4.2.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 41/4


FÖRSLAGSINFORDRAN 2016

ENKLA PROGRAM

Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter vilka genomförs på den inre marknaden och i tredjeland i enlighet med förordning (EU) nr 1144/2014

(2016/C 41/03)

1.   FÖRSLAGSINFORDRANS BAKGRUND OCH SYFTE

1.1   Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter

Den 22 oktober 2014 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) nr 1144/2014 (1) om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 3/2008. Förordningen kompletteras av kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1829 (2) och tillämpningsföreskrifterna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1831 (3).

Informationskampanjernas och de säljfrämjande åtgärdernas övergripande mål är att stärka konkurrenskraften hos unionens jordbrukssektor.

Informationskampanjerna och de säljfrämjande åtgärdernas specifika mål är följande:

a)

Att öka medvetenheten om fördelarna med unionens jordbruksprodukter och om de höga krav som ställs på produktionsmetoderna i unionen.

b)

Att öka konsumtionen av jordbruksprodukter och vissa livsmedel från unionen liksom dessa produkters och livsmedels konkurrenskraft samt att öka deras synlighet både inom och utanför unionen.

c)

Att öka medvetenheten om och igenkänningen av unionens kvalitetsordningar.

d)

Att öka marknadsandelarna för unionens jordbruksprodukter och vissa livsmedel, med särskild inriktning på de marknader i tredjeländer som har störst tillväxtpotential.

e)

Att återställa normala marknadsvillkor vid allvarliga marknadsstörningar, förlorat konsumentförtroende eller andra specifika problem.

1.2   Kommissionens årliga arbetsprogram för 2016

I kommissionens årliga arbetsprogram för 2016, som antogs den 13 oktober 2015, fastställs närmare uppgifter om beviljandet av samfinansiering och insatsprioriteringar för förslag till enkla program och multiprogram på den inre marknaden och i tredjeländer. Arbetsprogrammet finns på engelska, tyska och franska på följande webbadress:

http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/annual-work-programmes/2016/index_en.htm

1.3   Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor

Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor (nedan kallat Chafea) har av Europeiska kommissionen anförtrotts uppdraget att sköta vissa delar av de informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeländer, bland annat utvärderingen av enkla program.

1.4   Den här förslagsinfordran

Den här förslagsinfordran gäller genomförandet av enkla program inom ramen för avsnitt 1.2.1.1 och 1.2.1.2 i bilaga I till det årliga arbetsprogrammet 2016 i samband med åtgärder under temaprioriteringarna 1 och 2, det vill säga enkla program på den inre marknaden och i tredjeländer.

2.   MÅL – TEMAN – PRIORITERINGAR

I avsnitt 1.2.1.1 och 1.2.1.2 i bilaga I till det årliga arbetsprogrammet för 2016 fastställs tematiska prioriteringar för åtgärder som ska samfinansieras genom den här förslagsinfordran (se även avsnitt 6.2 nedan, ”Stödberättigande aktiviteter”). Endast förslag som direkt motsvarar de ämnen och beskrivningar som anges i det avsnittet av det årliga arbetsprogrammet kan komma i fråga för finansiering. Därför anges i detta dokument tio ämnen för förslag. Ansökningar som lämnas in enligt denna infordran måste omfattas av något av dessa prioriterade ämnen. En förslagsställande organisation får lämna in flera ansökningar med olika projekt under samma prioriterade ämne. Man kan också lämna in flera ansökningar med olika projekt under olika prioriterade ämnen.

3.   TIDSPLAN

Förslag ska lämnas in senast den 28 april 2016 klockan 17:00 (lokal tid, Bryssel).

 

Etapper

Datum och tid eller preliminär tidsangivelse

a)

Offentliggörande av förslagsinfordran

4 februari 2016

b)

Sista inlämningsdag

28 april 2016

c)

Utvärderingsperiod (preliminär)

29 april–31 augusti 2016

d)

Information till de sökande (preliminär)

< 30 september 2016

e)

Beslut av kommissionen (preliminär)

< 30 november 2016

f)

Undertecknande av avtal med medlemsstaten (preliminär)

< 28 februari 2017

g)

Åtgärdens startdatum (preliminär)

> 1 december 2016

4.   BUDGET

Den totala budget som avsatts för samfinansiering av åtgärder enligt denna förslagsinfordran uppgår till 93 650 000 euro.

De vägledande belopp som anslås per ämne framgår av tabellen ”Stödberättigande aktiviteter” under punkt 6.

Dessa belopp förutsätter att det finns tillgängliga budgetanslag när EU:s budgetmyndighet har antagit 2017 års budget eller enligt systemet med tillfälliga tolftedelar. Beloppen förutsätter också att det finns tillgängliga anslag för de kommande tre åren med beaktande av anslagens icke-differentierade natur.

Kommissionen förbehåller sig rätten att inte fördela samtliga tillgängliga medel.

5.   FORMKRAV

Ansökningarna ska vara inlämnade senast den dag och tid som anges i avsnitt 3.

Ansökningarna ska lämnas in av samordnaren online via deltagarportalen (följ länken för att komma till det elektroniska inlämningssystemet) https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/agrip/index.html

Om ovanstående krav inte uppfylls avslås ansökan.

Förslag kan lämnas på alla Europeiska unionens officiella språk. Vid förberedandet av förslagen bör de sökande dock beakta att avtalen kommer att hanteras av medlemsstaterna. Därför uppmanas de sökande att lämna ansökan på det eller de språk som används i den förslagsställande organisationens ursprungsland, om inte den berörda medlemsstaten har meddelat att den är villig att underteckna avtal på engelska (4). För att underlätta den granskning av förslagen som görs av oberoende experter som ska lämna teknisk input till utvärderingen, bör den tekniska delen (del B) helst åtföljas av en översättning till engelska om förslaget skrivs på ett annat officiellt EU-språk.

6.   BEHÖRIGHETSKRITERIER

6.1   Behöriga sökande

Förslag till enkla program får bara lämnas in av juridiska personer eller andra enheter som inte har någon rättskapacitet enligt tillämplig nationell lagstiftning, under förutsättning att deras företrädare har förmåga att ingå rättsliga förpliktelser på deras vägnar och att de jämfört med en juridisk person kan garantera ett likvärdigt skydd för unionens ekonomiska intressen enligt vad som avses i artikel 131.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (Euratom, EU) nr 966/2012 (5) (nedan kallad budgetförordningen).

De sökande ska vara

a)

sådana organisationer som avses i artikel 7.1 i förordning (EU) nr 1144/2014,

b)

representativa för den sektor eller produkt som berörs av förslaget och uppfylla de villkor som anges i artikel 1.1 och 1.2 i delegerade förordning (EU) 2015/1829.

Förslag kan lämnas av en eller flera av de förslagsställande organisationer som anges i artikel 7.1 a, c eller d i förordning (EU) nr 1144/2014.

Endast ansökningar från enheter som är etablerade i en EU-medlemsstat kommer att beaktas.

Icke behöriga enheter: Sökande som redan får unionsbidrag för de informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som förslaget omfattar ska inte vara berättigade till unionsfinansiering för dessa åtgärder under förordning (EU) nr 1144/2014.

För att möjliggöra bedömningen av de sökandes behörighet ska följande handlingar lämnas in:

Privat enhet: Utdrag ur den officiella tidningen, bolagsordning, utdrag ur handels- eller bolagsregister, intyg om momsskyldighet. I vissa länder är organisationsnumret och momsregistreringsnumret identiska, och i sådana fall krävs bara en av dessa handlingar.

Offentligt organ: En kopia av beslutet om att bilda det offentliga företaget eller annat officiellt dokument om bildandet av den offentligrättsliga organisationen.

Enheter som inte har rättskapacitet: Handlingar som visar att deras företrädare har befogenhet att ingå rättsliga förpliktelser på deras vägnar.

Handlingar som visar att sökanden uppfyller de krav på representativitet som fastställs i artikel 1 i delegerade förordning (EU) 2015/1829.

6.2   Stödberättigande aktiviteter

Förslagen ska uppfylla de kriterier för stödberättigande som förtecknas i bilaga II till det årliga arbetsprogrammet, det vill säga följande:

a)

Förslagen får bara omfatta produkter och ordningar som förtecknas i artikel 5 i förordning (EU) nr 1144/2014.

b)

Förslagen ska säkerställa att åtgärderna genomförs av genomförandeorgan i enlighet med artikel 13 i förordning (EU) nr 1144/2014. Vid valet av genomförandeorgan ska de förslagsställande organisationerna se till att garantera det bästa förhållandet mellan kvalitet och pris och att undvika intressekonflikter (se artikel 2 i delegerade förordning (EU) 2015/1829 och punkt 11.1 e i förslagsinfordran). Den förslagställande organisationen ska se till att genomförandeorganet väljs innan avtalet undertecknas (se artikel 10 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831).

c)

Om en förslagsställande organisation föreslår att genomföra delar av förslaget på egen hand, ska den se till att kostnaderna för den åtgärd den avser att genomföra inte överstiger normala marknadspriser.

d)

Förslagen ska vara förenliga med den unionslagstiftning som reglerar de berörda produkterna och saluföringen av dessa och med specifika krav när de är inriktade på den inre marknaden. De ska också vara av betydande omfattning och ha en unionsdimension, i enlighet med artikel 3.1 i delegerade förordning (EU) 2015/1829.

e)

Om ett budskap som förmedlas genom ett program rör information om hälsoeffekter, ska förslagen också vara förenliga med reglerna i artikel 3.2 i delegerade förordning (EU) 2015/1829.

f)

Om förslaget innebär omnämnande av ursprung eller varumärken, ska det vara förenligt med reglerna i kapitel II i genomförandeförordning (EU) 2015/1831.

Förslagen ska också vara förenliga med en av de tematiska prioriteringar som förtecknas i det årliga arbetsprogrammet 2016 för enkla program. Nedan följer ett utdrag ur det årliga arbetsprogrammet 2016 med de tio ämnen som inlämnade förlag kan omfatta. Här beskrivs ämnet, tillhörande planerat belopp, mål och förväntade resultat.

Åtgärder under tematisk prioritering 1: enkla program på den inre marknaden

Ämnesområde

Totalt belopp

Årets prioriteringar, mål och förväntade resultat

Ämnesområde 1  (6) Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som syftar till att öka medvetenheten om och igenkännandet av unionens kvalitetsordningar enligt artikel 5.4 a, b och c i förordning (EU) nr 1144/2014, med undantag för sådana som illustreras enbart med mjölk och mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda

10 050 000 euro

Målet är att öka medvetenheten om och igenkännandet av specifika kvalitetsordningar i unionen:

Kvalitetsordningar: Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), skyddad geografisk beteckning (SGB), garanterad traditionell specialitet (GTS) och frivilliga kvalitetsbegrepp

Ekologiskt jordbruk

Jordbruksprodukter med ursprung i unionens yttersta randområden

Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som gäller unionens kvalitetsordningar bör prioriteras på den inre marknaden eftersom de ger konsumenterna en försäkran om produkternas eller den använda produktionsmetodens kvalitet och egenskaper, skapar mervärde för de berörda produkterna och stärker deras marknadsmöjligheter.

Ett förväntat resultat är en ökad grad av igenkännande av symbolerna för unionens kvalitetsordningar bland de europeiska konsumenterna, med tanke på att en särskild Eurobarometerundersökning (nr 389) visat att bara 14 % (mellan 3 och 36 % beroende på medlemsstat) av de europeiska konsumenterna kände igen symbolerna på produkter som omfattas av skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB), vilket är unionens främsta kvalitetsordningar.

Det förväntade slutresultatet är att öka konsumtionen av jordbruksprodukter från unionen som registrerats i någon av unionens kvalitetsordningar, samt öka dessa produkters konkurrenskraft, synlighet och marknadsandel.

Ämnesområde 2  (6) Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som syftar till att betona särdragen hos unionens jordbruksproduktionsmetoder samt de europeiska jordbruksprodukternas och livsmedlens egenskaper, med undantag för de som enbart gäller mjölk och mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda

6 700 000 euro

Målet är att betona särdragen hos unionens jordbruksproduktionsmetoder, särskilt vad gäller livsmedelssäkerhet, spårbarhet, äkthet, märkning, näringsmässiga aspekter och hälsoaspekter, djurskydd, miljöhänsyn och hållbarhet, samt jordbruksprodukternas och livsmedlens egenskaper, särskilt i fråga om kvalitet, smak, mångfald eller traditioner. Detta gäller alla stödberättigande produkter, utom mjölk, mjölkprodukter och fläskköttsprodukter när de omfattas av program som inte innefattar andra stödberättigande produkter, och syftet är att öka konsumtionen av dessa produkter, samt att öka deras konkurrenskraft och marknadsandel på den inre marknaden.

Ett förväntat resultat är en ökad medvetenhet om fördelarna med unionens jordbruksprodukter bland de europeiska konsumenterna.

Den förväntade effekten är att öka konsumtionen av de berörda jordbruksprodukterna från unionen, samt öka dessa produkters konkurrenskraft, synlighet och marknadsandel.

Ämnesområde 3 Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder för mjölk och mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda

9 000 000 euro

I samband med den särskilda marknadssituationen för mjölkprodukter och fläskkött under 2015, är målen att öka medvetenheten om och igenkännandet av unionens särskilda kvalitetsordningar som enbart gäller mjölk och mjölkprodukter eller fläskköttsprodukter, eller att betona särdragen hos unionens jordbruksproduktionsmetoder, särskilt vad gäller livsmedelssäkerhet, spårbarhet, äkthet, märkning, näringsmässiga aspekter och hälsoaspekter, djurskydd, miljöhänsyn och hållbarhet, samt mjölkens och mjölkprodukternas eller fläskköttsprodukternas egenskaper, särskilt i fråga om kvalitet, smak, mångfald och traditioner.

De förväntade resultaten är en ökad grad av igenkännande av symbolerna för unionens kvalitetsordningar bland de europeiska konsumenterna, en ökad medvetenhet om fördelarna med unionens mjölk, mjölkprodukter och fläskköttsprodukter och därmed en ökad konsumtion av dessa produkter, liksom ökad konkurrenskraft och marknadsandel på den inre marknaden.


Åtgärder under tematisk prioritering 2: enkla program i tredjeländer

Ämnen

Totalt belopp

Årets prioriteringar, mål och förväntade resultat

Ämnesområde 4  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till ett eller fler av följande länder: Kina, Japan, Sydkorea eller Taiwan

11 725 000 euro

Programmen för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder ska vara inriktade på ett eller flera av de länder som anges under respektive ämne.

Programmens mål ska vara förenliga med de allmänna och specifika mål som anges i förordning (EU) nr 1144/2014.

Det förväntade slutresultatet är att öka konsumtionen av jordbruksprodukter från unionen, samt att öka produkternas konkurrenskraft, synlighet och marknadsandel i de länder som kampanjerna riktar sig till.

Ämnesområde 5  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till ett eller fler av följande länder: Förenta staterna eller Kanada

11 725 000 euro

Ämnesområde 6  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till ett eller flera länder i Centralamerika, Sydamerika eller Västindien

7 035 000 euro

Ämnesområde 7  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till ett eller flera länder i Sydostasien, dvs. Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar/Burma, Filippinerna, Singapore, Thailand, Östtimor eller Vietnam

7 035 000 euro

Ämnesområde 8  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till ett eller flera länder i Afrika eller Mellanöstern

4 690 000 euro

Ämnesområde 9  (6) Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till andra geografiska områden

4 690 000 euro

Ämnesområde 10 Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder för mjölk och mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda, inriktade på tredjeländer

21 000 000 euro

Typ av aktiviteter som kan få stöd

Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder kan bland annat bestå av följande aktiviteter, som är stödberättigande under denna förslagsinfordran:

1.

Projektledning

2.

Strategi

Fastställande av kommunikationsstrategi

Fastställande av kampanjens visuella profil

3.

Kontakter med allmänheten

PR-verksamhet

Pressevenemang

4.

Webbplats, sociala medier

Upprättande, uppdatering och underhåll av webbplats

Sociala medier (upprättande av konton, regelbunden postning)

Andra (mobilappar, plattformar för e-lärande, webbinarier osv.)

5.

Reklam

Trycksaker

TV

Radio

Internet

Utomhuskampanjer

Bioreklam

6.

Kommunikationsverktyg

Publikationer, mediepaket, reklamartiklar

Reklamfilmer

7.

Evenemang

Montrar på branschmässor

Seminarier, workshoppar, företagsträffar (B2B), utbildningar för handel och/eller kockar, aktiviteter i skolor

Restaurangveckor

Sponsring av evenemang

Studieresor till Europa

8.

Marknadsföring på försäljningsstället (POS)

Smakdagar

Övrigt: reklam i återförsäljares publikationer, reklam på försäljningsstället

Genomförandeperiod

Den samfinansierade åtgärden (program för informationskampanjer, säljfrämjande åtgärder) ska genomföras under en period på minst ett, men högst tre år.

I förslaget ska åtgärdens varaktighet anges.

7.   UTESLUTNINGSKRITERIER

7.1   Uteslutning från förslagsinfordran

Sökande som befinner sig i någon av följande situationer utesluts från denna förslagsinfordran (7):

a)

Den ekonomiska aktören befinner sig i konkurs eller är föremål för insolvens- eller likvidationsförfaranden, är föremål för tvångsförvaltning, har ingått ackordsuppgörelse med borgenärer, har avbrutit sin näringsverksamhet, eller befinner sig i en motsvarande situation till följd av ett liknande förfarande enligt nationella lagar och andra författningar.

b)

Det har genom en slutgiltig dom eller ett slutgiltigt administrativt beslut fastställts att den ekonomiska aktören inte har fullgjort sina skyldigheter att betala skatt eller socialförsäkringsavgifter enligt rätten i etableringslandet eller i det land där den upphandlande myndigheten finns eller i det land där avtalet ska fullgöras.

c)

Det har genom en slutgiltig dom eller ett slutgiltigt administrativt beslut fastställts att den ekonomiska aktören har gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen genom att ha brutit mot lagar eller författningar eller de yrkesetiska regler som gäller för det yrke inom vilket denne är verksam, eller genom felaktigt agerande som inverkar på aktörens trovärdighet i professionellt avseende, om detta agerande inbegriper avsiktligt fel eller grov oaktsamhet, och särskilt genom att

i)

på ett bedrägligt sätt eller genom försummelse lämna vilseledande uppgifter som underlag för kontrollen av att det inte föreligger några grunder för uteslutning eller att urvalskriterierna är uppfyllda eller avseende fullgörandet av avtalet,

ii)

ingå en överenskommelse med andra ekonomiska aktörer i syfte att snedvrida konkurrensen,

iii)

göra intrång i immateriella rättigheter,

iv)

försöka påverka den upphandlande myndighetens beslutsfattande under upphandlingsförfarandet,

v)

försöka erhålla konfidentiella uppgifter som kan ge otillbörliga fördelar under upphandlingsförfarandet.

d)

Det har genom en slutgiltig dom fastställts att den ekonomiska aktören gjort sig skyldig till

i)

bedrägeri i den mening som avses i artikel 1 i konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen som utarbetades genom rådets akt av den 26 juli 1995 (8),

ii)

korruption enligt definitionen i artikel 3 i konventionen om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller Europeiska unionens medlemsstater är delaktiga i, som utarbetades genom rådets akt av den 26 maj 1997 (9), och artikel 2.1 i rådets rambeslut 2003/568/RIF (10) liksom korruption enligt definitionen i rätten i det land där den upphandlande myndigheten finns eller där den ekonomiska aktören är etablerad eller där avtalet ska fullgöras,

iii)

deltagande i en kriminell organisation enligt definitionen i artikel 2 i rådets rambeslut 2008/841/RIF (11),

iv)

penningtvätt eller finansiering av terrorism enligt definitionen i artikel 1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG (12),

v)

terroristbrott eller brott med anknytning till terroristverksamhet enligt definitionen i artikel 1 respektive artikel 3 i rådets rambeslut 2002/475/RIF (13), eller anstiftan av, medhjälp till eller försök att begå sådana brott, enligt artikel 4 i rambeslutet, eller

vi)

barnarbete eller andra former av människohandel enligt definitionen i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/36/EU (14).

e)

Den ekonomiska aktören har under fullgörandet av ett avtal som finansieras genom budgeten brustit betydligt i uppfyllandet av sina huvudsakliga skyldigheter, vilket har lett till att avtalet sagts upp i förtid eller till tillämpning av avtalsviten eller andra avtalsenliga påföljder eller har upptäckts i kontroller, granskningar eller utredningar som utförts av en utanordnare, Olaf eller revisionsrätten.

f)

Det har genom en slutgiltig dom eller ett slutgiltigt administrativt beslut fastställts att den ekonomiska aktören har gjort sig skyldig till oegentligheter i den mening som avses i artikel 1.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 (15).

7.2   Uteslutning från tilldelning

Sökande kommer att uteslutas från samfinansiering om de under bidragsförfarandet omfattas av någon av de situationer som avses i artikel 107 i budgetförordningen, dvs.

a)

befinner sig i en uteslutningssituation som fastställts i enlighet med artikel 106 i budgetförordningen,

b)

har lämnat vilseledande uppgifter angående uppfyllande av de krav som ställs för att delta i förfarandet eller har underlåtit att lämna uppgifterna.

Sökanden ska kryssa i relevant ruta vid lämnandet av ansökan online för att intyga att uteslutningskriterierna följs. De bidragsmottagare som väljs ut för samfinansiering ska underteckna en förklaring på heder och samvete om att de inte befinner sig i någon av de situationer som anges i artiklarna 106.1 och 107–109 i budgetförordningen. Sökandena ska följa de instruktioner som ges i deltagarportalen.

8.   URVALSKRITERIER

8.1   Ekonomisk kapacitet

De sökande måste ha stabila och tillräckliga finansieringskällor för att kunna fortsätta sin verksamhet under hela den tid som åtgärden genomförs och för att kunna bidra till finansieringen av åtgärden.

Alla sökandes ekonomiska kapacitet kommer att bedömas i enlighet med riktlinjerna i budgetförordningen. Bedömningen kommer dock inte att göras om

det sökta EU-bidraget är 60 000 euro eller mindre, eller

sökanden är ett offentligt organ.

Följande handlingar ska bifogas ansökan online för att möjliggöra bedömningen av sökandens ekonomiska kapacitet:

Årsredovisning (inklusive balansräkning och resultaträkning) för det senaste budgetår för vilket räkenskaperna avslutats (för nybildade enheter ska affärsplanen lämnas in i stället för redovisningen).

Formuläret om ekonomisk kapacitet (Financial Viability Form) ifyllt med en sammanfattning av de uppgifter ur årsredovisningen som krävs för bedömning av sökandens ekonomiska kapacitet.

Samordnare eller andra bidragsmottagare som ansöker om EU-bidrag på 750 000 euro eller mer (tröskelvärdet gäller per bidragsmottagare) ska även bifoga

en revisionsrapport av en godkänd extern revisor som bestyrker räkenskaperna för det senaste tillgängliga budgetåret. Denna bestämmelse gäller inte offentliga organ.

8.2   Operativ kapacitet

Sökanden måste ha den yrkeskompetens och de kvalifikationer som krävs för att genomföra åtgärden.

Som bevis för detta ska följande uppgifter lämnas i ansökans del B:

Uppgifter om sökandens anställda som kommer att ansvara för ledning och genomförande av de förslagna åtgärderna (kvalifikationer och erfarenhet).

Den eller de förslagsställande organisationernas verksamhetsrapport eller en beskrivning av de verksamheter som genomförts i samband med de verksamhetsområden som berättigar till samfinansiering enligt punkt 6.

Om de förslagsställande organisationerna föreslår att själva genomföra vissa delar av förslaget, ska de styrka att de har minst tre års erfarenhet av att genomföra informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder.

9.   TILLDELNINGSKRITERIER

Ansökans del B syftar till att utvärdera förslaget i förhållande till tilldelningskriterierna.

Rent allmänt förväntas projektförslagen omfatta en effektiv förvaltningsstruktur, en tydlig strategi och en detaljerad beskrivning av de förväntade resultaten.

Innehållet i varje förslag kommer att bedömas enligt följande kriterier och delkriterier:

Kriterier

Högsta poäng

Tröskelvärde

1.

Projektets bidrag till allmänna och specifika mål för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder samt innehållets och målens relevans för de prioriteringar, mål och förväntade resultat som angetts under den tematiska prioritering som beskrivs i artikel 1.2.1.3 i det årliga arbetsprogrammet (16)

20

14

2.

Projektets tekniska kvalitet

40

24

3.

Ledningskvalitet

10

6

4.

Kostnadseffektivitet

30

18

TOTALT

100

62

Förslag som inte uppnår de allmänna eller enskilda tröskelvärden som anges ovan ska avslås.

Följande delkriterier ska beaktas vid bedömningen av vart och ett av huvudkriterierna för tilldelning:

1.

Projektets bidrag till de allmänna och specifika målen för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder

a)

Den föreslagna informationskampanjens eller säljfrämjande åtgärdens relevans för de prioriteringar, mål och förväntade resultat som angetts under den tematiska prioriteringen enligt ovan.

b)

Den föreslagna informationskampanjens eller säljfrämjande åtgärdens relevans för de allmänna och specifika mål som anges i artikel 2 i förordning (EU) nr 1144/2014.

c)

Den föreslagna informationskampanjens eller säljfrämjande åtgärdens relevans för de mål som anges i artikel 3 i förordning (EU) nr 1144/2014.

d)

Programmets EU-dimension.

2.

Projektets tekniska kvalitet

a)

Analysens kvalitet (beskrivning av målmarknader, utmaningar för konkurrenter från EU, konsumentmedvetenhet osv.).

b)

Programmets strategi, Smart-mål (specifika, mätbara, uppnåbara, resultatinriktade och tidsbundna), huvudbudskap.

c)

Tydliga och detaljerade beskrivningar av aktiviteter.

d)

Lämpliga val av aktiviteter med tanke på målen och målgrupperna, komplementaritet med andra privata eller offentliga insatser som genomförs på målmarknaden.

e)

Kvaliteten på de föreslagna metoderna och indikatorerna för utvärdering.

3.

Ledningskvalitet

a)

Projektorganisation och ledningsstruktur.

b)

Mekanismer för kvalitetskontroll och riskhantering.

4.

Kostnadseffektivitet

a)

En balanserad budgetuppdelning i förhållande till aktiviteternas räckvidd.

b)

Överensstämmelse mellan beräknade kostnader och beskrivningen av motsvarande aktiviteter.

c)

Realistiska beräkningar av persondagar för de aktiviteter som ska genomföras av den förslagsställande organisationen, inbegripet kostnader för projektsamordning.

Efter bedömningen rangordnas de stödberättigade förslagen efter totalt antal poäng. Det eller de förslag som fått flest poäng kommer att tilldelas samfinansiering i förhållande till tillgängliga budgetmedel.

En separat rankningslista ska upprättas för vart och ett av de tio prioriterade ämnen som förtecknas i avsnitt 6.2 i den här förslagsinfordran.

Om två (eller fler) förslag vid den budgetära brytgränsen har samma poäng ska det eller de förslag som anses medföra störst diversifiering i fråga om produkter eller målmarknader i samband med förslagen väljas ut för samfinansiering. Det innebär att om två förslag har samma poäng ska genomförandeorganet Chafea i första hand välja det förslag vars innehåll (i första hand i fråga om produkter, i andra hand i fråga om målmarknader) ännu inte finns representerat i rankningslistan. Om detta kriterium inte kan tillämpas ska Chafea i första hand välja det förslag som fått högst poäng inom det första tilldelningskriteriet ovan (bidrag till de allmänna och specifika målen för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder).

10.   RÄTTSLIGA ÅTAGANDEN

Efter bedömningen upprättar Chafea en förteckning över de förslag som rekommenderas få bidrag, i rangordning efter totalt antal poäng.

Enligt artikel 11.2 i förordning (EU) nr 1144/2014 ska kommissionen anta en genomförandeakt som fastställer vilka enkla program som valts ut, vilka ändringar som eventuellt ska göras av dem och vilken budget de tilldelats (tilldelningsbeslut).

Detta kommissionsbeslut ska ange vilka utvalda program som godkänts för finansiella bidrag från unionen enligt artikel 15 i förordning (EU) nr 1144/2014. Beslutet ska riktas till de behöriga medlemsstaterna. De berörda medlemsstaterna ska vara ansvariga för genomförandet av de enkla program som valts ut, liksom för de utbetalningar som hänför sig till dessa.

Så snart kommissionen har antagit denna genomförandeakt ska den vidarebefordra kopior av de utvalda programmen till de berörda medlemsstaterna. Medlemsstaterna ska utan dröjsmål underrätta de berörda förslagsställande organisationerna om deras ansökningar har blivit godkända eller inte.

Medlemsstaterna ska ingå avtal om genomförandet av programmen med de utvalda förslagsställande organisationerna i enlighet med bestämmelserna i artikel 10 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831. Avtalet ska innehålla detaljuppgifter om finansieringsvillkor och finansieringsgrad samt parternas skyldigheter.

11.   FINANSIELLA BESTÄMMELSER

11.1   Allmänna principer

a)   Förbud mot kumulering

En åtgärd får endast få ett bidrag från EU-budgeten.

En och samma kostnad får aldrig täckas två gånger genom unionens budget.

Sökanden ska ange källa och belopp för unionsbidrag som tagits emot eller sökts för samma åtgärd, eller delar av den, eller för administrativ drift (administrationsbidrag), samt alla andra bidrag som tagits emot eller sökts för samma åtgärd.

b)   Förbud mot retroaktiv verkan

Bidrag får inte beviljas retroaktivt för åtgärder som redan har slutförts.

Bidrag får inte beviljas för redan inledda åtgärder, om inte bidragsmottagaren kan visa att det var nödvändigt att inleda åtgärden innan bidragsöverenskommelsen undertecknades.

I dessa fall får inga stödberättigande kostnader ha uppkommit före bidragsansökans datum.

c)   Samfinansiering

Samfinansiering innebär att de resurser som behövs för att genomföra åtgärden inte till fullo får täckas av EU-bidraget.

Resterande utgifter ska fullt ut bäras av den förslagsställande organisationen.

d)   Balanserad budget

Den preliminära budgeten för åtgärderna ska presenteras i ansökningsformulärets del A. Intäkter och utgifter ska balansera varandra.

Budgeten ska vara upprättad i euro.

Sökande som förutser att kostnaderna inte kommer att vara i euro ska använda den omräkningskurs som offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning:

http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm

e)   Genomförandeavtal/underentreprenad

Om genomförandet av åtgärden kräver upphandling (genomförandeavtal) måste bidragsmottagaren tilldela avtalet till det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt eller har lägsta pris (beroende på vad som är tillämpligt) och undvika intressekonflikter samt bevara dokumentationen för en eventuell revision.

Om den förslagsställande organisationen är ett offentligrättsligt organ i den mening som avses i artikel 2.1.4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (17), måste den utse underleverantörer i enlighet med den nationella lagstiftning som införlivar det direktivet.

Vid underentreprenad, dvs. när vissa uppgifter eller aktiviteter som ingår i åtgärden på det sätt som beskrivs i förslaget utförs av underleverantörer, måste de villkor uppfyllas som gäller i genomförandeavtalet (enligt specifikation ovan) och utöver dem följande villkor:

Den måste vara motiverad med tanke på åtgärdens art och vad som krävs för genomförandet.

Den måste tydligt anges i förslagets tekniska respektive finansiella del.

f)   Underentreprenad till enheter med en strukturell koppling till bidragsmottagaren

Underentreprenader kan även tilldelas enheter med en strukturell koppling till bidragsmottagaren, men bara om priset begränsas till de faktiska kostnader som uppstår för enheten (dvs. utan vinstmarginal).

De uppgifter som ska utföras av sådana enheter måste tydligt anges i förslagets tekniska del.

11.2   Finansieringsformer

Samfinansieringen ska ske i form av återbetalning av en specificerad andel av de stödberättigande kostnader som faktiskt har uppstått. Den ska också innefatta en schablonsats som ska täcka indirekta kostnader (motsvarande 4 % av de stödberättigande personalkostnaderna) i samband med åtgärdens genomförande (18).

Begärt högsta belopp

EU-bidraget begränsas till följande maximala samfinansieringssatser:

För enkla program på den inre marknaden: 70 % av programmets stödberättigande kostnader.

För enkla program i tredjeländer: 80 % av programmets stödberättigande kostnader.

För enkla program på den inre marknaden som genomförs av bidragsmottagare i medlemsstater som från och med den 1 januari 2014 får finansiellt bistånd i enlighet med artiklarna 136 och 143 i EUF-fördraget (19): 75 % av programmets stödberättigande kostnader.

För enkla program i tredjeländer som genomförs av bidragsmottagare i medlemsstater som från och med den 1 januari 2014 får finansiellt bistånd i enlighet med artiklarna 136 och 143 i EUF-fördraget: 85 % av programmets stödberättigande kostnader.

De två sistnämnda procentsatserna ska tillämpas på de program som kommissionen har beslutat om före det datum från vilket den berörda medlemsstaten inte längre erhåller sådant finansiellt bistånd.

Följaktligen ska en del av de totala stödberättigande kostnader som tas upp i den preliminära budgeten finansieras via andra källor än EU:s bidrag (principen om samfinansiering).

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader är kostnader som faktiskt uppstår för bidragsmottagaren och uppfyller alla de kriterier som anges i artikel 4 i delegerade förordning (EU) 2015/1829.

Kostnader som inte är stödberättigande

Kostnader som inte är stödberättigande är kostnader som inte uppfyller de villkor som anges i artikel 4 i delegerade förordning (EU) 2015/1829, bland annat följande:

Kapitalavkastning.

Amorteringar och räntor på upplåning.

Avsättningar för förluster eller skulder.

Skuldräntor.

Osäkra fordringar.

Valutaförluster.

Kostnader för överföringar från kommissionen som banken tar ut från bidragsmottagaren.

Kostnader som deklarerats av bidragsmottagaren och som omfattas av en annan åtgärd som erhåller EU-bidrag. I synnerhet ska inte indirekta kostnader vara stödberättigande när bidragsmottagaren redan får ett administrationsbidrag från unionsbudgeten för samma period.

Bidrag in natura.

Orimliga eller obetänksamma utgifter.

Avdragsgill mervärdesskatt.

Kostnader som uppkommit när genomförandet av åtgärden skjutits upp.

Beräkning av det slutliga bidraget

Det slutliga bidraget beräknas efter det att programmet är slutfört, och efter godkännandet av betalningsansökan.

Det ”slutliga bidragsbeloppet” är avhängigt av i vilken utsträckning åtgärden faktiskt har genomförts i enlighet med avtalets villkor.

Beloppet beräknas av medlemsstaten – i samband med slutbetalningen – i enlighet med artikel 15 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831.

11.3   Betalningsarrangemang

Den förslagsställande organisationen får lämna in en ansökan om förskottsutbetalning till den aktuella medlemsstaten i enlighet med artikel 13 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831.

Ansökningar om mellanliggande betalningar av unionens finansiella bidrag ska lämnas in av den förslagsställande organisationen till medlemsstaterna i enlighet med artikel 14 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831.

Ansökan om slutbetalning ska lämnas in av den förslagsställande organisationen till medlemsstaterna i enlighet med artikel 15 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831.

11.4   I förväg ställda säkerheter

I enlighet med artikel 13 i genomförandeförordning (EU) 2015/1831 ska förskottet utbetalas under förutsättning att den förslagsställande organisationen har ställt en säkerhet till medlemsstaten som motsvarar förskottsbeloppet i enlighet med kapitel IV i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 (20).

12.   OFFENTLIGHET

Bidragsmottagarna ska tydligt uppmärksamma bidraget från EU i samband med alla de aktiviteter för vilka bidraget används.

I detta sammanhang ska bidragsmottagarna ge Europeiska kommissionens namn och logotyp en framträdande plats på alla publikationer, affischer, program och andra produkter som tas fram inom ramen för det samfinansierade projektet.

Regler för hur EU:s emblem får återges finns i EU-institutionernas publikationshandbok (21).

Utöver detta ska allt visuellt material inom ramen för ett säljfrämjande program som samfinansieras av Europeiska unionen bära sloganen ”Enjoy it’s from Europe”. Riktlinjer för hur denna slogan ska användas, samt grafiska filer, kan laddas ned från Europaservern (22).

Slutligen ska allt skriftligt material, dvs. broschyrer, affischer, foldrar, banderoller, reklamtavlor, tryckt reklam, tidningsartiklar, webbsidor (med undantag för små artiklar) innehålla en ansvarsfriskrivning i enlighet med de villkor som anges i bidragsöverenskommelsen, som förklarar att det är författarens åsikter som företräds. Europeiska kommissionen tar inte något ansvar för hur informationen används.

13.   UPPGIFTSSKYDD

Ett svar på förslagsinfordran innebär registrering och behandling av personuppgifter (t.ex. namn, adress och meritförteckning) om de enskilda individer som deltar i den samfinansierade åtgärden. Dessa uppgifter kommer att behandlas enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (23) om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter. Om inget annat anges är svaren på frågorna och eventuella personuppgifter som efterfrågas nödvändiga för bedömningen av ansökan – i enlighet med specifikationerna i förslagsinfordran – och de kommer att behandlas endast för detta ändamål, av Chafea eller kommissionen, eller tredje part som agerar för Chafea eller kommissionens räkning och under deras ansvar. De registrerade kan få närmare upplysningar om hur personuppgifterna behandlas, sina rättigheter och hur de kan utöva dem, genom att hänvisa till den integritetsdeklaration som publiceras på deltagarportalen:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/support/legal_notices.html

och på Chafeas webbplats:

http://ec.europa.eu/chafea/about/data_protection.html

Sökande uppmanas att regelbundet kontrollera integritetsdeklarationen för att hålla sig informerade om eventuella uppdateringar som kan göras innan tidsfristen för inlämning av deras förslag löper ut eller senare. Bidragsmottagare har en rättslig skyldighet att informera sin personal om relevant behandling av personuppgifter som kommer att utföras av Chafea. För att kunna göra det måste bidragsmottagarna förse sin personal med de integritetsdeklarationer som publiceras av Chafea på deltagarportalen innan de översänder uppgifterna till Chafea. Personuppgifter kan komma att registreras i Europeiska kommissionens system för tidig upptäckt och uteslutning, som upprättas enligt i artiklarna 105a och 108 i budgetförordningen enligt tillämpliga bestämmelser.

14.   FÖRFARANDE FÖR INLÄMNING AV FÖRSLAG

Förslagen ska lämnas in senast den dag och tidpunkt som anges i avsnitt 5 via det elektroniska inlämningssystemet: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/agrip/index.html

Innan du lämnar in ett förslag:

1.

Hitta en förslagsinfordran:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/agrip/index.html

2.

Skapa ett konto för att lämna in ett förslag:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html

3.

Registrera alla partner via bidragsmottagarregistret:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html

Sökandena kommer att underrättas skriftligen om resultatet av urvalsförfarandet.

Genom att lämna in ett förslag godtar de sökande de förfaranden och villkor som beskrivs i denna förslagsinfordran och de dokument som infordran hänvisar till.

Ingen ändring i ansökan är tillåten när tidsfristen för inlämning har löpt ut. Om någon aspekt kräver ett förtydligande eller uppenbara skrivfel måste rättas får kommissionen eller Chafea kontakta den sökande under utvärderingsförfarandet (24).

Kontaktuppgifter

Om du har frågor som gäller verktygen för onlineinlämning, kontakta den it-helpdesk som inrättats för ändamålet via deltagarportalens webbplats:

http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=enquiries

Om du har frågor som inte är it-relaterade kan du nå Chafeas helpdesk via telefon: +352 430136611, eller e-post: CHAFEA-AGRI-CALLS@ec.europa.eu. Vi har öppet vardagar 9.30–12.00 och 14.00–17.00. Helpdesken är stängd lördag, söndag och helgdagar.

Vanliga frågor och svar publiceras på Chafeas webbplats:

http://ec.europa.eu/chafea/agri/faq.html

All korrespondens som gäller den här specifika förslagsinfordran (t.ex. begäran om information eller inlämning av ansökan) måste innehålla en referens till förslagsinfordran. När systemet för elektroniskt utbyte har tilldelat förslaget ett id-nummer ska du använda det numret som referens i all korrespondens.

När tidsfristen för inlämning har gått ut går det inte att ändra i förslaget.

Relaterade dokument

Handledning för sökande med relevanta bilagor

Ansökningsformulär


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 av den 22 oktober 2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 3/2008 (EUT L 317, 4.11.2014, s. 56).

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1829 av den 23 april 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland (EUT L 266, 13.10.2015, s. 3).

(3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1831 av den 7 oktober 2015 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1144/2014 om informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som avser jordbruksprodukter som genomförs på den inre marknaden och i tredjeland (EUT L 266, 13.10.2015, s. 14).

(4)  Denna information finns på http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/member-states/index_en.htm

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(6)  Dessa program ska inte omfatta mjölk och mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda. De kan dock täcka mjölk/mjölkprodukter, fläskköttsprodukter eller en kombination av dessa båda om de är knutna till andra produkter.

Om en förslagsställande organisation vill rikta sina åtgärder i ett och samma program till flera av de prioriterade regionerna i tredjeländer, ska flera ansökningar lämnas in (en ansökan per ämne). Organisationen kan också lämna sin ansökan under ämnet ”Program för informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder som riktas till andra geografiska områden”. Det ämnet gäller geografiska områden som inte förtecknats i ämnena 4–8, men det kan också omfatta en kombination av flera av de prioriterade regioner som förtecknas i ämnena 4–8.

(7)  Artikel 106 i budgetförordningen och motsvarande tillämpningsföreskrifter som antagits genom förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012, enligt de senaste ändringarna genom förordning (EU, Euratom) 2015/1929 respektive kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2462.

(8)  EGT C 316, 27.11.1995, s. 48.

(9)  EGT C 195, 25.6.1997, s. 1.

(10)  Rådets rambeslut 2003/568/RIF av den 22 juli 2003 om kampen mot korruption inom den privata sektorn (EUT L 192, 31.7.2003, s. 54).

(11)  Rådets rambeslut 2008/841/RIF av den 24 oktober 2008 om kampen mot organiserad brottslighet (EUT L 300, 11.11.2008, s. 42).

(12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG av den 26 oktober 2005 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism (EUT L 309, 25.11.2005, s. 15).

(13)  Rådets rambeslut 2002/475/RIF av den 13 juni 2002 om bekämpande av terrorism (EGT L 164, 22.6.2002, s. 3).

(14)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/36/EU av den 5 april 2011 om förebyggande och bekämpande av människohandel, om skydd av dess offer och om ersättande av rådets rambeslut 2002/629/RIF (EUT L 101, 15.4.2011, s. 1).

(15)  Rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 av den 18 december 1995 om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen (EGT L 312, 23.12.1995, s. 1).

(16)  Kommissionens genomförandebeslut C(2015) 6852 av den 13 oktober 2015.

(17)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

(18)  Observera att i det fall sökandena får administrationsbidrag är de indirekta kostnaderna inte stödberättigande.

(19)  Vid tidpunkten för offentliggörandet av denna förslagsinfordran gällde detta Grekland och Cypern.

(20)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 907/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, avslutande av räkenskaper, säkerheter och användning av euron (EUT L 255, 28.8.2014, s. 18).

(21)  http://publications.europa.eu/code/sv/sv-5000100.htm

(22)  http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/index_en.htm

(23)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).

(24)  Artikel 96 i budgetförordningen.