E-lärande: eLearning-programmet (2004–2006)

Syftet med eLearning-programmet var att genom en effektiv användning av informations- och kommunikationsteknik (IKT) förbättra kvaliteten på och tillgängligheten till europeiska utbildningssystem.

RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets beslut nr 2318/2003/EG av den 5 december 2003 om antagande av ett flerårigt program (2004–2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska utbildningssystemen (eLearning-programmet).

SAMMANFATTNING

Mål

Programmets övergripande mål var att uppmuntra en effektiv användning av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska utbildningssystemen. Det handlade om att främja en utbildning av hög kvalitet och att anpassa utbildningssystemen till kunskapssamhällets behov och till den europeiska modellen för social sammanhållning.

Programmets särskilda mål var följande:

Åtgärder

Learning-programmet omfattade följande åtgärder:

Genomförandet av programmet byggde även på andra insatser som syftar till spridning av resultat (Internetpublicering, projektpresentationer, demonstrationer etc.).

Deltagande länder

Programmet var öppet för deltagande av gemenskapens 25 medlemsländer, EES-Eftastaterna samt Europeiska unionens kandidatländer.

Programmets genomförande

Kommissionen skulle säkerställa att programmet genomfördes. Kommissionen säkerställde synergi med gemenskapens övriga program och insatser och underlättade samarbetet med internationella organisationer. Kommissionen fastställde med hjälp av en kommitté bestående av företrädare för medlemsstaterna en årsarbetsplan, årlig budget samt alla övriga åtgärder som krävdes för att genomföra programmet.

Medlemsstaterna utsåg lämpliga kontaktpersoner som hade ett nära samarbete med kommissionen vad gäller relevant information om användning av e-lärande.

Budget

Finansieringsramen för perioden den 1 januari 2004 till den 31 december 2006 var 44 miljoner euro. Fördelningen av budgeten ska vara som följer:

Medel beviljades efter anbudsinfordran och förslagsanmodan.

Övervakning och utvärdering

Kommissionen övervakade fortlöpande programmet i samverkan med medlemsländerna. I syfte att bedöma programmets övergripande genomslagskraft och hur relevanta och effektiva de olika insatserna varit gjordes en extern utvärdering av eLearning-programmet när det avslutats.

Bakgrund

Vid Europeiska rådets möte i Lissabon den 23 och 24 mars 2000 fastställde stats- och regeringscheferna målet att EU ska ”bli världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi till 2010”. Sedan dess har Europa redan gjort stora framsteg när det gäller att införa den nya informations- och kommunikationstekniken (IKT), men mycket återstår att göra för att utveckla användningen av IKT inom undervisningen. Programmet eLearning syftade till att åtgärda dessa brister genom att intensifiera de ansträngningar som redan inletts.

Hänvisningar

Rättsakt

Dag för ikraftträdande – Datum då rättsakten upphör att gälla

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Beslut nr 2318/2003/EG

20.1.2004 – 31.12.2006

-

EUT L 345, 31.12.2003

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rapport från Europeiska kommissionen till rådet, Europaparlamentet, ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 6 april 2009 – Slutrapport om genomförandet och effekterna av den andra etappen (2000-2006) av gemenskapens åtgärdsprogram inom utbildning (Sokrates) och yrkesutbildning (Leonardo da Vinci) samt det fleråriga programmet (2004-2006) för en effektiv integrering av informations- och kommunikationsteknik (IKT) i de europeiska utbildningssystemen (eLearning-programmet) [KOM(2009) 159 slutlig – Ej offentliggjord i EUT]. eLearning-programmet samt Sokrates och Leonardo da Vinci integrerades i det nya programmet för livslångt lärande 2007-2013. Den slutliga utvärderingen av programmet för perioden 2004-2006 gjordes följaktligen tillsammans med de övriga två programmen. Denna rapport grundas på den externa utvärderingen, inbegripet en analys av rapporterna från de deltagande länderna.

Den positiva effekten av eLearning-programmet visade sig tydligt i

Rent övergripande fick programmet en betydande inverkan på utbildningen i EU och bidrog till att upprätta ett europeiskt område för utbildning. Effekten var både kvantitativ och kvalitativ på såväl individuell som institutionell och politisk nivå. eLearning-programmet gav i synnerhet ett mervärde när det gällde att behandla socioekonomiska skillnader och att inrätta en kultur av europeiskt samarbete mellan lärosätena.

Medan programmet pågick finansierades följande verksamheter:

Europaparlamentets och rådets beslut 2006/1720/EG av den 15 november 2006 om inrättande av ett handlingsprogram för livslångt lärande [EUT L 327, 24.11.2006]. eLearning-programmet har inte förnyats i form av ett sektorsprogram, men dess mål har införlivats med handlingsprogrammet för livslångt lärande (2007–2013).

Programmets övergripande mål är att främja utbyte, samarbete och rörlighet mellan de europeiska utbildningssystemen så att de blir en kvalitetsreferens för hela världen. Utvecklingen av innehåll, tjänster, pedagogik och rutiner som har innovativa inslag och som bygger på IKT hör till de centrala verksamhetsområdena i programmet.

See also

Senast ändrat den 02.10.2009