Gemenskapens ramstrategi för jämställdhet mellan kvinnor och män (2001-2005)

1) SYFTE

Att upprätta en handlingsram som gör det möjligt att integrera frågan om lika möjligheter i all gemenskapsverksamhet, så att dessa bidrar till att undanröja bristande jämställdhet mellan kvinnor och män samt främja jämställdhet mellan dem.

2) RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 7 juni 2000 - "På väg mot en gemenskapens ramstrategi för jämställdhet (2001-2005)" [KOM(2000) 335 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

Detta meddelande syftar till att bidra till kampen mot ojämlikhet mellan kvinnor och män i det ekonomiska, politiska och medborgerliga samhällslivet. Den föreslagna ramstrategin grundar sig på ett kombinerat angreppssätt. Den syftar dels till att integrera jämställdhetsperspektivet i all gemenskapspolitik som direkt eller indirekt påverkar jämställdhetsmålet (proaktiva åtgärder - integration av jämställdhetsperspektivet). Parallellt med detta övergripande angreppssätt föreslår ramstrategin att man genomför särskilda åtgärder med inriktning på kvinnor som är nödvändiga för att undanröja den bristande jämställdhet som fortfarande finns kvar. Detta integrerade angreppssätt innebär alltså en viktig förändring jämfört med tidigare gemenskapsinsatser på detta område, eftersom dessa tidigare i huvudsak var fördelade på olika åtgärder och program.

För att utveckla de övergripande samordningsåtgärderna föreslår kommissionen dessutom att ramstrategin förses med ett stödprogram som ska stödja informationskampanjer för att skapa ökad medvetenhet, förbättrad datainsamling och genomförandet av transnationella projekt.

Den föreslagna ramstrategin omfattar fem inbördes relaterade insatsområden, vart och ett med olika operativa mål: det ekonomiska livet, lika deltagande och representation, sociala rättigheter, det civila samhället samt könsroller och stereotyper.

Att främja jämställdhet i det ekonomiska livet

Vid Europeiska rådets möte i Lissabon i mars 2000 uppmanades kommissionen och medlemsländerna att på alla sätt främja jämställdhet i sysselsättningspolitiken. Man skulle till exempel minska segregationen i arbetslivet och göra det lättare att förena arbete och familjeliv. Inom denna ram föreslår kommissionens strategi följande tre operativa mål:

Att främja lika deltagande och representation

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade på de olika områden som gäller politiskt beslutsfattande. Detta bidrar till att upprätthålla ett demokratiskt underskott och det krävs olika åtgärder för att uppnå följande mål:

Att främja lika tillgång till sociala rättigheter för kvinnor och män

Lika tillgång till, och fullt åtnjutande av, sociala rättigheter är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle. Ändå har många kvinnor inte samma tillgång till sociala rättigheter som män, därför att vissa av dessa rättigheter fortfarande grundar sig på en manlig försörjningsmodell och hänsyn inte tas till det faktum att det huvudsakligen är kvinnorna som måste försöka förena familje- och yrkesliv. Denna föråldrade modell framgår av många sociala trygghetssystem, vilket i sin tur är en av förklaringarna till att kvinnornas andel av de fattiga i EU ökar. Gemenskapens åtgärder måste därför syfta till att uppnå följande mål:

Att främja jämställdhet i det civila samhället

Detta tema syftar till att stärka och vidareutveckla kontrollmekanismerna för att se till att jämställdhetslagstiftningen efterlevs samt att öka medvetenheten om rätten till likabehandling och kvinnors mänskliga rättigheter och förbättra utbildningen i dessa frågor. Åtgärderna kommer att inriktas på utbildning för jurister och information till icke-statliga organisationer om lagstiftningen på jämställdhetsområdet. Särskild uppmärksamhet måste ägnas de kvinnor som är utsatta för diskriminering på flera grunder (till exempel invandrarkvinnor och funktionshindrade kvinnor) eller dem som drabbas av våld eller sexuellt utnyttjande. En gemenskapspolitik för att bekämpa våld mot kvinnor och kvinnohandel har utarbetats på EU-nivå, särskilt genom Stop-programmet, följt av Daphne-initiativet och det nya Daphne-programmet (2002-2003). Det är dock fortfarande nödvändigt att fortsätta verksamheten på detta område, där följande mål har satts upp:

Att främja en förändring av könsroller och stereotyper

Detta insatsområde har som mål att möta behovet att ändra de beteenden, attityder, normer och värderingar varigenom könsrollerna i samhället formas och påverkas genom framför allt utbildning, medier, kultur och vetenskap. Att kullkasta befintliga fördomar och stereotyper är grundläggande för att man ska kunna uppnå jämställdhet. Därför föreslår kommissionen att man vidtar åtgärder som syftar till följande:

4) tillämpning

5) ytterligare åtgärder

Rapport [KOM(2003) 98 slutlig - ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning]Rapport från Kommissionen till Rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och regionkommittén av den 3 mars 2003 - Årlig rapport om jämställdhet i Europeiska unionen 2002.

En årlig budget för strategin har lagts fram inom ramen för kommissionens årliga rapporter om jämställdhet i EU, vilket även gäller ovannämnda rapport för 2002 (es de en fr).

Senast ändrat den 08.05.2003