylsystemet (CEAS). Den är baserad på en tredelad strategi som fokuserar på harmoniseringen av skyddsnormer, praktiskt samarbete och solidaritet.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén av den 17 juni 2008 – Strategisk plan för asylfrågor: Ett integrerat grepp på skyddsfrågor över hela EU [KOM(2008) 360 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Det här meddelandet presenterar den strategiska planen för kompletteringen av den andra fasen i skapandet av det gemensamma europeiska asylsystemet (CEAS). Planen är baserad på en tredelad strategi utformad för att uppnå de mål som CEAS har ställt upp, vilka är följande:

Förbättrade och harmoniserade normer för internationellt skydd

Den första etappen i skapandet av CEAS gjorde stora framsteg med avseende på lagstiftande instrument, men de önskade gemensamma spelreglerna har ännu inte skapats och det råder fortfarande stora skillnader med avseende på genomförandet av asylpolitik i medlemsstaterna. Kommission har följaktligen för avsikt att ändra den nuvarande lagstiftningen, nämligen:

Utöver en ändring av befintlig lagstiftning, kommer kommissionen även att överväga skapandet av nya instrument. Detta kommer att inbegripa mekanismer för överföring av skydd. Tillnämningen av nationella statustyper för skydd som inte täcks av den nuvarande EU-ramen kommer att undersökas.

Effektivt och underbyggt praktiskt samarbete

Asylbeslut inom EU tas på ett godtyckligt sätt på grund av en låg nivå av överensstämmelse i normer och de olika nationell praxis, och chansen att få skydd varierar enormt mycket från en medlemsstat till en annan. Det praktiska samarbetet måste följaktligen intensifieras samtidigt som lagstiftningen harmoniseras. Upprättandet av en Europeisk byrå för stöd till samarbete i asylfrågor (EASO), enligt förslag i Haagprogrammet och i Grönbok av den 6 juni 2007 om det framtida gemensamma europeiska asylsystemet, för att underbygga och samordna praktiska samarbetsåtgärder, har fått ett brett stöd. Kommission har på grund härav dragit igång en jämförbarhetsstudie, som kommer att utgöra grundvalen för ett lagförslag för skapandet av EASO.

Solidaritet och ansvar inom EU och relationerna med tredjeländer

Av solidariska skäl måste en gemensam lösning hittas för att ta itu med problem som kommer av det stora antal asylansökningar som vissa medlemsstater får ta emot på grund av geografiskt läge eller av andra skäl. De tidigare nämnda åtgärder som har föreslagits i den strategiska planen borde redan i sig harmonisera ansökningsreglerna så pass mycket att de asylsökandes sekundära flyttningar kommer att minska. Ansökningarna kommer därför att distribueras mer rättvist bland medlemsstaterna.

Kommissionen har dessutom för avsikt att ändra Dublinkonventionen och Eurodac, ändringarna inkluderar bland annat att ge medlemsstaternas myndigheter och den Europeiska polisbyrån (Europol) tillgång till Eurodac för brottsbekämpning.

Istället för ett nytt övergripande instrument för att säkra mer solidaritet bland medlemsstater ämnar kommissionen att upprätta ett antal mekanismer för solidaritet. För att uppnå detta föreslås följande:

För att ansvaret måste delas lika, och eftersom tredjeländer och första asylländer får ta emot ett mycket större antal flyktingar kommer EU att ge dessa länder mer ekonomiskt stöd för att stärka deras kapacitet att ge skydd. Integrationen av kapacitetsuppbyggnad för asyl i utvecklingssamarbete kommer också att fortsätta.

För att verkligen engagera sig för solidariteten i sina externa relationer föreslår kommissionen att EU fokuserar på följande saker för att främja skyddet av flyktingar:

Bakgrund

Skapandet av CEAS drogs igång efter det att Amsterdamfördraget hade trätt i kraft 1999, och på basis av slutsatserna från det Europeiska rådet i Tammerfors av den 15-16 oktober 1999. Målet med den första etappen (1999-2005) var att harmonisera medlemsstaternas rättsliga ramar för asyl baserat på gemensamma miniminormer. Målen för den andra etappen av CEAS upprättades av Haagprogrammet.

Senast ändrat den 17.05.2011