Riktlinjerna för medlemsstaternas sysselsättningspolitik (2003-2005)

I sysselsättningsriktlinjerna för 2003 fastställs priorteringsområdena för strukturreformer som ska genomföras för att Europeiska unionens (EU) främsta ekonomiska mål ska kunna uppnås. För första gången beslöt EU använda de strömlinjeformade nyckelinstrumenten för samordning av politiken - de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken, riktlinjerna för sysselsättningen och strategin för den inre marknaden - samt att fastställa ett nytt treårsperspektiv för dessa.

RÄTTSAKT

Rådets beslut (EG) nr 578/2003 av 22 juli 2003 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik

SAMMANFATTNING

I beslutet uppmanas medlemsländerna att genomföra sin sysselsättningspolitik så att syftena och de mätbara resultaten förverkligas i enlighet med de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken och strategin för den inre marknaden. Alla dessa politiska linjer som gäller på medellång sikt (tre år) är en del av den tioåriga övergipande strategin som fastställdes vid Europeiska rådets möte i Lissabon 2000 och reviderades 2005. I den reviderade versionen 2005 lade kommissionen fram ett nytt förslag till beslut om sysselsättningsriktlinjerna som träder i kraft 2006. I detta beslut uppmanar rådet medlemsländerna att föra en makroekonomisk politik inriktad på stabilitet och tillväxt och som bygger på en strikt budgetpolitik och måttlig löneutveckling, vilken framförhandlas vid förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Sysselsättningsriktlinjerna för 2003-2005 förstärker en tillväxtpolitik genom en strukturreform som syftar till att skapa nya och bättre arbetstillfällen. Vid sidan om riktlinjerna lägger rådet fram rekommendationer till varje medlemsland där man tar upp de viktigaste och mest brådskande reformerna. I sysselsättningsriktlinjerna krävs det att ett jämställdhetsperspektiv integreras i alla åtgärder som genomförs inom ramen för dessa reformer. Beslutet bygger på slutsatserna i kommissionens meddelande "Den europeiska sysselsättningsstrategin i framtiden (es de en fr)" som syftar till att integrera huvudpunkterna från Lissabonstrategin i den europeiska sysselsättningsstrategin och att förenkla och förtydliga de politiska prioriteringarna.

Huvudsakliga mål

Europeiska unionen (EU) har fastställt följande huvudmål för sysselsättningen:

De främsta prioriteringarna i strukturreformerna ("de tio budorden")

För att uppnå de övergripande målen uppmanar rådet medlemsländerna att genomföra strukturreformer som inbegriper följande områden:

Medlemsländerna bär ansvaret för genomförandet av den europeiska sysselsättningsstrategin. För att säkra en enhetlig styrning av denna process är det viktigt att få med de nationella parlamenten, arbetsmarknadens parter och andra nationella, regionala och lokala organ med behörighet i sysselsättningsfrågor. Ett effektivt genomförande av sysselsättningsriktlinjerna kräver också att arbetsmarknadens parter deltar på nationell, branschövergripande och sektoriell nivå. Tillräckliga ekonomiska medel ska anslås på ett öppet och kostnadseffektivt sätt, likaså ska man på ett sunt sätt utnyttja de ekonomiska bidragen från struktufonderna, särskilt Europeiska socialfonden.

Referenser

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Beslut (EG) nr 578/2003

22.7.2003

-

EUT L 197, 5.8.2003

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets beslut (EG) nr 740/2004 av den 4 oktober 2004 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik [Europeiska unionens officiella tidning L 326 av den 29 oktober 2004]. Riktlinjerna har bibehållits enligt den definition som anges i beslut nr 578/2003.

Rådets beslut (EG) nr 177/2002 av den 18 februari 2002 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik 2002 [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 60 av den 1 mars 2002]. Den viktigaste innovationen för 2002 var att man införde ett nytt övergripande mål för arbetets kvalitet och de delmål som fastställdes av Europeiska rådet i Stockholm avseende den sysselsättningsgrad som ska uppnås fram till 2005 och tas med i senare riktlinjer.

Rådets beslut (EG) nr 63/2001 av den 19 januari 2001 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik 2001 (es de en) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 60 av den 1 mars 2002]. Genom detta beslut införs den nya övergripande strategin för sysselsättningspolitiken som fastställdes av Europeiska rådet i Lissabon samtidigt som man bibehåller de fyra ursprungliga pelarna (företagaranda, anställbarhet, anpassningsbarhet och lika möjligheter). Toppmötet i Lissabon syftade till att öka sysselsättningsgraden från 62,2 % år 1999 till 70 % år 2010 (och till mer än 60 % bland kvinnor). Arbetsmarknadens parter deltar mera aktivt i genomförandet och uppföljningen av sysselsättningsriktlinjerna. För enhetlighetens skull omgrupperades liknande teman, t.ex. i pelaren för "anställbarhet" som omfattar riktlinjer för utbildning och livslångt lärande. Man har även i högre grad beaktat kampen mot diskriminering på arbetsmarknaden för att förstärka länken till social integration. Bestämmelserna om äldre arbetstagare har utvidgats från att täcka aspekter av beskattning och ersättning till en mera omfattande rad policyn som syftar till ett längre aktivt arbetsliv.

Rådets beslut (EG) nr 2000/228 av den 13 mars 2000 om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik för år 2000 (es de en) [Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 72 av den 21 mars 2000].

Senast ändrat den 04.10.2005