Ungern - Inre marknaden

Prioriteringar på kort sikt:

Utvärdering (oktober 1999)

Genomförandet av dessa prioriteringar har gått framåt, särskilt när det gäller bolagsrätt och standardisering. Inom sektorn för immateriell äganderätt har framsteg noterats beträffande upphovsrätten. Ungern måste dock göra fortsatta ansträngningar framför allt när det gäller farmaceutiska produkter, för att trygga ett retroaktivt patentskydd och för att förändra gällande praxis så att företag som tillverkar generiska läkemedel tillåts bedriva utvecklingsarbete innan patenten löper ut.

Vidare har framsteg gjorts inom sektorn för statligt stöd. Tillsynsmyndigheterna för dessa stöd har stärkts, bestämmelser för förhandskontroll införts och årsrapporterna om statligt stöd förbättrats, så att de nu uppfyller kraven på öppenhet.

Inom sektorn för offentlig upphandling har Ungern fortsatt i rätt riktning med anpassningen av sin lagstiftning till EG:s regelverk, och de projekt som samfinansierats av Europeiska unionen har undantagits från klausulen om nationellt företräde. Landet måste dock fortsätta anpassningen av verkställighetsåtgärder och besvärsförfaranden, särskilt inom den offentliga servicesektorn.

Utvärdering (november 2000)

Ungern har gjort framsteg i anpassningen till EG:s regelverk. Inga framsteg har dock noterats när det gäller marknadsövervakningen eller strukturerna för bedömning av överensstämmelse.

Beträffande öppenhet och statligt stöd har framsteg gjorts tack vare att obligatorisk förhandsanmälan införts för visst stöd. Förteckningen över statligt stöd är dock fortfarande ofullständig.

På telekommunikationsområdet har inga framsteg gjorts när det gäller tillsynsmyndigheternas oberoende och befogenheter. Regeringen har utarbetat lagar om radio- och tv-sändning, men de har inte antagits av parlamentet.

Vissa nedsatta momssatser har slopats, men skattesatsen på 12 % gäller fortfarande av sociala skäl för vissa varor och tjänster. En uppförandekodex för företagsbeskattning har antagits. En ny tullag har lagt grunden för en anpassning till EG:s lagstiftning. Anpassningen till den gemensamma tulltaxan och den kombinerade nomenklaturen har förbättrats.

Utvärdering (november 2001)

Marknadsövervakningen och bedömningen av överensstämmelse har förstärkts. Ansträngningar har gjorts för att öka öppenheten kring statligt stöd, men förteckningen är ofullständig. Tillsynsmyndigheternas oberoende och befogenheter på telekommunikationsområdet kommer att stärkas. Harmoniseringen av mervärdesskatten går framåt. Dock måste man på nytt granska förteckningen över produkter som gynnas av lägre skattesatser och avskaffa systemet med skattebefrielse.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Prioriteringar på medellång sikt:

Utvärdering (oktober 1999)

Framsteg har noterats när det gäller bedömning av överensstämmelse, marknadsövervakning samt antagande av EN-standarder och en teknisk lagstiftning för industriprodukter. En ny lagstiftning för statligt stöd, som tydligt fastställer tillsynsmyndighetens befogenheter, har antagits. Stödprogrammen har förbättrats och blivit öppnare för insyn. De verkställighetsåtgärder som konkurrensmyndigheten har till sitt förfogande kan anses tillfredsställande, medan befogenheterna för tillsynsmyndigheten för statligt stöd måste förstärkas ytterligare, om den ska kunna fylla sin uppgift på ett effektivt sätt. Betydande framsteg gjordes under 1998 och fortsatte 1999 på områdena för liberalisering av kapitalrörelser, konsumentskydd, telekommunikationer och energi. Små och medelstora företag har fått fortsatt stöd tack vare en ny politik och beviljande av adekvata budgetmedel.

Utvärdering (november 2000)

Inga framsteg har gjorts på detta område.

Utvärdering (november 2001)

Inom sektorn för allmännyttiga tjänster har framsteg gjorts beträffande ansöknings- och besvärsförfaranden. Anpassningen av den fria rörligheten för varor går framåt, medan processen för erkännande av utbildningsbevis ännu inte är klar. Praktiskt taget samtliga inskränkningar av den fria rörligheten för kapital har avlägsnats. Bättre garantier för en effektiv tillämpning av bestämmelserna om konkurrens och statligt stöd måste fortfarande komma till stånd. Anpassningen av tullförfarandena fortskrider och förenklade förfaranden har trätt i kraft. Den administrativa förmågan och den operativa kapaciteten hos tullkontrollmyndigheten har stärkts. Datoriseringen av tullen går framåt, men ytterligare insatser krävs när det gäller frizonerna.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Rådets beslut 99/850/EG av den 6 december 1999Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 335, 28.12.1999.

Kommissionens yttrande KOM(97)2001 slutligEj offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(1998) 700 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(1999) 505 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2000) 705 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001)1748Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1205Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004