Universitetens roll i kunskapens Europa

Detta meddelande syftar till att inleda en debatt om universitetens roll i kunskapssamhället och kunskapsekonomin i EU.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen av den 5 februari 2003 - Universitetens roll i kunskapens Europa [KOM(2003) 58 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Bakgrund

Med hänsyn till universitetens centrala roll är förverkligandet av ett kunskapsbaserat EU en källa till möjligheter för universiteten, men som också innebär många utmaningar. Universiteten verkar nu i en alltmer globaliserad värld i ständig förändring som präglas av ökad konkurrens för att attrahera de bästa talangerna och av nya behov som måste tillgodoses. De europeiska universiteten har dock i allmänhet mindre att erbjuda och mindre ekonomiska resurser än universitet i andra industriländer, särskilt USA. Kan de konkurrera med de bästa universiteten i världen och behålla en hög kvalitet på lång sikt? Frågan är särskilt aktuell inför utvidgningen, med tanke på att universiteten i kandidatländerna ofta befinner sig i en svår situation när det gäller personal och budgetmedel.

De europeiska universiteten

Den europeiska universitetsvärlden karaktäriseras av en betydande heterogenitet, vilket avspeglas i såväl organisation, styrelseformer och driftsvillkor som i personalens och forskarnas ställning, anställningsvillkor och rekrytering.

Det finns cirka 3 300 högre utbildningsanstalter i Europeiska unionen och omkring 4 000 i hela Europa, inklusive övriga västeuropeiska länder och kandidatländerna. De tar emot allt fler studenter: över 12,5 miljoner under 2000 jämfört med under 9 miljoner tio år tidigare. Universiteten sysselsätter 34 % av alla forskare i Europa, men variationerna mellan medlemsstaterna är stora (26 % i Tyskland, 55 % i Spanien och över 70 % i Grekland).

I EU produceras något fler utexaminerade i naturvetenskap och teknik än i USA, men EU har färre forskare än de övriga stora tekniska makterna. Förklaringen till denna paradox ligger i det lägre antalet forskartjänster för utexaminerade inom naturvetenskap i Europa, särskilt i den privata sektorn: bara 50 % europeiska forskare arbetar i företag, jämfört med 83 % amerikanska och 66 % japanska forskare. Universiteten svarar för 80 % av den grundforskning som bedrivs i Europa.

Universiteten och den europeiska dimensionen

Universiteten drivs i huvudsak i nationell och regional regi och tycks ha svårigheter att finna en europeisk dimension. Studenterna i Europa bedriver studier utomlands i marginell utsträckning. Under 2000 studerade bara 2,3 % av de europeiska studenterna i ett annat europeiskt land. Samtidigt finansierar EU ett flertal åtgärder till förmån för forskning, allmän utbildning och yrkesutbildning på både EU-nivå och internationell nivå.

När det gäller forskning har universiteten tillgång till omkring en tredjedel av finansieringen till femte (1998-2002) och sjätte (2002-2006) ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling, bland annat för åtgärder som stöder utbildning och rörlighet för forskare (Marie Curie). På utbildningsområdet medverkar universiteten i stor utsträckning i all verksamhet inom Sokratesprogrammet, särskilt inom programområdet Erasmus. Leonardo da Vinci-programmet stöder bland annat transnationella projekt mellan universitet och företag, i vilka 40 000 personer deltog under åren 1995 till 1999. Universiteten medverkar också i initiativet eEurope med handlingsplanen eEurope 2005, som uppmuntrar alla universitet att utveckla tillgången till utbildning och forskning online ("virtuella campus") för studenter och forskare.

Detta samarbete omfattar även andra regioner i världen. Ramprogrammet för forskning är till största delen öppet för alla länder i hela världen och stöder i synnerhet samarbetet med länderna i Medelhavsområdet, Ryssland och de nya oberoende staterna samt utvecklingsländerna. Genom programmet Tempus stöder EU universitetssamarbete med länderna i f.d. Sovjetunionen, sydöstra Europa och, efter att programmet utsträcktes 2002, även med länderna i Medelhavsområdet. För förbindelser med andra geografiska områden finns också initiativ som exempelvis Alfa och Asia-Link.

De europeiska universiteten står inför nya utmaningar

Universiteten står inför ett oundvikligt krav på att anpassa sig till en rad djupgående förändringar. Bland dessa kan följande nämnas:

Universiteten står inför nya uppgifter

Den höga kvaliteten i mänskliga resurser är i hög grad beroende av vilka finansiella medel som finns tillgängliga, men även av arbetsförhållanden och karriärutsikter. Allmänt sett är karriärutsikterna vid europeiska universitet, vilka kännetecknas av ett stort antal typer av kontrakt, begränsade och osäkra. Utmaningarna är många och mycket står på spel. Meddelandet inriktas på följande tre mål:

Bakgrund

För att EU:s universitet ska kunna spela en avgörande roll för att nå det strategiska mål som Europeiska rådet fastställde i Lissabon, nämligen att göra Europeiska unionen till världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi, inleds i detta meddelande en debatt om universitetens roll i kunskapssamhället och kunskapsekonomin. Tillväxten i kunskapsekonomin och kunskapssamhället beror på en kombination av fyra faktorer: produktion av ny kunskap, kunskapens överföring genom allmän och yrkesinriktad utbildning, dess spridning genom informations- och kommunikationsteknik och dess användning i nya industriella eller serviceinriktade processer. Universiteten är unika i den meningen att de medverkar och står i centrum i alla dessa processer.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Europaparlamentets och rådets rekommendation av den 15 februari 2006 om fortsatt europeiskt samarbete för att säkerställa kvaliteten på högre utbildning [Europeiska unionens officiella tidning L 64 av den 04.03.2006].

Meddelande från kommissionen av den 10 januari 2003 - Effektiva utbildningsinvesteringar: en nödvändighet för EU [KOM(2002) 779 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

Meddelande från kommissionen av den 20 april 2005 - Att mobilisera Europas intellektuella resurser : skapa möjligheter för universiteten att lämna sitt fulla bidrag till Lissabonstrategin [KOM(2005) 152 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Rådets rekommendation (EG) nr 561/98 av den 24 september 1998 om europeiskt samarbete för att säkerställa kvaliteten på högre utbildning [Europeiska unionens officiella tidning L 270 av den 07.10.1998].

Senast ändrat den 19.04.2006