Strasbourg den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

Trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning



x0009


1Inledning

I den här trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning beskriver vi de brådskande insatser som fortfarande krävs för att under de kommande månaderna omplacera alla de som är berättigade till omplacering och som just nu befinner sig i Italien och Grekland. Dessutom måste målen för vidarebosättning uppfyllas.

Under de första fem månaderna 2017 har omplaceringarna gjorts i snabbare takt. Sedan januari har nästan 10 300 personer omplacerats. Det är mer än fem gånger fler än under samma period 2016 då endast 1 600 personer omplacerades. Det är följden av att förfarandena sedan andra halvåret 2016 fungerar fullt ut och att majoriteten av EU-länderna just nu gör regelbundna utfästelser. Italien och Grekland har dessutom fortsatt att arbeta för bättre ömsesidigt samarbete och ökat förtroende.

I maj 2017 omplacerades över 1 000 personer från Italien, vilket är det hittills högsta antalet och nära de månatliga mål som ställts upp. Därmed uppgår det totala antalet omplacerade från Italien till 6 896. Landet måste dock satsa mer på att identifiera och registrera alla berättigade till omplacering som finns i landet och snabbt slussa vidare nyanlända som är berättigade till omplacering. I Grekland, där antalet personer som ska omplaceras väntas ligga kvar på samma nivå (27 208 är registrerade för omplacering), har antalet omplaceringar per månad stabiliserat sig på 1 300. Därmed uppgår antalet omplacerade från Grekland till 13 973. Ungefär 11 000 personer väntar fortfarande på att bli omplacerade. Därför har EU-länderna enats om en specifik operativ planering. På basis av den här planeringen och den nuvarande takten på utfästelser tror man att målet på 3 000 omplaceringar per månad kommer att nås i juli och ligga kvar på den nivån till september.

Totalt sett har över 20 000 personer omplacerats hittills. De flesta länder bidrar nu på ett rättvist och proportionerligt sätt till att genomföra systemet. Polen, Tjeckien och Ungern bryter dock mot sina rättsliga skyldigheter och gör varken några utfästelser eller omplaceringar från Grekland och Italien.

Omplacering är fortfarande en central åtgärd för att minska trycket på Grekland och Italien. Det är ett sätt att dela på ansvaret för hanteringen av sökande som har ett klart behov av internationellt skydd. Medlemsländerna får inte dra ner på sina insatser eftersom den nuvarande omplaceringstakten fortfarande är otillräcklig för att alla berättigade ska kunna omplaceras till september 2017. Ländernas rättsliga skyldigheter upphör emellertid inte där och då. Rådets beslut gäller för alla som anländer till Grekland och Italien fram till den 26 september 2017. Länderna måste alltså inom rimlig tid därefter ändå fortsätta att omplacera berättigade sökande.

Arbetet med att genomföra slutsatserna från juli 2015 om att vidarebosätta 22 504 personer är i full gång, och två tredjedelar av det överenskomna antalet har redan vidarebosatts.

2Omplacering

Omplaceringstakten fortsätter att utvecklas positivt. Om alla omplaceringsländer gör ytterligare insatser torde det gå att nå de mål som kommissionen ställt upp. Målet är att se till att alla berättigade personer som för närvarande befinner sig i Italien och Grekland omplaceras inom rimlig tid och på ett effektivt sätt. Då ska det gå att undvika alla operativa och logistiska flaskhalsar som kan uppstå om majoriteten av de återstående överföringarna genomförs först under de sista veckorna i september.

Nästan alla EU-länder omplacerar nu från Italien och Grekland. De enda länder som inte har ändrat inställning är Polen, Tjeckien och Ungern. De gör fortfarande inga utfästelser och omplacerar inte heller från Grekland eller Italien, i strid mot sina rättsliga skyldigheter 1 .

Polen och Ungern är de enda länder som inte har omplacerat en enda person och Polen har inte gjort några utfästelser sedan den 16 december 2015. Tjeckien har inte gjort några utfästelser sedan maj 2016 och har inte gjort några omplaceringar sedan augusti 2016.

Österrike har inte heller gjort några omplaceringar men har nyligen gjort en utfästelse om att omplacera 50 personer från Italien i maj. Det löftet måste förverkligas utan ytterligare förseningar.

2.1    Grekland: Omplacering är nu ett väletablerat förfarande i Grekland men betydligt snabbare överföringar krävs forfarande för att omplacera alla som är berättigade

Som tidigare rapporterats har Grekland slutfört registreringen (”inlämnande av ansökan om internationellt skydd”) av alla personer som omfattades av förhandsregistreringsprojektet 2 , inklusive de som är berättigade till omplacering. Den 9 juni hade totalt 27 208 personer lämnat in ansökningar enligt omplaceringssystemet. 13 973 personer har redan omplacerats, medan 10 923 fortfarande väntar på omplacering 3 . Även om fler omplaceringssökande fortfarande kan komma att registreras före den 26 september 2017 och vissa kan undantas från omplaceringssystemet, väntas det totala antalet personer som är registrerade för omplacering förbli stabilt.

Omplaceringstakten: planeringsdokumenten måste bli klara och genomföras

Nästan alla EU-länder gör utfästelser och omplacerar från Grekland varje eller varannan månad. Det är bara Polen, Tjeckien, Ungern och Österrike som inte uppfyller sina rättsliga skyldigheter. Malta har omplacerat hela sin kvot 4 , och Lettland och Norge är nära att helt uppfylla sina åtaganden. Estland, Finland, Litauen, Luxemburg och Portugal är på god väg att uppfylla sina skyldigheter.

Trots upprepade rekommendationer i tidigare rapporter och flera bilaterala utbyten på olika nivåer fortsätter Slovakien sin strategi med strikta preferenser, vilket leder till en oproportionerligt hög avslagsfrekvens. En sådan strategi är inte förenlig med rådets beslut om omplacering, som tillåter avslag på grund av den nationella säkerheten och den allmänna ordningen. Det är absolut nödvändigt att detta ändras nu. Inget EU-land bör utesluta utsatta personer från sina preferenser, eftersom deras omplacering är en prioritet. Det är också viktigt att länderna skaffar sig kapacitet att ta emot särskilt utsatta sökande. Alla länder bör vara redo att välkomna alla typer av asylsökande (t.ex. stora familjer och ensamstående manliga sökande) och sin beskärda del av utsatta sökande, även ensamkommande barn och personer med allvarliga hälsoproblem.

Omplaceringstakten har de senaste månaderna uppgått till 1 300 överföringar per månad, vilket inte är tillräckligt för att omplacera alla berättigade till september 2017. Kommissionen anordnade tillsammans med den grekiska asylmyndigheten och Internationella organisationen för migration (IOM) ett särskilt möte för att överbrygga de logistiska samordningsproblemen och använde det svenska planeringsdokumentet som ett bra exempel. Det har också hållits bilaterala möten med de medlemsländer som har gjorts stora månadsutfästelser för att planera de olika stegen i omplaceringsförfarandet. Planeringsdokument har antagits tillsammans med Frankrike, Nederländerna, Rumänien, Spanien, Sverige och Tyskland. På grundval av den här planeringen och den nuvarande takten på ländernas utfästelser per månad bör omplaceringarna uppgå till 2 500 i juni och 3 000 i juli, augusti respektive september. För att planeringen ska gå att genomföra effektivt bör alla länder visa en konstruktiv anda under varje steg i omplaceringsförfarandet och kommissionen är beredd att underlätta processen. Länder med begränsad mottagningskapacitet (Finland, Irland och Portugal) har arbetat med att lösa svårigheterna.

Ensamkommande barn: de goda resultaten håller i sig

Den 6 juni hade 365 av de 574 ensamkommande barn som är berättigade till omplacering också omplacerats. Sedan den förra rapporten har fler länder erbjudit platser för denna kategori av utsatta sökande. Medlemsländerna uppmuntras att fortsätta erbjuda de platser som behövs 5 för att omplacera registrerade barn som skiljts från sina föräldrar.

Omedelbara insatser krävs

·Polen, Tjeckien, Ungern och Österrike bör börja göra utfästelser och omplacera från Grekland för att omedelbart uppfylla sina rättsliga skyldigheter.

·Planeringsdokumenten för överföringar bör färdigställas och genomföras. De länder som inte gjort detta bör dra lärdom av de länder som redan har tagit fram sådana dokument.

·I det här sista skedet av genomförandet bör medlemsländerna öka sin kapacitet att handlägga ansökningar för att se till att processen löper smidigt, undvika förseningar vid överföringen och när det behövs öka sin mottagningskapacitet, också för utsatta sökande.

·Slovakien uppmanas att under de kommande veckorna se över sin preferensstrategi för omplaceringsansökningar och anpassa den till rådets beslut och börja omplacera från Grekland snarast möjligt.

2.2    Italien: mer krävs för att säkerställa omplaceringen av alla berättigade sökande i Italien 

 

Identifiering och registrering av migranter för omplacering: Italien måste göra mer för att påskynda omplaceringarna

Italien har hittills registrerat omkring 8 600 personer för omplacering, varav 6 896 redan har omplacerats. Enligt de italienska myndigheterna väntar ytterligare ca 700 sökande på att registreras. Dessutom har över 2 500 eritreaner hittills kommit till Italien 2017 och de bör snabbt registreras för omplacering. Bara under 2016 kom det cirka 20 700 eritreaner till Italien och det är därför uppenbart att bara ungefär hälften har registrerats i omplaceringssystemet hittills. Det är därför viktigt att Italien snarast möjligt identifierar och registrerar alla återstående berättigade sökande som finns i landet. För att nå de här sökande är Europeiska stödkontoret för asylfrågor (Easo) med stöd av kommissionen redo att dra igång en riktad informationskampanj (via sociala medier, större spridning av Easos omplaceringsbroschyr, Easos telefonjour, affischer och aktiv närvaro av Easos mobila team) så att fler berättigade sökande registreras. Italien bör ge nödvändigt stöd till informationskampanjen och informera lokala Prefetture/Questure och mottagningscentrum om omplaceringssystemet.

 

Det är också viktigt att Italien skyndar på insatserna för att centralisera omplaceringsförfarandet (främst de sista etapperna) till några få centrum. Man bör också överföra alla omplaceringssökande till mottagningscentrum i eller nära Rom tio dagar före avresan. Just nu är migranter som är berättigade till omplacering spridda runtom i Italien, medan de utsedda omplaceringscentrumen ofta inte utnyttjas tillräckligt eftersom de flesta migranter där tillhör nationaliteter som inte är berättigade till omplacering. Det här försvårar omplaceringarna och skapar logistikproblem i de sista skedena av omplaceringsförfarandet. Det är särskilt svårt att sörja för ordentliga hälsokontroller innan överföringen äger rum.

Omplaceringstakten: de goda resultaten måste hålla i sig 

Omplaceringstakten från Italien utvecklas stadigt i positiv riktning och en omplacering av alla berättigade sökande som just nu befinner sig i Italien är ett realistiskt mål, med tanke på att medlemsländerna generellt sett följer de mål som kommissionen satt upp.

Finland och Malta har snart omplacerat hela sin kvot för Italien 6 och andra länder (Luxemburg, Nederländerna och Tyskland) uppvisar goda resultat utifrån sina regelbundna utfästelser per månad och utförda omplaceringar. Kroatien och Portugal har nyligen återupptagit sina utfästelser. Å andra sidan har Bulgarien, Estland, Irland, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Österrike inte omplacerat en enda person från Italien. Österrike gjorde en första utfästelse om 50 personer från Italien i maj och bör se till att de omplaceringarna verkligen äger rum så fort som möjligt. Det innebär också att Italien snabbt bör skicka omplaceringsansökningar för att fylla Österrikes utlovade platser.

Estland och Irland har ännu inte gjort några omplaceringar från Italien på grund av Italiens stränga policy i fråga om omplaceringsländernas ytterligare säkerhetsintervjuer, medan Bulgarien och Slovakien inte gjort några omplaceringar från Italien på grund av sina mycket stränga preferensstrategier (Bulgarien är ovilligt att godta eritreaner medan Slovakien bara tar emot ensamstående kvinnor med barn och personer med resedokument). Det är nästan omöjligt för Italien att hitta sökande som uppfyller de kraven. För att se till att alla berättigade sökande kan omplaceras de kommande månaderna måste man hitta en lösning så att omplaceringsländerna kan hålla ytterligare säkerhetsintervjuer. Dessutom har Cypern, Frankrike och Lettland inte gjort några utfästelser för Italien på tre månader.

För att fortsätta att förbättra informationen kommer IOM att anordna en särskild kurs för sambandsmän i Italien den 16 juni för att förbättra den kulturella orienteringen. Easo har också gjort en särskild film om omplacering till Portugal.

Omplacering av ensamkommande barn har inletts men mer insatser krävs fortfarande

Två ensamkommande barn omplacerades från Italien till Norge under rapporteringsperioden och därmed har totalt fem ensamkommande barn tagits emot från Italien (däribland ett barn som skiljts från sina föräldrar). Överföringen i det här specifika fallet gjordes enbart tack vare ökat samarbete på lokal nivå. Flera andra ansökningar håller på att handläggas.

Såsom rapporterades i den tolfte rapporten bör Italien nu bygga på erfarenheterna av de här första omplaceringarna och standardisera förfarandena så att alla berättigade ensamkommande barn kan erbjudas möjlighet att omplaceras, om det är vad som är bäst för dem. Kommissionen anordnade ett möte den 1 juni med alla berörda intressenter för att försöka rationalisera förfarandet ytterligare. EU-länderna bör å sin sida fortsätta att avsätta platser för ensamkommande barn i sina utfästelser och ge de italienska myndigheterna specifik information om hur mottagandet i länderna kommer att se ut. Med tanke på att förfarandena kan ta längre tid än för vuxna uppmuntras länderna att hålla platserna öppna längre för barnen (dvs. att förnya löftena om platser för barn i påföljande utfästelser).

Omedelbara insatser krävs

·Polen, Tjeckien och Ungern bör börja göra utfästelser och omplacera från Italien för att omedelbart uppfylla sina rättsliga skyldigheter.

·Bulgarien och Slovakien uppmanas att under de kommande veckorna se över sina preferensstrategier för omplaceringsansökningar och anpassa dem till rådets beslut och börja omplacera från Italien snarast möjligt.

·Italien uppmanas att de kommande veckorna presentera en ömsesidigt godtagbar lösning om hur man kan organisera de ytterligare säkerhetsintervjuer som många omplaceringsländer kräver för att kunna bedöma säkerhetsriskerna i linje med rådets beslut.

·Italien bör som en prioriterad fråga skynda på registreringen av berättigade sökande för omplacering, samarbeta med Easo om att hålla informationskampanjen och snabba på sina insatser för att centralisera omplaceringsförfarandet, särskilt de sista etapperna.

·Alla andra EU-länder bör fortsätta att varje månad göra utfästelser och omplacera från Italien i proportion till sina åtaganden, öka sin kapacitet att handlägga ansökningar, undvika alltför restriktiva preferenser, hålla igen på krav som orsakar förseningar i överföringen och prioritera ansökningar om utsatta sökande, framför allt ensamkommande barn.

3Vidarebosättning

Framstegen fortsätter med genomförandet av slutsatserna av den 20 juli 2015 – över två tredjedelar av de 22 504 vidarebosättningar som man enades om redan har genomförts. Sedan den 12 maj 2017 har 256 personer vidarebosatts inom systemet. Eftersom flera länder med stora kvoter har uppfyllt sina åtaganden enligt slutsatserna och i stället håller på att genomföra uttalandet från EU och Turkiet av den 18 mars 2016, har de allra senaste vidarebosättningarna gjorts från Turkiet. Vidarebosättningar i mindre skala fortsätter samtidigt från Jordanien och Libanon.

Den 9 juni 2017 hade 16 419 personer vidarebosatts till 21 länder (Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike). Sju länder (Estland, Finland, Irland, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland) och tre associerade länder (Island, Liechtenstein och Schweiz) har redan uppfyllt sina utfästelser. Fler länder vidarebosätter visserligen än tidigare år, men tio har ännu inte vidarebosatt någon enligt detta system 7 . Det är allt mer tveksamt om länder med stora skillnader mellan sina åtaganden och det faktiska genomförandet kommer att kunna uppfylla sina åtaganden.

Detta omfattar också ländernas insatser för att vidarebosätta syrier från Turkiet i enlighet med uttalandet från EU och Turkiet. Sedan den 4 april 2016 har 6 254 syrier vidarebosatts från Turkiet enligt vidarebosättningsdelen av uttalandet från EU och Turkiet. Sedan den senaste rapporteringsperioden har 559 syrier vidarebosatts enligt denna mekanism och det återstående antalet utfästelser är nu 24 461. Vidarebosättning enligt uttalandet från EU och Turkiet har hittills genomförts till Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Dessutom har Norge hittills vidarebosatt 563 syrier från Turkiet sedan den 4 april 2016.

Arbetet framskrider med förberedelser för ytterligare vidarebosättningar i vidarebosättningsländerna enligt uttalandet från EU och Turkiet, bland annat resor till Turkiet för att intervjua kandidater för vidarebosättning. Rumänien har nu följt upp sitt tidigare uttalande om att börja vidarebosätta inom kort med att ta emot 11 syrier. EU-delegationen i Ankara har påpekat för UNHCR att det är viktigt att skicka nya ansökningar från kandidater också till länder med färre utfästelser.

Bland de länder som ännu inte har vidarebosatt någon från Turkiet 8 förbereder Malta en resa till Turkiet. Cypern har dessutom formellt kontaktat UNHCR och sagt sig vara redo att vidarebosätta fem personer enligt uttalandet från EU och Turkiet. Några länder fick ärenden från UNHCR redan under sommaren 2016, men har därefter inte vidtagit några åtgärder (Bulgarien och Tjeckien), och de uppmanas att göra något åt detta snarast.

För att stödja vidarebosättning enligt uttalandet från EU och Turkiet och diskutera de pågående insatserna har EU-delegationen i Ankara fortsatt med veckomöten med det turkiska generaldirektoratet för migrationshantering. EU-delegationen håller också varje vecka möten med EU-länderna, UNHCR och IOM för att jämföra statistik och diskutera operativa uppdateringar.

För att komma till rätta med brister och följa upp en rekommendation från en tidigare rapport har EU-delegationen lagt fram ett förslag till EU-länderna om en reviderad version av det dokument med frågor och svar som UNHCR använder för att sörja för att den information syriska kandidater får om mottagningsvillkor och kulturella, sociala och rättsliga normer i EU-länderna är heltäckande. Den reviderade versionen av dokumentet har redan godtagits av UNHCR och en majoritet av EU-länderna, och 13 av EU-länderna har redan skickat sina uppdaterade dokument.

Parallellt med genomförandet av de nuvarande åtagandena om vidarebosättning från Turkiet framskrider förhandlingarna om standardrutiner för ett frivilligt humanitärt mottagandesystem med de deltagande länderna och Turkiet, och målet är att de ska godkännas så snart som möjligt.

Rekommendationer

·De EU-länder som ännu inte har vidarebosatt någon enligt EU:s pågående program (Bulgarien, Cypern, Grekland, Kroatien, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien) och de som inte har rapporterat några framsteg och fortfarande är långt ifrån att uppnå sina mål (Danmark, Portugal och Tjeckien) bör omedelbart öka sina insatser för att uppfylla sina åtaganden enligt slutsatserna av den 20 juli 2015.

·Bulgarien och Tjeckien, som fick ärenden från UNHCR enligt uttalandet från EU och Turkiet redan under sommaren 2016, bör påskynda sitt arbete för att slutföra vidarebosättningarna från Turkiet så snart som möjligt.

·EU-länderna bör förbättra informationen till syrier som enligt uttalandet från EU och Turkiet kan vara kandidater för vidarebosättning genom att uppdatera det reviderade dokument med frågor och svar som används av UNHCR. Målet är att ge kandidaterna möjlighet att fatta ett välgrundat beslut och därigenom minska avhoppen i senare etapper av vidarebosättningsförfarandet.

4Det fortsatta arbetet

EU:s stats- och regeringschefer har flera gånger framhållit det akuta behovet av att komma till rätta med EU:s migrationssituation. De har efterlyst ytterligare åtgärder för att påskynda genomförandet av omplaceringssystemet som ett viktigt uttryck för solidaritet gentemot Grekland och Italien och en rättvis fördelning av ansvaret.

Sett till hur många som nu befinner sig i Grekland och Italien är det möjligt och genomförbart att till september 2017 omplacera alla de som förväntas vara berättigade. Detta bör vara vårt gemensamma mål, som alla länder bör bidra rättvist och proportionerligt till. EU-länderna bör därför snabbt vidta de ytterligare nödvändiga insatser som beskrivs i den här rapporten för att nå det här målet. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja EU-länderna med att samordna de här intensifierade insatserna.

Omplacering i enlighet med rådets beslut är också en rättslig skyldighet. Kommissionen har genom sina månadsrapporter och sitt regelbundna arbete med EU-länderna fortlöpande stött deras insatser för att bidra till systemet på ett rättvist och proportionerligt sätt. Flertalet länder har visat att det är möjligt och genomförbart att omplacera – även ett stort antal personer på kort tid – om det finns vilja och beslutsamhet att göra det. Tack vare de här gemensamma satsningarna har antalet omplaceringar ökat markant. Den utvecklingen bör fortsätta så att alla som är berättigade omplaceras snabbt i det här slutliga skedet av genomförandet.

Kommissionen har de senaste månaderna gång på gång påmint EU-länderna om deras rättsliga skyldigheter enligt rådets beslut och uppmanat de länder som ännu inte gjort några utfästelser för Grekland och Italien att göra detta omedelbart. September 2017 närmar sig och de här länderna har inte mycket tid på sig att uppfylla sina skyldigheter och bidra rättvist och proportionerligt.

Beklagligt nog har Polen, Tjeckien och Ungern, trots de upprepade uppmaningarna och i strid med sina rättsliga skyldigheter enligt rådets beslut och sina åtaganden gentemot andra EU-länder, ännu inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Mot den här bakgrunden – och som har angetts i den föregående omplacerings- och vidarebosättningsrapporten – har kommissionen beslutat att inleda ett överträdelseförfarande mot de här tre länderna.

Samtidigt bör länderna fortsätta att genomföra sina åtaganden om vidarebosättning, och i synnerhet bör de som ännu inte vidarebosatt någon samt de som fortfarande ligger under sina fastställda mål intensifiera sina insatser.

(1)

     Ungern och Slovakien har med stöd av Polen ifrågasatt om rådets andra omplaceringsbeslut är lagligt. En talan om ogiltigförklaring har emellertid ingen suspensiv verkan. Målen prövades i Europeiska unionens domstol den 10 maj.

(2)

     För att ytterligare hjälpa de grekiska myndigheterna med planeringen och utförandet av extra stöd, uppmanar kommissionen också de grekiska myndigheterna att klargöra det totala antalet migranter som finns på fastlandet och på öarna.

(3)

     2 312 omplaceringskandidater har avvisats av de mottagande länderna, har slussats direkt in i Dublinförfarandet eller det nationella grekiska förfarandet (t.ex. på grund av att Grekland tog tillbaka deras ansökan av administrativa skäl eller för att den grekiska polisens säkerhetskontroll gav negativt utslag före inlämnandet) eller har avlidit (mycket få).

(4)

     Exkl. det särskilda åtagandet enligt de återstående 54 000.

(5)

     Även om det i princip endast behövs 24 utfästelser till kan behovet av ytterligare utfästelser öka om några av de Dublinansökningar som sänts till andra länder om ensamkommande barn avslås.

(6)

     Exkl. det särskilda åtagandet enligt de återstående 54 000.

(7)

     I den gruppen länder ingår Luxemburg och Rumänien, även om bägge redan har vidarebosatt syrier från Turkiet enligt uttalandet från EU och Turkiet.

(8)

     Bulgarien, Cypern, Danmark, Grekland, Irland, Kroatien, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Tjeckien och Ungern.


Strasbourg den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAGA

till

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

Trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning


Bilaga 1: Omplaceringar från Grekland per den 9 juni 2017

Medlemsland

Formell utfästelse 1

Faktiskt omplacerade

Åtagande som föreskrivs i rådsbesluten 2

Österrike 3

1 491

Belgien

790

502

2 415

Bulgarien

570

47

831

Kroatien

90

36

594

Cypern

145

55

181

Tjeckien

30

12

1 655

Estland

332

130

204

Finland

1 349

987

1 299

Frankrike

4  970

3 148

12 599

Tyskland

4 740

2 943

17 209

Ungern

988

Island

Irland

943

459

240

Lettland

363

290

295

Liechtenstein

10

10

Litauen

670

290

420

Luxemburg

260

216

309

Malta

117

90

78

Nederländerna

1 550

1 295

3 797

Norge

685

533

Polen

65

4 321

Portugal

1 630

1 075

1 778

Rumänien

1 222

589

2 572

Slovakien

50

16

652

Slovenien

205

164

349

Spanien

1 275

742

6 647

Sverige 4

2 378

2 378

Schweiz

630

344

TOTALT

25 069

13 973

63 302

(1)

Inlämnad via DubliNet enligt artikel 5.2 i rådets beslut.

(2)

Inkluderar inte cirka 8 000 personer som ännu inte fördelats enligt rådets första beslut och inte heller fördelningen inom ramen för de 54 000 platserna.

(3)

     Rådets genomförandebeslut (EU) 2016/408 av den 10 mars 2016 om tillfälligt upphävande av omplaceringen av 30 % av sökande som tilldelats Österrike enligt beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.

(4)

     Rådets beslut (EU) 2016/946 av den 9 juni 2016 om fastställande av provisoriska åtgärder på området för internationellt skydd till förmån för Sverige i enlighet med artikel 9 i beslut (EU) 2015/1523 och artikel 9 i beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.


Strasbourg den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAGA

till

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

Trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning


Bilaga 2: Omplaceringar från Italien per den 9 juni 2017

Medlemsland

Formell utfästelse 1

Faktiskt omplacerade

Åtagande som föreskrivs i rådsbesluten 2

Österrike 3

 50

462

Belgien

340

121

1 397

Bulgarien

140

471

Kroatien

46

18

374

Cypern

45

34

139

Tjeckien

20

1 036

Estland

8

125

Finland

779

653

779

Frankrike

970

330

7 115

Tyskland

4 510

2 715

10 327

Ungern

 

306

Island

 

Irland

20

360

Lettland

105

27

186

Liechtenstein

Litauen

140

17

251

Luxemburg

160

110

248

Malta

47

47

53

Nederländerna

725

612

2 150

Norge

815

812

Polen

35

1 861

Portugal

588

299

1 173

Rumänien

800

45

1 608

Slovakien

 

250

Slovenien

75

35

218

Spanien

225

144

2 676

Sverige 4

1 399

228

1 388

Schweiz

900

649

TOTALT

12 942

6 896

34 953

(1)

Inlämnad via DubliNet enligt artikel 5.2 i rådets beslut.

(2)

Inkluderar inte cirka 8 000 personer som ännu inte fördelats enligt rådets första beslut och inte heller fördelningen inom ramen för de 54 000 platserna.

(3)

     Rådets genomförandebeslut (EU) 2016/408 av den 10 mars 2016 om tillfälligt upphävande av omplaceringen av 30 % av sökande som tilldelats Österrike enligt beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.

(4)

     Rådets beslut (EU) 2016/946 av den 9 juni 2016 om fastställande av provisoriska åtgärder på området för internationellt skydd till förmån för Sverige i enlighet med artikel 9 i beslut (EU) 2015/1523 och artikel 9 i beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.


Strasbourg den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAGA

till

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

Trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning


Bilaga 3: Omplaceringar från Italien och Grekland per den 9 juni 2017

Medlemsland

Faktiskt omplacerade från Italien

Faktiskt omplacerade från Grekland

Faktiskt omplacerade totalt

Åtagande som föreskrivs i rådsbesluten 1

Österrike 2

1 953

Belgien

121

502

623

3 812

Bulgarien

47

47

1 302

Kroatien

18

36

54

968

Cypern

34

55

89

320

Tjeckien

12

12

2 691

Estland

130

130

329

Finland

653

987

1 640

2 078

Frankrike

330

3 148

3 478

19 714

Tyskland

2 715

2 943

5 658

27 536

Ungern

1 294

Island

Irland

459

459

600

Lettland

27

290

317

481

Liechtenstein

0

10

10

Litauen

17

290

307

671

Luxemburg

110

216

326

557

Malta

47

90

137

131

Nederländerna

612

1 295

1 907

5 947

Norge

812

533

1 345

Polen

6 182

Portugal

299

1 075

1 374

2 951

Rumänien

45

589

634

4 180

Slovakien

16

16

902

Slovenien

35

164

199

567

Spanien

144

742

886

9 323

Sverige 3

228

228

3 766

Schweiz

649

344

993

TOTALT

6 896

13 973

20 869

98 255

   

(1)

Inkluderar inte cirka 8 000 personer som ännu inte fördelats enligt rådets första beslut och inte heller fördelningen inom ramen för de 54 000 platserna.

(2)

     Rådets genomförandebeslut (EU) 2016/408 av den 10 mars 2016 om tillfälligt upphävande av omplaceringen av 30 % av sökande som tilldelats Österrike enligt beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.

(3)

     Rådets beslut (EU) 2016/946 av den 9 juni 2016 om fastställande av provisoriska åtgärder på området för internationellt skydd till förmån för Sverige i enlighet med artikel 9 i beslut (EU) 2015/1523 och artikel 9 i beslut (EU) 2015/1601 om fastställande av provisoriska åtgärder på området internationellt skydd till förmån för Italien och Grekland.


Strasbourg den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAGA

till

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

Trettonde rapporten om omplacering och vidarebosättning


Bilaga 4: Vidarebosättning – lägesrapport av den 12 maj 2017, enligt slutsatserna av den 20 juli 2015
och enligt ”1:1-systemet” med Turkiet (som tillämpas sedan den 4 april 2016)

Medlemsland/
Associerat land

Utfästelser enligt systemet av den 20 juli 2015

Totalt antal vidarebosatta personer enligt systemet av den 20 juli 2015 och 1:1-systemet med Turkiet

Tredjeland från vilket vidarebosättningen har ägt rum

Österrike

1 900

1 730

Libanon: 886, Jordanien: 609, Turkiet: 234 (varav 57 enligt 1:1-systemet), Irak: 1

Belgien

1 100

892

Libanon: 448, Turkiet: 311 enligt 1:1-systemet (242 inom systemet av den 20 juli och 69 utanför detta system 1 ), Turkiet: 8, Jordanien: 170, Egypten: 24

Bulgarien

50

0

Kroatien

150

0

Cypern

69

0

Tjeckien

400

52

Libanon: 32, Jordanien: 20

Danmark

1 000

481

Libanon, Uganda

Estland

20

20

Turkiet: 20 enligt 1:1-systemet

Finland

293

293 2

Turkiet: 504 3 enligt 1:1-systemet, utanför systemet av den 20 juli, Libanon: 282, Egypten: 7, Jordanien: 4

Frankrike

2 375

1 664

Turkiet: 803 enligt 1:1-systemet (228 inom systemet av den 20 juli och 575 utanför detta system 4 ), Libanon: 834, Jordanien: 478, Irak: 8, övriga: 116

Tyskland

1 600

1 600

Turkiet: 2 270 enligt 1:1-systemet (1 600 inom systemet av den 20 juli och 670 utanför detta system)

Grekland

354

0

Ungern

Island

50

50 5

Libanon

Irland

520

520 6

Libanon

Italien

1 989

1 006

Libanon: 596, Turkiet: 257 enligt 1:1-systemet, Jordanien: 53, Syrien 52, Sudan: 48

Lettland

50

10

Turkiet: 10 enligt 1:1-systemet

Liechtenstein

20

20

Turkiet

Litauen

70

25

Turkiet: 25 enligt 1:1-systemet

Luxemburg

30

0 7

Turkiet: 98 enligt 1:1-systemet, utanför systemet av den 20 juli

Rumänien

14

0

Nederländerna

1 000

1 000

Turkiet: 1 411 enligt 1:1-systemet (556 inom systemet av den 20 juli och 855 utanför detta system), Turkiet: 7, Libanon: 341, Kenya: 70, Etiopien: 8, Jordanien: 7, Libyen: 4, Israel: 2, Irak, Marocko, Egypten, Saudiarabien, Syrien: 1

Norge

3 500

3 416

Libanon: 2 619, Turkiet: 540, Jordanien: 257

Polen

900

0

Portugal

191

12

Turkiet: 12 enligt 1:1-systemet

Rumänien

80

0

Turkiet: 11 enligt 1:1-systemet utanför systemet av den 20 juli

Slovakien

100

0

Slovenien

20

0

Spanien

1 449

418

Libanon: 232, Turkiet: 186 enligt 1:1-systemet

Sverige

491

491

Turkiet: 279 enligt 1:1-systemet (varav 269 inom systemet av den 20 juli), Sudan: 124, Kenya: 80, Libanon: 8, Irak: 8, Egypten: 1, Jordanien: 1 

Schweiz

519

519

Libanon: 431, Syrien 88

Storbritannien

2 200

2 200

Jordanien, Libanon, Turkiet, Egypten, Irak m.fl.

TOTALT

22 504

16 419

 

Totalt 6 254 personer vidarebosattes från Turkiet enligt 1:1-systemet, varav 3 462 enligt systemet av den 20 juli 2015

(1)

69 syrier som vidarebosatts från Turkiet utanför systemet av den 20 juli 2015 ska räknas i enlighet med rådets beslut 2016/1754.

(2)

I antalet ingår inte 504 syrier som vidarebosatts från Turkiet enligt 1:1-systemet.

(3)

 Av de 504 syrier som vidarebosatts från Turkiet enligt 1:1-systemet har 11 vidarebosatts inom ramen för det nationella vidarebosättningsprogrammet och 493 ska räknas i enlighet med rådets beslut 2016/1754.

(4)

575 syrier som vidarebosatts från Turkiet utanför systemet av den 20 juli 2015 ska räknas i enlighet med rådets beslut (EU) 2016/1754.

(5)

Island har vidarebosatt sammanlagt 97 personer, samtliga från Libanon.

(6)

Dessutom har Irland under samma period tagit emot 259 personer från Libanon i behov av internationellt skydd inom ramen för sitt nationella vidarebosättningsprogram.

(7)

Ingen vidarebosättning enligt slutsatserna av den 20 juli 2015 har gjorts ännu, men 98 syrier vidarebosattes inom Luxemburgs nationella program enligt 1:1-systemet och ska räknas i enlighet med rådets beslut (EU) 2016/1754.