Tillämpa stadgan om de grundläggande rättigheterna

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande från kommissionen – Strategi för att stärka tillämpningen av stadgan om de grundläggande rättigheterna (2020)

Kommissionens meddelande – Strategi för en effektiv tillämpning av stadgan om de grundläggande rättigheterna (2010)

VILKET SYFTE HAR STRATEGIN?

Europeiska kommissionens 2020-strategi syftar till att förverkliga Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna för alla.

I meddelandet uppmanas till ett förnyat åtagande för att se till att EU:s institutioner och EU:s medlemsstater tillämpar stadgan fullt ut. Den bygger på 2010 års strategi.

VIKTIGA PUNKTER

Kommissionens 2020-strategi är inriktad på fyra prioriteringar.

Säkerställa att medlemsstaterna tillämpar stadgan på ett effektivt sätt

Stadgan är bindande för EU-länder när de införlivar EU-lagstiftning. Kommissionen kommer att ha ett nära samarbete med medlemsstaterna och stödja dem i att genomföra EU-lagstiftningen på ett effektivt sätt och att följa stadgan fullt ut. Medlemsstaterna uppmanas att utse en kontaktpunkt för stadgan för att underlätta samordning och informationsutbyte. Från och med 2021 kommer kommissionen årligen att rapportera om stadgan och närmare granska tillämpningen av stadgan i medlemsstaterna på särskilda områden som omfattas av EU-lagstiftningen.

Stärka organisationer i civilsamhället, rättighetsförsvarare och rättstillämpare

Det civila samhällets organisationer och rättighetsförsvarare är avgörande för en livskraftig demokrati och för att förverkliga de grundläggande rättigheterna i människors liv. De står inför allt större utmaningar.

Kommissionen kommer att noga övervaka och vidta åtgärder mot nationella åtgärder som påverkar det civila samhällets verksamhet och som strider mot EU-lagstiftningen. Vissa medlemsstater har fortfarande inte fullt fungerande nationella människorättsinstitutioner, vilka utgör en viktig länk mellan regeringar och det civila samhället. Medlemsstaterna uppmanas att inrätta sådana institutioner och se till att de har möjlighet att arbeta helt oberoende. Kommissionen kommer också att främja stadgerelaterad utbildning för domare, andra rättstillämpare och rättighetsförsvarare.

Främja användning av stadgan som kompass för EU-institutionerna

EU-institutionerna måste följa stadgan i all sin verksamhet. Kommissionen kommer att stärka sin interna kapacitet att säkra överensstämmelse med stadgan, bland annat genom e-lärande, uppdaterad vägledning för personal och utbildningsplaner. Kommissionen är redo att stödja Europaparlamentet och rådet för att de ska kunna tillämpa stadgan effektivt i sitt arbete.

Öka människors medvetenhet om deras rättigheter enligt stadgan

En Eurobarometerundersökning från 2019 visade att endast 42 % av de svarande hade hört talas om stadgan och att endast 12 % verkligen vet vad den innebär. Sex av tio svarande ville dock lära sig mer om sina rättigheter och ta reda på vem de ska kontakta om stadgan kränks.

Kommissionen tar itu med kunskapsklyftan genom att

Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att utarbeta initiativ för att främja medvetenhet och stärka lokala organisationer och berörda individer.

Framtida åtgärder

Kommissionen kommer att

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Strategi för att stärka tillämpningen av stadgan om de grundläggande rättigheterna i EU (COM(2020) 711 final, 2.12.2020).

Meddelande från kommissionen: Strategi för Europeiska unionens konkreta tillämpning av stadgan om de grundläggande rättigheterna (COM(2010) 573 final,19.10.2010).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (EUT C 202, 7.6.2016, s. 389).

Rådets förordning (EG) nr 168/2007 av den 15 februari 2007 om inrättande av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (EUT L 53, 22.2.2007, s. 1).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – EU:s strategi för barnets rättigheter (COM(2021) 142 final, 24.3.2021)

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU:s handlingsplan för demokrati (COM(2020) 790 final, 3.12.2020).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2020 års rapport om rättsstatsprincipen – Rättsstatssituationen i EU. (COM(2020) 580 final, 30.9.2020).

Arbetsdokument från kommissionen: Operativ vägledning med beaktande av de grundläggande rättigheterna i kommissionens konsekvensanalys (SEC(2011) 567 final, 6.5.2011)

Senast ändrat 09.12.2021