52011SC0814

Recommendation for a COUNCIL RECOMMENDATION on the National Reform Programme 2011 of Portugal[and delivering a Council opinionon the updated Stability Programme of Portugal, 2011-2014]


Rekommendation till

RÅDETS REKOMMENDATION

om Portugals nationella reformprogram 2011 och till rådets yttrande om Portugals uppdaterade stabilitetsprogram för 2011–2014

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1466/97 av den 7 juli 1997 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken, särskilt artikel 5.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens rekommendation,

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser,

med beaktande av sysselsättningskommitténs yttrande,

efter att ha hört ekonomiska och finansiella kommittén, och

av följande skäl:

(1) Den 26 mars 2010 antog Europeiska rådet kommissionens förslag till en ny strategi för sysselsättning och tillväxt, Europa 2020-strategin. Denna strategi bygger på en utökad samordning av den ekonomiska politiken med inriktning på ett antal nyckelområden där åtgärder måste vidtas för att stimulera EU:s potential för hållbar tillväxt och konkurrenskraft.

(2) Den 13 juli 2010 antog rådet en rekommendation om de allmänna riktlinjerna för medlemsstaternas och unionens ekonomiska politik (2010–2014) och den 21 oktober 2010 ett beslut om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik[1], vilka tillsammans utgör de ”integrerade riktlinjerna”. Medlemsstaterna uppmanades att beakta de integrerade riktlinjerna i sin nationella ekonomiska politik och sysselsättningspolitik.

(3) Den 12 januari 2011 antog kommissionen den första årliga tillväxtöversikten, varigenom en ny era av ekonomisk styrning i EU och den första europeiska planeringsterminen för förhandsintegrerad politisk samordning inleddes, med förankring i Europa 2020-strategin.

(4) Den 25 mars 2011 godkände Europeiska rådet prioriteringarna för konsolidering av de offentliga finanserna och strukturreformer (i linje med rådets slutsatser av den 15 februari och den 7 mars 2011 och med hänvisning till kommissionens årliga tillväxtöversikt). Europeiska rådet underströk behovet av att ge prioritet åt att sanera budgetarna och återställa hållbara offentliga finanser, minska arbetslösheten genom arbetsmarknadsreformer och göra nya insatser för att öka tillväxten. Medlemsstaterna uppmanades att omsätta dessa prioriteringar i konkreta åtgärder som ska ingå i deras stabilitets- eller konvergensprogram och nationella reformprogram.

(5) Den 25 mars 2011 uppmanade Europeiska rådet också de medlemsstater som deltar i euro plus-pakten att i tid lägga fram sina åtaganden så att de kan tas med i deras stabilitets- eller konvergensprogram och nationella reformprogram. Några specifika åtaganden och åtgärder för 2011 anges inte uttryckligen i Portugals nationella reformprogram, men väntas läggas fram för Europeiska rådet.

(6) Den 23 mars 2011 lade Portugals regering fram ett stabilitetsprogram för perioden 2011–2014 för sitt parlamentet, som avvisade programmet. Den 19 april 2011 lade regeringen fram ett nationellt reformprogram. De föreslagna makroekonomiska och finanspolitiska scenarierna och de politiska rekommendationerna har blivit inaktuella genom det samförståndsavtal som undertecknades den 17 maj 2011.

(7) Den 17 maj 2011 antog rådet beslut 2011/0122 om att ge Portugal ett medelfristigt ekonomiskt bistånd för en period av tre år (2011–2014) i enlighet med rådets förordning (EU) nr 407/2010 av den 11 maj 2010 om inrättandet av en europeisk finansiell stabiliseringsmekanism. I det åtföljande samförståndsavtal som undertecknades samma dag och dess efterföljande tillägg fastställs de villkor för den ekonomiska politiken som ligger till grund för utbetalningen av det ekonomiska biståndet.

(8) Under 2010 ökade landets BNP med 1,3 %. Denna tillväxt berodde emellertid till stor del på exceptionella faktorer som gynnade exporten och den privata konsumtionen. Pris- och kostnadsutvecklingen visade tydligt att landets konkurrenskraft inte ökade tillräckligt snabbt för att råda bot på bytesbalansunderskottet, som motsvarade hela 10 % av BNP 2010. Den svaga ekonomin i allmänhet och den snabbt stigande arbetslösheten (11,2 % i slutet av 2010) medförde stora offentliga underskott motsvarande mer än 10 % av BNP 2009 och 9 % 2010, vilket är en ökning jämfört med 3,5 % 2008. Landet har således under senare tid kommit under ökat tryck på finansmarknaderna, med stigande oro för de offentliga finansernas hållbarhet. Till följd av kreditvärderingsinstitutens successiva nedgraderingar av portugisiska statsobligationer kan landet inte längre refinansiera sig till kostnader som är förenliga med långfristig hållbarhet i de offentliga finanserna. Parallellt har banksektorn, som i hög grad är beroende av extern finansiering, i synnerhet inom euroområdet, fått allt svårare att få marknadsfinansiering.

(9) Portugal har åtagit sig att genomföra ett program för ekonomiska och finansiella justeringar med målet att återupprätta förtroendet för statens upplåning och för banksektorn och att främja tillväxt och sysselsättning. I programmet anges omfattande insatser på tre fronter: i) en trovärdig och balanserad strategi för konsolidering av de offentliga finanserna, stödd av strukturella finanspolitiska åtgärder och bättre finanspolitisk kontroll, ii) djupgående och tidigt lagda strukturreformer på arbets- och produktmarknaderna och iii) åtgärder för att skydda finanssektorn mot en oordnad minskning av låneverksamheten med hjälp av marknadsbaserade mekanismer stödda av reservfaciliteter.

(10) Kommissionen har granskat det nationella reformprogrammet[2]. Den har beaktat inte bara programmets relevans för en hållbar finanspolitik och socioekonomisk politik i Portugal utan även dess överensstämmelse med EU:s regler och riktlinjer har iakttagits, mot bakgrund av behovet att stärka den övergripande ekonomiska styrningen i EU genom att framtida nationella beslut fattas med beaktande av synpunkter på EU-nivå. Kommissionen betonar i detta sammanhang att det finns ett trängande behov av att de planerade åtgärderna genomförs för att efterleva rådets beslut 2011/0122.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS Portugal att vidta följande åtgärder:

Portugal bör genomföra de åtgärder som anges i rådets beslut 2011/0122 och som specificeras ytterligare i samförståndsavtalet av den 17 maj 2011 och dess efterföljande tillägg.

Utfärdad i

                                                                       På rådets vägnar

                                                                       Ordförande

[1]               Upprätthålls för 2011 genom rådets beslut 2011/308/EU av den 19 maj 2011.

[2]               SEC(2011) 730.