14.5.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 165/7


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG

Stöd till informationsåtgärder som gäller EU:s sammanhållningspolitik

(2018/C 165/08)

1.   Mål och teman

Denna inbjudan att lämna förslag avser finansiering av informationsåtgärder enligt artikel 58 f i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 (1) med anslag från 2018 års budget, vilket tillkännagavs genom kommissionens beslut C(2018)763 av den 14 februari 2018 (2).

Med denna inbjudan att lämna förslag söker EU-kommissionen potentiella uppdragstagare som ska genomföra ett antal informationsåtgärder (3) som medfinansieras av EU. Huvudsyftet är att stödja framställning och spridning av information och innehåll med anknytning till EU:s sammanhållningspolitik (4), men utan att inkräkta på de berörda aktörernas redaktionella oberoende.

Inbjudan att lämna förslag har följande specifika mål:

Att främja bättre kunskap om det stöd regionerna i EU får från sammanhållningspolitiken.

Att lyfta fram projekt som finansieras av EU – särskilt genom sammanhållningspolitiken – och visa hur de påverkar människors liv.

Att sprida information och uppmuntra en öppen dialog om sammanhållningspolitiken, vilka resultat som nåtts tack vare den och hur den bidragit till att förverkliga EU:s politiska prioriteringar och till att forma EU:s framtid.

Att uppmuntra människor att engagera sig i frågor som rör sammanhållningspolitiken och vara med och utforma prioriteringarna för framtidens sammanhållningspolitik.

Förslagen ska illustrera och bedöma på vilket sätt sammanhållningspolitiken kan bidra till förverkligandet av EU-kommissionens politiska prioriteringar och till hanteringen av aktuella och kommande utmaningar för EU, medlemsländerna, regionerna och lokala samhällen. Förslagen bör särskilt behandla sammanhållningspolitikens bidrag på följande områden:

Främjande av sysselsättning, tillväxt och investeringar på regional och nationell nivå samt förbättring av invånarnas livskvalitet.

Förverkligandet av EU:s och medlemsländernas viktigaste prioriteringar, som utöver skapande av sysselsättning och tillväxt är att hantera klimatförändringarna, skydda miljön, främja forskning och innovation m.m.

Förbättring av den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i EU samt minskade skillnader mellan och inom EU-länderna och regionerna.

Hjälp till regionerna att ta vara på de möjligheter globaliseringen erbjuder och hitta sin nisch i världsekonomin.

En positivare inställning till EU-samarbetet eftersom sammanhållningspolitiken direkt gynnar unionens invånare.

2.   Vem får söka?

Registrerade juridiska personer med säte i ett EU-land får lämna in förslag (som huvudsökande, medsökande eller anknuten enhet). Det kan till exempel vara (5) följande:

Medieorganisationer/nyhetsbyråer (tv, radio, tryckt press, onlinemedier, nya medier eller kombinationer av olika medier).

Ideella organisationer.

Universitet och andra utbildningsinstitutioner.

Forskningsinstitut och tankesmedjor.

Sammanslutningar av europeiskt intresse.

Privata organisationer.

Offentliga myndigheter (6) (nationella, regionala och lokala) med undantag av myndigheter med ansvarar för genomförandet av sammanhållningspolitiken i enlighet med artikel 123 i förordning (EU) nr 1303/2013.

Ansökningar godtas inte från fysiska personer eller enheter som etableras enbart för att genomföra projekt inom ramen för denna inbjudan att lämna förslag.

För brittiska sökande gäller följande: Kriterierna för stödberättigande måste vara uppfyllda under hela den period bidraget betalas ut. Om Förenade kungariket lämnar EU under bidragsperioden utan att ingå ett sådant avtal med EU som garanterar att brittiska sökande fortsätter att vara stödberättigade kommer finansieringen från EU att upphöra (även om du fortsätter att delta, om möjligt). Du kan även bli tvungen att lämna projektet på grundval av artikel II.17 i bidragsavtalet.

Sökande som deltog i ansökningsomgången som inleddes av Europeiska kommissionen 2017 (Inbjudan att lämna förslag: Stöd till informationsåtgärder som gäller EU:s sammanhållningspolitik) (7) får söka på nytt oavsett resultatet av deras förra ansökan.

3.   Uteslutnings- och urvalskriterier

Sökanden (huvudsökande och medsökande) samt anknutna enheter måste underteckna en försäkran på heder och samvete för att intyga att de inte befinner sig i någon av de situationer som avses i artiklarna 106.1 och 107 i budgetförordningen (8) (om uteslutningskriterier respektive avvisande av anbud).

Sökanden (huvudsökande och medsökande) måste ha såväl den yrkeskompetens och de kvalifikationer som krävs för att genomföra den föreslagna informationsåtgärden liksom en stabil och tillräcklig finansiering för att kunna genomföra insatsen under hela projektets löptid eller under det år för vilket bidraget beviljas och för att kunna delta i finansieringen av den.

4.   Tilldelningskriterier

De olika verktyg och insatser som ingår i projektet ska vara kopplade till varandra, och de ska ha en tydlig linje och tydliga mål. Deras genomslagskraft ska vara stor och kunna mätas med hjälp av relevanta indikatorer. Dessutom bör de ha en regional inriktning.

Ansökningarna kommer att bedömas utifrån följande kriterier:

 

Kriterier

Faktorer som kommer att beaktas

Viktning (poäng)

1.

Åtgärdens relevans och bidrag till målen för denna inbjudan att lämna förslag

Att målen i förslaget är relevanta med tanke på målen och prioriteringarna för denna inbjudan.

Att de planerade informationsinsatserna är relevanta med tanke på regionen eller regionerna.

Att åtgärden innebär ett mervärde för befintliga initiativ i regionerna i Europa.

Att projektet är innovativt med beaktande av kommunikationslandskapets utveckling, t.ex. i fråga om utnyttjande av flera olika slags medier i den föreslagna åtgärden.

30 poäng (minst 50 %)

2.

Åtgärdens genomslagskraft

Att målen är specifika, mätbara, möjliga att uppnå och relevanta i fråga om antalet mottagare och spridning.

Att kommunikationsplanen (t.ex. sändningstider, distributionskanaler och antalet garanterade kontakter baserat på tidigare uppgifter) gör det möjligt att maximera antalet mottagare som nås i varje målgrupp lokalt, regionalt, multiregionalt och nationellt (multiplikatoreffekt), t.ex. genom sökandens samarbete med nätverk och/eller regionala aktörer/medier.

Att de metoder som enligt förslaget kommer att användas är så effektiva att målen i denna inbjudan kan nås, bl.a. metoder för produktion av innehåll, mekanismer för att garantera redaktionellt oberoende och metoder för att utveckla tekniska lösningar.

Den planerade marknadsföringen av insatserna och sätten att informera om resultaten.

Åtgärder för att övervaka framsteg.

Metod för efterhandsutvärdering.

Möjligheterna att fortsätta driva projektet efter den period för vilken stöd begärs från EU.

40 poäng (minst 50 %)

3.

Åtgärdens effektivitet

De föreslagna resursernas kostnadseffektivitet, både med beaktande av kostnader och av förväntade resultat.

20 poäng (minst 50 %)

4.

Projektgrupp och projektledning

Kvaliteten på de föreslagna samordningsmekanismerna, systemen för kvalitetskontroll och riskhanteringsåtgärderna.

Kvaliteten på fördelningen av uppgifter vid genomförandet av de insatser som ingår i den föreslagna åtgärden.

10 poäng (minst 50 %)

Förslagen kan tilldelas högst 100 poäng för kvalitet. Förslagen måste sammanlagt få minst 60 av 100 poäng, och minst 50 % av det högsta poängtalet för varje kriterium. Endast förslag som når upp till dessa minimipoäng kommer att tas med på rankinglistan. Att ett förslag når minimipoängtalet innebär inte automatiskt att det kommer att ges bidrag.

5.   Budget och projektets löptid

Den sammanlagda budgeten för medfinansiering av informationsåtgärder enligt denna inbjudan uppgår till cirka 5 000 000 euro.

Bidraget kommer att uppgå till minst 70 000 euro och högst 300 000 euro. Bidraget från EU kommer att beviljas i form av en ersättning på upp till 80 % av de faktiska stödberättigande kostnaderna för åtgärden. Sökanden måste garantera att det återstående beloppet kan finansieras med egna medel.

Kommissionen förbehåller sig rätten att inte fördela samtliga tillgängliga medel.

Projektens löptid är högst 12 månader.

6.   Tidsplan och sista ansökningsdag

Steg i förfarandet

Datum och tidsperiod

Sista ansökningsdag

28 juni 2018

Utvärderingsperiod (preliminärt)

Juli till september 2018

Besked till sökande (preliminärt)

Oktober 2018

Undertecknande av bidragsavtalet (preliminärt)

December 2018/januari 2019

7.   Ytterligare information

Ansökningsblanketter och ytterligare information om denna inbjudan att lämna förslag hittar du i riktlinjerna för sökande på http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/

Ansökningarna måste uppfylla kraven i riktlinjerna för sökande.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

(2)  http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/tender/pdf/official/2018_financing_decision_ta.pdf

(3)  I denna inbjudan att lämna förslag avses med informationsåtgärd en komplett och sammanhängande serie insatser för att informera om EU:s sammanhållningspolitik.

(4)  Med denna inbjudan att lämna förslag stöder Europeiska kommissionen informationsåtgärder som rör EU:s sammanhållningspolitik och tillhandahålls genom de tre viktigaste fonderna: Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Sammanhållningsfonden och Europeiska socialfonden (ESF). I detta avseende ett projekt som är inriktat på någon av dessa tre fonderna i en region stödberättigande.

(5)  Icke-uttömmande förteckning

(6)  Offentligrättsliga organ eller privaträttsliga organ som anförtrotts uppgifter som faller inom offentlig förvaltning.

(7)  EUT C 282, 26.8.2017, s. 10.

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).