Strategirapport om den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning för perioden 2008–2010

Kommissionen presenterar en rad åtgärder som ska göra det möjligt att inleda den andra treårsperioden (2008–2010) i reformerna enligt Lissabonstrategin för sysselsättning och tillväxt och att nå målen. EU:s och medlemsstaternas insatser ska förstärkas på följande fyra prioriterade områden: frigöra företagens potential; investera i människor och modernisera arbetsmarknader; kunskap och innovation samt åtgärder mot klimatförändringar och för ökad energieffektivitet.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europeiska rådet – Strategirapport om den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning: start för den nya treårsperioden (2008–2010), del 1 [KOM(2007) 803 slutlig, 11.12.2007 – Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

I detta meddelande presenteras inledandet av en andra treårsperiod med åtgärder för ökad tillväxt och sysselsättning för att medlemsstaterna i full utsträckning ska kunna uppnå målen i den förnyade Lissabonstrategin. Resultaten av de strukturella reformerna under den första treårsperioden (2005–2008) har i stort sett varit positiva, men behöver fördjupas.

Extra insatser krävs särskilt när det gäller

I rapporten konstateras att principen om "flexicurity", trots att den har tillämpats i reformerna av de sociala trygghetssystemen i hälften av medlemsstaterna, ännu inte har gett de önskade resultaten, bl.a. på grund av bristande kompletterande åtgärder.

Inför dessa problem och riskerna för ekonomiska störningar i samband med de ökade råvarupriserna bör Lissabonstrategin fördjupas på följande områden:

Åtgärder inom de fyra prioriterade områdena

Inom ramen för den andra treårsperioden för Lissabonreformerna (2008–2010) föreslår kommissionen en rad åtgärder som ska vidtas på EU-nivå och i medlemsstaterna. Kommissionen anger fyra prioriterade områden.

Investera i människor och modernisera arbetsmarknaderna, bl.a. i fråga om flexibilitet och trygghet (”flexicurity”), för att hjälpa arbetstagare och arbetsgivare att dra nytta av globaliseringen. För detta ändamål föreslår kommissionen följande åtgärder på EU-nivå:

Medlemsstaterna ska genomföra följande åtgärder:

Frigöra företagens potential, särskilt för små och medelstora företag, är också en prioritering. För detta ändamål föreslås följande åtgärder på EU-nivå:

Av medlemsstaterna krävs följande åtgärder:

Investera i kunskap och innovation för att stimulera EU:s övergång till en kreativ kunskapsekonomi. Den ”femte friheten”, dvs. fri rörlighet för kunskap, bör på så sätt kunna konkretiseras. För detta ändamål ska EU göra följande:

Följande åtgärder anges för medlemsstaterna:

Åstadkomma en ekonomi med låga koldioxidutsläpp och hög energieffektivitet är också en prioritering. Kommissionen föreslår därför att EU visar vägen genom följande åtgärder:

Medlemsstaterna ska också agera på detta område genom följande:

Bakgrund

Efter det att den nya Lissabonstrategin lanserades 2005 verkar EU och medlemsstaterna nu i ett nytt partnerskap för att säkerställa en långsiktigt stabil tillväxt och sysselsättning. Efter den första treårsperioden (2005–2008) har påtagliga resultat redan kunnat noteras när det gäller tillväxt (bl.a. tack vare strukturella reformer), sysselsättningsskapande, förvärvsfrekvens och arbetslöshet. Den förnyade Lissabonstrategins centrala betydelse bekräftades vid det informella EU-toppmötet i Lissabon i oktober 2007, där också en fördjupning av strategin förespråkades för nästa treårsperiod. I del II av meddelandet presenteras framstegen i de olika medlemsstaterna. I ”Lissabonpaketet” ingår också bl.a. en del IV med en beskrivning av de integrerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsättning (2008–2010). Alla dessa dokument bör tillsammans kunna göra det möjligt för Europeiska rådets vårmöte 2008 att inleda en ny ambitiös treårsperiod, bland annat genom att anta de åtgärder som kommissionen här föreslår.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Ordförandeskapets slutsatser vid Europeiska rådets möte i Bryssel den 13–14 mars 2008 [Ej offentliggjorda i EUT] Utifrån kommissionens dokument och mot bakgrund av arbetet inom berörda arbetsgrupper i rådet har Europeiska rådet inlett den andra treårsperioden i den förnyade Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning (2008–2010). Europeiska rådet godkände de integrerade riktlinjerna, rekommendationerna för de enskilda länderna och de fyra prioriterade områdena i den förnyade Lissabonstrategin. På grundval av de åtgärder som kommissionen föreslår och Europarlamentets och rådets arbete godkände Europeiska rådet även en rad konkreta åtgärder som ska genomföras.

Senast ändrat den 11.06.2008