25.1.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CA 25/1


Meddelande om ledig tjänst

CONS/AD/128

(2017/C 025 A/01)

ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR

Avdelning

Generaldirektorat F – kommunikation och information, direktorat 2 – informations- och kunskapshantering

Tjänsteort

Bryssel

Tjänstebeteckning

Direktör för informations- och kunskapshantering

Kategori och lönegrad

AD 14

Krav på säkerhetsgodkännande

SECRET UE/EU SECRET

SISTA ANSÖKNINGSDAG

15 februari 2017

OM OSS

Rådets generalsekretariat bistår Europeiska unionens råd och Europeiska rådet. Generaldirektorat F (kommunikation och information) tillhandahåller och bevarar information om dessa institutioners verksamhet. Vid generaldirektorat F (DGF) ansvarar direktoratet för informations- och kunskapshantering för att ta fram innovativa och hållbara lösningar på utmaningarna inom informations- och kunskapshantering i den digitala eran. Till direktoratets befogenheter hör att hantera distributionen av informationsinnehåll, utforma strategier och riktlinjer för informationsinnehållshantering, arkivering, öppenhet och insyn samt biblioteks- och forskningsverksamhet.

Direktoratet består av tre enheter med ansvar för informationshantering, kunskapshantering respektive innovation och projekt.

Direktören ansvarar för direktoratets hela verksamhet och rapporterar till generaldirektören.

VAD VI SÖKER

Vi söker en direktör med erfarenhet av att leda organisatorisk förändring och digital omvandling, som kan leda generalsekretariatet i moderniseringen av verksamhetsprocesserna. Vi vill hitta en resultatinriktad person med bevisad förmåga att framgångsrikt utveckla och genomföra projekt och program inom informations- och kunskapshantering.

Den idealiske sökanden är en person som kan fungera som en inflytelserik ledare för den digitala strategin och omvandlingen och som inte bara har god kännedom om rådets struktur och arbetssätt utan också kan utvecklas framgångsrikt i en snabbt föränderlig teknisk miljö tack vare sitt intresse för bl.a. områdena informationshantering, den semantiska webben och öppna data. Han eller hon har en öppen attityd, är en god kommunikatör och har stor förmåga att inspirera till och leda innovationsarbete vid generalsekretariatet.

Eftersom generalsekretariatet uppmuntrar rörlighet bland sina chefer och dessa bör ha bred erfarenhet bör de sökande vilja och kunna arbeta inom olika verksamhetsområden under sin karriär vid generalsekretariatet.

TJÄNSTENS ÖVERGRIPANDE INNEHÅLL

Att under generaldirektörens/biträdande generaldirektörens överinseende leda direktoratet och ge råd i ärenden inom dess ansvarsområde.

ARBETSUPPGIFTER

Under generaldirektörens/biträdande generaldirektörens överinseende leda direktoratet och organisera verksamheten samt stödja och motivera personalen i dess arbete.

Att fastställa vilka mål som ska uppnås och bidra till att de uppnås genom att upprätta direktoratets arbetsprogram och se till att programmets genomförande övervakas på lämpligt sätt.

Att företräda avdelningen på direktörsnivå, såväl inom generalsekretariatet som utåt, framför allt i förbindelserna med det roterande ordförandeskapet och övriga institutioner.

Att sörja för kvaliteten på de tjänster och produkter som direktoratet tillhandahåller.

Att sörja för att direktoratets resurser förvaltas på ett professionellt sätt.

Att sörja för god kommunikation och effektivt samarbete, såväl inom direktoratet som i kontakterna med andra enheter inom rådets generalsekretariat.

Att ytterligare utveckla, stärka och genomföra rådets strategiska planering av digital omvandling samt informations- och kunskapshantering.

Att upprätthålla kontakter med externa aktörer och företräda generalsekretariatet i externa forum.

ARBETSTIDER M.M.

Arbetsplats: Bryssel, Justus Lipsius-byggnaden.

SÄRSKILD KOMPETENS

Yrkesmässiga kvalifikationer

Eftersom franska och engelska i stor utsträckning används för intern kommunikation inom generalsekretariatet krävs det goda kunskaper i och förmåga att uttrycka sig på båda dessa språk. Kunskaper i andra officiella EU-språk är meriterande (1).

Microsoft Office-verktygen

Goda kunskaper om den tekniska miljön när det gäller direktoratets verksamhetsområde (informationshantering, den semantiska webben och öppna data) är meriterande.

Mycket goda kunskaper om hur rådet och Europeiska rådet är strukturerat och fungerar och om deras förbindelser med andra institutioner.

Kunskap om rådets förfaranden och arbetsmetoder.

Förmåga att behandla uppgifter förtroligt.

Utförande av uppgifter och uppnående av resultat

Stark förmåga att planera och organisera arbete (nyckelkompetens).

Personliga egenskaper

Utmärkt ansvarskänsla och förmåga att utforma kreativa och effektiva lösningar.

Stor initiativförmåga och förmåga att främja innovation.

Förmåga att arbeta i en internationell och mångkulturell miljö.

Social kompetens

Förmåga att uppträda diplomatiskt och att kommunicera.

Förmåga att leda och motivera mångkulturella och sektorsövergripande grupper.

Ledaregenskaper

Arbetsledning och resursförvaltning, förståelse för organisationens verksamhet, beslutsfattande, ledarskap och personalutveckling.

KRAV PÅ SÖKANDE

Sökande måste uppfylla följande ansökningsvillkor vid tiden för ansökan:

a)

Allmänna villkor

Vara medborgare i en av Europeiska unionens medlemsstater.

Åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter.

Ha fullgjort alla skyldigheter enligt gällande värnpliktslagstiftning.

b)

Särskilda villkor

Avslutad universitetsutbildning, styrkt med examensbevis (1).

Minst 15 års yrkeserfarenhet, varav minst fem års yrkeserfarenhet som ansvarig för en stor förvaltningsenhet, med en arbetsledande funktion och organisatoriskt ansvar.

ANMÄRKNINGAR

Rådets generalsekretariat tillämpar en personalpolitik med lika möjligheter för alla (se bilaga I) och välkomnar ansökningar från manliga och kvinnliga kandidater från ett så stort geografiskt område som möjligt i EU:s medlemsstater. Med tanke på den låga andelen kvinnor i ledande befattningar välkomnas särskilt ansökningar från kvinnliga sökande.

Generalsekretariatet tillämpar åtgärder för att förena arbete och privatliv. Personer med funktionsnedsättning kan få arbetsplatsen anpassad. Direktoratet för mänskliga resurser kan även erbjuda assistans till personer med funktionsnedsättning under rekryteringsförfarandet. Kontakta enheten för lika möjligheter (egalite-des-chances@consilium.europa.eu) om du vill veta mer.

Tjänsten kräver säkerhetsgodkännande för tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade handlingar (nivån SECRET UE/EU SECRET). Genom att söka tjänsten anses de sökande samtycka till att genomgå säkerhetsprövning i enlighet med rådets beslut 2013/488/EU (2). För att tjänsten ska kunna tillsättas måste den utvalda sökanden ha erhållit ett giltigt intyg om säkerhetsgodkännande. Sökande som saknar säkerhetsgodkännande kommer att erbjudas ett tillfälligt kontrakt fram till dess att resultaten av säkerhetsprövningen har kommit.

När tillsättningsmyndigheten väljer en sökande ska den bistås av en rådgivande urvalskommitté. Den rådgivande urvalskommittén kommer att bistås av ett utvärderingscentrum. De rapporter som upprättas av utvärderingscentrumet kommer att upphöra att gälla två år efter den dag då den aktuella urvalsprocessen ägde rum eller då ramavtalet mellan generalsekretariat och utvärderingscentrumet i fråga löper ut, beroende på vilket som infaller först.

Den rådgivande urvalskommittén kommer att göra en inledande utvärdering med utgångspunkt i de sökandes ansökningar och jämföra samtliga sökandes kvalifikationer, erfarenhet och motivation. Med utgångspunkt i den jämförande bedömningen kommer den rådgivande urvalskommittén att välja ut de sökande som den anser ska kallas till en första intervju. Eftersom det första urvalet grundar sig på en jämförande bedömning av ansökningarna innebär uppfyllande av kraven i detta meddelande inte någon garanti för att kallas till den första intervjun. Den rådgivande urvalskommittén kommer att, bland de sökande som intervjuats, göra ett första urval av sökande som kommer att kallas till ett utvärderingscentrum som drivs av externa rekryteringskonsulter, och kallas till en andra intervju med den rådgivande urvalskommittén.

Tjänsten ledigförklaras i enlighet med artikel 29.2 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska unionen (3) (högre chefstjänst).

SÅ ANSÖKER DU

Sista ansökningsdag är den 15 februari 2017.

Ansökningarna ska senast den sista ansökningsdagen skickas med e-post till Selection.of.Officials-Applications.Management.Posts@consilium.europa.eu

För att ansökan ska kunna beaktas måste den innehålla följande:

a)

Ansökningsformuläret (bilaga IV), som ska vara korrekt ifyllt och daterat. Det elektroniska ansökningsformuläret finns på rådets webbplats: http://www.consilium.europa.eu/sv/general-secretariat/jobs/job-opportunities/

b)

Ett personligt brev med en bifogad detaljerad meritförteckning, på engelska eller franska, helst i Europass-format (http://europass.cedefop.europa.eu), som ska omfatta den sökandes hela karriär och bland annat innehålla en förteckning över den sökandes kvalifikationer, språkkunskaper, yrkeserfarenhet och nuvarande tjänst.

c)

Kopior av examensbevis och av handlingar och intyg som styrker yrkeserfarenhet. Styrkande handlingar ska vara utfärdade av tredje man och det räcker således inte att enbart skicka in den meritförteckning som nämns under b.

Samtliga styrkande handlingar som bifogas ansökan måste vara i Word-, pdf- eller jpg-format, namnges (på engelska eller franska) och förses med löpande numrering (bilaga 1, 2 osv.). En förteckning över samtliga bilagor måste också bifogas. Ansökningar som inkommer via molnbaserade lösningar för datalagring eller plattformar för fildelning kommer inte att beaktas.

Den sökande som väljs ut till tjänsten kommer att få visa upp originalhandlingarna.

OMPRÖVNING AV ANSÖKNINGAR

Förfarandet för begäran om omprövning, överklagande och hänskjutande till Europeiska ombudsmannen anges i bilaga II till detta meddelande om ledig tjänst.

UPPGIFTSSKYDD

Bestämmelserna om behandling av personuppgifter i samband med detta urvalsförfarande anges i bilaga III till detta meddelande om ledig tjänst.


(1)  EU:s officiella språk är: bulgariska, danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, iriska, italienska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska.

(1)  Enligt artikel 5.3 c i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen vid Europeiska unionen krävs

i)

intyg om avslutad minst fyraårig universitetsutbildning (där fyra år motsvarar normal studietakt), eller

ii)

intyg om avslutad universitetsutbildning som med normal studietakt kräver minst tre år, samt minst ett års lämplig yrkeserfarenhet.

(2)  EUT L 274, 15.10.2013, s. 1.

(3)  Tjänsteföreskrifter för tjänstemännen och anställningsvillkor för övriga anställda i Europeiska unionen enligt rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 (EGT L 56, 4.3.1968, s. 1) och senast ändrade genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 1023/2013 (EUT L 287, s. 29.10.2013, s. 15).


BILAGA I

Lika möjligheter vid rådets generalsekretariat

I egenskap av arbetsgivare ansvarar generalsekretariatet för att garantera lika möjligheter för män och kvinnor samt för att förbjuda alla typer av diskriminering.

De främsta syftena med dess politik för lika möjligheter är att

garantera att dess personalpolitik är förenlig med principerna om jämlikhet och icke-diskriminering,

uppnå jämn könsfördelning, framför allt inom ledande befattningar,

förbättra situationen för personer med funktionsnedsättningar genom att göra generalsekretariatets byggnader tillgängliga och skapa en arbetsmiljö som är inkluderande och anpassad till dessa personers behov:

Anpassningar för personer med funktionsnedsättningar (”skälig anpassning”) kan omfatta ändrade arbetsuppgifter eller ansvarsområden, tillhandahållande av tekniskt stöd och andra anpassningar av arbetsmiljön. Sådana åtgärder kommer att vidtas förutsatt att de inte innebär en orimlig börda för institutionens resurser.

skydda sina anställda från trakasserier på arbetsplatsen,

ta hänsyn till de anställdas behov av balans mellan arbete och familjeliv genom olika familjevänliga åtgärder, däribland flexibel arbetstid, distansarbete och arbetsdelning.

Åtgärder för att skapa balans mellan arbete och privatliv

Vid generalsekretariatet tillämpas ett flextidssystem med 40 timmars arbetsvecka och möjlighet till flexledigt för anställda utan ledande befattning. I många fall kan man komma överens om ett personligt schema inom standardarbetstiden mellan 7.00 och 20.00.

Deltidsarbete kan beviljas, till exempel för att ta hand om ett underhållsberättigat barn som är yngre än 12 år eller yngre än 14 år om tjänstemannen är ensamstående förälder.

Den lagstadgade mammaledigheten är 20 veckor och vid återgången till arbetet kan upp till två timmar per dag beviljas för amning. Pappor har rätt till tio dagars betald pappaledighet. Föräldraledighet på upp till sex månader per barn, eller upp till tolv månader för ensamstående föräldrar, kan beviljas med fast ersättning. Om ett barn har en allvarlig sjukdom eller en svår funktionsnedsättning är mamma-, pappa- och föräldraledigheten längre. Familjeledighet med fast ersättning är också möjlig om en familjemedlem har en allvarlig sjukdom eller en svår funktionsnedsättning. Särskild ledighet beviljas för till exempel giftermål, ett barns födelse eller adoption samt dödsfall eller allvarlig sjukdom i familjen. I undantagsfall kan obetald tjänstledighet av personliga skäl beviljas.

Beroende på arbetsuppgifter och andra arbetsrelaterade förutsättningar kan det vara möjligt att arbeta på distans enligt standardsystemet för distansarbete (60 % hemifrån och 40 % på kontoret) eller enligt systemet för tillfälligt distansarbete (upp till 60 dagar per år).

Följande typer av barnomsorg är tillgängliga för anställda med barn utifrån prioriteringskriterier: generalsekretariatets daghem för barn mellan 0 och 4 år, fritidshem och lovaktiviteter som organiseras av Europeiska kommissionen samt fritidsaktiviteter efter skoltid vid Europaskolorna.

Skicka ett e-postmeddelande till egalite-des-chances@consilium.europa.eu för mer information.


BILAGA II

BEGÄRAN OM OMPRÖVNING – FÖRFARANDE FÖR ÖVERKLAGANDE –

KLAGOMÅL TILL EUROPEISKA OMBUDSMANNEN

Om du anser att ett beslut går dig emot kan du när som helst under urvalsförfarandet göra följande:

Begäran om omprövning av den rådgivande urvalskommitténs beslut

Inom tio dagar efter datumet på den skrivelse där den rådgivande urvalskommitténs beslut meddelas kan du lämna in en ansökan om omprövning genom att skicka en skrivelse med en redogörelse för skälen till detta till följande adress:

Europeiska unionens råd

Kontoret för urval av tjänstemän (Office for Selection of Officials)

Rue de la Loi/Wetstraat 175

1048 BRYSSEL

BELGIEN

E-post: Selection.of.officials@consilium.europa.eu

Överklagande

Du kan lämna in ett klagomål mot ett beslut från tillsättningsmyndigheten i enlighet med artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen, inom tre månader efter det att beslutet har delgivits och till följande adress:

Europeiska unionens råd

Legal Advisers to the Administration Unit, DGA 1

Rue de la Loi/Wetstraat 175

1048 BRYSSEL

BELGIEN

E-post: unite.conseillers.dga1@consilium.europa.eu

Du kan lämna in ett överklagande i enlighet med artikel 91 i tjänsteföreskrifterna till följande adress:

Tribunalen

Rue du Fort Niedergrünewald

L-2925 Luxembourg

LUXEMBURG

Klagomål till europeiska ombudsmannen

Liksom alla unionsmedborgare kan du lämna in ett klagomål till följande adress:

Europeiska ombudsmannen

1, avenue du Président Robert Schuman – BP 403

67001 Strasbourg Cedex

FRANKRIKE

Klagomål lämnas in i enlighet med artikel 228.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och i enlighet med bestämmelserna i Europaparlamentets beslut 94/262/EKSG, EG, Euratom av den 9 mars 1994 om föreskrifter och allmänna villkor för ombudsmannens ämbetsutövning (5).

Observera att klagomål till Europeiska ombudsmannen inte har någon suspensiv verkan på den tidsperiod som anges i artiklarna 90.2 och 91 i tjänsteföreskrifterna för inlämnande av klagomål eller överklaganden till tribunalen i enlighet med artikel 270 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.


(5)  EUT L 113, 4.5.1994, s. 15.


BILAGA III

UPPGIFTSSKYDD

I egenskap av den institution som anordnar urvalsförfarandet garanterar rådets generalsekretariat att den sökandes personuppgifter behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (6).

Den rättsliga grunden för urvalsförfarandet är tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen i Europeiska unionen och rådets beslut av den 23 september 2013 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (2013/488/EU). Enheten för personalstyrka och rörlighet vid direktorat 1 – Mänskliga resurser och personaladministration (GD A 1) ansvarar för urvalsförfarandet, och registeransvarig är enhetschefen. De uppgifter som lämnas av de sökande kommer att vara tillgängliga för personal vid kontoret för urval av tjänstemän och deras överordnade, den rådgivande urvalskommittén och vid behov enheten med juridiska rådgivare. Administrativa uppgifter som gör det möjligt att identifiera den sökande och/eller den praktiska organisationen av förfarandet kan överlämnas till ett utvärderingscentrum.

Syftet med behandlingen är att samla in uppgifter för att kunna identifiera alla sökande till en tjänst vid rådets generalsekretariat och göra ett urval bland de sökande.

Uppgifterna i fråga är

personuppgifter som gör det möjligt att identifiera de sökande (efternamn, förnamn, födelsedatum, kön, nationalitet),

uppgifter som de sökande lämnat för att underlätta den praktiska organisationen av förfarandet (postadress, e-postadress, telefonnummer),

uppgifter som de sökande lämnat in för att göra det möjligt att bedöma om de uppfyller de ansökningsvillkor som anges i meddelandet om ledig tjänst (nationalitet, språkkunskaper, den sökandes kvalifikationer och vilket år dessa erhållits, typ av examen, namn på den institution som utfärdat examen, yrkeserfarenhet),

i förekommande fall, uppgift om typ av och giltighetstid för den sökandes säkerhetsgodkännande,

resultaten av de urvalstester som de sökande genomgår, inbegripet de utvärderingar som görs av utvärderingscentrumets konsulter för urvalskommitténs räkning.

Behandlingen börjar den dag ansökan inkommer. Ansökningarna arkiveras och lagras i arkiv i två år.

Alla sökande har rätt att få tillgång till sina personuppgifter och att få dem rättade. Dessa framställningar, som ska motiveras, skickas med e-post till kontoret för urval av tjänstemän på adressen Selection.of.officials@consilium.europa.eu

De sökande kan när som helst vända sig till Europeiska datatillsynsmannen (edps@edps.europa.eu).


(6)  EGT L 8, 12.1.2001, s. 1.


BILAGA IV

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image