Jämställdhet mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2006/54/EG om genomförandet av principen om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män i arbetslivet

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Syftet med direktivet är att slå samman flera tidigare direktiv om jämställdhet mellan kvinnor och män och att förenkla, modernisera och förbättra Europeiska unionens (EU) lagstiftning om likabehandling av män och kvinnor i arbetslivet.

VIKTIGA PUNKTER

Jämställdhet mellan män och kvinnor är en grundläggande princip i EU-rätten. Den rör flera områden av det sociala livet, inklusive arbetslivet.

Jämställdhet i arbetslivet och i arbetsvillkoren

Direktivet förbjuder direkt* eller indirekt diskriminering* mellan män och kvinnor när det gäller villkor för

Dessutom är könsdiskriminering i form av olika lön för lika eller likvärdigt arbete förbjuden enligt artikel 157 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Principen om lika lön för lika arbete gäller också de system för arbetsvärdering som används för att bestämma löner.

Olika behandling av män och kvinnor kan dock i undantagsfall vara försvarbar på grund av den berörda yrkesverksamhetens natur, om de åtgärder som vidtas är berättigade och rimliga.

EU:s medlemsstater måste uppmuntra arbetsgivare att agera mot diskriminering (både direkt och indirekt) på grund av kön, särskilt trakasserier* och sexuella trakasserier*.

Jämställdhet i den sociala tryggheten

Män och kvinnor ska behandlas lika i yrkesbaserade system för social trygghet, i synnerhet när det rör

Denna princip gäller hela den förvärvsarbetande befolkningen, inklusive följande grupper:

Föräldraledighet

Efter föräldraledighet, inklusive vid adoption, har arbetstagarna rätt att

Tillvaratagande av rättigheter

Medlemsstaterna ska inrätta förfaranden för arbetstagare som utsatts för diskriminering, som förlikningsförfaranden eller rättsliga förfaranden. Medlemsstaterna ska också vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda arbetstagarna och deras representanter mot all ogynnsam behandling från arbetsgivarens sida som är en reaktion på ett klagomål inom företaget eller ett rättsligt förfarande.

De ska inrätta sanktionssystem, och möjlighet till gottgörelse eller kompensation i proportion till den skada som lidits.

Vid rättsliga förfaranden delas bevisbördan mellan den person som inger klagomålet om diskriminering och den part som anklagas för diskriminering. Om den klagande lägger fram fakta för domstolen som kan leda till en presumtion om diskriminering (t.ex. att alla kvinnor i företaget har lägre löner än män) måste käranden bevisa att principen om likabehandling inte har överträtts (t.ex. att deras arbeten skiljer sig åt eller att de arbetar deltid).

Det bör observeras att kapitel III (”Rättsmedel och efterlevnad”) i direktiv (EU) 2023/970 om tillämpning av principen om lika lön för lika arbete genom insyn i lönesättningen (se sammanfattning) är tillämpligt på alla förfaranden som rör rättigheter eller skyldigheter som följer av den likalöneprincip som fastställs i artikel 4 i direktiv 2006/54/EG. Rätten till lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete har hittills varit svår att tillämpa och genomdriva, trots att principen fastställs i såväl artikel 157 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som direktiv 2006/54/EG. Bestämmelserna i direktiv (EU) 2023/970 kommer att gälla från och med den 7 juni 2026.

Främjande av likabehandling

Medlemsstaterna utser organ för främjande, analys och kontroll av likabehandling för att se till att lagstiftningen följs och på ett oberoende sätt bistå personer som blivit diskriminerade.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESTÄMMELSERNA FÖR?

Direktivet skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 15 augusti 2008.

Genom direktiv 2006/54/EG omarbetades och ersattes flera tidigare direktiv (75/117/EEG, 76/207/EEG, 2002/73/EG, 86/378/EEG, 96/97/EG, 97/80/EG och 98/52/EG) samt senare ändringar av dessa.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Direkt diskriminering. När en person på grund av kön behandlas mindre förmånligt än en annan person har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation.
Indirekt diskriminering. När en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som till synes är neutrala i själva verket särskilt missgynnar personer av ett visst kön jämfört med personer av annat kön. Undantag gäller när det finns ett berättigat mål som objektivt motiverar bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet och medlen för att uppnå detta mål är lämpliga och nödvändiga.
Trakasserier. När ett oönskat beteende som har samband med en persons kön förekommer och syftar till eller leder till att en persons värdighet kränks och att en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller kränkande stämning skapas.
Sexuella trakasserier. När någon form av oönskat verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell natur förekommer som syftar till eller leder till att en persons värdighet kränks, särskilt när en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller kränkande stämning skapas.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/54/EG av den 5 juli 2006 om genomförandet av principen om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män i arbetslivet (omarbetning) (EUT L 204, 26.7.2006, s. 23).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/970 av den 10 maj 2023 om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer (EUT L 132, 17.5.2023, s. 21).

Senast ändrat 26.05.2023