Ungern - ekonomiska reformer

Prioriteringar på kort sikt:

Utvärdering (oktober 1999)

Dessa prioriteringar har följts. Ungern antog en ekonomisk strategi på medellång sikt 1999, som omfattar sektorspolitiska åtgärder för att förbättra förutsättningarna för tillväxt och konkurrenskraft. Inom ramen för strukturreformer har omorganiseringen av pensionssystemet avslutats, men även hälsovårdssystemet måste göras om i grunden. Privatiseringsprocessen är i princip slutförd. En fullständig reform av systemen för social trygghet brådskar.

Utvärdering (november 2000)

Den makroekonomiska situationen har förbättrats tack vare minskat budgetunderskott, lägre arbetslöshet, ökad tillväxt och strukturreformer. Inget systematiskt program har ännu utarbetats för att påbörja reformen av hälsovårdssystemet. Det finns redan en plan för omstrukturering av stålsektorn, men den måste ses över. Inga framsteg har konstaterats beträffande fastighetsmarknaden. Den finansiella strukturen måste reformeras.

Utvärdering (november 2001)

Den makroekonomiska situationen är fortfarande god. Den ekonomiska tillväxten är högre än någon gång sedan övergången inleddes. Privatiseringsprocessen är nästan avslutad, men utländska investeringar är fortfarande motorn i tillväxten. Inflationstakten är något hög. Bytesbalansen har förbättrats. Konsolideringen av budgeten har fortsatt. Efter en lovande start har nu reformen av hälsovårdssystemet tappat fart. Fastighetsmarknaden håller på att utvecklas. Reformen av stålindustrin har tagit fart. Regeringen har dragit tillbaka sin begäran om förlängning av den amorteringsfria tid för det statliga stödet som stålindustrin beviljats.

Utvärdering (oktober 2002)

Reformen av hälsovårdssystemet har halkat efter. Omstruktureringen av järnvägen har fortsatt och marknaden för jordbruksmark har utvecklats i enlighet med handlingsplanen. Den offentliga redovisningen på lokal nivå har förstärkts.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Prioriteringar på medellång sikt:

Utvärdering (oktober 1999)

Ungern har fortsatt sin åtstramning av skattepolitiken efter att ha nått det mål som fastställdes 1998 om underskottet i den offentliga förvaltningen. Vidare har man fortsatt att öka öppenheten i budgeten genom att avveckla de många offentliga fonderna och genom att inrätta en reserv för oförutsedda utgifter om tillväxten av bruttonationalprodukten (BNP) skulle minska eller utrikesbalansen försämras mer än förutsett. Den nya ekonomiska politiken ger den ram som måste till för att förbättra förutsättningarna för tillväxt och konkurrenskraft.

Utvärdering (november 2000)

Széchenyi-planen för nationell utveckling syftar till ökad framväxt av små och medelstora företag. Avsikten är att utveckla företagens kultur och kompetens samt de små och medelstora företagens affärsförbindelser, att förbättra deras tillgång till finansiering och förenkla de administrativa förfarandena.

Utvärdering (november 2001)

Europeiska unionens redovisningsnormer visar på att de offentliga finanserna håller på att konsolideras. Små och medelstora företag utvecklas dynamiskt. Den nationella utvecklingsplanen innehåller ett särskilt program för dessa företag.

Utvärdering (oktober 2002)

Ungern har fortsatt att främja utvecklingen av små och medelstora företag, men företagens tillgång till finansiering - utöver det befintliga systemet för statligt stöd - måste förbättras. Generellt sett har de prioriteringar som partnerskapet för anslutning fastställt för den ekonomiska sektorn följts till vissa delar.

Utvärdering (november 2003)

Se faktabladen om antagandet av gemenskapens regelverk.

Som en följd av undertecknandet av anslutningsfördraget den 16 april 2003 gick Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.

HÄNVISNINGAR

Beslut 99/850/EG av den 6 december 1999Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 335, 28.12.1999.

Kommissionens yttrande KOM(97)2001 slutligEj offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(1998) 700 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(1999) 505 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2000) 705 slutligEj offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 slutlig - SEK(2001)1748Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 slutlig - SEK(2002)1404Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 slutlig - SEK(2003) 1205Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning

Fördraget om anslutning till Europeiska unionen [Europeiska unionens officiella tidning L 236, 23.9.2003]

Senast ändrat den 19.11.2004