Clean Sky

Det gemensamma teknikinitiativet "Rent luftrum" syftar till att skapa ett offentlig-privat partnerskap på europanivå inom flygteknikområdet för att utveckla den teknik som krävs för att få ett rent, innovativt och konkurrenskraftigt lufttransportsystem.

RÄTTSAKT

Rådets förordning (EG) nr 71/2008 av den 20 december 2007 om bildandet av det gemensamma företaget Clean Sky.

SAMMANFATTNING

Det gemensamma teknikinitiativet "Clean Sky" ("Rent luftrum"), faller inom ramen för det särskilda programmet Samarbete (det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling - sjunde ramprogrammet).

Mål

"Clean sky" gäller för perioden fram t.o.m. den 31 december 2017 och ska huvudsakligen:

Sett i siffror har "Clean Sky" målsättningen att minska koldioxidutsläppen med 50 %, kväveoxidutsläppen med 80 % och bullret med 50 % fram till 2020.

Integrerade teknikdemonstratorer (ITD)

Sex teknikområden, som täcker alla aspekter för luftfarkoster och som kallas för integrerade teknikdemonstratorer (ITD), utgör strukturen för "Clean Sky". De fungerar som ram för forskningen, från experimentfasen till flygdemonstrationsfasen.

De sex ITD:erna är närmare bestämt följande:

En oberoende teknikutvärderare ansvarar för att bedöma och följa upp forskningsresultaten inom de olika områdena för att maximera effekten av programmets miljömål.

Medlemmar och organ

De grundande medlemmarna är följande:

Organen är

Gruppen av nationalstaternas företrädare är företagets rådgivande organ.

Budget

Det maximala bidraget från EU uppgår till 800 miljoner euro, som kommer från budgetanslag till området "Transporter" i det särskilda programmet "Samarbete". Till detta kommer ett (minst) lika stort bidrag från företagets andra medlemmar, d.v.s. en total budget på 1,6 miljarder euro.

Allmänna bestämmelser

"Clean Sky" är, som EU-organ, en självständig juridisk enhet.

Ytterligare information om mål och verksamhet för det gemensamma teknikinitiativet "Clean Sky", dess ställning och verksamhet, dess medlemmars och organs roller och uppgifter samt dess finansiering finns i bilagorna till denna förordning.

Sammanhang

Förutom "Clean Sky" har fem andra initiativ av det här slaget planerats inom sektorerna för miniatyrisering (Eniac), inbyggda datasystem (Artemis), innovativa läkemedel, väte och bränsleceller samt global övervakning av miljö och säkerhet (GMES).

Referenser

Rättsakt

Dag för ikraftträdande - Datum då rättsakten upphör att gälla

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Förordning (EG) nr 71/2008

7.2.2008 - 31.12.2017

-

EUT L 30, 4.2.2008

Efterföljande ändringar och rättelser av förordning (EG) nr 71/2008 har inarbetats i grundförordningen. Denna konsoliderade version har endast ett informationsvärde.

See also

Senast ändrat den 09.11.2011