Nya bestämmelser för produktion och märkning av ekologiska produkter (fram till 2021)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Förordningen innehåller bestämmelser för ekologiska produkter. Den innehåller grundläggande mål och allmänna principer för ekologisk odling och bestämmelser för produktion, märkning och kontroll samt handeln med länder utanför Europeiska unionen (EU).

Genom att harmonisera bestämmelserna för produktion, märkning och kontroll av ekologiska produkter ska man garantera

Förordning (EG) nr 834/2007 upphävdes genom förordning (EU) 2018/848 (se sammanfattning) och upphör att gälla från och med den 1 januari 2022. Den gäller dock till och med den 31 december 2026 i syfte att fullborda granskningen av väntande ansökningar från länder utanför EU.

VIKTIGA PUNKTER

Tillämpningsområde

Bestämmelserna gäller följande:

Mål och principer

Målen är inriktade på att åstadkomma ett hållbart jordbruk som tillhandahåller produkter av hög kvalitet som efterfrågas av konsumenterna.

De allmänna principerna gäller bland annat särskilda produktionsmetoder, användning av naturresurser och starkt begränsad användning av kemiska insatsvaror.

Förordningen omfattar även särskilda principer för bearbetning av ekologiska livsmedel och ekologiskt foder.

Produktionsbestämmelser

Enligt de allmänna bestämmelserna för ekologisk produktion är det inte tillåtet att använda genetiskt modifierade organismer i någon form. Tack vare reglerna om märkning av livsmedel kan de berörda aktörerna se till att förbudet efterlevs. Det är likaså förbjudet att behandla livsmedel med joniserande strålning.

De som vill företa sig både ekologisk och icke-ekologisk jordbruksproduktion måste säkerställa att djur och mark för de två typerna av jordbruk separeras.

Ekologisk växtodling omfattas av bestämmelser på följande områden:

Vilda växter kan också klassas som ekologiska produkter om de uppfyller vissa krav beträffande skörd/plockning och ursprungsområde (t.ex. att platsen de hämtades på inte har behandlats med produkter som inte har godkänts inom de senaste tre åren). Samma sak gäller för marina alger.

Ekologisk animalieproduktion omfattas av ett antal bestämmelser:

Det finns motsvarande regler för djur som används inom vattenbruket.

Kommissionen har godkänt ett begränsat antal kemiska produkter och ämnen för användning inom ekologiskt jordbruk. Dessa kan vara avsedda som foder, för växtskydd eller för rengöring av den utrustning och de lokaler som används inom djur- och växtproduktionen. Kommissionen har också möjlighet att ytterligare begränsa och villkora denna användning.

Gårdar som börjar med ekologisk produktion måste genomgå en särskild omställningsperiod, en övergångsfas under vilken ekologiska odlingsmetoder ska användas. Bestämmelser angående denna omställningsperiod fastställs i förordningen.

Bearbetat ekologiskt foder ska vara framställt av ekologiska råvaror och får inte ha bearbetats med hjälp av syntetiska lösningsmedel. Ekologiska livsmedel ska i huvudsak bestå av jordbruksråvaror. Andra råvaror får bara användas om de har godkänts av kommissionen. Ekologisk jäst ska ha producerats med ekologiska substrat och andra godkända råvaror.

Kommissionen kan bevilja undantag från bestämmelserna om mål, produktion och märkning. Undantagen ska dock vara tidsbegränsade och de beviljas bara i undantagsfall.

Märkning

Märkning, reklam och handelsdokument får innehålla begrepp som ”eko-” och ”bio-” för att känneteckna ekologiska produkter och de ingredienser eller råvaror de består av.

Ekologiska produkter ska ha en tydlig märkning på förpackningen och innehålla en hänvisning till det kontrollorgan som certifierat produkten.

Sedan den 1 juli 2010 måste livsmedelsprodukter från ekologiskt jordbruk vara försedda med EU-logotypen i kombination med en uppgift om produktens ursprung och ingående råvaror. Dessa uppgifter ska anges i samma synfält som EU-logotypen.

Kontroller

Detta system bygger på förordning (EG) nr 882/2004 och på försiktighets- och kontrollåtgärder som utarbetats av kommissionen. Avsikten är att livsmedlen ska vara spårbara i enlighet med vad som anges i förordning (EG) nr 178/2002.

Kontrollernas utformning och frekvens bestäms efter en bedömning av risken för regelbrott. Kontrollerna utförs av de myndigheter som EU:s medlemsstater har utsett. Myndigheterna kan i vissa fall delegera kontrollen till ackrediterade organ, men de måste då övervaka att kontrollerna sker på rätt sätt. Medlemsstaterna ska regelbundet sända till kommissionen en lista över vilka myndigheter och kontrollorgan som sköter dessa uppgifter.

Myndigheterna bör också kontrollera verksamheten för alla aktörer som deltar i marknadsföringen av ekologiska produkter innan de släpps ut på marknaden.

De aktörer som klarar kontrollen får ett intyg på att de uppfyller förordningens krav. Om överträdelser upptäcks ska myndigheterna se till att märkningen av produkterna i fråga inte på något sätt hänvisar till ekologisk produktion.

Handel med länder utanför EU

Produkter från länder utanför EU får också säljas på EU-marknaden som ekologiska produkter om de uppfyller förordningens krav och genomgått en kontroll. Denna kontroll kan antingen utföras av ett organ som godkänts av EU eller av ett ackrediterat kontrollorgan.

Saluföring och statistisk övervakning

Bara den nationella myndighet som kontrollerat en viss ekologisk produkt har rätt att förbjuda saluföringen av denna.

Kommissionen utför en statistisk övervakning utifrån uppgifter som tillhandahållits av EU:s medlemsstater. Vid utformningen av bestämmelser för ekologiskt jordbruk bistås kommissionen av den föreskrivande kommittén för ekologisk produktion.

Upphävande

Förordning (EU) 2018/848 upphäver och ersätter förordning (EG) nr 834/2007 med verkan från och med den 1 januari 2022. Den sistnämnda förordningen gäller dock fram till den 31 december 2026 i syfte att fullborda granskningen av väntande ansökningar från länder utanför EU.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2009.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91 (EUT L 189, 20.7.2007, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 834/2007 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 (EUT L 150, 14.6.2018, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens förordning (EG) nr 889/2008 av den 5 september 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter med avseende på ekologisk produktion, märkning och kontroll (EUT L 250, 18.9.2008, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 07.11.2022