Rådets rekommendation om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik (2004)

I denna rekommendation fastställs prioriteringarna för medlemsstaternas och arbetsmarknadsparternas genomförande av sysselsättningspolitiken. I rekommendationen uppmanas framförallt till åtgärder som syftar till att öka anpassningsförmågan hos arbetstagare och företag, att locka fler människor att ta sig in på och stanna kvar på arbetsmarknaden och att se till att arbete lönar sig för alla. Vidare uppmanas medlemsstaterna att få till stånd fler och bättre riktade investeringar i humankapital och livslångt lärande samt säkerställa ett effektivt genomförande av reformer genom bättre styrelseformer. För första gången riktar sig rådets rekommendationer även till EU:s tio nya medlemsstater.

RÄTTSAKT

Rådets rekommendation (EG) nr 741/2004 av den 14 oktober 2004 om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [Europeiska unionens officiella tidning L 326 av den 29.10.2004].

SAMMANFATTNING

2004 års rekommendationer grundas på en analys av de nationella handlingsplanerna (DE) (EN) (FR), de riktlinjer för sysselsättningen som fastställts för perioden 2003-2005 och på slutsatserna från europeiska specialgruppen för sysselsättningsfrågor (es de en fr), vilka återfinns i den gemensamma rapporten för 2003-2004. Sysselsättningspolitiken drivs i linje med rekommendationerna för de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken.

I denna rapport dras slutsatsen att medlemsstaterna och arbetsmarknadens parter bara i begränsad omfattning har följt rådets rekommendationer av den 22 juli 2003. De gemensamma prioriteringarna i 2004 års rekommendationer är följande:

De nya medlemsstaterna bör särskilt öka sina ansträngningar för att få till stånd en balans mellan flexibilitet och trygghet, och för att förbättra arbetsmiljön. Att stärka den sociala dialogen och förbättra offentliga myndigheters administrativa kapacitet är avgörande om stödet från Europeiska socialfonden ska kunna användas fullt ut på ett effektivt sätt. De landsspecifika budskapen i rapporten från den europeiska specialgruppen för sysselsättningsfrågor kan fungera som underlag för att genomföra sysselsättningsriktlinjerna i de nya medlemsstaterna.

REKOMMENDATIONER TILL DE ENSKILDA LÄNDERNA

Belgien | Danmark | Tyskland | Grekland | Spanien | Frankrike | Irland | Italien | Luxemburg | Nederländerna | Österrike | Portugal | Finland | Sverige | Storbritannien | Cypern | Tjeckien | Estland | Ungern | Litauen | Lettland | Malta | Polen | Slovenien | Slovakien

Belgien

Sysselsättningsintensiteten i Belgien ligger fortfarande långt under Lissabonmålen. För äldre arbetstagare är siffran en av de lägsta i EU-25, och för utländska medborgare är den uppseendeväckande låg. Belgien bör omedelbart prioritera följande:

Danmark

Sysselsättningsintensiteten i Danmark ligger en bra bit över de mål för sysselsättningen som ställdes upp i Lissabon, även för kvinnor och äldre arbetstagare. Landet måste dock säkra ett adekvat arbetskraftsutbud på lång sikt. Danmark bör omedelbart prioritera följande:

Tyskland

Sysselsättningsintensiteten i Tyskland ligger över EU-genomsnittet men under Lissabonmålen. Sysselsättningsintensiteten för äldre arbetstagare ligger under genomsnittet. För kvinnor ligger siffran visserligen över genomsnittet, men har stagnerat. Sedan 2000 har sysselsättningen minskat och arbetslösheten ökat. Långtidsarbetslösheten och de regionala skillnaderna mellan öst och väst kvarstår. Tyskland bör omedelbart prioritera följande:

Grekland

Antalet nya arbetstillfällen har visserligen ökat på senare tid, men Grekland har fortfarande en sysselsättningsintensitet som hör till de lägsta i EU, särskilt för kvinnor. Svartarbetet är omfattande, produktiviteten förblir låg och vuxna personers deltagande i utbildning är också fortfarande väldigt lågt, särskilt med tanke på den låga utbildningsnivån bland befolkningen i arbetsför ålder. Under senare år har den ökade invandringen bidragit till att arbetskraftsutbudet ökat. Grekland bör omedelbart prioritera följande:

Spanien

Trots omfattande förbättringar under perioden 1997-2002 ligger arbetslösheten i Spanien fortfarande en bra bit över EU-genomsnittet och sysselsättningsintensiteten en bra bit under. De regionala obalanserna måste fortsatt bekämpas. Sysselsättningsintensiteten för kvinnor och äldre arbetstagare är fortfarande väldigt låg. Dessutom är omkring en tredjedel av arbetstagarna fortfarande visstidsanställda, och produktiviteten förblir låg. Utbildningsnivån är fortfarande låg totalt sett, och vuxna personers deltagande i utbildning är synnerligen lågt. Under senare år har den ökade invandringen bidragit till att arbetskraftsutbudet ökat. Spanien bör omedelbart prioritera följande:

Frankrike

I Frankrike är den totala sysselsättningsintensiteten lägre än EU-genomsnittet, och för äldre arbetstagare (55-64 år) är den bland de lägsta inom EU. Arbetslöshetssiffrorna är fortfarande bland de högsta, och siffrorna är särskilt höga för ungdomar (15-24 år). Sysselsättningsintensiteten för utländska medborgare är uppseendeväckande låg, särskilt för kvinnor. Andelen visstidsanställningar ligger fortfarande över genomsnittet för EU-15, och vuxnas deltagande i utbildning ligger fortfarande något under genomsnittet. Frankrike bör omedelbart prioritera följande:

Irland

Sedan 1997 har den totala sysselsättningsintensiteten i Irland ökat från 56,1 % till 65,3 %, arbetslösheten har sjunkit med nästan två tredjedelar och långtidsarbetslösheten har minskat från 5,6 % till 1,3 %. Skillnaden mellan kvinnors och mäns sysselsättningsintensitet är fortfarande stor, och även löneskillnaderna är betydande. Bristen på arbetskraft är fortfarande ett problem som dock underlättas av ökad invandring. En viktig del av Irlands framgångar är förmågan att locka till sig utländska direktinvesteringar. Samarbetet mellan arbetsmarknadens parter, skattesystemet, ett gynnsamt regelverk och investeringarna i humankapital är också viktiga faktorer. Irland bör omedelbart prioritera följande:

Italien

Trots den svåra ekonomiska situationen har sysselsättningen ökat sedan 1997. Sysselsättningsintensiteten hör ändå till de lägsta i EU. Sysselsättningsintensiteten bland kvinnor och äldre arbetstagare hör fortfarande till den lägsta i EU-25. Arbetslösheten har minskat under den senaste perioden, men ligger fortfarande över genomsnittet för EU-15. Arbetslösheten är omkring 5 % i de mellersta och norra delarna och 18 % i de södra, så det är mycket viktigt att åtgärda de regionala skillnaderna. Svartarbete är fortfarande utbrett, trots att sysselsättningssituationen reglerats för 700 000 invandrare. Utbildningsnivån är fortfarande mycket låg totalt sett och deltagandet i utbildning är också mycket lågt. Italien bör omedelbart prioritera följande:

Luxemburg

Sysselsättningsintensiteten i Luxemburg ligger nära EU-genomsnittet men fortfarande under EU:s mål. Arbetslösheten är fortfarande låg och långtidsarbetslösheten är en av de lägsta i EU. De nya jobb som skapats tack vare uppsvinget på 90-talet har främst gått till gränsarbetare och kvinnor, medan sysselsättningsintensiteten för äldre arbetstagare fortfarande ligger kvar på en mycket låg nivå. Deltagandet i utbildning ligger fortfarande under genomsnittet för EU-15. Luxemburg bör omedelbart prioritera följande:

Nederländerna

Sysselsättningsintensiteten för både kvinnor och män ligger klart över Lissabonmålen, men är fortfarande låg bland invandrare. Arbetsmarknaden präglas av en exceptionellt hög andel deltidsarbetande (omkring 44 % av arbetskraften) och ett stort antal människor med invaliditetspension. Sysselsättningsintensiteten för äldre arbetstagare ligger över EU-genomsnittet men fortfarande långt under EU-målet. Arbetslösheten har ökat betydligt sedan 2001, men är fortfarande en av de lägsta i EU. Nederländerna bör omedelbart prioritera följande:

Österrike

Österrike har i linje med Lissabonmålen uppnått en hög sysselsättningsintensitet totalt sett och en relativt hög sysselsättningsintensitet bland kvinnor. Arbetslösheten är en av de lägsta i EU. Samarbetet mellan arbetsmarknadens parter spelar en viktig roll för moderniseringen av arbetsorganisationen, den förbättrade arbetslagstiftningen och den tillfredsställande löneutvecklingen. Sysselsättningsintensiteten bland äldre arbetstagare är dock väldigt låg. Sysselsättningstillväxten har mattats av och arbetslösheten har börjat stiga. Vuxnas deltagande i utbildning ligger under EU-genomsnittet. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män hör fortfarande till de största i EU. Österrike bör omedelbart prioritera följande:

Portugal

Portugal har nästan nått Lissabonmålet för den totala sysselsättningen och ligger något över sysselsättningsmålen för kvinnor och äldre arbetstagare. Den svaga konjunkturen har lett till att arbetslösheten börjat stiga, men den ligger fortfarande på en relativt låg nivå i ett EU-perspektiv. Produktiviteten är liksom utbildningsnivån totalt sett fortfarande väldigt låg. Deltagandet i utbildning ligger också det på en mycket låg nivå. Vidare är en betydande andel (mer än 20 %) tillfälligt anställda. Under senare år har den ökade invandringen bidragit till att öka arbetskraftsutbudet. Portugal bör omedelbart prioritera följande:

Finland

Finland når nästan sysselsättningsmålet för befolkningen som helhet och ligger över sysselsättningsmålet för kvinnor. Under de senaste tio åren har Finland lyckats öka sysselsättningsintensiteten för äldre arbetstagare betydligt och ligger därmed nära EU-målet för äldre arbetstagare. Arbetslösheten ligger över EU-genomsnittet och är särskilt hög bland ungdomar. Finland bör omedelbart prioritera följande:

Sverige

Sverige ligger över EU:s samtliga mål för sysselsättningen, även de mål som ställts upp för kvinnor och äldre arbetstagare. Den totala arbetslösheten ligger på omkring 5 %. Insatserna bör fortsätta så att arbetskraftsutbudet säkras. När det gäller den åldrande befolkningen kommer arbetskraftsutbudet att behöva säkras genom en mobilisering av de potentiella resurser som finns hos invandrare, ungdomar och långtidssjukskrivna och genom förbättrade arbetsincitament. Sverige bör omedelbart prioritera följande:

Storbritannien

Storbritannien ligger över samtliga mål för sysselsättningen, även de mål som ställts upp för kvinnor och äldre arbetstagare. Inaktivitet och i mindre utsträckning arbetslöshet är dock fortfarande koncentrerade till vissa delar av samhället och vissa grupper. Produktivitetsnivåerna, i synnerhet uttryckt per arbetad timme, är fortfarande jämförelsevis låga. Detta beror delvis på den relativt höga andelen lågutbildade i arbetskraften. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män hör fortfarande till de största i EU. Storbritannien bör omedelbart prioritera följande:

PRIORITERADE OMRÅDEN FÖR DE NYA MEDLEMSSTATERNA

Cypern

Tjeckien

Estland

Ungern

Litauen

Lettland

Malta

Sysselsättningsintensiteten i Malta är särskilt låg jämfört med genomsnittet för EU-15, framförallt för äldre arbetstagare. Sysselsättningsintensiteten för kvinnor är den lägsta inom EU-25: endast en tredjedel av alla kvinnor i arbetsför ålder arbetar. Arbetslösheten har ökat något de två senaste åren, men den ligger fortfarande under genomsnittet för EU-15. Malta bör vidta följande åtgärder:

Polen

Sysselsättningsintensiteten i Polen är bland de lägsta inom EU-25. Situationen på arbetsmarknaden har försämrats under de senaste fyra åren. Sysselsättningsintensiteten är särskilt låg bland kvinnor, äldre arbetstagare, ungdomar och lågutbildade. Arbetslösheten ligger nu på omkring 20 %, vilket är den högsta nivån sedan den ekonomiska omstruktureringen inleddes och den högsta siffran inom EU-25. Polen bör åtgärda följande:

Slovenien

Sysselsättningsintensiteten i Slovenien ligger något under genomsnittet för EU-15, och är särskilt låg för äldre arbetstagare. Arbetslösheten ligger klart under EU-genomsnittet. Slovenien bör åtgärda följande:

Öka arbetskraftsdeltagandet och minska svartarbete genom att förbättra växelverkan mellan minimilön och olika komponenter i beskattningen av arbete. Främja flexibla arbetsformer samtidigt som en adekvat balans mellan flexibilitet och trygghet upprätthålls.

Öka arbetskraftsdeltagandet bland personer som är över 55 år, minska antalet förtidspensioneringar och garantera att reformen av skatte- och förmånssystemen genomförs på ett inbördes överensstämmande sätt, förbättra möjligheterna till utbildning för äldre arbetstagare, undersöka växelverkan mellan arbetslöshetsersättning, sociala förmåner och minimilön för att bekämpa svartarbete samt garantera utbildning för arbetsförmedlingarnas personal för att stärka kopplingen mellan offentliga och privata arbetsförmedlingar.

Öka den andel av den vuxna befolkningen som omskolar eller fortbildar sig och uppmuntra arbetstagare och arbetsgivare att investera i utbildning.

Slovakien

Den totala sysselsättningsintensiteten i Slovakien är fortfarande låg jämfört med genomsnittet för EU-15. Arbetslösheten minskar visserligen, men den är fortfarande mycket hög och med en stor andel långtidsarbetslösa. Sysselsättningsintensiteten för kvinnor är låg och sysselsättningsintensiteten för ungdomar, lågutbildade och äldre arbetstagare (framför allt kvinnor) är särskilt låg. De regionala obalanserna är markanta. Slovakien bör åtgärda följande:

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets rekommendation (EG) nr 579/2003 av 22 juli 2003 om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [EUT L 197 av den 5.8.2003].

Detta förslag till rekommendationer om sysselsättning är ett komplement till de nya riktlinjerna för sysselsättningen. Riktlinjerna för 2003 omfattar bl.a. tre huvudmål och tio prioriteringar för de strukturella reformerna, och medlemsstaterna uppmanas att förbättra styrelseformer och partnerskap mellan berörda aktörer vid genomförandet av riktlinjerna. Med utgångspunkt i kommentarerna i den gemensamma rapporten om sysselsättning från 2002, som innehåller en utvärdering av de nationella åtgärderna, ger kommissionen medlemsstaterna vägledning om genomförandet av de nya riktlinjerna och uppmanar dem att inrikta sina politiska åtgärder på de största utmaningarna. Rekommendationerna rör främst livslångt lärande, arbetskraftsutbud och aktivt åldrande, jämställdhet, incitament som gör arbete lönsamt, förmågan att hantera förändringar samt anpassningsförmågan.

Rådets rekommendation (EG) nr 178/2002 av 18 februari 2002 om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [EGT L 60 av den 1.3.2002].

Rekommendationerna för år 2002 är en upprepning av rådets rekommendationer för 2001.

Rådets rekommendation (EG) nr 64/2001 av den 19 februari 2001 om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [EGT L 22 av den 24.1.2001].

Rekommendationen uppmanar i huvudsak medlemsstaterna att driva en aktiv och förebyggande politik för att bekämpa och förebygga ungdoms- och långtidsarbetslöshet, öka utbud och efterfrågan när det gäller arbetskraft genom att reformera skatte- och förmånssystem, utveckla en övergripande strategi för livslångt lärande, säkerställa lika möjligheter, bekämpa regionala obalanser, främja samarbete mellan regeringar och arbetsmarknadens parter och se över sammansättningen av politiska åtgärder som helhet.

Rådets rekommendation (EG) nr 164/2000 av den 14 februari 2000 om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik [EUT L 52 av den 25.2.2004].

I dessa rekommendationer fastställs de största arbetsmarknadsutmaningar som medlemsstaterna står inför, och det föreslås lämpliga åtgärder. De viktigaste rekommendationerna rör kampen mot ungdomsarbetslöshet och långtidsarbetslöshet, reformeringen av skattesystemen och de sociala förmånssystemen, kompetens och livslångt lärande, äldre arbetstagare och förlängning av det yrkesaktiva livet, integration av jämställdhetsperspektivet, främjande av tjänstesektorn, arbetsmarknadens parter och moderniseringen av arbetsorganisationen.

Senast ändrat den 21.05.2005