52013PC0505

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om det gemensamma företaget Clean Sky 2 /* COM/2013/0505 final - 2013/0244 (NLE) */


MOTIVERING

1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

1.1         Allmän bakgrund

I Europa 2020-strategin anges EU:s åtagande att minska samtliga växthusgasutsläpp med 20 % fram till 2020. I vitboken om transportpolitik Färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde – ett konkurrenskraftigt och resurseffektivt transportsystem medges att transporter svarar för en stor del av växthusgasutsläppen (ca 20 %) och följaktligen föreslås det att transportsektorns växthusgasutsläpp ska sänkas med 60 % mellan 1990 och 2050. I Europa 2020-strategin förespråkas en ”innovationsunion” som ska tackla de samhälleliga utmaningar vi står inför och i förslaget till Horisont 2020-programmet ingår utmaningen ”smarta, miljövänliga och integrerade transporter” som bland annat syftar till att uppnå både resurseffektiva och miljövänliga transporter och ett globalt ledarskap för Europas transportindustri. I Europa 2020-strategin förespråkas också insatser för hållbar tillväxt och främjande av en mer resurseffektiv, grönare och konkurrenskraftig ekonomi. Samtidigt kräver den nuvarande ekonomiska och finansiella krisen i Europa djärva åtgärder för att uppnå en robust och hållbar tillväxt.

Ett av de viktigaste målen för Horisont 2020, ramprogrammet för forskning och innovation för perioden 2014–2020, är att stärka den europeiska industrin genom åtgärder till stöd för forskning och innovation inom en rad olika industrisektorer. I ramprogrammet föreskrivs bland annat inrättande av offentlig-privata partnerskap, och dessa ska bidra till lösningar på en del av Europas viktigaste utmaningar.

När det gäller flygteknik presenterade högnivågruppen för luftfartsforskning 2011 en ny vision för Europas luftfartssektor, ”Flightpath 2050”, som beaktar de ständigt föränderliga utmaningar sektorn står inför och vars mål överensstämmer med målen i Europa 2020-strategin och vitboken om transportpolitik. I visionen anges ambitiösa mål för att minska miljöeffekterna fram till 2050, med hjälp av en ny strategisk forsknings- och innovationsagenda för teknikplattformen Acare (den rådgivande gruppen för aeronautisk forskning i Europa), och visionen har som mål att vägleda och stödja framtida åtgärder inom ramen för offentliga och privata finansieringsprogram enligt en gemensam europeisk färdplan.

Det gemensamma företaget Clean Sky bidrar till detta europeiska mål genom avancerad forskning och fullskaliga demonstrationsåtgärder inom miljövänlig teknik för lufttransporter, som är i linje med den nämnda strategiska forskningsagendan och som med medverkan av alla offentliga och privata intressenter ska löpa fram till 2050.

Detta nya förslag avser ett gemensamt företag inom flygteknik. Det följer på och bygger delvis på de resultat som uppnåtts genom det föregående gemensamma teknikinitiativet Clean Sky, som inrättades på detta område 2008 inom ramen för det sjunde ramprogrammet, men syftar också till att utveckla ny teknik och nya forskningsområden. Detta förslag är i linje med kommissionens meddelande om offentlig-privata partnerskap inom ramen för Horisont 2020: ett kraftfullt instrument för att stimulera innovation och tillväxt i Europa.

1.2.        Skäl till och mål för ett gemensamt företag inom flygteknik

Den europeiska flygtekniksektorn är i dag en av de världsledande aktörerna i fråga om produktion, sysselsättning och export och genererar en årlig omsättning på över 100 miljarder euro och sysselsätter omkring 750 000 personer. Samtidigt svarar lufttransporter för ca 7 % av samtliga utsläpp från transportsektorn och för omkring 2 % av de globala koldioxidutsläppen.

Den beräknade trafikökningen kommer att medföra betydande utsläppsökningar om inga åtgärder vidtas och därför brådskar det med att drastiskt minska lufttransportens miljöeffekter, om Europa ska uppnå målen i klimat- och energipaketet.

Europas flygteknikindustri är visserligen ledande men möts i stigande utsträckning av stark, offentligt stödd internationell konkurrens från traditionella eller framväxande konkurrenter.

Sektorns framtida internationella konkurrenskraft och följaktligen dess bidrag till att lösa de samhälleliga utmaningarna i fråga om tillhandahållande av tjänster, ekonomiska resultat och sysselsättning kommer att bero på flygteknikens miljöprestanda och bränsleeffektivitet. För att behålla det globala ledarskapet behöver EU:s flygteknikindustri utveckla innovativa, bränsleeffektiva tekniker och tillhandahålla konkurrenskraftiga produkter av hög kvalitet, med hjälp av ett Europaomfattande FoU-program som involverar samtliga aktörer inom produktionskedjan och inom kunskapsutvecklingen.

Processen att förbättra flygteknikens miljöprestanda är mycket komplicerad och dyr, och kräver att resurser binds upp på lång tid. Till följd av de kostnader och risker som det innebär har privata företag svårt att mobilisera de mänskliga och ekonomiska resurser som krävs för att ta fram radikala och riskabla nya tekniker för framtidens luftfartyg. Marknadsmisslyckanden och ekonomiska spridningseffekter motiverar offentlig intervention för att stödja övergången från FoU före marknadsintroduktion till ett resultatutnyttjande som innebär säljbara produkter.

Flygtekniksektorn har en global karaktär och alla nödvändiga tekniska kunskaper är inte tillgängliga i något enskilt land. De olika tekniker och tekniska kunskaper som krävs är mycket spridda med en kontinuerlig fördelning av kunskaperna från viktiga ”flygteknikstater” till ”icke-flygteknikstater”, där inte desto mindre teknisk spetskompetens finns som är avgörande för att stimulera hela produktionskedjan.

Kommissionen föreslår att det nya Clean Sky-programmet genomförs genom att man fortsätter och bygger vidare på det gemensamma företaget Clean Sky, med målet att förbättra den europeiska flygteknikens miljöeffekter och säkerställa den europeiska flygteknikindustrins framtida internationella konkurrenskraft. Förslaget har följande mål:

1.           Att bidra till ett slutförande av forskningsverksamhet som inletts inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 och till genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr …/2013 av den … 2013 om inrättande av ramprogrammet Horisont 2020, särskilt utmaningen ”smarta, miljövänliga och integrerade transporter” inom ramen för de samhälleliga utmaningar som anges i rådets beslut nr …/2013/EU [of … 2013 establishing the Horizon 2020 Specific Programme].

2.           Att bidra till uppnåendet av målen för det gemensamma teknikinitiativet Clean Sky 2, i synnerhet att integrera, demonstrera och validera teknik som kan

(a) höja luftfartygens bränsleeffektivitet, och således sänka koldioxidutsläppen med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014,

(b) minska kväveoxidutsläpp och buller från luftfartyg med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014.

Dessa mål ska uppnås till förmån för hela Europa. Miljöeffekter är till sin natur gränsöverskridande och de ekonomiska spridningseffekterna av sektorns tillväxt kommer att inverka på tjänstetillhandahållandet inom hela lufttransportsektorn (flygbolag och flygplatser).

1.3.        Att bygga på tidigare erfarenheter

Detta förslag bygger på resultaten av det nuvarande gemensamma teknikinitiativ som inrättades inom ramen för det sjunde ramprogrammet. Det gemensamma företaget Clean Sky bildades 2007 som ett svar på behovet att minska miljöeffekterna av den växande flygtrafiken och minska utsläppen från luftfartyg. Dess forskningsprogram är inriktat på dessa mål, som ska uppnås senast 2017.

Clean Sky har kunnat locka till sig ett omfattande och brett deltagande av samtliga viktiga intressenter, däribland ett stort antal små och medelstora företag. Inom ramen för Clean Sky-programmet arbetar 12 ledare (11 viktiga branscher och ett forskningsinstitut), 74 associerade medlemmar och över 450 partner tillsammans på en rad olika teknikområden, för att tackla miljömålen och demonstrera och validera erforderliga tekniska innovationer inom ramen för ett gemensamt fastställt program.

Det gemensamma företaget Clean Sky har sedan det bildades lyckats stimulera en utveckling mot att uppnå de strategiska miljömålen, som det bekräftades i deltidsutvärderingen av programmet. Det har redan påbörjat processen där demonstratorer ska testa forskningsresultatens tekniska genomförbarhet på delsystemsnivå, och en bedömning av de tidigare resultaten visar att dess miljömål kommer att uppnås. Det rättsliga och ekonomiska regelverket och regelverket för styrning har efter en inledande fas visat sig vara ändamålsenligt och anpassningsbart till operativa behov. Den första deltidsutvärdering som utfördes 2010 visade detta och lämnade ett antal rekommendationer angående styrning och tekniska frågor som man har tagit itu med, och resultatet av detta är den förbättrade infrastruktur för det gemensamma företaget som nu föreslås.

2.           RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Kommissionen har utfört en konsekvensbedömning av detta förslag till förordning, som åtföljer förslaget. I konsekvensbedömningen undersöks olika alternativ att genomföra ett offentlig-privat partnerskap med hänsyn till behovet av att de nya teknikerna kan införas när flygplansflottan ska förnyas, vars tidpunkt styrs av globala marknadsförhållanden. I konsekvensbedömningen dras slutsatsen att alternativet med en förbättrad infrastruktur för det gemensamma företaget Clean Sky, vilket införlivar lärdomarna av den nuvarande driften av det gemensamma företaget, utgör det bästa sättet att uppnå FoU-programmets angivna mål. Konsekvensbedömningen kompletterades med ett antal parallellt utförda samråd, vars slutsatser åtföljer konsekvensbedömningsdokumentet.

Ett offentligt samråd inleddes i juli 2012 och avslutades i oktober 2012. Det gav svar på flera frågor, i synnerhet avseende räckvidden och den mest lämpliga strukturen för att på bästa sätt uppnå de tekniska målen: enligt 95 % av svaren borde ett offentlig-privat partnerskap inom flygteknik etableras inom ramen för Horisont 2020-programmet. De flesta av deltagarna (89 %) ansåg eller ansåg bestämt att ett offentlig-privat partnerskap inom aeronautisk forskning borde inriktas på storskaliga demonstrationer av lovande ny teknik. En större del av de svarande (41 % positiva och 33 % mycket positiva) stödde alternativet att inrätta en specifik rättslig struktur med förbättrad styrning och ett lättare regelverk.

Förslaget till Clean Sky 2 presenterades för intressenter inom flygteknikbranschen på flyguppvisningen i Berlin i september 2012. Branschen i allmänhet hade i ett tidigt skede stött alternativet att förlänga Clean Sky-initiativet med ett nytt arbetsprogram som skulle ta tillvara resultaten av det nuvarande programmet och ta itu med nya teknikområden.

Kommissionen inrättade en oberoende expertgrupp i juni 2012. Den lämnade ett expertyttrande om det nya Clean Sky-programmets innehåll och relevans och bedömde de olika sätten att gå vidare. Det yttrade sig mycket positivt om att inrätta en förbättrad struktur för det gemensamma teknikinitiativet.

Nationella regeringar och intressegrupper/intresseorganisationer ombads specifikt att avge en ståndpunkt om etableringen av Clean Sky 2 som ett offentlig-privat partnerskap. I samtliga ståndpunktsdokument uttrycktes starkt stöd för initiativet och för en förbättrad struktur för det gemensamma teknikinitiativet.

3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

· Sammanfattning av den föreslagna åtgärden

Förslaget består av en rådsförordning om det gemensamma företaget Clean Sky 2. Det gemensamma företaget Clean Sky bildades ursprungligen genom rådets förordning (EG) nr 71/2008 av den 20 december 2007, som ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2014.

· Rättslig grund

Förslagets rättsliga grund är artikel 187 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Reglerna om deltagande och spridning av resultat i Horisont 2020-programmet kommer att gälla. Eftersom detta initiativ dock har specifika operativa behov krävs ett undantag från dessa regler. Detta särskilda undantag tas emellertid i nuläget inte med i detta förslag, för att undvika att föregripa diskussionerna mellan institutionerna om den lämpliga rättsliga grunden och förfarandena för antagande, vilka fortfarande pågår inom ramen för lagstiftningsarbetet avseende kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om reglerna för deltagande och spridning i ”Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020)” (KOM(2011) 0810 – 2011/0399 (COD)). Detta särskilda undantag kommer att läggas fram i ett senare skede, beroende på resultatet av dessa diskussioner.

För att locka till sig små och medelstora företag, universitet och nya deltagare till europeiska forskningsprogram och få en bredare produktionskedja och kunskapsutvecklingsbas, samtidigt som man möjliggör nära kontakter och samarbete mellan små enheter och stora deltagare, kommer det i undantaget att anges att minimivillkoret för deltagande i de ansökningsomgångar som utlyses av det gemensamma företaget Clean Sky 2 systematiskt kommer att vara att man är en juridisk person etablerad i en medlemsstat eller i ett associerat land.

· Subsidiaritet och proportionalitet

Förslagets mål kan inte i tillräcklig mån uppnås med hjälp av nationella program, eftersom utmaningens omfattning överstiger varje medlemsstats förmåga att agera på egen hand. Det finns betydande skillnader mellan de nationella programmen och deras splittrade och stundtals överlappande karaktär innebär att mer effektiva åtgärder kan vidtas på EU-nivå. Om forsknings- och utvecklingsinsatserna slås samman och samordnas på EU-nivå finns större chanser till framgång, med tanke på den gränsöverskridande karaktären av den infrastruktur och de tekniker som ska utvecklas samt behovet att uppnå en tillräcklig resursmassa. Om EU involveras kan forskningsprogrammen rationaliseras och driftskompatibilitet mellan de olika utvecklade systemen säkerställas, inte enbart genom en gemensam standardförberedande forskning till stöd för utarbetandet av standarder, utan även genom den faktiska standardisering som uppstår genom ett nära forskningssamarbete och transnationella demonstrationsprojekt. Denna standardisering kommer att öppna en bredare marknad och främja konkurrensen. Förslagets räckvidd borde uppmuntra enskilda stater att genomföra kompletterande initiativ på nationell nivå, som ett sätt att stärka det europeiska forskningsområdet. Detta gemensamma teknikinitiativ avser att använda dessa nationella och regionala program som en hävstång för att på bästa sätt utnyttja de samlade insatserna.

I enlighet med proportionalitetsprincipen går bestämmelserna i denna förordning inte utöver vad som krävs för att uppnå dess mål.

· Val av regleringsform

Föreslagen regleringsform: Förordning.

Övriga regleringsformer skulle vara olämpliga av följande skäl:

Etableringen av ett företag där unionen medverkar kräver en rådsförordning.

4.           BUDGETKONSEKVENSER

I den finansieringsöversikt som läggs fram tillsammans med denna förordning redovisas de preliminära budgetkonsekvenserna. Bidraget från EU (inklusive Efta-bidraget) får högst uppgå till 1,8 miljarder euro[1] i löpande priser. Bidraget finansieras genom det anslag som GD Forskning och innovation ställer till förfogande för utmaningen ”smarta, miljövänliga och integrerade transporter” inom området samhälleliga utmaningar och som en del av genomförandet av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation. Unionens bidrag till driftskostnader får högst uppgå till 1 760 miljoner EUR. Unionens bidrag till löpande kostnader får högst uppgå till 40 miljoner EUR.

2013/0244 (NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om det gemensamma företaget Clean Sky 2

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 187 och artikel 188 första stycket,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande[2],

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[3], och

av följande skäl:

(1)       Bestämmelser om offentlig-privata partnerskap i form av gemensamma teknikinitiativ angavs ursprungligen i Europaparlamentets och rådets beslut nr 1982/2006/EG av den 18 december 2006 om Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013)[4].

(2)       I rådets beslut 2006/971/EG av den 19 december 2006 om det särskilda programmet Samarbete för genomförande av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013)[5] identifieras specifika offentlig-privata partnerskap som ska få stöd, däribland ett offentlig-privat partnerskap inom det gemensamma teknikinitiativet Clean Sky.

(3)       I Europa 2020-strategin[6] betonas behovet av att utveckla gynnsamma villkor för investeringar i kunskap och innovation så att man uppnår en smart och hållbar tillväxt för alla i EU. Både Europaparlamentet och rådet har godkänt denna strategi.

(4)       Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr …/2013 av den … 2013 om inrättande av Horisont 2020 – Ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020)[7] syftar till att i högre grad främja forskning och innovation genom att kombinera medel från ramprogrammet Horisont 2020 och den privata sektorn i offentlig-privata partnerskap på nyckelområden där forskning och innovation kan bidra till unionens bredare konkurrenskraftsmål och till att hantera samhälleliga utmaningar. Unionen kan medverka i dessa partnerskap genom att ge finansiella bidrag till gemensamma företag som bildas på grundval av artikel 187 i fördraget inom ramen för beslut nr 1982/2006/EG.

(5)       I enlighet med rådets beslut nr …/2013/EU av den … 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 (2014–2020)[8] bör ytterligare stöd, på de villkor som anges i beslut nr …/2013/EU, ges till sådana gemensamma företag som bildats inom ramen för beslut nr 1982/2006/EG.

(6)       Det gemensamma företag Clean Sky som bildats genom rådets förordning (EG) nr 71/2008 av den 20 december 2007 om bildande av det gemensamma företaget Clean Sky[9] uppnår sina mål i fråga om att stimulera ny forskning inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap som möjliggör långfristigt samarbete mellan europeiska intressenter på flygteknikområdet. Små och medelstora företag har i mycket stor utsträckning deltagit i Clean Sky, och omkring 40 % av budgeten för ansökningsomgångar har tilldelats sådana företag. Deltidsutvärderingen[10] av det gemensamma företaget Clean Sky visar att företaget har lyckats stimulera utveckling mot uppnående av miljömål. Företaget har också varit mycket framgångsrikt med att locka till sig ett omfattande och brett deltagande av alla viktiga industrier i unionen och ett stort antal små och medelstora företag. Företaget har medfört nya samarbeten och lett till att nya organisationer har börjat delta. Dess forskningsområde bör därför få fortsatt stöd så att företaget kan uppnå sina mål enligt artikel 2 i den här förordningen.

(7)       Det fortsatta stödet för forskningsprogrammet Clean Sky bör beakta de lärdomar som kan dras av det gemensamma företagets Clean Sky verksamhet, inklusive resultaten av dess deltidsutvärdering och intressenternas rekommendationer[11]. Det bör genomföras med hjälp av en mer ändamålsenlig struktur och mer ändamålsenliga regler, så att effektivisering och förenkling uppnås. För detta ändamål bör det gemensamma företaget Clean Sky 2 anta finansiella regler som är särskilt anpassade till dess behov i enlighet med artikel 209 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002[12].

(8)       De privata medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky har skriftligen gett sitt samtycke till att forskningsverksamhet inom det område som sköts av det gemensamma företaget bör utföras med en struktur som är bättre anpassad till ett offentlig-privat partnerskaps karaktär. De privata medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2 bör godkänna de stadgar som anges i bilaga I till denna förordning genom ett godkännandebrev.

(9)       För att uppnå sina mål bör det gemensamma företaget Clean Sky 2 ge finansiellt stöd, främst i form av bidrag till medlemmar och till deltagare efter det att öppna och konkurrensutsatta ansökningsomgångar tillämpats.

(10)     Bidrag från privata medlemmar bör inte vara begränsade till att enbart täcka de administrativa kostnaderna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 och den samfinansiering som krävs för att genomföra forsknings- och innovationsåtgärder som stöds av det gemensamma företaget.

(11)     Bidragen från de privata medlemmarna bör också avse ytterligare verksamheter som de ska genomföra i enlighet med en plan för ytterligare verksamheter. För att man ska få en riktig överblick över hävstångseffekten bör dessa ytterligare verksamheter utgöra bidrag till det bredare gemensamma teknikinitiativet Clean Sky.

(12)     Ett deltagande i indirekta åtgärder som finansieras av det gemensamma företaget Clean Sky 2 bör ske i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr … /2013 av den … 2013 om fastställande av regler för deltagande och spridning av resultat i Horisont 2020 – Ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020)[13].

(13)     Unionens finansiella bidrag bör förvaltas i enlighet med principen om sund ekonomisk förvaltning och reglerna om indirekt förvaltning i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget[14].

(14)     Revisioner hos de som mottar medel från unionen enligt denna förordning bör utföras på ett sådant sätt att den administrativa bördan minimeras, i enlighet med förordning (EU) nr …/2013 [the Horizon 2020 Framework Programme].

(15)     De finansiella intressena för unionen och de andra medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2 bör under hela utgiftscykeln skyddas med hjälp av proportionella åtgärder, bland annat avseende förebyggande, upptäckt och utredning av oriktigheter, inkassering av förlorade medel eller medel som utbetalats eller använts på felaktiga grunder och, i tillämpliga fall, administrativa och ekonomiska sanktioner enligt förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

(16)     Kommissionens internrevisor bör utöva samma befogenheter över det gemensamma företaget Clean Sky 2 som i förhållande till kommissionen.

(17)     I enlighet med artikel 287.1 i fördraget får det i stiftelseurkunderna för de organ eller byråer som upprättas av unionen uteslutas att revisionsrätten ska granska räkenskaperna över samtliga inkomster och utgifter. I enlighet med artikel 60.5 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 ska räkenskaperna för sådana organ som inrättas enligt artikel 209 i samma förordning granskas av ett oberoende revisionsorgan, som bland annat ska yttra sig över räkenskapernas tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. För att undvika en dubbel granskning av räkenskaperna är det motiverat att räkenskaperna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 inte bör granskas av revisionsrätten.

(18)     För genomförande av unionens finansiella stöd till storskaliga åtgärder som är fördelade över flera år bör unionens och det gemensamma företagets Clean Sky 2 fleråriga budgetåtaganden kunna delas upp i årliga delbetalningar. Åtaganden som är bindande för unionen och det gemensamma företaget Clean Sky 2 på lång sikt bör göra det möjligt att minska de osäkerheter som hänger samman med slutförandet av sådana storskaliga åtgärder.

(19)     Eftersom målen för det gemensamma företaget Clean Sky 2 i fråga om att stärka industriell forskning och innovation i hela unionen inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför, för att undvika dubbelarbete, behålla en kritisk massa och säkerställa att offentliga medel används optimalt, bättre kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. Denna förordning inskränker sig till det minimum som krävs för att uppnå dessa mål och går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(20)     Det gemensamma företaget Clean Sky inrättades för en period fram till och med den 31 december 2017. Det gemensamma företaget Clean Sky 2 bör tillhandahålla ett fortsatt stöd till forskningsprogrammet Clean Sky, genom att man utvidgar räckvidden för verksamheten inom ramen för en ändrad regeluppsättning. För att uppnå en optimal användning av de anslag som är tillgängliga för forskning bör övergången från det gemensamma företaget Clean Sky till det gemensamma företaget Clean Sky 2 anpassas till och synkroniseras med övergången från det sjunde ramprogrammet till ramprogrammet Horisont 2020. För rättssäkerhetens och tydlighetens skull bör därför rådets förordning (EG) nr 71/2008 upphöra att gälla och övergångsbestämmelser fastställas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1 Bildande

1.           För genomförande av det gemensamma teknikinitiativet inom flygteknik bildas härmed ett gemensamt företag enligt artikel 187 i fördraget (nedan kallat det gemensamma företaget Clean Sky 2) för perioden 1 januari 2014–31 december 2024.

2.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ersätta och efterträda det gemensamma företaget Clean Sky som bildades genom rådets förordning (EG) nr 71/2008.

3.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska utgöra ett organ som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap enligt artikel 209 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012[15].

4.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 är en juridisk person. Företaget ska i varje medlemsstat i unionen ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt lagstiftningen i dessa stater. Det får förvärva och avyttra lös och fast egendom och uppträda som part i rättsliga förhandlingar.

5.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ha sitt säte i Bryssel i Belgien.

6.           Stadgarna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 anges i bilaga I.

Artikel 2 Mål

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ha följande mål:

1.           Att bidra till ett slutförande av forskningsverksamhet som inletts inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 och till genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr …/2013 av den … 2013 om inrättande av ramprogrammet Horisont 2020, särskilt utmaningen ”smarta, miljövänliga och integrerade transporter” inom ramen för de samhälleliga utmaningar som anges i rådets beslut nr …/2013/EU [of … 2013 establishing the Horizon 2020 Specific Programme].

2.           Att bidra till uppnåendet av målen för det gemensamma teknikinitiativet Clean Sky 2, i synnerhet att integrera, demonstrera och validera teknik som kan

(a) höja luftfartygens bränsleeffektivitet, och således sänka koldioxidutsläppen med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014,

(b) minska kväveoxidutsläpp och buller från luftfartyg med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014.

Artikel 3 Unionens finansiella bidrag

1.           Unionens bidrag, inklusive Efta-anslag, till det gemensamma företaget Clean Sky 2 för täckande av administrativa kostnader och driftskostnader ska högst uppgå till 1,8 miljarder EUR. Bidraget ska betalas från de anslag i unionens allmänna budget som tilldelats det särskilda programmet för genomförande av ramprogrammet Horisont 2020 i enlighet med artikel 58.1 c iv och artiklarna 60 och 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 avseende sådana organ som avses i artikel 209 i den förordningen.

2.           Reglerna för unionens finansiella bidrag ska anges i en delegeringsöverenskommelse och i årliga avtal om överföring av medel som ska ingås mellan kommissionen, på unionens vägnar, och det gemensamma företaget Clean Sky 2.

3.           Den delegeringsöverenskommelse som avses i punkt 2 ska täcka de aspekter som anges i artiklarna 58.3, 60 och 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och artikel 40 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012, samt bland annat följande aspekter:

(a) Villkoren för det gemensamma företagets Clean Sky 2 bidrag i fråga om de relevanta resultatindikatorer som avses i bilaga II till beslut nr .../EU [the Specific Programme implementing the Horizon 2020 Framework Programme].

(b) Villkoren för det gemensamma företagets Clean Sky 2 bidrag med hänsyn till den övervakning som avses i bilaga III till beslut nr .../EU [the Specific Programme implementing the Horizon 2020 Framework Programme].

(c) De särskilda resultatindikatorer som avser det gemensamma företagets Clean Sky 2 funktion.

(d) Reglerna för tillhandahållande av de data som krävs för att kommissionen ska kunna fullgöra sina skyldigheter i fråga om spridning av resultat och rapportering.

(e) Användning av och förändringar i personal, särskilt rekrytering per tjänstegrupp, lönegrad och kategori, omklassificering och förändringar av antalet anställda.

Artikel 4 Bidrag från andra medlemmar än unionen

1.           Medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2, bortsett från unionen, ska ge eller se till att deras anknutna enheter ger ett totalt bidrag på minst 2,25 miljarder EUR under den period som anges i artikel 1.

2.           Det bidrag som avses i punkt 1 ska bestå av följande:

(a) Bidrag till det gemensamma företaget Clean Sky 2 i enlighet med regel 15.2 och 15.3 b i stadgarna enligt bilaga I.

(b) Naturabidrag på minst 990 miljoner EUR under den period som anges i artikel 1 från andra medlemmar än unionen och deras anknutna enheter, bestående av deras kostnader för att genomföra ytterligare verksamheter som inte ingår i det gemensamma företagets Clean Sky 2 arbetsplan och som bidrar till att målen för det gemensamma teknikinitiativet Clean Sky uppnås. Andra program som tillhandahåller unionsfinansiering kan stödja sådana kostnader i enlighet med tillämpliga regler och förfaranden. I dessa fall får unionens finansiering inte ersätta naturabidragen från andra medlemmar än unionen och deras anknutna enheter.

De kostnader som avses i första stycket ska inte vara berättigande till finansiellt stöd från det gemensamma företaget Clean Sky 2. De verksamheter som avses ska anges i en plan för ytterligare verksamheter, där det beräknade värdet av dessa bidrag ska anges.

3.           Medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2, bortsett från unionen, ska varje år senast den 31 januari rapportera till styrelsen för det gemensamma företaget Clean Sky 2 om värdet av de bidrag som avses i punkt 2 för vart och ett av de föregående räkenskapsåren.

4.           Vid värdering av de bidrag som avses i punkt 2 b och regel 15.3 b i stadgarna i bilaga I ska kostnaderna fastställas enligt sedvanliga kostnadsredovisningsmetoder för de berörda enheterna, tillämpliga redovisningsstandarder i de länder där respektive enheter är etablerade och tillämpliga internationella redovisningsstandarder/IFRS-standarder. Kostnaderna ska styrkas av en oberoende extern revisor som utnämnts av den berörda enheten. Värderingen av bidragen ska kontrolleras av det gemensamma företaget Clean Sky 2. Om osäkerheter kvarstår får det gemensamma företaget Clean Sky 2 göra en revision hos enheten.

5.           Kommissionen får avsluta, proportionellt minska eller frysa unionens finansiella bidrag till det gemensamma företaget Clean Sky 2 eller inleda det avvecklingsförfarande som avses i regel 24.2 i stadgarna enligt bilaga I, om berörda medlemmar eller deras anknutna enheter inte ger de bidrag som avses i punkt 2 eller ger bidragen endast delvis eller för sent.

Artikel 5 Finansiella regler

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska anta särskilda finansiella regler i enlighet med artikel 209 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och förordning (EU) nr … [Delegated Regulation on the model Financial Regulation for PPPs].

Artikel 6 Personal

1.           Tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen, som de fastställs i rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68[16] och de bestämmelser som antagits genom överenskommelse mellan unionens institutioner för tillämpningen av dessa tjänsteföreskrifter och anställningsvillkor ska gälla för den personal som anställs av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

2.           I förhållande till det gemensamma företagets Clean Sky 2 personal ska styrelsen utöva de befogenheter som enligt tjänsteföreskrifterna tilldelas tillsättningsmyndigheten och enligt anställningsvillkoren för övriga anställda tilldelas den myndighet som är behörig att sluta anställningsavtal (nedan kallade tillsättningsmyndighetsbefogenheter).

Styrelsen ska, i enlighet med artikel 110 i tjänsteföreskrifterna, anta ett beslut grundat på artikel 2.1 i tjänsteföreskrifterna och artikel 6 i anställningsvillkoren för övriga anställda om delegering av relevanta tillsättningsmyndighetsbefogenheter till den verkställande direktören och om fastställande av på vilka villkor denna delegering av befogenheter kan dras in. Den verkställande direktören får vidaredelegera dessa befogenheter.

Om exceptionella omständigheter kräver det får styrelsen genom ett beslut tillfälligt dra in delegeringen av tillsättningsmyndighetsbefogenheterna till den verkställande direktören samt de befogenheter som denne vidaredelegerat och utöva dem på egen hand eller delegera dem till en av sina medlemmar eller till en anställd i det gemensamma företaget utom den verkställande direktören.

3.           Styrelsen ska i enlighet med artikel 110 i tjänsteföreskrifterna anta tillämpningsföreskrifter för tjänsteföreskrifterna och för anställningsvillkoren för övriga anställda.

4.           Personalstyrkan ska fastställas i en tjänsteförteckning för det gemensamma företaget Clean Sky 2, som anger antalet tillfälliga tjänster per tjänstegrupp och lönegrad och antalet kontraktsanställda uttryckt i heltidsekvivalenter, i linje med dess årsbudget.

5.           Personalen i det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska bestå av tillfälligt anställda och kontraktsanställda.

6.           Alla personalkostnader ska bäras av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

Artikel 7 Utstationerade nationella experter och praktikanter

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 får använda sig av utstationerade nationella experter och praktikanter som inte är anställda av det gemensamma företaget. Antalet utstationerade nationella experter uttryckt i heltidsekvivalenter ska läggas till de uppgifter om anställda som avses i artikel 6.4, i linje med årsbudgeten.

2.           Styrelsen ska anta ett beslut om regler för utstationering av nationella experter till det gemensamma företaget Clean Sky 2 och om användning av praktikanter.

Artikel 8 Immunitet och privilegier

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 och dess personal ska omfattas av protokollet om Europeiska unionens immunitet och privilegier.

Artikel 9 Skadeståndsansvar för det gemensamma företaget Clean Sky 2

1.           Det gemensamma företagets Clean Sky 2 avtalsrättsliga ansvar ska regleras av de avtalsbestämmelser och den lagstiftning som gäller för avtalet, beslutet eller kontraktet i fråga.

2.           Vad beträffar utomobligatoriskt ansvar ska det gemensamma företaget Clean Sky 2, i enlighet med de allmänna principer som är gemensamma för medlemsstaternas rättsordningar, ersätta skada som orsakats av dess personal under tjänsteutövning.

3.           Alla betalningar som det gemensamma företaget Clean Sky 2 gör med anledning av det skadeståndsansvar som avses i punkterna 1 och 2, och de kostnader och utgifter som uppstår i samband med detta, ska betraktas som det gemensamma företagets utgifter och täckas av det gemensamma företagets medel.

4.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ensamt vara ansvarigt för fullgörandet av sina skyldigheter.

Artikel 10 Domstolens behörighet och tillämplig lagstiftning

1.           Domstolen ska ha behörighet i enlighet med de villkor som fastställs i fördraget och i följande fall:

(a) Vid tvister mellan medlemmarna som berör ämnesområden som regleras i denna förordning.

(b) I enlighet med eventuella skiljedomsklausuler i avtal eller kontrakt som ingås eller i beslut som fattas av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

(c) Vid tvister om ersättning för skada som orsakats av anställda vid det gemensamma företaget Clean Sky 2 under deras tjänsteutövning.

(d) Vid tvister mellan det gemensamma företaget Clean Sky 2 och dess personal, inom de gränser och på de villkor som anges i tjänsteföreskrifterna för tjänstemän och anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen.

2.           Lagstiftningen i den stat där det gemensamma företaget Clean Sky 2 har sitt säte ska tillämpas i alla frågor som inte omfattas av denna förordning eller av några andra unionsrättsakter.

Artikel 11 Utvärdering

1.           Senast den 31 december 2017 ska kommissionen göra en deltidsutvärdering av det gemensamma företaget Clean Sky 2. Kommissionen ska meddela Europaparlamentet och rådet utvärderingens slutsatser samt sina egna iakttagelser senast den 30 juni 2018.

2.           Med utgångspunkt i slutsatserna av den deltidsutvärdering som avses i punkt 1 får kommissionen agera i enlighet med artikel 4.5 eller vidta andra lämpliga åtgärder.

3.           Kommissionen ska göra en slututvärdering av det gemensamma företaget Clean Sky 2 inom sex månader efter att företaget avvecklats, dock senast inom två år efter det att det avvecklingsförfarande som avses i regel 24 i stadgarna enligt bilaga I har inletts. Resultaten av den slututvärderingen ska meddelas Europaparlamentet och rådet.

Artikel 12 Beviljande av ansvarsfrihet

1.           Ansvarsfrihet för budgetens genomförande i fråga om unionens bidrag till det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ingå i den ansvarsfrihet som Europaparlamentet, på rådets rekommendation, beviljar kommissionen i enlighet med förfarandet i artikel 319 i fördraget.

2.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska till fullo samarbeta med de institutioner som är involverade i förfarandet för beviljande av ansvarsfrihet och ska vid behov lämna alla erforderliga ytterligare uppgifter. I samband med detta kan företaget ombes att ha en företrädare i möten med institutioner eller organ och att biträda kommissionens delegerade utanordnare.

Artikel 13 Efterhandsrevisioner

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska göra efterhandsrevisioner av utgifter för indirekta åtgärder i enlighet med artikel 23 i förordning (EU) nr … [the Horizon 2020 Framework Programme] som en del av de indirekta åtgärderna inom ramen för ramprogrammet Horisont 2020.

2.           För att uppnå samstämmighet kan kommissionen besluta att utföra de revisioner som avses i punkt 1.

Artikel 14 Skydd av medlemmarnas finansiella intressen

1.           Utan att det påverkar tillämpningen av regel 20.4 i stadgarna enligt bilaga I ska det gemensamma företaget Clean Sky 2 medge kommissionens personal och andra av företaget bemyndigade personer samt revisionsrätten sådant tillträde till platser och lokaler samt till alla uppgifter, däribland uppgifter i elektronisk form, som krävs för att de ska kunna utföra sina revisioner.

2.           Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får göra utredningar, däribland kontroller och inspektioner på platsen, i enlighet med reglerna och förfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) Nr 1073/1999 av den 25 maj 1999 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF)[17] och rådets förordning (EURATOM, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter[18], i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens finansiella intressen i samband med ett avtal, beslut eller kontrakt som får stöd inom ramen för denna förordning.

3.           Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1 och 2 ska kontrakt, avtal och beslut som följer av tillämpningen av denna förordning innehålla bestämmelser som uttryckligen ger kommissionen, det gemensamma företaget Clean Sky 2, revisionsrätten och Olaf rätt att utföra sådana revisioner och utredningar, inom ramen för respektive befogenheter.

4.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska säkerställa att dess medlemmars finansiella intressen skyddas på tillbörligt sätt genom att genomföra eller beställa lämpliga interna och externa kontroller.

5.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ansluta sig till det interinstitutionella avtalet av den 25 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om interna utredningar som utförs av Olaf[19]. Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska anta de bestämmelser som behövs för att underlätta interna utredningar som genomförs av Olaf.

Artikel 15 Konfidentialitet

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 16 ska det gemensamma företaget Clean Sky 2 se till att känsliga uppgifter skyddas, om deras röjande skulle kunna skada dess medlemmars intressen eller intressena hos deltagarna i det gemensamma företagets verksamhet.

Artikel 16 Öppenhet

1.           Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar[20] ska tillämpas på de handlingar som finns hos det gemensamma företaget Clean Sky 2.

2.           Styrelsen får anta praktiska former för genomförande av förordning (EG) nr 1049/2001.

3.           Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 10 får beslut som det gemensamma företaget Clean Sky 2 fattar i enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 1049/2001 bli föremål för klagomål till Europeiska ombudsmannen på de villkor som anges i artikel 228 i fördraget.

4.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska anta praktiska former för genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006 av den 6 september 2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på gemenskapens institutioner och organ[21].

Artikel 17 Regler för deltagande och spridning av resultat

Förordning (EU) nr … [Rules for the participation and dissemination in Horizon 2020] ska tillämpas på åtgärder som finansieras av det gemensamma företaget Clean Sky 2. Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska i enlighet med den förordningen betraktas som ett finansieringsorgan och ge finansiellt stöd till indirekta åtgärder enligt regel 2 i stadgarna enligt bilaga I.

Artikel 18 Stöd från värdstaten

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 och den stat där det har sitt säte får ingå en administrativ överenskommelse om immunitet och privilegier och annat stöd från den staten till det gemensamma företaget.

Artikel 19 Upphävande och övergångsbestämmelser

1.           Förordning (EG) nr 71/2008 ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2014.

2.           Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1 ska de åtgärder som inletts enligt förordning (EG) nr 71/2008 och finansiella skyldigheter med anknytning till dessa åtgärder fortsätta att omfattas av den förordningen tills de avslutas.

Åtgärder som följer av ansökningsomgångar enligt årliga genomförandeplaner som antagits inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 ska också betraktas som åtgärder som inletts enligt den förordningen.

Den deltidsutvärdering som avses i artikel 11.1 ska innefatta en slututvärdering av det gemensamma företagets Clean Sky verksamhet inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008.

3.           Denna förordning ska inte påverka rättigheter och skyldigheter för personal som anställts inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008.

Anställningsavtalen för personal som avses i första stycket får i enlighet med tjänsteföreskrifterna förlängas inom ramen för denna förordning.

I synnerhet ska den verkställande direktör som utnämnts enligt förordning (EG) nr 71/2008 få uppdraget som verkställande direktör enligt den här förordningen, med verkan från och med den 1 januari 2014 och för den återstående mandatperioden. Övriga villkor i avtalet ska vara oförändrade.

4.           Såvida annat inte överenskommits mellan medlemmarna enligt förordning (EG) nr 71/2008 ska samtliga rättigheter och skyldigheter, inbegripet tillgångar, skulder eller skadeståndsansvar, för medlemmarna enligt den förordningen överföras till medlemmarna inom ramen för den här förordningen.

5.           Eventuella outnyttjade anslag inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 ska överföras till det gemensamma företaget Clean Sky 2.

Artikel 20 Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

                                                                       På rådets vägnar

                                                                       Ordförande

BILAGA 1 – STADGAR FÖR DET GEMENSAMMA FÖRETAGET CLEAN SKY 2

1- Definitioner

(a) associerad medlem: en juridisk person som har valts ut enligt förordning (EG) nr 71/2008 och har godkänt dessa stadgar genom att underteckna ett godkännandebrev och vars medlemskap ska avslutas när åtgärder som inletts enligt den förordningen och i vilka den är involverad upphör, dock senast den 31 december 2017.

(b) huvudpartner: en juridisk person som deltar i en ITD, IADP eller tvärgående verksamhet och som har valts ut efter en ansökningsomgång i enlighet med regel 4.2 och har godkänt dessa stadgar genom att underteckna ett godkännandebrev.

(c) IADP: en demonstrationsplattform för innovativa luftfartyg som identifieras i regel 11.

(d) ITD: en integrerad teknikdemonstrator som identifieras i regel 11.

(e) ledare: en som medverkar i ledningen av en ITD, IADP eller tvärgående verksamhet.

(f) deltagande anknuten enhet: en anknuten enhet enligt definitionen i artikel 2.1 i förordning … [the Horizon 2020 Rules for Participation] som deltar i en verksamhet som utförs av den relevanta ITD-ledaren, associerade medlemmen eller huvudpartnern enligt villkoren i bidragsöverenskommelsen eller bidragsbeslutet i fråga.

(g) tvärgående verksamhet: åtgärd med betydelse för flera ITD:er och/eller IADP:ar och som innebär att flera ITD:er och/eller IADP:ar behöver samordnas eller ledas gemensamt, för att de övergripande målen för Clean Sky ska uppnås på bästa sätt.

(h) TE: teknikutvärderare.

2 – Uppgifter

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ha följande uppgifter:

(a) Att ge finansiellt stöd till indirekta forsknings- och innovationsåtgärder, främst i form av bidrag.

(b) Att föra samman en rad ITD:er och IADP:ar med stöd av tvärgående verksamhet och med tonvikt på innovativ teknik och utveckling av fullskaliga demonstratorer.

(c) Att inrikta insatserna inom ramen för ITD:er, IADP:ar och tvärgående verksamheter på nyckelresultat som kan bidra till att unionens miljö- och konkurrenskraftsmål uppnås.

(d) Att förbättra den tekniska verifieringsprocessen i syfte att kartlägga och undanröja hinder för framtida marknadspenetration.

(e) Att sammanföra användarkrav för att vägleda investeringar i forskning och utveckling mot operativa och marknadsmässiga lösningar.

(f) Att tillhandahålla upphandlingskontrakt, i tillämpliga fall genom anbudsinfordringar.

(g) Att mobilisera de offentliga och privata medel som krävs.

(h) Att sköta förbindelserna med nationella och internationella verksamheter på det gemensamma företagets Clean Sky 2 tekniska område, särskilt med det gemensamma Sesar-företaget[22].

(i) Att stimulera små och medelstora företag att delta i dess verksamhet i linje med målen i sjunde ramprogrammet och Horisont 2020.

(j) Att utveckla ett nära samarbete och säkerställa samordning med liknande europeisk (särskilt inom ramen för ramprogrammen), nationell och transnationell verksamhet.

(k) Att genomföra verksamhet för information, kommunikation, utnyttjande och spridning genom tillämpning, efter nödvändiga ändringar, av bestämmelserna i artikel 22 i förordning (EU) nr […]/2013 [the Horizon 2020 Framework Programme].

(l) Att utföra alla andra uppgifter som behövs för att uppnå de mål som anges i artikel 2 i denna förordning.

3 – Medlemmar

1.           Medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska vara följande:

(a) Unionen, företrädd av kommissionen.

(b) När de godkänt dessa stadgar genom ett godkännandebrev, de ledare och associerade medlemmar som förtecknas i bilaga II till denna förordning och de huvudpartner som ska väljas ut i enlighet med regel 4.2.

2.           Medlemmarna, utom unionen, ska kallas det gemensamma företagets Clean Sky 2 privata medlemmar.

4 – Förändringar av medlemskap

1.           Förutsatt att enheten bidrar till den finansiering som avses i regel 15 för uppnående av det gemensamma företagets Clean Sky 2 mål enligt artikel 2 i denna förordning och godkänner det gemensamma företagets stadgar får varje juridisk person som är etablerad i en medlemsstat eller i ett land som är associerat till ramprogrammet Horisont 2020 ansöka om att bli en huvudpartner till det gemensamma företaget Clean Sky 2 i enlighet med punkt 2.

2.           Huvudpartnerna till det gemensamma företaget Clean Sky 2 och deras relevanta anknutna enheter ska väljas ut genom en öppen, icke-diskriminerande och konkurrensutsatt ansökningsomgång och underkastas en oberoende utvärdering. Ansökningsomgångar ska styras av behovet av viktig kapacitet för att genomföra programmet. De ska offentliggöras på webbplatsen för Clean Sky och meddelas via gruppen med staternas företrädare och andra kanaler, så att bredast möjliga deltagande uppnås.

3.           En medlem får avsluta sitt medlemskap i det gemensamma företaget Clean Sky 2. Avslutandet ska träda i kraft och bli oåterkalleligt sex månader efter det att övriga medlemmar meddelats. Därefter ska den före detta medlemmen befrias från alla skyldigheter, förutom de som det gemensamma företaget Clean Sky 2 godkände eller ådrog sig innan medlemskapet avslutades.

4.           Medlemskap i det gemensamma företaget Clean Sky 2 får inte överlåtas till en tredje part utan förhandsgodkännande av styrelsen.

5.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska på sin webbplats, omedelbart efter det att ändringar av medlemskap skett i enlighet med denna regel, offentliggöra en uppdaterad förteckning över företagets medlemmar samt datumet för när ändringarna får verkan.

6.           Medlemskapet för associerade medlemmar ska avslutas automatiskt när åtgärder som inletts enligt förordning (EG) nr 71/2008 och i vilka de är involverade upphör, dock senast den 31 december 2017.

5 – Det gemensamma företagets Clean Sky 2 organisation

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska bestå av följande organ:

(a) Styrelsen.

(b) Den verkställande direktören.

(c) Styrkommittéerna.

(d) Den vetenskapliga kommittén.

(e) Gruppen med staternas företrädare.

2.           Den vetenskapliga kommittén och gruppen med staternas företrädare ska vara rådgivande organ till det gemensamma företaget Clean Sky 2.

6 – Styrelsens sammansättning

Styrelsen ska bestå av följande:

(a) En företrädare för kommissionen.

(b) En företrädare för varje ledare.

(c) För varje ITD, en företrädare för de associerade medlemmarna eller huvudpartnerna.

(d) För varje IADP, en företrädare för huvudpartnerna.

7 – Styrelsens funktionssätt

1.           Kommissionens företrädare ska ha 50 % av rösterna. Kommissionens röst ska vara odelbar. Varje annan företrädare ska ha ett lika stort antal röster. Företrädarna ska göra sitt yttersta för att uppnå konsensus. Om konsensus inte kan uppnås ska styrelsen fatta beslut med en majoritet av minst 75 % av samtliga röster, inbegripet rösterna för de som inte närvarar.

2.           Styrelsen ska välja sin ordförande för en period av två år.

3.           Styrelsen ska hålla ordinarie sammanträden minst två gånger per år. Den kan hålla extra sammanträde på begäran av kommissionen eller en majoritet av de privata medlemmarnas företrädare eller på ordförandens begäran. Ordföranden ska sammankalla till styrelsens sammanträden, vilka vanligtvis ska ske där det gemensamma företaget Clean Sky 2 har sitt säte.

Den verkställande direktören ska ha rätt att delta i överläggningarna men ska inte ha någon rösträtt.

Ordföranden i gruppen med staternas företrädare ska ha rätt att närvara vid styrelsens sammanträden som observatör.

Styrelsen får bjuda in andra personer att närvara vid dess sammanträden som observatörer, i synnerhet företrädare för unionens regionala myndigheter.

Medlemmarnas företrädare ska inte vara personligt ansvariga för åtgärder som de vidtar i egenskap av företrädare i styrelsen.

Styrelsen ska själv anta sin arbetsordning.

Styrelsen ska vid behov anta övergångsåtgärder.

8 – Styrelsens uppgifter

1.           Styrelsen ska ha det övergripande ansvaret för det gemensamma företagets Clean Sky 2 strategiska inriktning och drift och ska övervaka genomförandet av dess verksamhet.

2.           Styrelsen ska särskilt ha följande uppgifter:

(a) Bedöma, godkänna eller avslå ansökningar om nytt medlemskap i enlighet med regel 4.

(b) Fatta beslut om avslutande av medlemskap i det gemensamma företaget Clean Sky 2 för medlemmar som inte fullgör sina skyldigheter.

(c) Anta finansiella regler för det gemensamma företaget Clean Sky 2 i enlighet med artikel 5 i denna förordning.

(d) Anta det gemensamma företagets Clean Sky 2 årsbudget, inbegripet tjänsteförteckningen med uppgifter om antalet tillfälliga tjänster per tjänstegrupp och lönegrad samt antalet kontraktsanställda och utstationerade nationella experter, uttryckt i heltidsekvivalenter.

(e) Utöva tillsättningsmyndighetsbefogenheter rörande anställda i enlighet med artikel 6.2 i denna förordning.

(f) Utnämna, entlediga, förlänga mandatperioden för och ge vägledning till den verkställande direktören samt övervaka dennes arbete.

(g) Godkänna organisationsstrukturen för det programkontor som avses i regel 10.5, på grundval av en rekommendation från den verkställande direktören.

(h) Anta arbetsplanen och tillhörande utgiftsberäkningar, enligt förslag av den verkställande direktören efter samråd med den vetenskapliga kommittén och gruppen med staternas företrädare.

(i) Godkänna den plan för ytterligare verksamheter som avses i artikel 4.2 b i denna förordning, på grundval av ett förslag från de privata medlemmarna och efter samråd, i tillämpliga fall, med en särskild rådgivande grupp.

(j) Godkänna årsbokslutet.

(k) Godkänna den årliga verksamhetsrapporten, inbegripet tillhörande utgifter.

(l) Vid behov, se till att en internrevisionsfunktion upprättas för det gemensamma företaget Clean Sky 2.

(m) Godkänna ansökningsomgångar och anbudsinfordringar och, i tillämpliga fall, därmed sammanhängande regler för inlämning, bedömning, urval, tilldelning och översyn.

(n) Godkänna förteckningen över förslag och anbud som valts ut för finansiering.

(o) Fastställa det gemensamma företagets Clean Sky 2 kommunikationspolicy på rekommendation av den verkställande direktören.

(p) Vid behov fastställa tillämpningsföreskrifter i enlighet med artikel 6.3 i denna förordning.

(q) Vid behov fastställa regler om utstationering av nationella experter vid det gemensamma företaget Clean Sky 2 och om användning av praktikanter i enlighet med artikel 7 i denna förordning.

(r) Inrätta rådgivande grupper utöver det gemensamma företagets Clean Sky 2 organ, där så är lämpligt.

(s) Till kommissionen lämna alla förslag om ändring av denna förordning från någon medlem i det gemensamma företaget Clean Sky 2, där så är lämpligt.

(t) Ansvara för alla uppgifter som inte uttryckligen tilldelats något av organen inom det gemensamma företaget Clean Sky 2, som den då får tilldela ett av dessa organ.

9 – Utnämning och entledigande av samt förlängning av mandatperioden för den verkställande direktören

1.           Den verkställande direktören ska utnämnas av styrelsen utifrån en förteckning över kandidater som föreslås av kommissionen på grundval av ett öppet och transparent urvalsförfarande. Kommissionen ska vid behov se till att de andra medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2 företräds i urvalsförfarandet.

Lämplig representation av de andra medlemmarna i det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska framför allt säkerställas under urvalsförfarandets första urval. För detta ändamål ska de privata medlemmarna i samförstånd utnämna en företrädare samt en observatör på uppdrag av styrelsen.

2.           Den verkställande direktören är medlem av personalen och ska anställas som tillfälligt anställd hos det gemensamma företaget Clean Sky 2 i enlighet med artikel 2 a i anställningsvillkoren för övriga anställda vid unionen.

Vid ingåendet av avtalet med den verkställande direktören ska det gemensamma företaget Clean Sky 2 företrädas av styrelsens ordförande.

3.           Den verkställande direktörens mandatperiod ska vara tre år. Före utgången av denna period ska kommissionen, vid behov med medverkan av de privata medlemmarna, bedöma den verkställande direktörens arbete och det gemensamma företagets Clean Sky 2 framtida uppgifter och utmaningar.

4.           Styrelsen får, på ett förslag av kommissionen som beaktar den bedömning som avses i punkt 3, förlänga den verkställande direktörens mandatperiod en gång med högst fem år.

5.           En verkställande direktör vars mandat har förlängts får inte delta i ett annat urvalsförfarande för samma befattning vid slutet av den sammantagna mandatperioden.

6.           Den verkställande direktören får endast entledigas genom beslut av styrelsen på grundval av ett förslag som kommissionen, vid behov med medverkan av de privata medlemmarna, utarbetat.

10 – Den verkställande direktörens uppgifter

1.           Den verkställande direktören ska leda det gemensamma företagets Clean Sky 2 löpande verksamhet i enlighet med styrelsens beslut.

2.           Den verkställande direktören ska juridiskt företräda det gemensamma företaget Clean Sky 2. Han eller hon ska vara ansvarig inför styrelsen.

3.           Den verkställande direktören ska genomföra budgeten för det gemensamma företaget Clean Sky 2.

4.           Den verkställande direktören ska i synnerhet utföra följande uppgifter på ett oberoende sätt:

(a) För antagande av styrelsen utarbeta och lämna in ett utkast till årsbudget, inbegripet tillhörande tjänsteförteckning med uppgift om antalet tillfälliga tjänster i varje lönegrad och tjänstegrupp och antalet kontraktsanställda och utstationerade nationella experter, uttryckt i heltidsekvivalenter.

(b) För antagande av styrelsen utarbeta och lämna in en arbetsplan och tillhörande utgiftsberäkningar.

(c) För godkännande av styrelsen lägga fram årsbokslutet.

(d) För godkännande av styrelsen utarbeta och lämna in den årliga verksamhetsrapporten, inbegripet tillhörande utgifter.

(e) Handlägga tvistlösning i andra instans inom ITD:er eller IADP:ar.

(f) Handlägga tvistlösning i första instans mellan ITD:er eller IADP:ar.

(g) Övervaka ansökningsomgångar utifrån det innehåll och de områden som föreslagits av den berörda ITD-styrkommittén/IADP-styrkommittén och mot bakgrund av programmets mål, och för godkännande av styrelsen lägga fram en förteckning över de åtgärder som valts ut för finansiering.

(h) Underteckna enskilda överenskommelser eller beslut.

(i) Underteckna upphandlingskontrakt.

(j) Genomföra det gemensamma företagets Clean Sky 2 kommunikationspolicy.

(k) Organisera, leda och övervaka det gemensamma företagets Clean Sky 2 verksamhet och personal inom ramen för de gränser för delegeringen som styrelsen fastställt i enlighet med artikel 6.2 i denna förordning.

(l) Inrätta ett ändamålsenligt och effektivt internt kontrollsystem, se till att det fungerar och rapportera alla betydande ändringar av det till styrelsen.

(m) Säkerställa riskbedömning och riskhantering.

(n) Vidta alla andra åtgärder som behövs för att utvärdera det gemensamma företagets Clean Sky 2 framsteg mot målen.

(o) Fullgöra alla andra uppgifter som styrelsen anförtrott eller delegerat till den verkställande direktören.

(p) Säkerställa samordning mellan de olika ITD:erna, IADP:arna och tvärgående verksamheterna och vidta lämpliga åtgärder för att hantera kopplingar, undvika onödiga överlappningar mellan projekt och främja synergieffekter mellan ITD:er, IADP:ar och tvärgående verksamheter.

(q) För styrelsen föreslå justeringar av det tekniska innehållet och budgetanslagen mellan ITD:er, IADP:ar och tvärgående verksamheter.

(r) Säkerställa ändamålsenlig kommunikation mellan teknikutvärderaren, IADP:ar och ITD:er, och att tidsfristerna för inlämning av nödvändiga data till teknikutvärderaren hålls.

(s) Vara ordförande i teknikutvärderarens ledningsorgan och se till att samtliga lämpliga åtgärder vidtas för att teknikutvärderaren ska kunna fullgöra sina uppgifter enligt regel 12.

(t) Se till att planerade mål och tidtabeller hålls, samordna och följa upp ITD:ernas och IADP:arnas verksamheter och föreslå lämpliga ändringar av målen och tillhörande tidtabeller.

(u) Övervaka vilka framsteg som ITD:erna och IADP:arna gör för att uppnå målen, på grundval av särskilt teknikutvärderarens bedömningar.

(v) Godkänna budgetöverföringar mellan och inom ITD:er och IADP:ar som motsvarar mindre än 10 % av de årliga budgetanslagen.

5.           Den verkställande direktören ska inrätta ett programkontor för genomförande, under dennes ansvar, av alla de stöduppgifter som följer av denna förordning. Programkontoret ska bestå av de anställda vid det gemensamma företaget Clean Sky 2 och särskilt utföra följande uppgifter:

(a) Tillhandahålla stöd för upprättande och förvaltning av ett lämpligt redovisningssystem i enlighet med det gemensamma företagets Clean Sky 2 finansiella regler.

(b) Handlägga ansökningsomgångar och anbudsinfordringar enligt arbetsplanen och administrera och samordna överenskommelserna eller besluten.

(c) Ge det gemensamma företagets Clean Sky 2 medlemmar och andra organ all information och allt stöd som krävs för att de ska kunna utföra sina uppgifter och som motsvarar deras specifika önskemål.

(d) Fungera som sekretariat för det gemensamma företagets Clean Sky 2 organ och ge stöd till de rådgivande grupper som inrättats av styrelsen.

11 – Styrkommittéer

1.           Styrkommittéer ska inrättas för följande ITD:er och IADP:ar:

(a) IADP för stora passagerarluftfartyg (Large Passenger Aircraft).

(b) IADP för regionala luftfartyg (Regional Aircraft).

(c) IADP för rotorluftfartyg (Rotorcraft).

(d) ITD för flygplansskrov (Airframe).

(e) ITD för motorer (Engines).

(f) ITD för system (Systems).

Styrkommittéerna för följande ITD:er inom det gemensamma företaget Clean Sky ska fortsätta att verka och fungera enligt befintliga regler (i fråga om sammansättning, sammanträden, uppgifter och arbetsordningar), som de fastställts inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008, till dess att de åtgärder som följer av den förordningen upphör:

(g) ITD för intelligenta luftfartyg med fasta vingar (Smart Fixed-Wing Aircraft).

(h) ITD för miljövänliga regionala luftfartyg (Green Regional Aircraft).

(i) ITD för miljövänliga rotorluftfartyg (Green Rotorcraft).

(j) ITD för system för miljövänlig drift (Systems for Green Operations).

(k) ITD för hållbara och miljövänliga motorer (Sustainable and Green Engines).

(l) ITD för miljövänlig utformning (Eco-Design).

2.           Sammansättning:

Varje styrkommitté ska ha följande sammansättning:

(a) En ordförande – en högt uppsatt företrädare för ITD- eller IADP-ledaren/ledarna.

(b) En företrädare för varje huvudpartner till ITD:n eller IADP:n.

(c) En eller flera företrädare för programkontoret, utsedda av den verkställande direktören.

3.           Sammanträden

Varje styrkommitté ska sammanträda minst en gång var tredje månad. Extra sammanträden ska sammankallas på begäran av ordföranden eller den verkställande direktören.

En företrädare för kommissionen får närvara som observatör.

Andra medlemmar som har ett intresse i resultaten av ITD:ns eller IADP:ns arbete kan inbjudas att närvara.

4.           Uppgifter:

Varje styrkommitté ska ansvara för följande:

(a) Att vägleda och övervaka de tekniska funktionerna inom sin ITD eller IADP och fatta beslut på det gemensamma företagets Clean Sky 2 vägnar i tekniska frågor som specifikt rör den berörda ITD:n eller IADP:n, i linje med bidragsöverenskommelsen eller bidragsbeslutet.

(b) Att rapportera till den verkställande direktören med utgångspunkt i rapportindikatorer som ska fastställas av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

(c) Att ge alla nödvändiga data till teknikutvärderaren i ett format som ska överenskommas med denne, på grundval av villkoren i det mandat som styrelsen gett teknikutvärderaren för dennes bedömningar.

(d) Att fastställa detaljerade årliga genomförandeplaner för ITD:n eller IADP:n, i linje med arbetsplanen.

(e) Att föreslå innehållet i ansökningsomgångar.

(f) Att ge råd om innehållet i de anbudsinfordringar som ska utlysas av det gemensamma företaget, tillsammans och i samarbete med de berörda medlemmarna.

(g) Att fastställa turordningen för huvudpartnernas företrädare i styrelsen. Besluten i denna fråga ska fattas av enbart huvudpartnernas företrädare. Företrädarna för ledarna ska inte ha rätt att rösta.

(h) Att handlägga tvister inom en ITD eller IADP.

(i) Att för den verkställande direktören föreslå ändringar av budgetanslaget inom sin ITD/IADP.

5.           Bestämmelser:

Varje styrkommitté ska anta sin egen arbetsordning, på grundval av en för alla styrkommittéer gemensam modell.

12 – Teknikutvärderare

1.           En oberoende teknikutvärderare ska som en tvärgående verksamhet vara i funktion under hela det gemensamma företagets Clean Sky 2 varaktighet.

Teknikutvärderaren ska ha följande uppgifter:

(a) Att övervaka och bedöma miljö- och samhällskonsekvenserna av de tekniska resultat som enskilda ITD:er och IADP:ar ger beträffande all Clean Sky-verksamhet, och specifikt kvantifiera de väntade förbättringarna i fråga om övergripande buller, växthusgasutsläpp och luftföroreningar från luftfartssektorn i framtida scenarier jämfört med grundscenarier.

(b) Att ge återkoppling till ITD:er och IADP:ar, så att deras arbete kan optimeras i förhållande till deras respektive mål.

(c) Att genom den verkställande direktören informera styrelsen om miljö- och samhällskonsekvenserna beträffande all Clean Sky-verksamhet, så att styrelsen ska kunna vidta alla nödvändiga åtgärder för att optimera nyttan av samtliga Clean Sky-program i förhållande till respektive programs övergripande mål.

(d) Att genom medlemmarna, den verkställande direktören och andra organ inom det gemensamma företaget ge regelbunden information om effekterna av ITD:ernas och IADP:arnas tekniska resultat.

2.           Den verkställande direktören ska vara ordförande i teknikutvärderarens ledningsorgan. Styrelsen ska på grundval av ett förslag av den verkställande direktören fastställa ledningsorganets sammansättning och arbetsordning.

13 – Den vetenskapliga kommittén

1.           Den vetenskapliga kommittén ska bestå av högst 12 ledamöter. Den ska utse en ordförande bland sina ledamöter.

2.           Ledamöterna ska utgöra en välavvägd blandning av internationellt erkända experter från den akademiska världen, näringslivet och tillsynsorgan. Den vetenskapliga kommitténs ledamöter ska tillsammans ha nödvändig vetenskaplig kompetens och sakkunskap på det tekniska område som krävs för att vetenskapligt grundade rekommendationer ska kunna göras till det gemensamma företaget Clean Sky 2.

3.           Styrelsen ska fastställa kriterierna och urvalsförfarandet för sammansättningen av den vetenskapliga kommittén samt utnämna dess ledamöter. Styrelsen ska beakta de tänkbara kandidater som föreslagits av gruppen med staternas företrädare.

4.           Den vetenskapliga kommittén ska utföra följande uppgifter:

(a) Ge råd om de vetenskapliga prioriteringar som ska ingå i arbetsplanerna.

(b) Ge råd om de vetenskapliga resultat som beskrivs i den årliga verksamhetsrapporten.

5.           Den vetenskapliga kommittén ska sammanträda minst en gång per år. Sammanträdena ska sammankallas av kommitténs ordförande.

6.           Den vetenskapliga kommittén får, efter godkännande från ordföranden, bjuda in andra personer att närvara vid dess sammanträden.

7.           Den vetenskapliga kommittén ska själv anta sin arbetsordning.

14– Gruppen med staternas företrädare

1.           Gruppen med staternas företrädare ska bestå av en företrädare för varje medlemsstat och för varje land som är associerat till ramprogrammet Horisont 2020. Den ska bland sina medlemmar välja en ordförande.

2.           Gruppen med staternas företrädare ska sammanträda minst en gång per år. Sammanträdena ska sammankallas av dess ordförande. Den verkställande direktören och styrelsens ordförande eller deras företrädare ska närvara vid sammanträdena.

Ordföranden för gruppen med staternas företrädare får bjuda in andra personer att närvara vid dess sammanträden som observatörer, i synnerhet företrädare för regionala myndigheter i unionen och för intresseorganisationer för små och medelstora företag.

3.           Gruppen med staternas företrädare ska framför allt granska information och avge yttranden på följande områden:

(a) De framsteg som skett i programmet för det gemensamma företaget Clean Sky 2 och mot uppnåendet av dess mål.

(b) Uppdateringar av den strategiska inriktningen.

(c) Kopplingar till ramprogrammet Horisont 2020.

(d) Arbetsplaner.

(e) Små och medelstora företags medverkan.

4.           Gruppen med staternas företrädare ska också tillhandahålla information till och fungera som förbindelselänk med det gemensamma företaget Clean Sky 2 i följande frågor:

(a) Status hos relevanta nationella eller regionala program för forskning och innovation och kartläggning av möjliga samarbetsområden, inbegripet införande av flygteknik.

(b) Särskilda åtgärder på nationell eller regional nivå i fråga om spridningsevenemang, tekniska seminarier med särskild inriktning samt kommunikationsverksamhet.

5.           Gruppen med staternas företrädare får på eget initiativ utfärda rekommendationer till det gemensamma företaget Clean Sky 2 i tekniska och ekonomiska frågor samt ledningsfrågor, särskilt när sådana frågor berör nationella eller regionala intressen.

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska informera gruppen med staternas företrädare om hur man följt upp rekommendationerna.

6.           Gruppen med staternas företrädare ska själv anta sin arbetsordning.

15 – Finansieringskällor

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska finansieras gemensamt av unionen och de privata medlemmarna samt deras anknutna enheter genom finansiella bidrag som utbetalas i delbetalningar och bidrag bestående av de kostnader som dessa medlemmar och enheter har för att genomföra indirekta åtgärder som inte ersätts av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

2.           De administrativa kostnaderna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 får inte överstiga 80 miljoner EUR och ska täckas genom finansiella bidrag lika fördelade på årsbasis mellan unionen och det gemensamma företagets privata medlemmar. Om en del av bidraget för administrativa kostnader inte används får det göras tillgängligt för att täcka driftskostnaderna för det gemensamma företaget Clean Sky 2.

3.           Driftskostnaderna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska täckas genom följande:

a)      Ett finansiellt bidrag från unionen.

b)      Naturabidrag från andra medlemmar än unionen och deras anknutna enheter, bestående av deras kostnader för att genomföra indirekta åtgärder och med avdrag för bidrag från det gemensamma företaget Clean Sky 2 och andra unionsbidrag till dessa kostnader.

4.           De medel som ska tas upp i det gemensamma företagets Clean Sky 2 budget ska bestå av följande bidrag:

(a) Medlemmars finansiella bidrag till de administrativa kostnaderna.

(b) Unionens finansiella bidrag till driftskostnaderna.

(c) Inkomster som genereras av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

(d) Andra finansiella bidrag, medel och inkomster.

Ränta som genereras av bidrag till det gemensamma företaget Clean Sky 2 från dess medlemmar ska betraktas som det gemensamma företagets inkomster.

5.           Det gemensamma företagets Clean Sky 2 samtliga resurser och all dess verksamhet ska ägnas åt de mål som anges i artikel 2 i denna förordning.

6.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska äga alla tillgångar som det genererat eller som överförts till företaget för uppnåendet av dess mål enligt artikel 2 i denna förordning.

7.           Om inkomsterna överstiger utgifterna får överskottet inte betalas ut till det gemensamma företagets Clean Sky 2 medlemmar, såvida inte det gemensamma företaget avvecklas i enlighet med regel 24.

16 - Fördelning av unionens bidrag

1.           Unionens bidrag till driftskostnader ska fördelas enligt följande:

(a) Upp till 40 % av unionens totala finansiering ska fördelas till ledare och deras deltagande anknutna enheter.

(b) Upp till 30 % av unionens totala finansiering ska fördelas till huvudpartner och deras deltagande anknutna enheter.

(c) Minst 30 % av unionens totala finansiering ska fördelas till aktörer som väljs ut genom konkurrensutsatta ansökningsomgångar och anbudsinfordringar. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt att se till att små och medelstora företag deltar i tillräcklig omfattning.

2.           Finansiering enligt punkt 1 ska fördelas efter det att oberoende experter utvärderat de olika förslagen.

3.           I bilaga III till denna förordning anges en vägledande fördelning av unionens bidrag till ITD:er, IADP:ar och tvärgående verksamheter.

17 – Finansiella åtaganden

1.           Det gemensamma företagets Clean Sky 2 finansiella åtaganden får inte överstiga beloppet för de finansiella resurser som finns tillgängliga eller som medlemmarna har åtagit sig att betala till dess budget.

2.           Budgetåtaganden får delas upp i årliga delbetalningar. Varje år ska kommissionen och det gemensamma företaget Clean Sky 2 göra åtaganden för de årliga delbetalningarna, med hänsyn till hur de åtgärder som får finansiellt stöd framskrider, de uppskattade behoven och den tillgängliga budgeten.

En vägledande tidsplan för åtaganden för enskilda årliga delbetalningar ska meddelas de berörda mottagarna av medel från unionen.

18 – Räkenskapsår

Räkenskapsåret ska löpa från och med den 1 januari till och med den 31 december.

19 – Operativ och finansiell planering

1.           Den verkställande direktören ska för antagande av styrelsen lägga fram ett utkast till flerårig eller årlig arbetsplan som ska innehålla en detaljerad plan för forsknings- och innovationsverksamheten och den administrativa verksamheten och tillhörande utgiftsberäkningar. Utkastet till arbetsplan ska också innehålla uppgifter om det beräknade värdet av de bidrag som ska lämnas i enlighet med regel 15.3 b.

2.           Arbetsplanen ska antas före utgången av året före dess genomförande. Den ska vara offentligt tillgänglig.

3.           Den verkställande direktören ska utarbeta ett utkast till årsbudget för det följande året och lägga fram det för antagande av styrelsen.

4.           Styrelsen ska anta årsbudgeten för ett visst år innan föregående år löpt ut.

5.           Årsbudgeten ska justeras med hänsyn till unionens bidrag enligt unionens budget.

20 – Operativ och finansiell rapportering

1.           Den verkställande direktören ska varje år rapportera till styrelsen om utförandet av sina uppgifter i enlighet med det gemensamma företagets Clean Sky 2 finansiella regler.

Senast den 15 februari varje år ska den verkställande direktören, för godkännande av styrelsen, lägga fram en årlig verksamhetsrapport om det gemensamma företagets Clean Sky 2 resultat under det föregående kalenderåret, särskilt i förhållande till arbetsplanen. Rapporten ska bland annat innehålla information om följande:

(a) Forskning, innovation och andra åtgärder som genomförts, och tillhörande utgifter.

(b) Förslag till åtgärder som lämnats in, inbegripet en uppdelning efter typ av deltagare, däribland små och medelstora företag, samt efter land.

(c) De åtgärder som valts ut för finansiering, inbegripet en uppdelning efter typ av deltagare, däribland små och medelstora företag, samt efter land och med uppgift om det gemensamma företagets Clean Sky 2 bidrag till enskilda deltagare och åtgärder.

2.           Efter styrelsens godkännande ska den årliga verksamhetsrapporten göras offentligt tillgänglig.

3.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska årligen rapportera till kommissionen i enlighet med artikel 60.5 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

4.           Det gemensamma företagets Clean Sky 2 räkenskaper ska granskas av ett oberoende revisionsorgan i enlighet med artikel 60.5 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

Räkenskaperna ska inte granskas av revisionsrätten.

21 – Internrevision

Kommissionens internrevisor ska med hänsyn till det gemensamma företaget Clean Sky 2 ha samma befogenheter som han eller hon har i förhållande till kommissionen.

22 – Medlemmarnas ansvar och försäkring

1.           Medlemmarnas ekonomiska ansvar för det gemensamma företagets Clean Sky 2 skulder ska vara begränsat till deras redan inbetalade bidrag till de administrativa kostnaderna.

2.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska teckna och bibehålla lämpliga försäkringar.

23 – Intressekonflikter

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 och dess organ och personal ska undvika alla intressekonflikter vid genomförandet av sin verksamhet.

2.           Styrelsen får anta regler om förebyggande och hantering av intressekonflikter som gäller för medlemmarna, organen och personalen. Dessa regler ska innehålla bestämmelser för undvikande av intressekonflikter för de företrädare för medlemmarna som sitter i styrelsen.

24 – Avveckling

1.           Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska avvecklas vid slutet av den period som anges i artikel 1 i denna förordning.

2.           Avvecklingsförfarandet ska inledas automatiskt om kommissionen eller alla privata medlemmar drar sig ur det gemensamma företaget Clean Sky 2.

3.           För genomförande av det gemensamma företagets Clean Sky 2 avveckling ska styrelsen utse en eller flera likvidatorer, som ska följa styrelsens beslut.

4.           När det gemensamma företaget Clean Sky 2 avvecklas ska dess tillgångar användas för att täcka dess skulder samt utgifterna i samband med avvecklingen. Ett eventuellt överskott ska fördelas mellan medlemmarna vid tidpunkten för avvecklingen i förhållande till deras finansiella bidrag till det gemensamma företaget Clean Sky 2. Ett överskott som tilldelas unionen ska återföras till unionens budget.

5.           Ett ad hoc-förfarande ska inrättas för att säkerställa lämplig förvaltning av avtal som ingåtts och beslut som antagits av det gemensamma företaget Clean Sky 2 och av upphandlingskontrakt, i de fall där avtalen, besluten och kontrakten har en längre löptid än företagets livslängd.

BILAGA II

Privata medlemmar av det gemensamma företaget Clean Sky 2

1.           LEDARE:

1.           AgustaWestland SpA och AgustaWestland Limited

2.           Airbus SAS

3.           Alenia Aermacchi SpA

4.           Dassault Aviation SA

5.           Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) e.V.

6.           EADS-CASA

7.           Eurocopter SAS

8.           Evektor

9.           Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V

10.         Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH

11.         MTU Aero Engines AG

12.         Piaggio Aero Industries

13.         Rolls-Royce Plc.

14.         SAAB AB

15.         Safran SA

16.         Thales Avionics SAS

2.           ASSOCIERADE MEDLEMMAR:

Förteckning över de associerade medlemmar av det gemensamma företaget Clean Sky enligt förordning (EG) nr 71/2008 som också ska vara medlemmar av det gemensamma företaget Clean Sky 2 i enlighet med den här förordningen, till dess att deras inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 inledda åtgärder slutförs[23].

1.           Fiber Optic Sensors and Sensing Syst. (FOS&S)

2.           LMS International NV

3.           Micromega Dynamics

4.           EPFL Ecole Polytechnique Lausanne

5.           ETH Zurich

6.           Huntsman Advanced Materials

7.           RUAG Schweiz AG

8.           University of Applied Sciences NW Switzerland (FHNW)

9.           ATG Akustik Technologie Goettingen

10.         DIEHL Aerospace

11.         DLR

12.         EADS Deutschland GmbH

13.         HADEG Recycling GmbH

14.         MTU Aero Engines

15.         Aeronova Aerospace SAU

16.         Aeronova Engineering Solutions

17.         Aeronova Manufacturing Engineering

18.         ITP

19.         EADS France

20.         ONERA

21.         Zodiac ECE

22.         Zodiac Intertechnique

23.         Zodiac Aerazur

24.         HAI

25.         IAI

26.         Aerosoft

27.         Avio

28.         CIRA

29.         CSM

30.         DEMA

31.         FOX BIT

32.         IMAST

33.         Piaggio Aero Industries

34.         Politecnico di Torino

35.         Universita degli Studi Di Napoli ”Federico II” Polo delle Scienze e della Tecnologia

36.         Selex ES

37.         SICAMB SPA

38.         Univesità di Bologna

39.         Università degli Studi di Pisa

40.         ATR

41.         ELSIS

42.         University of Malta

43.         Aeronamic

44.         Airborne Technology Centre

45.         KIN Machinebouw B.V.

46.         Eurocarbon

47.         Fokker Aerostructures B.V.[24]

48.         Fokker Elmo

49.         Green Systems for Aircraft Foundation (GSAF)

50.         Igor Stichting IGOR

51.         Microflown Technologies

52.         NLR

53.         Stichting NL Cluster for ED

54.         Stichting NL Cluster for SFWA

55.         Sergem Engineering

56.         GKN Aerospace Norway[25]

57.         TU Delft

58.         Universiteit Twente

59.         PZL - Swidn

60.         Avioane Craiova

61.         INCAS

62.         Romaero

63.         Straero

64.         GKN Aerospace Sweden AB[26]

65.         CYTEC[27]

66.         Cranfield University

67.         QinetiQ

68.         University of Nottingham

BILAGA III

Vägledande fördelning av unionens bidrag till ITD:er, IADP:ar och tvärgående verksamheter

|| 100 %

IADP:ar ||

Stora passagerarluftfartyg || 32 %

Regionala luftfartyg || 6 %

Rotorluftfartyg || 12 %

ITD:er ||

Flygplansskrov || 19 %

Motorer || 17 %

System || 14 %

Tvärgående verksamheter ||

Teknikutvärderare || 1 % av ovannämnda värden för IADP:ar/ITD:er

Tvärgående verksamhet för miljövänlig utformning || 2 % av ovannämnda värden för IADP:ar/ITD:er

Tvärgående verksamhet för små luftfartyg || 3 % av ovannämnda värden för IADP:ar/ITD:er

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.           GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

              1.1.    Förslagets eller initiativets beteckning

              1.2.    Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

              1.3.    Typ av förslag eller initiativ

              1.4.    Mål

              1.5.    Motivering till förslaget eller initiativet

              1.6.    Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen:

              1.7.    Planerad metod för genomförandet

2.           FÖRVALTNING

              2.1.    Bestämmelser om uppföljning och rapportering

              2.2.    Administrations- och kontrollsystem

              2.3.    Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

3.           BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

              3.1.    Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

              3.2.    Beräknad inverkan på utgifterna

              3.2.1. Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

              3.2.2. Beräknad inverkan på anslagen till det gemensamma företaget Clean Sky 2

              3.2.3. Beräknad inverkan på personalresurserna för det gemensamma företaget Clean Sky 2

              3.2.4. Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

              3.2.5. Bidrag från tredje part

              3.3.    Beräknad inverkan på inkomsterna

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.           GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.        Förslagets eller initiativets beteckning

Förslag till rådsförordning om det gemensamma företaget Clean Sky 2.

1.2.        Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen[28]

Politikområde: 08 Forskning och innovation

Verksamhet: Horisont 2020

1.3.        Typ av förslag eller initiativ

¨ Ny åtgärd

¨ Ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd[29]

X Befintlig åtgärd vars genomförande förlängs i tiden

¨ Tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny

1.4.        Mål

1.4.1.     Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

Huvudmotiveringen är att förbättra den europeiska flygteknikens konkurrenskraft och miljöprestanda i linje med målen i Europa 2020-strategin, vitboken om transportpolitik och transportutmaningen inom ramen för Horisont 2020-programmet.

1.4.2.     Specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen som berörs

Specifika mål

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska ha följande mål:

1.       Att bidra till ett slutförande av forskningsverksamhet som inletts inom ramen för förordning (EG) nr 71/2008 och till genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr …/2013 av den … 2013 om inrättande av ramprogrammet Horisont 2020, särskilt utmaningen ”smarta, miljövänliga och integrerade transporter” inom ramen för de samhälleliga utmaningar som anges i [rådets beslut nr …/2013/EU av den … 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020].

2.       Att bidra till uppnåendet av målen för det gemensamma teknikinitiativet Clean Sky 2, i synnerhet att integrera, demonstrera och validera teknik som kan

a)       höja luftfartygens bränsleeffektivitet, och således sänka koldioxidutsläppen med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014,

b)       minska kväveoxidutsläpp och buller från luftfartyg med 20–30 % i förhållande till nivåerna hos den modernaste typ av luftfartyg som tas i drift från och med 2014.

Dessa mål bör uppnås senast 2024.

Berörda verksamheter enligt den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

Avdelning: 08 Forskning och innovation

1.4.3.     Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Intressenterna inom luftfartsindustrin kommer att kunna arbeta tillsammans, vilket ger positiva miljöeffekter och främjar marknadens utveckling.

Flygteknikindustrins konkurrenskraft förbättras. Initiativet skapar lämpliga förutsättningar för en stabil tillväxt när det gäller samhällsnytta och ekonomisk tillväxt. Det skapar kontinuitet genom att efterträda Clean Sky 1-programmet, som ska upphöra 2017.

Budgeten för Clean Sky 2 kommer att kompletteras med större privata investeringar i forskning och fungera som katalysator för betydande investeringar i nya generationer av miljövänliga luftfartyg, motorer och system.

1.4.4.     Indikatorer för bedömning av resultat och verkan

Ange vilka indikatorer som ska användas för att följa upp hur förslaget eller initiativet genomförs.

Både externa och interna organ kommer att följa upp och utvärdera det gemensamma företagets Clean Sky 2 utveckling.

Den interna uppföljningen kommer först att utföras av det gemensamma företagets programkontor. Som ett andra steg kommer tekniska översyner att utföras på årsbasis av det gemensamma företaget tillsammans med oberoende externa experter. Dessutom kommer den vetenskapliga kommittén att analysera översynsresultaten och avge ett yttrande.

Uppföljningen kommer att baseras på en noggrant fastställd uppsättning av nyckelresultatindikatorer avseende tekniska, förvaltningsrelaterade och finansiella frågor, t.ex. budgetgenomförande, antal tvistlösningsfall, handläggningstider för utbetalningar och handläggningstider för att bevilja stöd.

Liksom i det nuvarande Clean Sky-programmet kommer teknikutvärderaren att utgöra ett viktigt verktyg för effektmätning.

Den externa utvärderingen av programmet som helhet kommer att organiseras av Europeiska kommissionen och utföras av oberoende experter.

1.5.        Motivering till förslaget eller initiativet

1.5.1.     Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

Alla parter behöver engageras till fullo. De privata medlemmarna bakom förslaget till Clean Sky 2 har redan undertecknat en avsiktsförklaring.

1.5.2.     Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå

Det tekniska kunnandet inom flygteknik är i hög grad specialiserat och kännetecknas av att olika kunskaper kompletterar varandra och är fördelade geografiskt över hela Europa. Omfattningen av och bredden i forskningsagendan för miljövänligare luftfartyg överskrider således nationella gränser och enskilda nationalstaters förmåga, både i fråga om ekonomiska åtaganden och forskningskapacitet.

Flygteknikindustrins Europaomfattande karaktär gör att nationella program inte räcker till för att helt hantera de betydande tekniska utmaningarna. Enbart ett storskaligt program med en välstrukturerad och koncentrerad forskningsagenda kan stimulera de tekniska genombrott som krävs.

1.5.3.     Huvudsakliga erfarenheter från liknande försök eller åtgärder

Det gemensamma företaget Clean Sky bildades 2007 av rådet som ett svar på behovet att minska miljöeffekterna av den växande flygtrafiken. Ett tydligt behov av att minska luftfartygens utsläpp hade identifierats. Forskningsprogrammet Clean Sky 1 är inriktat på dessa mål och ska löpa fram till 2017. Hittills visar de tekniska förbättringarna att koldioxidutsläppen kan minskas med 20 %.

Det gemensamma företaget Clean Sky har kunnat locka till sig ett brett deltagande på hög nivå från samtliga viktiga intressenters sida, däribland ett stort antal små och medelstora företag. Det gemensamma företaget Clean Sky har sedan det bildades lyckats stimulera en utveckling mot att uppnå de strategiska miljömålen.

1.5.4.     Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

När det gäller förenlighet med medlemsstaternas program möjliggör Clean Sky 2 ett stabilt deltagande, till följd av dess långsiktiga karaktär, det starka industriella engagemanget och medlemsstaternas direkta medverkan genom gruppen med staternas företrädare, som ska stå för informationsutbyte. Industrins och nationella och regionala företrädares deltagande i fastställandet av programmet garanterar vidare en maximal nivå på synergieffekterna, genom återkopplingar från dessa parter till deras nationella och regionala myndigheter. Den hävstångseffekt som Clean Sky 2 väntas skapa bör resultera i ett större medvetande, och kanske även en delvis ny inriktning av stödjande program på nationell nivå och EU-nivå.

1.6.        Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen:

X Förslag eller initiativ som pågår under begränsad tid

– X  Förslaget eller initiativet ska gälla från den 1 januari 2014 till den 31 december 2024.

– X  Det påverkar resursanvändningen från 2014 till 2020 (åtagandebemyndiganden).

– X  Det påverkar resursanvändningen från 2014 till 2024 (betalningsbemyndiganden).

¨ Förslag eller initiativ som pågår under en obegränsad tid

– Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ

– beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7.        Planerad metod för genomförandet[30]

¨ Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

– ¨  via genomförandeorgan

– ¨ Delad förvaltning med medlemsstaterna

– X Indirekt förvaltning genom delegering till

–      ¨         internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

– ¨  EIB och Europeiska investeringsfonden

– X  organ som avses i artikel 209 i budgetförordningen

–      ¨         offentligrättsliga organ

– ¨  privaträttsliga organ som anförtrotts uppgifter som faller inom offentlig förvaltning och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier

– ¨  organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandet av ett offentlig-privat partnerskap och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier

– ¨ personer som anförtrotts ansvaret för genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp som följer av avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som anges i den grundläggande rättsakten.

Anmärkningar

Ej tillämpligt

2.           FÖRVALTNING

2.1.        Bestämmelser om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder

Det gemensamma företagets Clean Sky 2 verksamhet kommer att följas upp genom regelbundna kontakter och i enlighet med reglerna 6 och 20 i stadgarna.

Som ett offentlig-privat partnerskapsorgan i EU enligt artikel 209 i budgetförordningen omfattas det gemensamma företaget Clean Sky 2 av strikta regler om uppföljning.

Uppföljningen sker med hjälp av

- styrelsens övervakning, och

- halvtids- och slututvärderingar av externa experter (vart tredje år och vid programmets slut, under kommissionens övervakning).

2.2.        Det gemensamma företagets arbetsplan och årliga verksamhetsrapport. Administrations- och kontrollsystem

2.2.1.     Ram för internkontroll

Kommissionen kommer via den delegerade utanordnaren att se till att reglerna för det gemensamma företaget Clean Sky 2 är helt förenliga med kraven i artiklarna 60 och 61 i budgetförordningen. Uppföljningsarrangemangen för det gemensamma företaget Clean Sky 2, inklusive medlemskap i styrelsen, och rapporteringsvillkoren säkerställer att kommissionens avdelningar kan uppfylla kraven i fråga om ansvarsskyldighet både gentemot kommissionskollegiet och budgetmyndigheten.

Det gemensamma företagets Clean Sky 2 ram för internkontroll bygger på följande:

- Genomförandet av normer för internkontroll som erbjuder minst motsvarande garantier som kommissionens normer.

- Förfaranden för att välja ut de bästa projekten med hjälp av oberoende utvärderingar, och för överföring av dem till rättsliga instrument.

- Förvaltning av projekt och kontrakt under varje projekts hela livstid.

- Förhandskontroller av 100 % av alla ansökningar om utbetalning, inklusive metoder för mottagande av revisionsintyg och förhandsattestering av kostnader.

- Efterhandsrevisioner av ett urval av ansökningar om utbetalning, som en del av efterhandsrevisionerna avseende Horisont 2020.

- Vetenskaplig utvärdering av projektresultaten.

Olika bestämmelser har införts för att minska den inneboende risken för intressekonflikter inom det gemensamma företaget Clean Sky 2, i synnerhet lika antal röster för kommissionen och för industrins företrädare i styrelsen, styrelsens val av verkställande direktör på grundval av ett kommissionsförslag, personalens oberoende, utvärderingar av oberoende experter baserade på offentliggjorda urvalskriterier, överklagandemekanismer och fullständiga redovisningar av intressen. Upprättandet av etiska och organisationsrelaterade värden kommer att bli en av det gemensamma företagets huvuduppgifter, och kommer att övervakas av kommissionen.

2.2.2      Kostnader för och fördelar med kontroller

Kommissionens internrevisor ska med hänsyn till det gemensamma företaget ha samma befogenheter som han eller hon har i förhållande till kommissionen. Styrelsen får dessutom se till att det, om så är lämpligt, inrättas en internrevisionsfunktion för det gemensamma företaget.

Den verkställande direktören för det gemensamma företaget Clean Sky 2 ska, som utanordnare, införa ett kostnadseffektivt system för internkontroll och förvaltning. Han eller hon ska rapportera till kommissionen om den ram för internkontroll som antagits.

Kommissionen kommer att övervaka risken för bristande efterlevnad genom det rapporteringssystem som den kommer att utveckla, samt genom att följa resultaten av efterhandsrevisionerna hos mottagarna av EU-medel från det gemensamma företaget Clean Sky 2, som en del av de efterhandsrevisioner som omfattar hela Horisont 2020.

Det kontrollsystem som inrättats ska beakta den bestämda uppfattningen bland mottagarna av EU-medel och hos den lagstiftande myndigheten att den kontrollbörda som krävs för att uppnå en felgräns på 2 % har blivit för stor. Detta riskerar att minska intresset för unionens forskningsprogram, och därmed negativt påverka forskning och innovation i unionen.

Europeiska rådet fastslog i sina slutsatser den 4 februari 2011 att det ”är av avgörande betydelse att EU:s instrument för främjande av forskning, utveckling och innovation förenklas så att de lättare kan användas av de bästa vetenskapsmännen och de mest innovativa företagen, särskilt genom överenskommelse mellan de berörda institutionerna om en bättre balans mellan förtroende och kontroll och mellan risktagande och riskförebyggande” (se EUCO 2/1/11 REV1, Bryssel den 8 mars 2011).

I sin resolution av den 11 november 2010 (P7_TA (2010) 0401) om förenklat genomförande av ramprogrammen för forskning stöder Europaparlamentet uttryckligen tanken med en högre risk för fel i samband med forskningsfinansiering och ”är bekymrat över att dagens system och rutiner inom förvaltningen av FP7 är alltför kontrollinriktade, vilket leder till slöseri med resurser, lägre deltagande och mindre attraktiva forskningslandskap. Parlamentet konstaterar med oro att dagens system med ”nolltolerans” tycks innebära att man undviker risker i stället för att hantera dem.”

Det är därför allmänt vedertaget bland intressenter och institutioner att alla typer av mål och intressen, särskilt när det gäller framgångsrik forskningspolitik, internationell konkurrenskraft och vetenskaplig excellens, bör beaktas, tillsammans med felfrekvensen. Samtidigt är det uppenbart att budgeten måste förvaltas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och bedrägerier och slöseri förhindras.

Kommissionen kommer, som nämnts ovan, att övervaka risken för bristande efterlevnad genom det rapporteringssystem som den kommer att utveckla, samt genom att följa resultaten av efterhandsrevisionerna hos mottagarna av EU-medel från det gemensamma företaget Clean Sky 2, som en del av de efterhandsrevisioner som omfattar hela Horisont 2020.

2.2.3.     Förväntad risk för bristande efterlevnad

Som kommissionen rapporterade i finansieringsöversikten för Horisont 2020 är det slutliga målet fortfarande att uppnå en kvarstående felfrekvens på mindre än 2 % av de totala utgifterna under programmets löptid, och i detta syfte har kommissionen infört ett antal förenklingsåtgärder. De övriga mål som anges ovan samt kostnaderna för kontrollerna måste emellertid beaktas.

Eftersom reglerna för deltagande i det gemensamma företaget Clean Sky 2 i grunden är desamma som kommissionen kommer att använda och stödmottagarna har en liknande riskprofil som kommissionens, kan man förvänta sig att felfrekvensen blir ungefär samma som den som kommissionen fastställt för Horisont 2020, dvs. rimliga garantier för att risken för fel under den fleråriga utgiftsperioden är 2–5 % per år, med det slutliga målet att uppnå en kvarstående felfrekvens som ligger så nära 2 % som möjligt i samband med avslutandet av de fleråriga programmen, när de finansiella konsekvenserna av alla revisioner, korrigeringar och åtgärder för återkrav har beaktats.

Se finansieringsöversikten för Horisont 2020 för fullständiga uppgifter om den förväntade felfrekvensen med avseende på deltagarna.

2.3.        Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

Kommissionen ska säkerställa att förfaranden för att bekämpa bedrägerier överallt i förvaltningen tillämpas av det gemensamma företaget Clean Sky 2. Förslagen till Horisont 2020 har varit föremål för bedrägerisäkring och en bedömning av deras inverkan. De föreslagna åtgärderna bör generellt ha en positiv inverkan på kampen mot bedrägerier, särskilt den större tonvikten på riskbaserad revision och förstärkt vetenskaplig utvärdering och kontroll.

Kommissionen ska se till att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av åtgärder som finansieras enligt den här förordningen, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda medel samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande påföljder.

Det nuvarande gemensamma företaget Clean Sky samarbetar redan med kommissionen i frågor som rör bedrägerier och oriktigheter, och kommissionen kommer att se till att detta fortsätter och förstärks.

Revisionsrätten ska ha befogenhet att utföra revision, på grundval av handlingar och kontroller på plats, hos alla bidragsmottagare, uppdragstagare och underleverantörer som erhållit unionsmedel inom ramen för programmet.

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får, i enlighet med förfarandena i förordning (Euratom, EG) nr 2185/96, utföra kontroller på plats och inspektioner hos ekonomiska aktörer som direkt eller indirekt berörs av unionsfinansiering, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med bidragsavtal, bidragsbeslut eller andra avtal som berörs av sådan finansiering.

3.           BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.        Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

· Nya budgetrubriker föreslås: Ja

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i budgetramen i nummerföljd och – inom varje sådan rubrik – de berörda budgetrubrikerna i den årliga budgeten i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen || Budgetrubrik i den årliga budgeten || Typ av anslag || Bidrag

Nummer Rubrik 1A - Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning || Diff./ Icke-diff. || från Efta-länder || från kandidat-länder || från tredje-länder || enligt artikel 18.1 aa i budget-förordningen

1A || 08.020734 (medlen tas från rubrik: 08.020304) || Diff. || JA || JA || JA || JA

3.2.        Beräknad inverkan på utgifterna

3.2.1.     Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

Miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga budgetramen: || Nummer || Rubrik: 1A Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 || || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021–2024 || TOTALT

 Budgetrubrik 1: Personalkostnader || Åtaganden || (1) || 0,702 || 0,991 || 1,011 || 1,032 || 2,140 || 2,183 || 10,587 || p.m || 18,646

Betalningar || (2) || 0,702 || 0,991 || 1,011 || 1,032 || 2,140 || 2,183 || 2,226 || 8,361 || 18,646

Budgetrubrik 2: Infrastruktur- och driftsutgifter || Åtaganden || (1a) || 1,136 || 1,106 || 1,149 || 2,016 || 2,444 || 2,566 || 10,937 || p.m || 21,354

Betalningar || (2a) || 1,136 || 1,106 || 1,149 || 2,016 || 2,444 || 2,566 || 2,566 || 8,370 || 21,354

Budgetrubrik 3: Driftutgifter || Åtaganden || (3a) || 100,000 || 350,000 || 250,000 || 200,000 || 350,000 || 300,000 || 210,000 || p.m || 1 760,000

Betalningar || (3b) || 13,000 || 108,000 || 181,583 || 218,333 || 227,083 || 256,000 || 275,542 || 480,458 || 1 760,000

TOTALA anslag för det gemensamma företaget Clean Sky 2 || Åtaganden || =1+1a +3a || 101,838 || 352,097 || 252,160 || 203,048 || 354,584 || 304,749 || 231,524 || p.m || 1 800,000

Betalningar || =2+2a +3b || 14,838 || 110,097 || 183,743 || 221,381 || 231,667 || 260,749 || 280,335 || 497,189 || 1 800,000

Rubrik i den fleråriga budgetramen: || 1A || ”Administrativa utgifter”

|| || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 och senare || TOTALT

GD: RTD || ||

Ÿ Personalresurser || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

Ÿ Övriga administrativa utgifter || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0 || 0,0

TOTALT GD RTD || || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

TOTALA anslag för RUBRIK 1A i den fleråriga budgetramen || (summa åtaganden = summa betalningar) || 0,594 || 0,606 || 0,618 || 0,630 || 0,642 || 0,655 || 0,669 || p.m || 4,414

Miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

|| || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 och senare || TOTALT

TOTALA anslag för RUBRIKERNA 1–5 i den fleråriga budgetramen || Åtaganden || 102,432 || 352,703 || 252,778 || 203,678 || 355,226 || 305,404 || 232,193 || || 1 804,414

Betalningar || 15,432 || 110,703 || 184,361 || 222 011 || 232 309 || 261 404 || 281 004 || 497 189 || 1 804,414

3.2.2.     Beräknad inverkan på anslagen för det gemensamma företaget

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

– X  Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Åtagandebemyndiganden i miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

Mål- och resultatbeteck-ning ò || || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 och senare || TOTALT

RESULTAT ||

Typ[31] || Genomsnittliga kostnader || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Antal || Kostn. || Totalt antal || Total kostnad ||

Genomföra det årliga arbetsprogrammet för Clean Sky[32] ... || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Bidrag || Undertecknade bidragsavtal || 3,432 || 7 || 100,00 || 80 || 350,000 || 70 || 250,000 || 60 || 200,000 || 120 || 350,000 || 100 || 300,000 || 77 || 210,000 || 514 || 1 760,000

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || ||

TOTALA KOSTNADER || 7 || 100 || 80 || 350,000 || 70 || 250,000 || 60 || 200,000 || 120 || 350,000 || 100 || 300,000 || 77 || 210,000 || 514 || 1 760,000

3.2.3.     Beräknad inverkan på personalresurser

3.2.3.1.  Sammanfattning för det gemensamma företaget Clean Sky 2

– X  Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

– ¨  Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Personal (i heltidsekvivalenter)[33]

|| År 2014[34] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 || År 2022 || År 2023 || År 2024

Tjänstemän (AD-nivå) || || || || || || || || || || ||

Tjänstemän (AST-nivå) || || || || || || || || || || ||

Kontraktsanställda || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 6 || 5 || 4 || 3 || 2

Tillfälligt anställda (AD-nivå) || 27 || 32 || 32 || 32 || 30 || 30 || 30 || 27 || 27 || 27 || 24

Tillfälligt anställda (AST-nivå) || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 3 || 2 || 2

Nationella experter || || || || || || || || || || ||

TOTALT || 37 || 42 || 42 || 42 || 40 || 40 || 40 || 36 || 34 || 32 || 28

Miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

|| År 2014[35] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 || År 2022 || År 2023 || År 2024

Tjänstemän (AD-nivå) || || || || || || || || || || ||

Tjänstemän (AST-nivå) || || || || || || || || || || ||

Kontraktsanställda || 0,282[36] || 0,288 || 0,293 || 0,299 || 0,305 || 0,311 || 0,318 || 0,270 || 0,220 || 0,169 || 0,115

Tillfälligt anställda (AD-nivå) || 2,916[37] || 3,525 || 3,596 || 3,66 || 3,507 || 3,577 || 3,648 || 3,350 || 3,417 || 3,485 || 3,160

Tillfälligt anställda (AST-nivå) || 0,432 || 0,441 || 0,449 || 0,458 || 0,468 || 0,477 || 0,486 || 0,496 || 0,380 || 0,258 || 0,263

Nationella experter || || || || || || || || || || ||

TOTALT || 3,630 || 4,254 || 4,338 || 4,425 || 4,280 || 4,366 || 4,453 || 4,116 || 4,016 || 3,912 || 3,538

3.2.3.2.  Beräknat personalbehov för överordnat GD

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

– X  Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningen ska uttryckas som ett heltal

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020*

|| Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna) || || || || || || ||

XX 01 01 02 (vid delegationer) || || || || || || ||

XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder) || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4 || 4

10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

|| || || || || || ||

|| *Personalantalet efter 2020 kommer att fastställas ett senare skede. Ÿ Extern personal (i heltidsekvivalenter)[38]

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom "ramanslaget") || || || || || || ||

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna) || || || || || || ||

XX 01 04 yy[39] || - vid huvudkontoret[40] || || || || || || ||

- vid delegationer || || || || || || ||

XX 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder) || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1

10 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med direkta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

Annan budgetrubrik (ange vilken) || || || || || || ||

TOTALT || 5 || 5 || 5 || 5 || 5 || 5 || 5

08 motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet som redan har avdelats för att förvalta åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tillfälligt anställda || Teknisk uppföljning av framsteg inom ramen för det gemensamma teknikinitiativet Förbindelser med gruppen av företrädare för nationalstater, Acare och transportprogramkommittén Observation av ansökningsomgångar, anbudsinfordringar och antagande av nya medlemmar Fastställande av kommissionens ståndpunkt i styrelsen (röstning/vetorätt) Deltagande i möten, företräda kommissionen på styrelsenivå Organisation av halvtids- och slututvärdering Genomförande av kontroller på plats/revisioner Rapportering om framsteg inom ramen för det gemensamma teknikinitiativet

Extern personal || · Administrativt stöd och rådgivning till tjänstemän

En beskrivning av beräkningen av kostnader för heltidsekvivalenter bör finnas med i avsnitt 3 i bilagan.

Beräknat personalbehov för det gemensamma företaget Clean Sky 2[41]

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

– X  Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

a.       Beräknat personalbehov som ska finansieras genom anslag via den fleråriga budgetramen för 2014–2020

Uppskattningarna ska anges som heltal (eller med högst en decimal)

|| År 2014[42] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 och senare

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tillfälligt anställda)

|| || || || || || ||

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 (offentlig-privat partnerskapsorgan) || || || || || || ||

Tillfälligt anställda (AD-nivå) || 10 || 15 || 15 || 15 || 30 || 30 || 30

Tillfälligt anställda (AST-nivå) || 3 || 3 || 3 || 3 || 4 || 4 || 4

Totalt || 13 || 18 || 18 || 18 || 34 || 34 || 34

* Motsvarande genomsnittligt personalantal per år Ÿ Extern personal (i heltidsekvivalenter)[43]

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 (offentlig-privat partnerskapsorgan) || || || || || || ||

Kontraktsanställd GF IV || 0 || 0 || 0 || 0 || 3 || 3 || 3

Kontraktsanställd GF III || 0 || 0 || 0 || 0 || 3 || 3 || 3

Kontraktsanställd GF II || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Kontraktsanställd GF I || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Totalt kontraktsanställda || 0 || 0 || 0 || 0 || 6 || 6 || 6

TOTALT || 13 || 18 || 18 || 18 || 40 || 40 || 40

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tillfälligt anställda || De uppgifter som ska utföras skisseras i tjänstebeskrivningarna i den fleråriga personalpolitiska plan som upprättats för det gemensamma företaget Clean Sky 2 (senaste version 2013–2015)

Extern personal || · Stöd och assistans (administrativ, finansiell, teknisk) till den tillfälligt anställda personalen.

En beskrivning av beräkningen av kostnader för heltidsekvivalenter bör finnas med i avsnitt 3 i bilagan.

b.      Personal som ska finansieras genom anslag via den fleråriga budgetramen för 2007-2013[44]

Beräkningen ska uttryckas som ett heltal

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 ||

|| Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

|| || || || ||

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 (offentlig-privat partnerskapsorgan) || || || || ||

Tillfälligt anställda (AD-nivå) || 17 || 17 || 17 || 17 ||

Tillfälligt anställda (AST-nivå) || 1 || 1 || 1 || 1 ||

|| Ÿ Extern personal (i heltidsekvivalenter)[45]

Det gemensamma företaget Clean Sky 2 (offentlig-privat partnerskapsorgan) || || || || ||

Tillfälligt anställda || || || || ||

Kontraktsanställda || 6 || 6 || 6 || 6 ||

Nationella experter || || || || ||

Vikarier || || || || ||

TOTALT || 24 || 24 || 24 || 24 ||

c.       Bidrag till de löpande kostnaderna för utfasningen av det offentlig-privata partnerskapsorganet via den fleråriga budgetramen för 2007–2013

(i euro)

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || Totalt[46]

Kontantbidrag från EU || 2 408 093 || 2 408 093 || 3 373 054 || 3 373 054 || 11 562 294

Kontantbidrag från tredjeparter || 2 408 093 || 2 408 093 || 3 373 054 || 3 373 054 || 11 562 294

TOTALT || 4 816 186 || 4 816 186 || 6 746 108 || 6 746 108 || 23 124 588

3.2.4.     Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

– X  Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen

– ¨  Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen

Förklara i förekommande fall vilka ändringar i planeringen som krävs, och ange berörda budgetrubriker och belopp.

Ej tillämpligt

– ¨  Förslaget/initiativet förutsätter att flexibilitetsmekanismen utnyttjas eller att den fleråriga budgetramen revideras.[47]

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt belopp.

Ej tillämpligt

3.2.5.     Bidrag från tredje part

– Det ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet

– X Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

Anslag i miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || Totalt

Clean Sky, privata medlemmar – kontantbidrag till administrativa kostnader || 1,838 || 2,097 || 2,160 || 3,048 || 4,584 || 4,749 || 21,524 || 40,000

Clean Sky, privata medlemmar – kontantbidrag till driftskostnader || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

TOTALA anslag som tillförs genom medfinansiering || 1,838 || 2,097 || 2,160 || 3,048 || 4,584 || 4,749 || 21,524 || 40,000

Det sammanlagda bidraget från andra medlemmar än unionen fastställs i artikel 4 i rådets förordning om det gemensamma företaget Clean Sky 2

3.3.        Beräknad inverkan på inkomsterna

– X  Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

– ¨  Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

– ¨         Påverkan på egna medel

– ¨         Påverkan på ”diverse inkomster”

Miljoner EUR (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel: || Belopp som förts in för det innevarande budgetåret || Förslagets eller initiativets inverkan på inkomsterna[48]

År N || År N+1 || År N+2 || År N+3 || För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel …………. || || || || || || || ||

Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

Ange med vilken metod inverkan på inkomsterna har beräknats.

[1]               Denna nivå är vägledande och är avhängig av det slutliga belopp som GD Forskning och innovation tilldelas för ovannämnda utmaning.

[2]               EUT... [Europaparlamentets yttrande]

[3]               EUT... [Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande]

[4]               EUT L 412, 30.12.2006, s. 1.

[5]               EUT L 400, 30.12.2006, s. 86.

[6]               KOM(2010) 2020 slutlig.

[7]               EUT... [ramprogrammet Horisont 2020]

[8]               EUT... [det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020].

[9]               EUT L 30, 4.2.2008, s. 1.

[10]             SEK(2011) 1072 slutlig

[11]             http://www.cleansky.eu/sites/default/files/news/csjuconsultationreview_final.pdf

[12]             EUT L 298, 26.10.2012, s. 1.

[13]             EUT... [regler för deltagande i Horisont 2020]

[14]             EUT L 362, 31.12.2012, s. 1.

[15]             EUT L 298, 26.10.2012, s. 1.

[16]             EGT 56, 4.3.1968, s. 1.

[17]             EGT L 136, 31.5.1999, s. 1.

[18]             EGT L 292, 15.11.1996, s. 2.

[19]             EGT L 136, 31.5.1999, s. 15.

[20]             EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.

[21]             EUT L 264, 25.9.2006, s. 13.

[22]             EUT L 64, 2.3.2007, s. 1.

[23]             Förteckningen baseras på bilaga II till förordning (EG) nr 71/2008, med uppdateringar på grundval av befintliga bidragsöverenskommelser som undertecknats av det gemensamma företaget Clean Sky.

[24]             Tidigare Stork Aerospace.

[25]             Tidigare Volvo Aero Norge AS.

[26]             Tidigare Volvo Aero Corporation.

[27]             Tidigare UMECO Structural Materials (DERBY) Limited; Tidigare Advanced Composites Group (ACG).

[28]             Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.

[29]             I den mening som avses i artikel 54.2 a och b i budgetförordningen.

[30]             Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[31]             Resultaten som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).

[32]             Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.

[33]             För offentlig-privata partnerskapsorgan i EU enligt artikel 209 i budgetförordningen har denna tabell tagits med i informationssyfte.

[34]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[35]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[36]             Användning av standardkostnad: 47 000 euro/år + 2 % genomsnittlig årlig ökning

[37]             Användning av standardkostnad: 108 000 euro/år + 2 % genomsnittlig årlig ökning

[38]             [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].

[39]             Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).

[40]             Huvudsakligen för strukturfonderna, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) och Europeiska fiskerifonden (EFF).

[41]             För offentlig-privata partnerskapsorgan i EU enligt artikel 209 i budgetförordningen har detta avsnitt tagits med i informationssyfte.

[42]             Från 2014 till 2017 kommer personalen att betalas med medel från sjunde ramprogrammet, på grundval av förordning 71/2008.

[43]             [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].

[44]             För offentlig-privata partnerskapsorgan i EU enligt artikel 209 i budgetförordningen har denna tabell tagits med i informationssyfte.

[45]             [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].

[46]             Det samlade kontantbidraget från EU bör vara lika stort som det belopp som avsatts i förväg i 2013 års budget för slutförandet av organets verksamhet 2007–2013.

[47]             Se punkterna 19 och 24 i det interinstitutionella avtalet.

[48]             När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.