Uppdelning av befogenheter inom EU

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt– EU:s befogenhetskategorier och befogenhetsområden

Europeiska unionen (EU) har endast de befogenheter (den makt) som man fått tilldelade enligt fördragen (principen om tilldelade befogenheter). Enligt denna princip får EU endast agera inom gränserna för de befogenheter som man fått tilldelade av EU:s medlemsstater i fördragen för att nå de mål som anges där. Befogenheter som inte tilldelats EU i fördragen förblir hos medlemsstaterna.

I Lissabonfördraget klargörs uppdelningen av befogenheter mellan EU och dess medlemsstater. Dessa befogenheter är uppdelade i följande tre huvudkategorier:

Tre huvudtyper av befogenheter

EU har exklusiv befogenhet att ingå internationella avtal på vissa villkor.

Särskilda befogenheter

EU kan vidta åtgärder för att säkerställa att medlemsstaterna samordnar sin ekonomiska politik, socialpolitik samt arbetsmarknadspolitik på EU-nivå.

EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik kännetecknas av särskilda institutionella funktioner, såsom att Europeiska kommissionen och Europaparlamentet är begränsat delaktiga i beslutsfattandeförfarandet och att alla lagstiftningsverksamheter är uteslutna. Denna politik definieras och genomförs av Europeiska rådet (som består av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer) och av Europeiska unionens råd (som består av en representant för varje medlemsstat på ministernivå). Europeiska rådets ordförande och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik representerar EU i frågor som rör den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

Utövande av befogenhet

Utövandet av EU:s befogenheter är underställt två grundläggande principer som fastställs i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Första delen – Principerna – Avdelning I – Unionens befogenhetskategorier och befogenhetsområden – Artikel 2 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 50).

Senast ändrat 24.02.2022