i2010: Informationssamhället och medier för tillväxt och sysselsättning

Inom ramen för den nya strategin i2010 fastställer Europeiska kommissionen övergripande politiska riktlinjer för informationssamhället och medier. Denna nya integrerade strategi syftar framför allt till att främja kunskaper och innovation för att bidra till tillväxt och fler och bättre sysselsättningstillfällen. Den ingår i den reviderade Lissabonstrategin.

RÄTTSAKT

Kommissionens meddelande av den 1 juni 2005 till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”i2010 – Det europeiska informationssamhället för tillväxt och sysselsättning” [KOM(2005) 229 slutlig – Ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

i2010 är kommissionens integrerade strategi för informationssamhället och den audiovisuella politiken i Europeiska unionen. Syftet är att samordna medlemsstaternas åtgärder för att underlätta den digitala konvergensen och ta itu med informationssamhällets utmaningar. Denna strategi har utarbetats efter omfattande samråd med olika aktörer om tidigare initiativ och instrument, såsom eEurope och meddelandet om framtiden för europeisk lagstiftning på det audiovisuella området.

Kommissionen föreslår tre prioriteringar fram till 2010 när det gäller de europeiska strategierna för informationssamhället och medier: Att skapa ett gemensamt europeiskt informationsområde, att öka innovation och investeringar i IKT-forskning, och att skapa ett europeiskt informations- och mediesamhälle för alla.

Ett gemensamt europeiskt informationsområde

För att främja en öppen och konkurrenskraftig inre marknad för informationssamhället och medier är det första målet för i2010 att skapa ett gemensamt europeiskt informationsområde som erbjuder säker bredbandskommunikation till rimligt pris, ett rikt och diversifierat innehåll och digitala tjänster. Kommissionen vill uppnå med fyra mål:

För att förverkliga ett gemensamt europeiskt informationsområde planerar kommissionen att göra följande:

Innovation och investering i forskning

För att främja innovation och öka investeringarna inom IKT-forskning, vill kommissionen främja resultat som står sig väl i den globala konkurrensen när det gäller forskning och innovation inom IKT och således minska klyftan till Europas ledande konkurrenter. Den föreslår följande:

Integration, bättre offentliga tjänster och livskvalitet

Kommissionen vill stärka den sociala, ekonomiska och territoriella sammanhållningen genom att skapa ett europeiskt informationssamhälle för alla. Den vill stödja tillväxt och sysselsättning på ett sätt som är förenligt med en hållbar utveckling, och prioritera bättre offentliga tjänster och livskvalitet. För att kunna förverkliga ett informationssamhälle för alla där högkvalitativa offentliga tjänster erbjuds och livskvaliteten främjas planerar kommissionen bland annat att göra följande:

Styrelseformer

Kommissionen planerar att utarbeta förslag för att uppdatera regelverket för elektronisk kommunikation samt för e-tjänster och medietjänster. Den anser även att gemenskapens ekonomiska instrument bör användas för att främja investeringar inom strategisk forskning och för att undanröja flaskhalsar som hämmar innovationen inom IKT. Den vill även främja politiken för integration och livskvalitet.

Inom ramen för de nationella reformprogrammen åtar sig medlemsstaterna att senast i mitten av oktober 2005 anta prioriteringar för informationssamhället, i överensstämmelse med de integrerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsättning. Framför allt skall medlemsstaterna:

Medlemsstaterna har presenterat sina resultat inom den ram som fastställdes vid revideringen av Lissabonstrategin.

Kommissionen uppmanar även övriga berörda parter att delta i dialogen för att stödja informationssamhällets utveckling. Den vänder sig framför allt till parterna inom näringslivet för att de skall öka sina investeringar i forskning om ny teknik på detta område.

För att samla alla berörda parter föreslår kommissionen att den öppna samordningsmetoden tillämpas, för utbyte av god praxis och utarbetande av årliga rapporter om uppnåendet av Lissabonmålen.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén Europeisk - Rapport om digital konkurrenskraft : de största landvinningarna för strategin i2010 under 2005-2009 [KOM(2009) 390 slutlig – Ej offentliggjord I EUT]

Det här meddelandet utvärderar strategin ”i2010”, som bedrevs mellan 2005 och 2009. Det framgår att de åtgärder som vidtogs för IKT under de fyra senaste åren har förmått modernisera Europa ur både ekonomisk och social synvinkel, och bidragit till de följande resultaten:

EU ligger dock fortfarande märkbart efter inom IKT-relaterad forskning och teknisk utveckling om man jämför resultaten med USA, Japan eller Sydkorea. I syfte att behålla sin konkurrenskraftighet är det därför viktigt att Europa antar en ny digital agenda. För detta ändamål planerar kommissionen ett Internetsamråd beträffande vissa centrala aspekter för EU:s framtida IKT- och mediapolitik.

Meddelande från kommissionen av den 17 april 2008 till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Europas digitala framtid förbereds – Halvtidsöversyn av i2010 [KOM(2008) 199 slutlig – Ej offentliggjort i EUT]. Kommissionen konstaterar en stark tillväxt för bredbandet i Europa. Mer än hälften av EU-medborgarna (250 miljoner) använder regelbundet Internet. Nästan 40 miljoner nya användare tillkom under 2007.De offentliga tjänsterna, varav 96 % av skolorna i EU och 57 % av läkarna, använder sig i allt större utsträckning av bredbandsförbindelserna. När det gäller företagen har 77 % av dem tillgång till bredbandsförbindelser. Bredbandet håller successivt att bli mest den använda uppkopplingsformen.

Utöver ovannämnda konstaterande är meddelandet även inriktat på konkreta förslag till en ändring av initiativet i2010 för perioden 2008–2010. Syftet är att främja konkurrenskraften hos de längst hunna länderna och samtidigt minska klyftorna mellan medlemsstaterna på detta område. Konkret vill kommissionen ge ett incitament till de gemensamma teknikinitiativen för att främja IKT-forskningen. En vägledning om rättigheter och skyldigheter för användarna av digital teknik inom EU kommer att offentliggöras under 2008 för att främja användningen av ny onlineteknik och minska den digitala klyftan mellan medlemsstaterna. Kommissionen avser även att utveckla de europeiska offentliga tjänsterna, såsom elektroniska identitetskort och elektroniska signaturer.

Meddelande från kommissionen av den 30 mars 2007 till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - i2010 - Årsrapport om informationssamhället 2007 [KOM(2007) 146 slutlig –Ännu ej offentliggjort i EUT].

I denna andra rapport utformar kommissionen en rad rekommendationer och åtgärder för 2007 och 2008:

Inför en utvärdering 2008 efter halva programperioden, anges i rapporten en rad förberedande åtgärder:

Resultatet av dessa meningsutbyten kommer att bidra till diskussionerna vid Europeiska rådets vårmöte 2008, där frågan om den nya generationens Internet ska tas upp.

Senast ändrat den 09.12.2009