Bättre möjligheter för unga: perspektiv

I nuläget är mer än fem miljoner ungdomar arbetslösa i Europeiska unionen (EU), vilket betyder att en av fem ungdomar som står till arbetsmarknadens förfogande har svårt att finna ett arbete. I detta meddelande föreslås flera spår för att erbjuda ungdomarna lämpliga utbildningar som gör det möjligt för dem att förbättra sina utsikter på arbetsmarknaden.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 20 december 2011 med titeln ”Initiativet bättre möjligheter för unga” [KOM(2011) 933 slutlig – Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

I detta meddelande beskrivs det aktuella läget för arbete för ungdomar i Europeiska unionen (EU), och lösningar för att bekämpa den höga arbetslösheten i denna ålderskategori presenteras.

Aktuell status för ungdomars arbete

Ungdomar får allt svårare att finna ett arbete mot bakgrund av den stigande arbetslösheten. I vissa EU-länder kan ungdomsarbetslösheten närma sig 40 %. Detta meddelande visar på ett totalt antal om 7,5 miljoner arbetslösa personer i åldrarna 15 till 24 som varken studerar eller genomgår yrkesutbildning.

Trots att arbetslösheten är hög, står ett stort antal arbeten lediga. Denna situation visar på en begränsning i EU:s arbetsmarknad. Fram till 2020 kommer 73 miljoner vakanser att uppstå på grund av ett stort antal pensionsavgångar, och dessa borde fyllas av ungdomar med rätt kompetens.

Europakommissionen har därför identifierat flera faktorer bland ungdomsarbetslösheten:

När den ställs inför detta problem föreslår kommissionen en granskning av nationell politik och hur väl den fungerar. Den avser också att ge ekonomiskt stöd till nationella och gränsöverskridande åtgärder.

Mål för att främja ungdomars arbete

Under år 2012 uppmuntrar kommissionen medlemsstaterna att koncentrera sig på följande mål:

Åtgärder som ska vidtas för en aktiv ungdom

För att förbättra ungdomarnas tillgång till arbete, föreslår kommissionen flera vägar att gå:

Senast ändrat den 22.02.2012