En brett upplagd innovationsstrategi för EU

Som svar på Europeiska rådets uppmaning till följd av meddelandet "Mer forskning och innovation - Att investera i tillväxt och sysselsättning" och rekommendationerna i rapporten "Att skapa ett innovativt Europa" presenteras i det här meddelandet en brett upplagd innovationsstrategi för EU. Kommissionen anger att Europeiska unionen (EU) bör utvecklas till ett innovativt samhälle. Målet är bland annat att utarbeta en ram för att främja alla former av innovation samt utveckling av innovationsvänliga tillväxtmarknader. EU har en exceptionell innovationspotential, men den utnyttjas inte tillräckligt och EU:s lagstiftning och ekonomi är inte tillräckligt innovationsvänliga.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén av den 13 september 2006 med titeln "Kunskap i praktiken: en brett upplagd innovationsstrategi för EU" [KOM(2006) 502 slutlig - Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

För att öka EU:s konkurrenskraft måste vi bli mer innovativa och nyskapande och ta större hänsyn till konsumenternas behov och önskemål. En övergripande strategi föreslås för hur dessa mål ska uppnås.

Europeiska unionen har redan vidtagit omfattande åtgärder:

Trots dessa initiativ är EU:s ekonomi ännu inte den innovativa ekonomi den bör vara. I rapporten "Att skapa ett innovativt Europa" (Aho-rapporten) rekommenderas skyndsamma åtgärder för att bättre ta till vara EU:s potential till innovation. Enligt Aho-rapporten är det nödvändigt att göra företagsklimatet mer innovationsvänligt. Kommissionen anser också att innovation måste vara ett samhälleligt kärnvärde och att det är nödvändigt att medborgarna inte är rädda för innovation, utan i stället förstår att innovation gagnar hela samhället.

Mot denna bakgrund är kommissionens meddelande avsett att

Ett mer innovativt EU

Utbildning är en nödvändig förutsättning för att skapa ett innovativt samhälle. EU och medlemsstaterna bör därför underlätta modernisering och omstrukturering av utbildningssystemen så att de kan leverera de färdigheter som är nödvändiga för innovation, bland annat företagarfärdigheter, läs- och skrivkunnighet, vetenskaplig och matematisk allmänbildning, språkkunskaper och datorallmänbildning.

EU saknar bland annat nödvändiga färdigheter inom naturvetenskap och teknologi, och det totala antalet nyutexaminerade inom det naturvetenskapliga och tekniska området minskar. Det är därför nödvändigt att åtgärda detta så att EU:s framtida innovationskapacitet inte undergrävs.

För att forskarna ska kunna skaffa sig nya kunskaper och upptäcka nya tillämpningar är rörlighet viktigt, både mellan länder och mellan den akademiska världen och näringslivet. Därför bör en konkurrenskraftig och öppen arbetsmarknad för forskare skapas.

På den inre marknaden finns fortfarande hinder som håller tillbaka EU:s innovationspotential. Hindren påverkar

Tjänstesektorn erbjuder stora möjligheter till innovation som måste utnyttjas (denna sektor står för mer än två tredjedelar av BNP och sysselsättningen). De möjligheter som tjänstesektorn erbjuder bör kunna tillvaratas genom att inrätta en verklig inre marknad för tjänster samt erbjuda stöd till finansiering och bildande av innovativa små och medelstora företag inom tjänstesektorn.

Reglerna måste förbättras. För innovation behövs regler som är förutsägbara, flexibla, enkla och effektiva och som ökar konsumenternas förtroende, skyddar immateriella rättigheter och tillhandahåller öppna och driftskompatibla standarder. För att de europeiska företagen ska kunna lyckas globalt behöver standarder snabbt inrättas. När det gäller immaterialrättsligt skydd anser kommissionen att det viktigaste är att införa ett effektivt gemenskapspatent som är tillgängligt för företagen till en överkomlig kostnad. För ögonblicket skulle företagens situation när det gäller immateriella rättigheter kunna förbättras om Londonprotokollet genomfördes. Bättre efterlevnad av immaterialrätten på utomeuropeiska marknader är också av avgörande betydelse.

Det är nödvändigt att alla berörda offentliga och privata parter (företagen, den offentliga sektorn, konsumenterna) deltar i innovationsprocessen. Samarbete mellan dem bör uppmuntras, bland annat följande former av samarbete:

För innovation och forskning behövs ett stort ekonomiskt stöd. De nationella forskningsmålen skulle, om de uppfylls, kunna öka nivån på investeringarna i forskning och utveckling i hela EU. Det finns också en del EU-åtgärder som är avsedda för finansiering till forskning och innovation:

Den offentliga sektorn måste anta innovativa förhållningssätt och utnyttja ny teknik inom den offentliga förvaltningen för att visa exempel på hur man kan skapa ett mer innovativt samhälle.

Tillväxtmarknader

EU bör främja tillkomsten av tillväxtmarknader för att göra det lättare att marknadsföra innovativa varor och tjänster inom lovande områden. Tillkomsten av sådana marknader är beroende av att det finns stor efterfrågan från konsumenterna på nya varor och tjänster. Målet är att identifiera branscher där nya marknader kan skapas genom att undanröja hinder. De berörda parterna, bland annat initiativet Europe INNOVA (EN) och teknikplattformarna bör hjälpa till att identifiera och undanröja de särskilda hindren för att skapa innovationsvänliga marknader. Det finns ett antal områden som lämpar sig som tillväxtmarknader, t.ex. miljöinnovation och byggnad, inre säkerhet och försvar, transporter, rymdteknik samt hälso- och sjukvård.

Bättre europeiska styrelseformer för innovation

Politiskt ledarskap är nödvändigt för att genomföra de strukturella förändringar som krävs för innovation. Medlemsstaterna bör fortsätta att framhäva och stödja innovation som en viktig prioritering för partnerskapet för tillväxt och sysselsättning. Rådet (konkurrenskraft) uppmanas att regelbundet utvärdera den nationella innovationspolitikens inverkan på konkurrenskraften.

Förbättrade styrelseformer för innovation är nödvändigt för att genomföra den politik som föreslås i det här meddelandet. Det är nödvändigt att i varje medlemsstat inrätta starka innovationssystem som bygger på drivkrafterna bakom innovation, t.ex. utbildning och kunskapsöverföring. Medlemsstaterna bör inrätta de mekanismer för nationell samordning som utformats inom ramen för Lissabonprocessen för att övervaka att innovationsstrategierna genomförs effektivt. Styrelseformerna inom den förnyade Lissabonstrategin erbjuder inom ramen för den multilaterala övervakning som grundar sig på fördraget ett forum för politiska diskussioner och utbyte av bra lösningar för innovation på EU-nivå. I sin årliga rapport 2007 kommer kommissionen att på basen av de olika tematiska diskussionerna om innovation som genomförts i rådet under 2006 sammanfatta de framsteg som gjorts. Slutligen bör integrerade riktlinjer för tre år i taget antas för att leda processen, och kommissionen kommer att göra en bedömning av medlemsstaternas reformer och politik för att främja innovation.

Färdplan

Följande tio prioriterade åtgärder har fastställts som ett led i Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning:

Rättsaktens nyckelbegrepp

Senast ändrat den 24.04.2007