EU:s ekonomiska och monetära union

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 119 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Artikel 140 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

VILKET SYFTE HAR ARTIKLARNA 119 OCH 140 I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONENS FUNKTIONSSÄTT?

VIKTIGA PUNKTER

De två första etapperna av EMU har slutförts för samtliga EU-länder, men den sista är ännu inte avslutad. Hittills har bara 20 EU-länder – som gemensamt kallas ”euroområdet” – infört euron som sin valuta.

Övergången till euro

Europeiska centralbanken

ECB spelar en väsentlig roll för EMU. Den fastställer på egen hand penningpolitiken för de länder som ingår i euroområdet. Den har också befogenhet att godkänna utgivningen av eurosedlar. EU-länderna får ge ut mynt, men ECB måste först godkänna den årliga mängd som ska ges ut.

De första länderna i euroområdet

Utvidgningen av euroområdet

Undantag

Danmark har en undantagsklausul från att delta i EMU. Detaljerna för denna fastställs i protokoll nr 16 som är en bilaga till EU:s grundfördrag. Danmark har förbehållit sig rätten att avsluta sina undantagsarrangemang och ansöka om att anta euron, men har inte meddelat några sådana avsikter.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Kontomedel. Pengar som är i icke-kontant form och därför inte cirkulerar i form av sedlar och mynt.

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VIII – Ekonomisk och monetär politik – Artikel 119 (f.d. artikel 4 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 96).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VIII – Ekonomisk och monetär politik – Kapitel 5 – Övergångsbestämmelser – Artikel 140 (f.d. artiklarna 121.1, 122.2 andra meningen och 123.5 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 108).

Senast ändrat 23.02.2023