52006DC0735

Meddelande från Kommissionen till Rådet och Europaparlamentet - Den övergripande strategin för migration efter ett år: På väg mot en samlad europeisk migrationspolitik /* KOM/2006/0735 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 30.11.2006

KOM(2006) 735 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Den övergripande strategin för migration efter ett år: På väg mot en samlad europeisk migrationspolitik

Den övergripande strategin för migration efter ett år: På väg mot en samlad europeisk migrationspolitik

1. Hur kan migrationsutmaningarna lösas?

I oktober 2005 diskuterade stats- och regeringscheferna migrationen som en av globaliseringens största utmaningar och enades om att mer kraftfulla åtgärder brådskade. EU var i stånd att reagera snabbt och inom en månad hade kommissionen utarbetat en plan för ett omfattande handlingsprogram, Prioriterade åtgärder för att lösa migrationsutmaningarna: Första uppföljningen av mötet på Hampton Court [1]. Det innehöll en rad konkreta åtgärder som tillsammans bildade en övergripande strategi för migration och utgjorde underlaget för Europeiska rådets vidare diskussioner med inriktning på Afrika och Medelhavsområdet.

I december 2005 antog Europeiska rådet dokumentet Övergripande strategi för migration: Prioriterade åtgärder med inriktning på Afrika och Medelhavsområdet. I den övergripande strategin formuleras en konsekvent politik och konsekventa åtgärder avseende migration genom att ett brett spektrum av migrationsfrågor tas upp och de olika relevanta politikområdena sammanförs, däribland yttre förbindelser, utveckling, sysselsättning samt rättvisa, frihet och säkerhet. Den antagna strategin avspeglar konkret, aktiv solidaritet som bygger på att ansvaret delas mellan medlemsstaterna och även med tredjeländer.

Migration är ett fenomen som har funnits under alla tidsepoker under historiens gång. Antalet migranter idag, sett i förhållande till världens befolkning, är inte högre än under andra perioder i historien. Migrationen har emellertid ökat i betydelse för Europa. På några få årtionden har Europa utvecklats från en region som man utvandrade från till en av de viktigaste destinationerna för immigranter. Enligt OECD och uppgifter från Eurostat kom de största migrationsströmmarna från tredjeländer till EU under 2004 från Rumänien, Marocko, Bulgarien, Turkiet, Ukraina och Ryssland. Inflödet har blivit mer varierat med ett ökande antal invandrare från nya ursprungsländer i Central- och Östeuropa, Asien (särskilt Kina) samt Central- och Latinamerika (särskilt Ecuador). Migrationen från Afrika har ökat betydligt under de senaste månaderna. Det är föga troligt att denna utveckling kommer att avstanna inom en överskådlig framtid och migrationstrycket kan komma att öka. Samtidigt kommer EU att behöva migranter för att säkerställa en hållbar arbetsmarknad mot bakgrund av den demografiska utvecklingen. EU måste konkurrera med andra världsregioner och behöver migranter med lämplig kompetens för att klara det.

Det här meddelandet har två syften: För det första är det ett svar på Europeiska rådets uppmaning till kommissionen att lämna en lägesrapport om genomförandet av den första fasen av den övergripande strategin och de prioriterade åtgärderna med inriktning på Afrika och Medelhavsområdet senast i slutet av 2006. För det andra innehåller den förslag på hur Europeiska unionens strategi kan bli samlad i ordets rätta bemärkelse . På så sätt är den ett svar på de ökade insatser som ministrarna för rättsliga och inrikes frågor efterlyste i Tammerfors den 21 september liksom stats- och regeringscheferna i Lahtis den 20 oktober. Meddelandet innehåller därför förslag om att även andra politikområden som inte omfattades av den övergripande strategin från december 2005 skall inkluderas, t.ex. laglig migration och integrationsåtgärder. Därigenom kommer partnerskap med tredjeländer att omfatta samtliga relevanta frågor av intresse för samtliga berörda parter.

Med tanke på att EU:s politik när det gäller migration och närliggande områden snarast måste stärkas är effektivare beslutsförfaranden en nödvändighet, även när det gäller laglig migration, eftersom det skulle göra det möjligt för EU att leva upp till medborgarnas förväntningar på det här området. Fördraget om upprättande av en konstitution för Europa innehåller en lämplig lösning på de nuvarande svagheterna i beslutsprocessen genom att reglerna för omröstning med kvalificerad majoritet och vanligt lagstiftningsförfarande (medbeslutande) tillämpas på laglig migration. I den aktuella situationen skulle övergångsklausulen i artikel 67 i EG-fördraget vara ett viktigt redskap för att uppnå detta mål, medan man försöker komma fram till en övergripande interinstitutionell överenskommelse inom den ram som Europeiska rådet fastställde i juni 2006, och den bör därför tillämpas.

Som ett led i ansträngningarna att stärka EU:s övergripande migrationspolitik inrättade kommissionen en kommissionärsgrupp för migration. En liknande utveckling mot att samla olika men med varandra förknippade politikområden, kan konstateras i ett antal medlemsstater och denna utveckling bör välkomnas och om möjligt uppmuntras.

Det här meddelandet riktar främst uppmärksamheten mot Afrika och Medelhavsområdet men den samlade synen måste i framtiden också komma till uttryck geografiskt . Man bör allvarligt överväga att tillämpa strategin även på andra regioner, särskilt de som ligger utmed EU:s östra och sydöstra yttre gränser med tanke på de utmaningar som dessa migrationsvägar skapar. Dessutom får vi inte glömma bort, även om de inte tillhör prioriteringarna på kort sikt, de migrationsrelaterade frågornas ökade betydelse i våra förbindelser med länder i Asien och Latinamerika och dessa länders ökade förväntningar när det gäller samarbete med EU. Dessutom uppmanade det iberoamerikanska toppmötet, som nyligen ägde rum, till intensifierad dialog och intensifierat samarbete i migrationsfrågor och till att Montevideokompromissen om migration och utveckling skulle komma till konkret uttryck i nationell politik, subregionala forum och internationella avtal. Många av de åtgärder och strategier som redogörs för i avsnitt 3 skulle på liknande sätt kunna tillämpas på samarbetet och dialogen med Latinamerika och Asien.

2. GENOMFÖRANDET AV DEN ÖVERGRIPANDE STRATEGIN: RESULTAT I AFRIKA OCH MEDELHAVSOMRÅDET EFTER DET FÖRSTA ÅRET

2006 ägnades åt att fastställa en dagordning med Afrika. En ministerkonferens om migration och utveckling som ägde rum i Rabat i juli samlade runt 60 länder som ligger utmed de väst- och centralafrikanska migrationsvägarna. Afrikanska stater och EU-medlemsstater deltog i FN:s högnivådialog om migration och utveckling i september. Dessutom hölls i november en ministerkonferens mellan EU och Afrika om migration och utveckling i Libyen i syfte att för första gången utarbeta en gemensam migrationsstrategi för EU och hela Afrika. ”Migration” har varit en återkommande punkt på dagordningen i program för dialog och samarbete med Medelhavsländerna, med utgångspunkt i det betydande arbete som redan lagts ner inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken, och Euromed har använts som ett forum för att fortsätta utbytet av bästa praxis och arbeta vidare mot ett gemensamt verksamhetsprogram. Migrationsfrågor har också stått på dagordningen för högnivåmöten med Afrikanska unionen och de regionala organisationerna. En dialog om migrationsfrågor på grundval av artikel 13 i Cotonouavtalet inleddes med de viktigaste länderna i Afrika söder om Sahara. Mekanismen för akuta ingripanden har använts för att hjälpa Mauretanien och Senegal i deras ansträngningar att klara av den olagliga migration.

På mindre än tolv månader har arbetet med samtliga prioriterade åtgärder startat i praktiken. I slutet av året kommer den europeiska gränsförvaltningsbyrån att ha inlett och samordnat flera gemensamma marina operationer i Atlanten och i Medelhavet, slutfört riskanalyser angående Afrika och lagt fram genomförbarhetsstudier angående ett nätverk för kustbevakningen i Medelhavet och ett övervakningssystem som täcker EU:s hela södra sjögräns och Medelhavet. Regionala nätverk med sambandsmän för invandring håller att inrättas utmed migrationsvägarna genom Afrika. Kommissionen har lagt fram ett förslag till inrättande av grupper för snabba ingripanden vid gränserna och analyserat internationell havsrätt.

En mer detaljerad redogörelse för genomförandet av den övergripande strategin finns i bilaga B .

3. Större samstämmighet: en samlad europeisk migrationspolitik

Den samlade strategin måste vila på en solid grund bestående av tre principer: Solidaritet mellan medlemsstater, partnerskap med tredjeländer samt skydd för migranter, särskilt sårbara grupper som underåriga utan medföljande vuxen samt kvinnor. I de följande tre avsnitten ges förslag till hur denna strategi kan utvecklas, både med Afrika och i vidare bemärkelse.

3.1. Stärkt dialog och samarbete med ursprungs- och transitländer i Afrika

3.1.1 Dialog med afrikanska länder

Den övergripande ramen för EU:s samarbete med Afrika definieras i EU:s strategi för Afrika som antogs vid Europeiska rådets möte den 15–16 december 2005. De främsta målen för denna strategi är att uppnå millennieutvecklingsmålen och att främja hållbar utveckling, säkerhet och god samhällsstyrning i Afrika. Det framtida arbetet när det gäller migration måste stämma överens med strategin, särskilt arbetet med att angripa de bakomliggande orsakerna till migration såsom fattigdom, konflikter och arbetslöshet. EU:s politik på andra områden, däribland handel, jordbruk och fiske, bör inriktas på samma mål genom en mer konsekvent politik för utveckling.

Vid ministerkonferensen mellan EU och Afrika om migration och utveckling i Libyen den 22 – 23 november 2006 lyckades man fastställa prioriteringar för samarbete och anta en ambitiös deklaration som bereder vägen för gemensamma aktioner för Afrika och EU på kontinental, regional och nationell nivå på flera olika områden, alltifrån kampen mot illegal migration till underlättande av den lagliga rörligheter för personer och åtgärder mot de bakomliggande orsakerna till migration. Afrika och EU bör på allvar ge sig i kast med att genomföra de åtgärder som anges i slutdeklarationen i syfte att uppnå resultat som kan rapporteras till den andra ministerkonferensen, som kommer att hållas inom tre år.

På regional nivå blev den konferens som hölls i Rabat i juli också en framgång och banade väg för åtgärder som specialanpassats till de olika migrationsvägarna. Ansträngningarna bör nu inriktas på att säkerställa lämplig uppföljning för att vid en andra ministerkonferens om två år bedöma vilka framsteg som gjorts. Kontakter mellan EU och staterna i Östafrika bör också uppmuntras i större utsträckning för att utveckla konkret samarbete längs migrationsvägarna i Östafrika.

Med utgångspunkt i det arbete som lagts ner avseende migrationsvägarna kommer EU att främja mer specifikt samarbete med olika regioner i Afrika. Plattformar för samarbete kommer att sammanföra afrikanska länder, EU-medlemsstater och internationella organisationer i ett försök att i allas intresse hantera migrationen mer effektivt. Denna gemensamma ram kan sedan leda till att regionala avtal utarbetas med berörda afrikanska länder.

Dialog och samarbete med länder i Nordafrika både på bilateral och regional nivå kommer att utvecklas ytterligare inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken . Migrationsfrågor är ett väsentligt inslag i handlingsplanerna för den europeiska grannskapspolitiken, i den politiska dialogen och i det ekonomiska stödet för att stärka dessa länders förmåga att hantera migrationen på ett effektivare sätt. Arbetet inom ramen för Euromed måste också fortsätta. Parterna har enats om en konkret uppföljning av det kapitel som handlar om migration, social integration, rättvisa och säkerhet i det femåriga arbetsprogram som man enades om i Barcelona i november 2005. Detta borde göra det möjligt att sammankalla en ministerkonferens under den andra hälften av 2007.

EU kommer också att fortsätta att integrera migrationsfrågor i den regelbundna politiska dialogen med alla AVS-länder och viktiga regionala ekonomiska gemenskaper . Denna dialog bygger på det omfattande arbetsprogrammet inom ramen för artikel 13 i Cotonouavtalet, som spänner över en rad teman inom området migration och utveckling. Från EU:s sida kommer dialogen att ledas av kommissionens delegationer och ordförandeskapets ambassader i de berörda länderna och även omfatta intresserade medlemsstater, i enlighet med artikel 8 i Cotonouavtalet. Där så är lämpligt kommer dialogen att stärkas ytterligare genom att kommissionen gör särskilda besök på plats. Under 2006 skedde tre sådana “artikel 13-besök”. Under 2007 kommer andra viktiga afrikanska länder att besökas, däribland Kamerun, Etiopien, Ghana och Nigeria. En gemensam arbetsgrupp inom ramen för EU-Ecowas (de västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap) för migrationsfrågor kommer att sammanträda för första gången 2007.

EU bör också spela en aktiv roll i uppföljningen av FN:s högnivådialog om migration och utveckling , särskilt när det globala forumet för migration har inrättats. Kommissionen är redo och villig att aktivt bidra till forumets första möte som kommer att äga rum i Bryssel under sommaren 2007.

3.1.2. Att främja migrations- och utvecklingsagendan

När det gäller migrations- och utvecklingsagendan är den största utmaningen att ta itu med de viktigaste pådrivande faktorerna bakom migration: fattigdom och brist på arbetstillfällen. EU måste inse att man genom att skapa arbetstillfällen i utvecklingsländerna betydligt skulle kunna minska migrationstrycket från Afrika. Migranterna bör få hjälp att bidra till utvecklingen i sina ursprungsländer. Dessutom kommer migranternas penningöverföringar att fortsätta att öka och kommissionen undersöker samarbetsmekanismer på det här området med institutioner som exempelvis Världsbanken och Europeiska investeringsbanken. Arbetet kommer att koncentreras på att förbättra datainsamlingen, minska kostnaderna för överföringar, underlätta användningen av den ekonomiska sektorn som kanal för överföringarna och utforska vägar för att ytterligare förstärka effekten av penningöverföringarna på utvecklingspolitiken.

EU-programmet för migration och utveckling i Afrika bör sträva efter en utvecklingsfrämjande lösning på kort sikt för att ta itu med de utmaningar som migrationen ger upphov till för AVS-länderna. Det första målet för denna gemensamma programplanering bör vara att på allvar ta itu med bristen på ordentliga arbeten i Afrika. Att främja investeringar i arbetsintensiva sektorer i regioner med hög utflyttning kommer att vara en viktig prioritering i ett större sammanhang där arbetskraftens migration och rörlighet inom Afrika underlättas. Andra samarbetsområden kommer att omfatta penningöverföringar, kompetensflykt, utflyttade befolkningsgrupper, god samhällsstyrning, olaglig migration och människohandel. Medlemsstaterna kommer att uppmanas att tillsammans med kommissionen delta i programplaneringen av dessa åtgärder. Kommissionen kommer att anslå 40 miljoner euro för den första fasen av det här initiativet (medel från den nionde Europeiska utvecklingsfonden) vilket kommer att kompletteras med medlemsstaternas bidrag. Initiativet kommer geografiskt att spänna över de afrikanska länderna söder om Sahara, men åtgärderna kan inriktas på särskilda länder eller regioner och – under den första fasen – framför allt på Västafrika.

EU måste fortsätta att hjälpa de afrikanska staterna att bygga upp kapacitet för hanteringen av migrations- och asylfrågor, däribland för syd-syd-strömmarna, utan att detta hindrar tillämpningen av befintliga regionala avtal om migration och rörlighet. Viktiga initiativ tas i länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken, särskilt när det gäller gränsförvaltning och institutionellt stöd för att förbättra mottagandet av migranter och skyddet av migranternas rättigheter. Vidare har kommissionen föreslagit att det upprättas migrationsprofiler för alla intresserade utvecklingsländer[2]. Migrationsprofiler är ett politiskt redskap för att samla och analysera relevant information som är nödvändig för att ta fram konkreta åtgärder i en given situation när det gäller migration och utveckling. Kortfattade migrationsprofiler håller på att införas för samtliga AVS-länder som en bilaga till den nya generationen landstrategidokument. Migrationsprofiler bör upprättas för samtliga berörda partnerländer på medellång sikt. Informationen i dessa kan sedan användas för att ge tekniskt och ekonomiskt bistånd till afrikanska länder i syfte att åtgärda de bakomliggande orsakerna till migrationsströmmarna. En idé kunde vara att inrätta stödgrupper för migration bestående av experter från EU:s medlemsstater som kan ge nödvändig hjälp till de afrikanska stater som begär detta. EU bör bli mer aktivt och förutseende när det gäller migrationsfrågor.

Migrationspolitiken bör baseras på tillförlitliga fakta och överensstämma med politiken på andra relaterade områden. Genom stärkta kopplingar mellan politik och forskning kan förståelsen för migrationsfenomenet ökas och utformningen av migrationspolitiken förbättras. Med det akademiska nätverket för migrationsforskningsinstitut i Medelhavsländerna (Carim – Euro-Mediterranean Consortium for Applied Research on International Migration ) som förebild kommer kommissionen att stödja initiativ som stimulerar inrättandet av ett panafrikanskt nätverk av observatorier eller forskningsinstitut på migrationsområdet .

Åtgärder för partnersamverkan bör också genomföras med hjälp av gemenskapsmedel för att hjälpa de afrikanska länderna att utveckla sin migrations- och asylpolitik. Dessutom bör kommissionens delegationer och medlemsstaternas representationer i afrikanska länder sörja för att de kan hantera migrationsrelaterade frågor genom att utse en kontaktperson för migrationsfrågor.

3.2. Laglig invandring

Att arbeta vidare i riktning mot en gemensam EU-politik för arbetskraftsinvandring är ett viktigt inslag i den övergripande strategin. För att skapa en EU-politik för migration som är samlad i ordets rätta bemärkelse måste den lagliga migrationen integreras med EU:s politik för både externa och interna frågor. Migration kan bidra till att arbetsmarknadens föränderliga behov tillgodoses och de ekonomiska aspekterna av migrationspolitiken bör beaktas. Den 28 november 2006 antog Ekofinrådet slutsatser om strategier för att öka de ekonomiska fördelarna av migration för EU. I enlighet med den strategiska planen för laglig migration och i linje med syftena i den europeiska sysselsättningsstrategin har EU valt en strategi i två steg inför de kommande åren: att underlätta rätten till inresa och vistelse för vissa kategorier invandrare (t.ex. högutbildade arbetstagare och säsongsarbetare) enligt en behovsbaserad strategi utan att detta påverkar tillämpningen av principen om gemenskapsföreträde och sörja för en gemensam säker rättslig ställning för alla lagligt invandrade arbetstagare.

Andra åtgärder bör göra det lättare att balansera tillgången och efterfrågan på arbetskraft. Den kommande invandringsportalen, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet (Eures), de nya riktlinjerna 2007–2010 för Eures-nätverket och portalen för rörlighet för forskare är samtliga grundläggande verktyg för att uppnå detta mål. Tredjeländer kommer att få information om de lagliga möjligheterna att arbeta i Europa, bland annat genom särskilda informationskampanjer. Genom yrkesutbildning, program för kompetensutveckling och språkkurser kan potentiella migranter öka sina chanser att hitta ett lagligt arbete. I detta syfte bör särskilda migrationscentrer upprättas i partnerländerna med bidrag från gemenskapen. Sådana centrer kan också spela en roll när det gäller att underlätta hanteringen av säsongsarbetare, student- och forskarutbyten och andra lagliga former av människors rörlighet.

Den potential som nya former av migration, i synnerhet cirkulär migration, innebär bör undersökas ytterligare. Dessutom kommer det att vara viktigt att stödja utvecklingen av verktyg för bättre hantering av arbetskraftsmigration till EU i tredjeländer. För detta krävs stöd till verksamhet som exempelvis att stärka den förvaltning i tredjeländerna som ansvarar för hanteringen av arbetskraftsmigration, bygga upp kapacitet vid tredjeländernas nationella arbetsförmedlingar och utveckla förmedlingskontor samt genomföra migrationsförberedande planer i ursprungsländerna.

När vissa villkor är uppfyllda, t.ex. samarbete om olaglig migration och effektiva mekanismer för återtagande, bör man sträva efter att komma överens om mobilitetsprogram med intresserade länder vars medborgare därigenom lättare skulle få tillträde till EU. Det finns ett tydligt behov av att organisera de olika formerna av laglig migration mellan EU och tredjeländer på ett bättre sätt. Mobilitetsprogrammen skulle tillhandahålla en övergripande ram för förvaltningen av sådan rörlighet och samla alla de möjligheter som medlemsstaterna och Europeiska gemenskapen erbjuder samtidigt som behörighetsfördelningen enligt fördraget respekteras.

I samband med mera omfattande program kan upprättande av återtagandeavtal, närmare samarbete om olaglig invandring och effektiv gränsförvaltning bli förutsättningar för förenklade viseringsförfaranden. Kommissionen anser att det är viktigt att underlätta rörlighet som ett led i den samlade strategin för migration, särskilt för de länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken och för vilka det krävs en grundlig undersökning av hur viseringsförfarandena kan utformas så att de i mindre utsträckning utgör ett hinder för lagliga resor till och från EU[3].

När det gäller att utveckla strategier som tar hänsyn till de eventuella fördelar som arbetskraftsmigrationen till Europa innebär för tredjeländerna, bör EU vara mycket uppmärksamt på riskerna för kompetensflykt och de socioekonomiska konsekvenser som denna kan få för utvecklingsländerna. Insikt om de negativa effekter som alltför stor utvandring av högutbildade arbetstagare fått för hälso- och sjukvården i ett antal länder har lett till att en samordnad EU-strategi utvecklats, där det bland annat föreskrivs att principer för etisk rekrytering av hälso- och sjukvårdspersonal skall utarbetas och att EU skall se till att i högre grad bli självförsörjande när det gäller hälso- och sjukvårdspersonal för att i framtiden minska efterfrågan hos bräckliga hälso- och sjukvårdssystem. Liknande initiativ bör vidtas för att ta itu med (eventuell) kompetensbrist och kompetensflykt även inom andra sektorer. Fördelarna i samband med kompetensrörlighet måste allvarligt övervägas.

3.3. Integration och interkulturell dialog

Sambandet mellan migration och integration kommer att bli en prioriterad fråga för EU. Kommissionen kommer aktivt att främja genomförandet av den gemensamma agenda för integration som bygger på de grundläggande gemensamma principerna för integration och som omfattar alla viktiga områden, även arbetsmarknadspolitiska, socioekonomiska, kulturella och politiska dimensioner. Kommissionen kommer att utveckla instrument som ger olika aktörer , även migranterna själva, möjlighet att bli mer delaktiga, och därigenom bidrar till att främja en effektiv integrationsstrategi. Man planerar bland annat att a) inrätta en integrationsplattform för regelbundet meningsutbyte mellan berörda parter, b) befästa de lokala myndigheternas roll på grundval av den framgångsrika konferensen Integrating cities: European policies, local practices som hölls i Rotterdam den 9–10 oktober samt c) skapa en webbplats för integration, nya utgåvor av handboken om integrationsfrågor och den årliga rapporten om migration och integration.

Att förbättra integrationen på arbetsmarknaden är mycket viktigt. Expertgruppen på hög nivå för frågor rörande integrationen i samhället av etniska minoriteter och deras deltagande fullt ut på arbetsmarknaden förväntas under 2007 lägga fram konkreta rekommendationer som kan vidareutveckla de befintliga strategierna. EU måste fortsätta att ägna särskild uppmärksamhet åt barn med invandrarbakgrund och kan göra detta inom ramen för programmet Utbildning 2010. Det krävs också större insatser för att säkerställa att migranter får samhällsutbildning med tonvikt på grundläggande europeiska värderingar och lär sig värdlandets språk. Eventuella hinder för språkinlärning måste undanröjas snarast möjligt. Samtidigt är det lika viktigt att öka värdlandets förmåga att anpassa sig till mångfald. Det europeiska året för lika möjligheter för alla 2007 syftar till att öka medvetenheten om dessa frågor.

Interkulturell dialog bör också användas som ett instrument för integration. Europeiska året för interkulturell dialog 2008 kommer att prioritera dialog i vardagen, t.ex. i skolan, i samband med idrotts- eller kulturaktiviteter och på arbetet. Dessutom måste EU fortsätta att stödja projekt på områden som interkulturell utbildning, utbildning av invandrare och integrering av missgynnade ungdomar genom relevanta program.

3.4. Bekämpning av olaglig migration och människohandel

På EU-nivå måste kampen mot olaglig invandring stärkas inom de prioriterade områden som fastställs i kommissionens m0065ddelande av den 19 juli 2006. Bland prioriteringarna ingår ökat ömsesidigt förtroende och informationsutbyte mellan medlemsstater, även när det gäller legalisering av olagliga invandrare, förbättrad kontroll av tillträdet till EU:s territorium samt påföljder för de arbetsgivare som erbjuder arbeten till tredjelandsmedborgare som olagligen vistas inom EU. Även om svart arbete är ett fenomen som inte är begränsat till migranter, kommer ny lagstiftning om påföljder för arbetsgivare som anställer sådana personer att föreslås under våren 2007, eftersom möjligheten att få arbete i EU utan den rättsliga ställning som krävs utövar en stor dragningskraft på olaglig invandring. Samtidigt kommer det att läggas större vikt vid efterlevnaden av befintlig lagstiftning som också skyddar migranter, särskilt direktiven om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Dessutom bör stater få stöd för att ansluta sig till FN:s protokoll om människosmuggling och människohandel .

Under 2007 kommer Europol att ägna sig åt att bekämpa medhjälp till olaglig invandring och människohandel och kommer också fortsätta att tillhandahålla operativa underrättelser, stöd och utbildning som är öppen för personal inom brottsbekämpande myndigheter i tredjeländer. Den europeiska gränsförvaltningsbyrån bör å sin sida, inom ramen för EU:s politik för yttre förbindelser, fastställa tekniska arbetsvillkor för gemensamma operationer med tredjeländer, och inbjuda dem att delta i operativ verksamhet när så är lämpligt. Handlingsplaner för olika migrationsvägar håller på att utarbetas med hjälp av rekommendationerna från sambandsmännen för invandring utmed migrationsvägarna. Nätverken för sambandsmän måste stärkas med målet att ha åtminstone en sambandsman i varje afrikanskt ursprungs- eller transitland av vikt. Dessutom bör mandat utarbetas för en EU-sambandsman för invandring som bör ha möjlighet att agera på flera medlemsstaters vägnar.

Återvändande och återtagande kommer att förbli grundläggande delar av hanteringen av migrationsfrågor. Medlemsstaterna måste få hjälp med att utarbeta och genomföra program för frivilligt återvändande och planer för ofrivilligt återvändande , däribland gemensamma flygningar för återsändande. Att hjälpa medlemsstaterna att få fram nödvändig dokumentation för omedelbart återsändande och återtagande när det gäller olagliga migranter prioriteras också i fortsättningen. Medlemsstaterna har fått ekonomisk hjälp i sina ansträngningar att förbättra hanteringen av återvändande i alla dess former inom ramen för de förberedande åtgärderna för återvändande, vars resultat kommer att bidra till att den fleråriga programplaneringen för den framtida Europeiska återvändandefonden riktas mer ändamålsenligt. I detta sammanhang är det likaledes viktigt att förslaget till direktiv rörande gemensamma normer för medlemsstaternas förfaranden för återvändande antas så snart som möjligt.

Förhandlingarna om ett återtagandeavtal mellan EG och Ukraina har avslutats medan förhandlingarna med Marocko har kommit en god bit på väg. Liknande förhandlingar med Moldavien och Algeriet förväntas formellt inledas inom kort. Som en del av en balanserad strategi och med utgångspunkt i dialogen om migration och viseringsfrågor i enlighet med handlingsplanerna för den europeiska grannskapspolitiken bör man överväga förhandlingar om återtagande och förenklade viseringsförfaranden med vart och det av de länder som omfattas av grannskapspolitiken, när de grundläggande villkoren har uppfyllts. När det gäller samarbetet med AVS-länder är återtagandeskyldigheten enligt artikel 13 i Cotonouavtalet av avgörande betydelse och utgör en lämplig grund för kompletterande bilaterala återtagandeavtal mellan EU-medlemsstater och utvalda AVS-länder. Dess tillämpning bör emellertid beaktas mot bakgrund av artikel 13 i ett större sammanhang.

Erfarenheterna har visat att EU måste erbjuda något i gengäld för att en överenskommelse skall kunna nås. I sina bilaterala förhandlingar om återtagande erbjuder medlemsstaterna i ökande grad också andra former av stöd till tredjeländer för att underlätta ingåendet av sådana avtal, och man bör utforska möjligheterna att tillämpa denna bredare strategi på EU-nivå.

Integrerad förvaltning av sjögränserna är en viktig del av den övergripande strategin och behandlas i ett separat meddelande, Förstärkt förvaltning av Europeiska unionens södra sjögränser.

3 . 5. Asyl och skydd av flyktingar

Samtidigt som det är viktigt att öka ansträngningarna för att ta itu med den illegala migrationen måste man också säkerställa att personer i de blandade migrationsströmmarna som behöver internationellt skydd får tillgång till asylförfaranden. Förslagen i den plan i tio punkter som FN:s flyktingkommissariat lade fram vid konferensen i Rabat bör användas för att främja operativt samarbete. Det är av största vikt att ha kvar frågorna om asyl och skydd som ett av de viktigaste inslagen i ett utvidgat samarbete och en utvidgad dialog med tredjeländer. Genomförandet av de regionala skyddsprogrammen liksom verksamhet på andra områden som stöder asylsökande och personer som behöver internationellt skydd, t.ex. i Mauretanien och södra Afrika, måste fortsätta. Medel kommer också att avsättas för finansieringen av ett projekt i FN:s flyktingkommissariats regi i alla länder runt södra och östra Medelhavet, nämligen Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen, Jordanien, Syrien och Libanon.

4. EKONOMISKT STÖD TILL DEN SAMLADE EUROPEISKA MIGRATIONSPOLITIKEN

4.1. Stödja den yttre dimensionen

Som redan aviserats i samband med Europeiska rådets slutsatser från december 2005 upprepar kommissionen sin avsikt att i sina förbindelser med tredjeländer intensifiera sitt ekonomiska bistånd på områden som rör eller har anknytning till migration, bland annat genom ett anslag på upp till 3 % av Europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, och jämförbara ansträngningar när det gäller andra berörda finansiella instrument. Motsvarande ansträngningar kommer också att göras framför allt i Afrika söder om Sahara i syfte att angripa de bakomliggande orsakerna till migration. Biståndet kommer att kanaliseras genom geografiska program som inrättas inom ramen för relevanta instrument för externt bistånd och det tematiska programmet om migration och asylfrågor.

När det gäller Europeiska utvecklingsfonden är EU:s initiativ för god samhällsstyrning för AVS-länderna en lämplig mekanism som gör att dessa länder kan erhålla ytterligare betydande ekonomiskt stöd för att utveckla och genomföra styrelsereformer. Tillgången till dessa resurser inom ramen för den tionde Europeiska utvecklingsfonden är beroende av resultatet av en dialog mellan kommissionen och partnerlandet om tidigare resultat och framtida åtaganden när det gäller samhällsstyrning, däribland migration. Ytterligare resurser kommer att bli tillgängliga genom EU-programmet för migration och utveckling i Afrika.

Som ett resultat av konferensen mellan EU och Afrika om migration och utveckling i Tripoli bör man dessutom undersöka på vilket sätt man kan ge de nordafrikanska länder som vill bidra till att minska migrationstrycket i länder söder om Sahara ekonomiskt stöd för samordning av deras insatser med EU:s.

Det nya tematiska programmet om migration och asylfrågor har utarbetats på grundval av erfarenheterna från Aeneasprogrammet och bygger vidare på lärdomarna från detta. En viktig nyhet är att de ekonomiska resurserna nu kommer att tilldelas antingen geografiskt, med ledning av “migrationsvägskonceptet”, eller transversalt, genom globala och multiregionala initiativ som inte uteslutande är knutna till en enda migrationsväg.

Slutligen kan det också inom EU:s territoriella samarbete inom ramen för regionalpolitiken finnas möjligheter till åtgärder som kan bidra till att migration kan hanteras tillsammans med grannländer, till exempel genom gemensam utbildning för gränspatruller, tullmyndigheter och polis, skärpta kontroller vid hamnar och flygplatser, nätverk för informationsutbyte om migration, kapacitetsuppbyggnad och lämplig migrationslagstiftning i ursprungsländerna.

Närmare uppgifter om tillgängliga belopp inom ramen för de olika finansieringsinstrumenten finns i bilaga C .

4.2. Främja solidaritet mellan medlemsstaterna

Det anslag på 4 020 miljoner euro som budgetmyndigheten beviljat ramprogrammet Solidaritet och hantering av migrationsströmmar för perioden 2007–2013 är uppdelat i fyra separata finansiella instrument, som vart och ett stöder olika målsättningar för hanteringen av migrationsströmmarna till EU; fonden för de yttre gränserna (1 820 miljoner euro), återvändandefonden (676 miljoner euro), Europeiska flyktingfonden (699 miljoner euro) samt integrationsfonden (825 miljoner euro). Gemensamt för alla fonderna är att större delen av resurserna kommer att gå direkt till medlemsstaterna inom ramen för en delad förvaltning. Dessa nya instrument är specifika och kompletterar annan gemenskapsfinansiering som bidrar till att lösa frågor som rör migration, däribland de regionalpolitiska instrumenten.

Medlemsstaterna bör aktivt inta ett strategiskt och långsiktigt förhållningssätt till användningen av dessa resurser och stödja nationella åtgärder som främjar solidaritet mellan medlemsstater . Samtidigt som ramprogrammets viktigaste syfte är att stärka genomförandet av den interna dimensionen av gemenskapspolitiken när det gäller asyl, invandring och gränskontroller, kommer sannolikt många av åtgärderna att bidra till att även målsättningarna i detta meddelande uppnås. I syfte att framhäva detta samband kommer kommissionen att förslå strategiska riktlinjer som syftar till att integrera målen för migrationspolitiken i den operativa ramen för varje enskild fond. Åtgärdernas övergripande karaktär och deras flerfaldiga syften kommer att beaktas och syftet med ramprogrammet, att se till att det kontinuerligt vidtas åtgärder för att förbättra migrationshanteringen i medlemsstaterna, att stärkas.

Kommissionen vill också sörja för att de gemenskapsåtgärder inom ramen för dessa fyra fonder som förvaltas direkt av kommissionen ger möjligheter att stödja medlemsstaterna i genomförandet av en övergripande invandringspolitik, genom finansiering av konkreta samarbetsprojekt, utveckling av gemensamma verktyg och referensdokument, innovativa pilotprojekt och genom att ge aktörer möjligheter att med sin specifika sakkunskap bidra till utvecklingen av gemenskapens politik genom forskning och verksamhet som inriktas på olika politikområden. Kommissionen är också fast besluten att undersöka alla möjligheter att skapa en hävstångseffekt med hjälp av fonderna genom att finna finansieringssätt med andra aktörer, exempelvis Europeiska investeringsbanken.

5. Slutsatser

Europeiska unionen måste anta en övergripande strategi för att bemöta de snabbt växande och ständigt föränderliga utmaningarna i samband med hanteringen av migrationsströmmarna i en globaliserad värld. 2006 har varit ett pilotår för den övergripande strategin. EU och dess medlemsstater har med framgång inlett konkret samarbete i större omfattning än någonsin tidigare. Under 2006 ökade emellertid också migrationstrycket på EU ytterligare, särskilt vid dess södra gränser. Insatserna måste därför ytterligare intensifieras och stärkas på ett samlat sätt, exempelvis genom genomförande av övergångsklausulen i artikel 67 i EG-fördraget, för att öka EU:s möjligheter att möta utmaningarna i samband med migration.

Sedan 1999 har Europeiska unionen tagit en rad initiativ i riktning mot en gemensam migrationspolitik i syfte att få till stånd en gemensam asylpolitik, bekämpa olaglig invandring och människohandel, sörja för en rättvis behandling av lagliga migranter samt bygga upp partnerskap med ursprungs- och transitländer. Kommissionen är fast besluten att fortsätta på den inslagna vägen, bland annat genom att lägga fram ytterligare lagstiftningsförslag för rådet och Europaparlamentet om laglig migration, däribland om migrerande arbetstagares rättigheter. Medlemsstaterna måste emellertid också öka sina ansträngningar att snabbt genomföra de åtgärder som man redan enats om och komplettera EU-åtgärderna med egna initiativ.

Det är av största vikt att de pågående insatserna regelbundet utvärderas och att EU:s strategier anpassas i enlighet med detta. Man måste dock vara medveten om att en varaktig och lämplig lösning på migrationsfenomenet kommer att kräva kontinuerliga och långsiktiga insatser och betydande resurser.

Annex A REFERENCES

The following list contains the full reference of each document quoted in the Communication, as well as some additional recent documents of relevance.

COMMISSION COMMUNICATIONS

- Communication from the Commission on Reinforcing the Management of the European Union's Southern Maritime Borders, COM(2006) of 30 November 2006.

- Communication from the Commission on Strengthening the European Neighbourhood Policy, COM(2006) 726 final of 29 November 2006.

- Communication from the Commission on The demographic future of Europe – from challenge to opportunity, COM(2006) 571 of 12 October 2006.

- Communication from the Commission on Policy priorities in the fight against illegal immigration of third country nationals, COM (2006) 402 final of 19 July 2006.

- Communication from the Commission on Implementing the Hague Programme: the way forward, COM (2006) 331 final of 28 June 2006.

- Communication from the Commission on Promoting decent work for all: The EU contribution to the implementation of the decent work agenda in the world, COM(2006) 249 of 24 May 2006.

- Policy Plan on Legal Migration, COM(2005) 669 final of 21 December 2005.

- Communication from the Commission on an EU Strategy for Action on the Crisis in Human Resources for Health in Developing Countries, COM(2005) 642 of 12 December 2005.

- Communication from the Commission on Priority actions for responding to the challenges of migration: First follow-up to Hampton Court, COM(2005) 621 final of 30 November 2005.

- Communication from the Commission on Migration and Development: Some concrete orientations, COM(2005) 390 final of 1 September 2005.

- Communication from the Commission on A Common Agenda for Integration: Framework for the Integration of Third-Country Nationals in the European Union, COM(2005) 389 final of 1 September 2005.

COUNCIL AND EUROPEAN COUNCIL CONCLUSIONS

- Presidency Conclusions on the Global Approach to Migration: Priority actions focusing on Africa and the Mediterranean, European Council, Brussels, 15-16 December 2005.

- EU Strategy for Africa, European Council, SEC 15961/07, 15-16 December 2005.

- A Strategy for the External Dimension of JHA: Global Freedom, Security and Justice, 14366/3/05, 12 December 2005.

- Council Conclusions on A Common Agenda for Integration, 14390/05, 1-2 December 2005.

OTHER DOCUMENTS

- Annual Report on Migration and Integration SEC(2006) 892.

- National Action Plans for Social Inclusion 2006-2008.

- European Commission, DG Justice, Freedom and Security, Handbook on integration for policy makers and practitioners , November 2004, written by the Migration Policy Group, Brussels. The handbook can be downloaded from the following address:http://europa.eu.int/comm/justice_home/doc_centre/immigration/integration/doc/handbook_en.pdf

- Labour Migration Patterns in Europe: Recent Trends, Future Challenges , published in September 2006 in the series Economic Papers and available on the following website: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/economicpapers_en.htm).

ANNEX B

OVERVIEW OF WORK CARRIED OUT ON EACH PRIORITY ACTION IN 2006

The following gives details of work carried out on the priority actions during the course of 2006. Its purpose is to give an idea regarding the amount and type of work that has taken place, but is not intended to be comprehensive.

I. INCREASING OPERATIONAL COOPERATION BETWEEN MEMBER STATES

The FRONTEX Agency has coordinated several important joint operations to assist southern Member States. These activities have been a first test for the Agency and a show of solidarity with those Member States most affected by high numbers of migrants arriving every day. Among the important operations that have been carried out in the autumn are HERA II in the Canary Islands and off the coast of North-western Africa and NAUTILUS in the central Mediterranean. The purpose of these operations, which have also involved the cooperation of neighbouring African States, has been to enforce the control of the external maritime borders of the European Union, thereby disrupting and preventing illegal immigration by sea, and at the same time contribute to saving the lives of illegal immigrants in distress at sea (search and rescue operations). Moreover, FRONTEX has coordinated the detachment of experts in nationality identification from other Member States to Spain and Malta to assist the authorities of these two Member States in repatriating third country nationals who cannot legally remain in their territories.

Two important studies will inform future work. In July FRONTEX completed the feasibility study on a Mediterranean Coastal Patrols Network (MEDSEA). The study calls for the establishment of National Coordination Centres in the Member States, which would, twenty-four hours a day and seven days a week, coordinate the activities of the different national authorities involved, in cooperation with the national coordination centres of neighbouring Member States and third countries. FRONTEX is also carrying out the study on the technical feasibility of establishing a surveillance system covering the whole southern maritime borders of the EU and the Mediterranean Sea (BORTEC). This study will comprise an overview of the existing monitoring and surveillance systems in use, their area of coverage and their technical solutions, as well as the needs and wishes for further development with modern technology to cover the entire EU southern maritime borders. It is due to be completed by the end of 2006.

The development of Regional Networks of Immigration Liaison Officers (ILOs) has progressed well as part of the overall Migration Routes Initiative. Four key migration routes from Africa to Europe were identified, and the presence of ILOs along these routes was determined. Reports on illegal immigration were drafted by these ILOs, which gave a picture of the situation in their respective countries and operational recommendations for stepping up cooperation along the routes. Meanwhile, Spain, France, Italy and the UK accepted leadership for each of the Regional Networks, and preparatory meetings got underway quickly. The Regional Networks will now work on developing an action plan for each route, consisting of concrete, operational projects that can be implemented to help combat illegal immigration.

In July the Commission put forward a proposal for the establishment of Rapid Border Intervention Teams to be managed by FRONTEX. Such teams would be made up of specially trained border guard officers of the national services of Member States who on short notice can be deployed to a requesting Member State to provide technical and operational assistance. All costs associated with the training and deployment of these officers by FRONTEX will according to the proposal be covered by the Community. The proposal is currently being discussed in the Council; quick adoption would mean they could become operational in the foreseeable future.

The Commission has also been carrying out an analysis of the law of the sea from the point of view of the fight against illegal immigration. The study examines Member State control powers in the different maritime spaces, as well as third countries' obligations on the basis of international sea law and maritime law and as regards the fight against the smuggling of migrants. The possibility for an institutionalised regional cooperation mechanism along the lines of the one existing amongst the Baltic States is also explored.

EU Member States and the Commission played an active role in preparations for the UN High Level Dialogue on international migration and development. An EU Common Position was developed in the Council as a contribution to the Dialogue, supplemented by a Commission Communication. It set out the EU's approach to issues being covered by the Dialogue. The event itself was a success. High-level representatives from around the world joined together for two days to pledge their support for closer cooperation on migration and development issues. Many States expressed their wish to continue the dialogue through a global, informal and voluntary Forum. Belgium has offered to host the Global Forum on migration and development in July 2007. The aim will be to share expertise and best practice and enhance co-operation in the area of migration and development.

PART I: INCREASING OPERATIONAL COOPERATION BETWEEN MEMBER STATES |

Call on FRONTEX to: |

1.1.implement border management measures in the Mediterranean region, in particular joint operations and pilot projects, as early as possible in 2006 |

Several joint operations and pilot projects were planned and implemented during 2006. The UK negotiated a framework partnership agreement with FRONTEX to allow UK officials to participate in joint operations on a case-by-case basis. Project proposals were also submitted by Member States to the various Community programmes, including ARGO and AENEAS. These included the Spanish projects 'Seahorse', 'Atlantis' and 'Gate to Africa'. |

Actions and events: |

25 June-5 July | Operation Poseidon: this project measured the effectiveness of border control on the 'Balkan route'. Joint action was carried out to combat illegal immigration. It took place at various places along the land border between Greece and Turkey, as well as in harbours in Greece and Italy. |

15 July-15 September | Operation AGIOS: a joint operation to tackle forged documents in Spain's Mediterranean ports. Deployment of EU officers started at the beginning of August. The implementation of the AGIOS-Project is closely linked to the ARGO-funded project 'Gate of Africa'. |

HERA I: 17 July-31 October HERA II: 11 August to date | Operation HERA: a project that aimed to reduce the flow of migrants from Senegal and Mauritania towards the Canary Islands. The objective was reached by raising the number of repatriations performed (HERA I – Identification and Return), as well as establishing patrols on the open sea near Senegal and Mauritania to reduce the departure of vessels from these shores (HERA II - Patrolling). |

31 July-31 October Second phase is foreseen from mid-November to mid-December | Operation Migration Flow Malta: the main objective of this operation was to tackle the flow of illegal immigrants embarking from Libyan shores, to enhance knowledge and intelligence of the Maltese authorities and to increase the percentage of successfully identified illegal immigrants. |

5 October-15 October | Operation NAUTILUS: the main scope of this joint operation was to patrol the area south of Sicily, Lampedusa and Malta in the Mediterranean Sea to reduce the immigration flows originating mainly from Libya. The involvement of Libya in this project was sought. |

1-22 November | Operation Amazon: so-called Focal Point Offices were established in international airports in Spain, Portugal, UK, France, Italy, Netherlands and Germany, with the objective of preventing illegal immigration. The focus was on Latin American migration routes. |

Next steps: | Continue carrying out joint operations |

1.2. Present a Risk Analysis report on Africa, building on recent studies, by May 2006 |

FRONTEX shared its analysis report, Brief Assessment of Illegal Immigration Flows and Routes on the African Continent, in May. This report assisted in the identification of the main illegal immigration routes from Africa, and was used to support the work on setting up regional ILO networks. |

Actions and events: |

Spring | EUROPOL issued a study on the eastern Mediterranean. |

April | FRONTEX delivered a tailored Risk Analysis report on Illegal Immigration from Mauritania, identifying recently used illegal immigration routes from Western Africa that transit Mauritania. |

30 May | FRONTEX delivered the Risk Analysis on illegal migration from Africa with special focus on Morocco and Libya and presented the results to its Management Board Meeting in Siofok. |

22-23 May, Casablanca | Interpol meeting on illegal migration in Africa |

7-9 June, Brdo, Slovenia | Joint ICMPD-EUROPOL meeting held within the framework of the Dialogue on Mediterranean Transit Migration (MTM), on the topic 'Migration Flows and Trends in the Mediterranean'. |

13-14 November, Porto | Joint ICMPD-EUROPOL-FRONTEX meeting held within the framework of the Dialogue on MTM, on the topic 'Project Towards Comprehensive Response to Mixed Migration Flows'. |

Next steps: | Risk analyses to be used in planning and preparation of further operations. |

1.3. Launch a feasibility study on reinforcing monitoring and surveillance of the southern maritime border of the EU, namely in the Mediterranean Sea, and on a Mediterranean Coastal Patrols Network involving EU Member States and North African countries, as early as possible in 2006 |

A support group currently consisting of 14 Member States was set up to undertake the MEDSEA study, which was completed in July. The main recommendation of the study is to establish national coordination centres in all Member States, which should on a 24/7 basis coordinate the activities of Member States and third countries. |

Actions and events: |

1 March | A core team of experts from SP, IT, FR and GR started work in FRONTEX. Participating Member States submitted answers to a questionnaire circulated by FRONTEX. |

6 April, Warsaw | First meeting of MEDSEA Support Group. |

10 May, Warsaw | Second meeting of MEDSEA Support Group. |

8 June, Helsinki | Third meeting of MEDSEA Support Group. |

20 June, Warsaw | Fourth meeting of MEDSEA Support Group. |

6 July, Warsaw | Fifth meeting of MEDSEA Support Group. |

24 July | Study presented to the Council and the Commission. |

Next steps: | Recommendations of the study to be implemented by Member States as soon as possible, where necessary with support from FRONTEX – timetable and costing to be put together Third countries to be contacted once the EU has a clear view on how it wants to reinforce monitoring and surveillance – sufficient flexibility for modifying the EU approach to be kept to allow for the integration of the wishes and views of third countries |

2. Explore the technical feasibility of establishing a surveillance system covering the whole southern maritime border of the EU and the Mediterranean Sea by the end of 2006. Such a system would use modern technology with the aim of saving lives at sea and tackling illegal immigration |

Working arrangements for the 'BORTEC' study were transferred from the Commission to FRONTEX. |

Actions and events: |

Spring | Expert group established to carry out the study, bringing together both technical and operational people, including those with expertise with the Galileo system. |

5 April | Coordination meeting between Commission and FRONTEX to enable transfer and continuation of the work. |

2 June | Project template approved. |

7 July | First meeting of the Support Group. |

Next steps: | Study due in December |

3. Establish regional networks of Immigration Liaison Officers (ILOs) involving priority countries or regions as early as possible in 2006, and present reports on illegal immigration and trafficking, with the assistance where appropriate of ILOs in key countries, by May 2006 |

The work to set up regional networks of ILOs has been closely linked to the migration routes initiative and the EU-Africa Ministerial Regional Conference held in Rabat. On the basis of existing data and statistics, four key migration routes from the African continent towards Europe were identified and selected for detailed work. For each of these routes the presence of ILOs in the relevant countries was determined. The ILOs were approached to draft targeted illegal immigration reports and to submit concrete, operational recommendations for stepping up cooperation along the routes. EC Delegations in the relevant third countries identified immigration contact persons who supported the reporting activity. The ICONet system was adapted for specific use by the ILO Networks. In addition, for each key route a lead Member State was identified: SP, FR, IT and UK for regional networks 1 to 4 respectively. Leading Member States were requested to draft a six-month calendar of activities, including start-up regional meetings, with the final objective of developing an operational action plan for each route. |

Actions and events: |

May-June | Illegal immigration reports drafted by ILOs. |

14 June, Madrid | Joint preparatory meeting for ILO regional networks 1 and 2, organised by SP and FR. |

6 July, Las Palmas de Gran Canarias | Joint start up meeting for ILO regional networks 1 and 2 organised by SP and FR, bringing together ILOs along both routes. |

6 October, London | Joint preparatory meeting for ILO regional networks 3 and 4 organised by IT and UK. |

14-15 November, Rome | Joint start up meeting for ILO regional networks 3 and 4, bringing together ILOs along both routes. |

Next steps: | Local meetings of ILO regional networks to be held regularly Operational action plans to be drafted |

4. Bring forward a proposal for the creation of rapid reaction teams made up of national experts able to provide rapid technical and operational assistance at times of high influxes of migrants, in accordance with the Hague Programme, by Spring 2006 |

In July the Commission put forward a proposal for the establishment of Rapid Border Intervention Teams to be managed by FRONTEX. Such teams would be made up of specially trained border guard officers of the national services of Member States who on short notice can be deployed to a requesting Member State to provide technical and operational assistance. All costs associated with the training and deployment of these officers by FRONTEX will, according to the proposal, be covered by the Community. |

Actions and events: |

April | Study on legal competences of border guards completed. |

19 July | Proposal for a Regulation on the setting up of a mechanism for the creation of Rapid Border Intervention Teams (RABITs) submitted by the Commission to the European Parliament and the Council. |

Next steps: | Council discussion of proposal, followed by adoption of the Regulation Continued work by Commission on a proposal for expert intervention teams in the asylum context |

5. Ensure a substantial follow-up to the report of the Global Commission on International Migration, and prepare for the UN High Level Dialogue on Migration and Development that will be launched in September 2006 |

Several preparatory events were organised in the lead-up to the HLD, and the Commission and Member States took an active part in all of them. A Commission Memorandum on EU policies, a Communication and an EU Common Position were all submitted as contributions to the preparations. The HLD itself was a success. High-level representatives from around the world committed to closer co-operation on migration and development issues and agreed to continue dialogue through a global forum. |

Actions and events: |

4-7 April, New York | 39th Session of the Commission on Population and Development. |

May | Commission Memorandum on EU policies sent to the UN Secretary-General by President Barroso. |

12 June, Brussels | BE organised a seminar to discuss follow up to the HLD. |

28-30 June, Turin | International Symposium on Migration and Development organised by DESA – Commission organised a session on EU policies on migration and development, including as a speaker a representative from the ACP Secretariat. |

14 July | Commission Communication issued. |

17 July, Brussels | EU Common Position adopted by the General Affairs and External Relations Council. |

14-15 September, New York | UN High Level Dialogue on International Migration and Development. |

Next steps: | Participation in and support to the Global forum to be hosted by BE in July 2007 |

6. Present an analysis of the existing international instruments on the law of the sea, including relevant aspects of refugee law, by March 2006 |

The Commission has been carrying out this study with a particular focus on the Mediterranean. The study is essentially a gaps analysis identifying the issues that could be further explored. It is due to be published shortly. |

Actions and events: |

23-24 May, Madrid | Meeting on Rescue at Sea and Maritime Interception in the Mediterranean, organised by UNHCR, attended by maritime and immigration representatives of almost all states bordering the Mediterranean, as well as other interested countries. The meeting illustrated the need for a concerted and complementary approach that involves all state actors, not only those engaged in rescue at sea and interception activities. Three specific recommendations to come out of the meeting were: discussion on issues including rescue at sea, interception and disembarkation needs to continue; IMO Member States have a collective responsibility to comply with the SAR and SOLAS Conventions and the IMO guidelines; and with improved data collection and strengthened cooperation, states can continue to draw lessons from good practices identified elsewhere and seek to benefit from the complementary roles that may be played by IGOs in the area of reception, screening and assistance in finding solutions for the various categories of people. |

Next steps: | Commission to present report Discussion of the analysis, and development of an EU common position on the open legal questions |

II. DIALOGUE AND COOPERATION WITH AFRICA

This first year has very much been a year of agenda-setting. With the recognition of the necessity to work in partnership with African and Mediterranean countries and to address the needs and concerns of all concerned, 2006 has acted as a preparatory year, paving the way for engagement with African states on the range of migration issues.

The amount of agenda space given to migration in regional fora this year has to some extent been surprising. An EU-Africa Ministerial Conference on Migration and Development was held in Tripoli on 22-23 November, which adopted a Joint Declaration. This was a highly significant event, with the EU and the whole of Africa coming together for the first time to make a political commitment to working together on migration. Similarly, other regional bodies gave their attention to migration – the ACP states held their first meeting of ministers responsible for asylum and migration, which resulted in a declaration and plan of action; migration was discussed and featured prominently in the conclusions of the EU-ECOWAS Troika; and for the first time migration was on the agenda as a discussion point at the ACP-EU Council.

The ministerial conference held in Rabat in July was a successful and important event. A joint initiative between Morocco, Spain and France and co-financed by the Commission, the conference brought together West, Central and North African states with EU Member States to discuss common responses to migratory flows along the West African route. States committed themselves to developing a close partnership "to work together, in the framework of a global, balanced, pragmatic and operational approach, with respect for the fundamental rights and dignity of migrants and refugees, on the phenomenon of migratory routes". The conference agreed that this framework must involve countries of origin, transit and destination, and that central to this partnership is the fight against poverty and the promotion of sustainable development in African states. It will now be important to implement initiatives contained in the Action Plan, so as "to respond to the urgency of the situation and give visibility and credibility to the new dynamic brought about by the conference". The Rabat Declaration called for a second, follow up ministerial conference in two years' time at the latest.

Dialogue on the basis of article 13 of the Cotonou Agreement has been initiated with certain key Sub-Saharan African states. Meetings with the authorities in Mauritania, Senegal and Mali were extremely positive and productive, and discussion on migration now continues as part of the political dialogue led by Heads of Missions. Linked to this, migration is currently being incorporated into the programming exercise for the 10th European Development Fund (EDF). Where relevant, every Country Strategy Paper for ACP countries should contain a migration profile, and discussions between delegations, Member States and the third countries concerned should result in the identification of priorities for the funding of migration-related activities and projects for the next five years. Given the importance of assisting developing countries in managing migration, an intra-ACP migration facility of €25 million has been developed and programming work is underway. It will focus in particular on the management of south-south migration.

Mention should also be made of other ongoing work on the migration and development agenda. In March Belgium and the IOM, with the support of the World Bank and the Commission, organised a conference on migration and development. It successfully brought together high level representatives from across continents, to discuss achieving greater coherence between migration and development policies, forming partnerships among countries of origin, transit and destination, and involving migrant communities in the development of their home countries. In June the Commission hosted an expert meeting on migration and development. This was a good opportunity to share experiences and information on current projects, in particular regarding the four main topics: remittances, working with the diaspora, temporary and circular migration and brain drain. Participants agreed on the need to share information better and improve coordination in this field. Of course, this agenda links in with the UN High Level Dialogue, and it also needs to be reflected in EU assistance to interested countries in Africa.

With much of the political agenda-setting now in place, it will be important to move quickly to implement the commitments taken between Africa and the EU in the course of 2007 and beyond.

PART II: DIALOGUE AND COOPERATION WITH AFRICA |

7. Work to make migration a shared priority for political dialogue between the EU and the African Union, including through regular senior officials' meetings to prepare for EU-Africa Ministerial Troika discussions |

Migration has featured prominently on the agenda of the AU and joint meetings between the AU and EU this year, with senior officials' meetings to prepare them as appropriate. Dialogue culminated in an EU-Africa Ministerial Conference on Migration and Development in Tripoli in November 2006. |

Actions and events: |

1 March, Addis Ababa | AU Commission and EU Commission Task Force – included discussion of the possibilities for a dialogue on migration. |

3-5 April, Algiers | AU expert meeting – defined a draft common position on migration and development. |

8 May, Vienna | EU-Africa Ministerial Troika, preceded by a senior officials' meeting – discussion included the EU-pan African conference on migration |

1-2 July, Banjul | AU common position on migration and development formally adopted at AU Summit. |

11-12 September, Brussels | EU-AU Commissions Joint Task Force – discussion focused on exchange of information and preparation of the Tripoli conference. |

2 October, Addis Ababa | Commission to Commission meeting involving many Commissioners from both sides – migration was high on the agenda and the principle of the Tripoli conference was endorsed. |

9 October, Brazzaville | EU-Africa Ministerial Troika – concluded that the ministerial conference on migration and development will take place in Tripoli on 22-23 November. |

22-23 November, Libya | EU-Africa Ministerial Conference on Migration and Development – joint declaration adopted. Preparations took place in the High Level Working Group on Asylum and Migration; an extended Troika meeting hosted by Malta; and a senior official's meeting held in Tripoli on 21 November. |

Next steps: | Follow-up to the Joint Declaration of the ministerial conference |

8. Work in partnership with African countries and regional organisations, such as ECOWAS, through a range of fora, initiatives and regional meetings, including an EU-Africa Ministerial Conference in Morocco in 2006 and a conference on migration and development in Brussels in March 2006 |

Some successful high profile events have acted to keep migration firmly on the international agenda this year and the subject of much political debate. |

Actions and events: |

6-8 February, Kenya | IOM workshop on 'International Travel Documents and Issuance Systems: Technical review of standards and systems for East and Central African Governments, and participating West African Governments. |

15-16 March, Brussels | Migration and Development Conference organised by BE and IOM, with the support of the World Bank and the Commission |

4-6 April, Brussels | African-European Inter-regional Dialogue on Managing Labour Migration for Integration and Development, organised by ILO with financial support from the EU. |

13 April, Brussels | First meeting of ACP Ministers in charge of Asylum, Migration and Mobility – declaration and plan of action adopted. |

22-23 May, Vienna | EU-ECOWAS Troika – migration was on the agenda and figured prominently in the conclusions; agreement to set up a joint working group on migration. |

6 June, Lisbon | IOM seminar on "Migration and development within the Portuguese Speaking Countries Community – engaging diasporas as agents for development". |

6 June, Papua New Guinea | ACP-EU Council – migration was on the agenda as a 'C' point (discussion) for the first time |

28-29 June, Niamey | Technical seminar, funded by the AENEAS 2004 Across Sahara project – focused on the situation in Libya and Niger concerning a range of issues such as illegal immigration, transit migration, visas, to readmission and return, asylum and statistics, and included an analysis report drawn up on the basis of questionnaire replies from the Nigerian and Libyan authorities |

10-11 July, Rabat | Euro-Africa ministerial conference on migration and development – declaration and action plan adopted, with the commitment to hold a next ministerial within two years to assess progress. Preparation took place in steering committee meetings, senior officials' meetings (including one hosted by Senegal), and in the High Level Working Group on Asylum and Migration with the participation of the Ambassador of Morocco. |

26-27 October, Niamey | EU-ECOWAS Troika – migration was once again high on the agenda and in the conclusions. |

Next steps: | Ongoing follow-up and implementation of initiatives contained in the Rabat action plan Develop East Africa migration route initiative Rapidly set up EU-ECOWAS joint working group on migration and initiate its work |

9. Explore the feasibility of a migration routes initiative for operational cooperation between countries of origin, transit and destination, with a view to developing a concrete initiative in 2006 |

Development of the migration route concept has made good headway, with several steps being taken to bring together countries of origin, transit and destination along the same migratory route. Four key migration routes on the African continent towards Europe were identified, as set out in action 3 above. Other related initiatives include a General Action Plan prepared by EUROPOL concerning cooperation with third countries for the purposes of Police Chiefs Task Force; and a pilot project proposal submitted by BE to Morocco on return and reintegration of Malians, as well as a regional initiative to help Mali dismantle smuggling networks. |

Actions and events: |

10-11 July, Rabat | Euro-Africa ministerial conference on migration and development, which aimed at identifying operational action along the West Africa migration routes. |

7-10 November, Las Palmas | SP hosted a police conference in the framework of the Seahorse project, which was attended by Member States, FRONTEX and EUROPOL. |

July | UK presented proposals for an East Africa Migration Routes Initiative to the High Level Working Group on Asylum and Migration. This includes a stock-take of Member States' activities in the region; an analysis of the gaps in relevant transit countries and the requirements; and the ILO regional network developments with Italy. |

Next steps: | A global approach action plan for each of the routes will be developed, using a variety of sources including the ILO reports |

10. Enhance dialogue by spring 2006 with key sub-Saharan African states on the basis of Article 13 of the Cotonou Agreement, covering a broad range of issues from institution and capacity building and effective integration of legal migrants to return and the effective implementation of readmission obligations, in order to establish a mutually beneficial cooperation in this field |

The Commission proposed launching bilateral dialogue on migration on the basis of article 13 of the Cotonou Agreement between the EU and Senegal, Mali, Cameroon, Ghana, Nigeria, Mauritania and Niger. This has so far proceeded with Mauritania, Senegal and Mali. Three other countries had to be removed from the list due to varying political circumstances. Seven Member States proposed adding Ethiopia, Sudan, Eritrea and Somalia to this initial list of countries; BE proposed adding Guinea (Conakry) and Rwanda; and DE proposed adding Burkina Faso. At the same time migration is being integrated into the Country Strategy Papers for ACP countries, as part of the programming exercise for the 10th European Development Fund (EDF). Once drafted by Delegations and ACP countries, with the participation of Member States, they will be formally adopted by the EDF-Committee. |

Actions and events: |

January | Commission delegations in selected countries were contacted to explore the possibilities of article 13 Cotonou dialogue. |

April-June | Technical mission Mauritania in the framework of the Rapid Reaction Mechanism; the final decision on financial support was taken in June to a total of 2.45 million euro. |

5-6 June, Dakar | Informal contacts were made with several African countries in the margins of the meeting in Dakar that prepared the Rabat Ministerial Conference on migration and development. |

23-25 May | Commission mission to Mauritania and Senegal to initiate article 13 dialogue, so that it can continue at Head of Mission level in the context of the regular political dialogue (article 8 Cotonou). |

25-28 September | Commission mission to Mali in context of article 13. |

September-November | Technical mission to Senegal in the framework of the Rapid Reaction Mechanism; the financial decision will be taken shortly. |

18-20 October, Brussels | Training workshop for EC delegations on migration in EC external assistance. |

Next steps: | Heads of Mission in Ethiopia, Sudan, Eritrea and Somalia to assess the feasibility of launching dialogue with these countries Article 13 dialogue to be initiated with further key countries, with regular reporting back to Member States, and to be actively continued with all relevant countries |

11. Establish and implement a pilot Regional Protection Programme (RPP) involving Tanzania as early as possible in 2006, with a steering group to oversee the programme. Based on findings from the pilot, develop plans for further programmes in Africa |

Following the Council Conclusions on Regional Protection Programmes in November 2005, several proposals for projects to initiate the pilot RPPs were submitted under the 2005 AENEAS call for proposals. One of these was submitted by UNHCR and focused specifically on Tanzania and the surrounding region. The proposal was selected by the AENEAS Management Committee, and is expected to get underway in 2007. The project will include strengthening the capacity of national authorities to protect refugees, improving security in refugee camps, promoting voluntary return of Burundian refugees, enhancing access to resettlement, and registration of refugees. |

Actions and events: |

14 February, Brussels | Expert meeting with Member States convened by the Commission. |

July | AENEAS project proposal for Tanzania accepted. |

Next steps: | Initiate projects as soon as contracts signed Initiate UNHCR-run project for North Africa Develop further protection-oriented projects with UNHCR |

12. Carry out a study to improve understanding of the root causes of migration to underpin the long-term approach |

The Joint Research Centre is currently carrying out a case study focusing on Senegal and Mali. It will analyse the root causes of migration in these two countries and their policy implications. |

Actions and events: |

July | Drafting commenced and Member States were invited to provide information on existing studies on root causes. |

Next steps: | Study expected in November 2006 Study should be discussed and used as part of the long-term EU approach |

13. Develop regular dialogue with UNHCR as early as possible in 2006, to share experience and expertise on working with countries in Africa |

Dialogue with UNHCR on the implementation continued via regular meetings. |

Next steps: | A high-level meeting will be organised between the Commission and UNHCR in early January in order to operationalise the UNHCR 10-Point Plan of Action presented at the Rabat conference; the feasibility of holding such meetings regularly to update on the situation in different countries will be examined |

14. Launch initiatives in early 2006 to promote cheaper and more easily available remittance services, and support ongoing efforts by international organisations to improve data on remittance flows; consider supporting efforts of African states to facilitate members of diasporas to contribute to their home countries, including through co-development actions, and explore options to mitigate the impact of skill losses in vulnerable sectors |

This wide agenda was the subject of much discussion during the year. An expert meeting organised by the Commission in June was a useful opportunity to share experiences and best practice, while productive discussion took place in the UN High Level Dialogue on Migration and Development in New York and the Africa-EU Ministerial Conference on Migration and Development in Libya. |

Actions and events: |

15-16 March, Brussels | Migration and Development Conference organised by BE and IOM, with the support of the World Bank and the Commission. |

20 June, Brussels | Member State expert meeting on the main subjects covered by the September 2005 Migration and Development Communication convened by the Commission. |

10-11 July, Rabat | Euro-Africa ministerial conference on migration and development. |

14-15 September, New York | UN High Level Dialogue on Migration and Development. |

13-14 November, London | UK-World Bank Conference on Remittances – UK also made available its publication on the UK remittances market. |

22-23 November, Tripoli | EU-Africa Ministerial Conference on Migration and Development |

Next steps: | Establish 'virtual' working groups on each of the main topics on the migration and development agenda, involving Member States, international organisations, Commission services and other experts as appropriate Support projects on migration and development in interested African countries as part of EU financial assistance under the EDF, the MEDA programme, Aeneas or the future thematic programme on migration |

15. Establish information campaigns targeting potential migrants to highlight the risks associated with illegal migration and raise awareness about legal channels for migration |

IOM carried out information campaign work with Senegal during the summer. Portugal has also organised information campaigns in embarkation/disembarkation bulletins disseminated at airports of origin and destination and travel agencies, with information concerning the requirements for legal entry in Portugal and raising awareness of the risks of illegal migration and networks of trafficking in human beings. |

III. WORK WITH NEIGHBOURING COUNTRIES

Although progress in the EuroMed framework has not developed as quickly as was hoped, important and productive senior officials' meetings were held in June and October. These renewed motivation and optimism for furthering cooperation on migration, which has been given concrete expression through the preparation of a working document detailing projects and best practices of each of the EuroMed partners relating to legal migration, migration and development and the fight against illegal migration, and a more detailed action programme with recommendations for future cooperation. Portugal has also offered to host a EuroMed Ministerial meeting on migration in 2007.

Meanwhile, work with individual North African countries has made good headway. The dialogue and cooperation with Morocco has intensified and the EU has decided to grant political and considerable financial support to Morocco (up to €90 million) to assist this country in its efforts to better manage migration. A major step forward was taken with a twinning project on the fight against illegal migration, as well as budgetary support for purchasing border control equipment. Negotiations on an EC Readmission agreement have also continued, and are expected to be launched with Algeria soon. An important programme of support (€10 million) to the Algerian border police, approved in 2005, is ongoing. Discussions with Libya on issues concerning migration have also continued and Libya has invited a team of EU experts to carry out a mission to its southern borders. All in all, cooperation with the Mediterranean countries is set to develop strongly in the future, on the basis of the relevant Association Agreements and Neighbourhood Policy Action Plans.

PART III: WORK WITH NEIGHBOURING COUNTRIES |

16. Hold a EuroMed Ministerial meeting on migration in 2006 |

At a positive senior officials' meeting, it was agreed to collect information on projects and best practice in areas identified by the Barcelona Summit in November 2005: legal migration, migration and development and illegal migration, trafficking and return issues. With contributions from all 35 delegations, the Commission undertook to prepare a background document with all the information provided, as well as a more detailed action programme containing recommendations for future cooperation. |

Actions and events: |

20 June, Brussels | Senior officials' meeting to discuss further cooperation and to prepare the Ministerial meeting. |

20 October, Brussels | Second senior officials' meeting, which discussed the draft action programme. |

Next steps: | Continue developing ideas for concrete joint projects Continue preparations for the EuroMed Ministerial, planned to take place during the Portuguese Presidency in 2007 |

17. Engage Mediterranean third countries in the feasibility study of a Mediterranean Coastal Patrols Network, Mediterranean surveillance system and related pilot projects, where appropriate |

See priority action 1.3. |

18. Make available experiences and best practices where appropriate from other regional cooperation structures, including those relating to the Baltic Sea |

9 June, Helsinki | Finland hosted a Member State expert visit to the Helsinki Headquarters of the Border Guards to assess the Baltic experience in dealing with Border security management, comprising technical means, legal framework, regional cooperation and operational activities |

19. Use all available frameworks for cooperation with Mediterranean partners, including those mentioned below, to prevent and combat illegal migration and trafficking in human beings, build capacity to better manage migration, and explore how best to share information on legal migration and labour market opportunities, for example through the development of migration profiles and through strengthening sub-regional fora |

The possibilities of implementing the priority actions in the framework of the 5+5 cooperation were explored in the 5+5 group under the Chair of France and then Spain. For example, France, Spain and Morocco are working on a joint project that aims to promote the institutional capacity between these countries on labour migration, so as to connect labour demand and offer between them. The project started in December 2005 and will finish in November 2008. Meanwhile, the concept of the Migration Profile has been developed. The IOM and the JRC both drafted initial proposals for how the tool could work. The idea was then formally presented at the UN High Level Dialogue in New York on 14-15 September. Funding has been earmarked in the AENEAS 2006 call for proposals to further develop Migration Profiles for key countries. |

Actions and events: |

12 May, Nice | 5+5 Interior Ministers – Commission was invited to take part in the lunch. |

29-30 June, Paris | Follow-up meeting to the ministerial conference on migration held in Paris in November 2005, with discussion including migration and development, labour migration and reception and integration of migrants. |

Next steps: | Continue using all relevant fora to further work on the Global Approach Continue developing the Migration Profile concept, in particular using AENEAS funding |

20. Undertake priority work with the following three countries: |

20.1 Morocco – implement projects to combat trafficking and conclude negotiations of the EC-Morocco readmission agreement as early as possible |

Implementation of various projects using MEDA and AENEAS funding has been promoted, and negotiations on an EC Readmission agreement have continued. Morocco was also host of the Euro-Africa ministerial conference on migration and development, held in Rabat in July. |

Actions and events: |

18 May | EU-Morocco subcommittee on JHA. |

10-11 July, Rabat | Euro-Africa ministerial conference on migration and development. |

22 November, Rabat | Meeting of the EU-Morocco subcommittee on migration and social affairs and readmission discussions. |

November, Rabat | EU-Morocco Working Group on migration and social affairs. |

Next steps: | Continuation of the negotiations on an EC Readmission agreement Effective implementation of cooperation projects and continued dialogue on migration-related issues |

20.2 Algeria – hold a first meeting in early 2006 to take forward cooperation on the basis of the migration provisions of the EC-Algeria Association Agreement and begin the negotiation of the readmission agreement as quickly as possible on the basis of the mandate given to the Commission |

Algeria hosted an AU expert meeting on migration and development in April. Negotiations on the EC readmission agreement are expected to be launched in early 2007. |

Actions and events: |

16 May | First EU-Algeria Association Council meeting. |

Next steps: | First meeting of the EU-Algeria subcommittee on migration and social affairs, 5-6 December, Algiers Effective start of negotiations on an EU-Algeria readmission agreement Effective dialogue on migration-related issues |

20.3 Libya – conclude the work to agree the EU-Libya Action Plan on migration as early as possible in 2006, in accordance with the Council Conclusions of 3 June 2005 on initiating dialogue and cooperation with Libya on migration issues, and implement projects as soon as possible thereafter |

The Commission has been doing its utmost to work bilaterally with Libya in addressing the issue of illegal migration, and there have been various missions to discuss cooperation. Libya hosted the EU-Africa Ministerial Conference on Migration and Development in November. The AENEAS-funded IOM Programme for the Enhancement of Transit and Irregular Migration Management in Libya (TRIM) has continued. |

Actions and events: |

February | Commission visited Tripoli and presented proposals for concrete cooperation and dialogue on migration issues to the Libyan side |

21-22 May | Commission visited Tripoli. Libya confirmed interest in developing dialogue and cooperation with the EU, although not in the framework of the Barcelona process. |

May | Response received from Libya, expressing willingness to host the AU-EU conference and inviting an expert mission to the southern border |

4-6 July | Commission visited Libya to discuss enhanced cooperation in several areas including migration |

Next steps: | Organise expert mission to Libya's southern borders as a matter of priority Explore possibilities for developing an EU-Libya joint risk analysis Examine the possibility of establishing direct contacts between FRONTEX and Libya to explore areas for joint cooperation, for instance in carrying out joint risks assessment and joint patrolling |

21. Intensify research to improve understanding and management of migratory flows, building on the migration component of the regional JHA I MEDA programme |

Activities launched by the Consortium for Applied Research on International Migration in the Mediterranean region (CARIM), hosted by the European University Institute in Florence, Italy, were continued throughout the year. |

Actions and events: |

May | Financed by AENEAS 2004, a new website, Migration de retour vers le Maghreb (MIREM), was opened at http://www.mirem.eu. It is hosted by the European University Institute as part of CARIM. The MIREM project aims to examine the current challenges linked to return migration and its impact on development in Maghreb countries. The website includes data and information on the premises and implications of the EU common return policy; patterns of cooperation on readmission and their challenges; and the bilateral agreements linked to readmission involving the Maghreb countries and EU Member States. There is also an annotated inventory of the statistical data on return migration to the Maghreb countries, including various typologies of returnees, and studies related to the return mechanisms that have been implemented in the Maghreb. |

20 June, Brussels | Commission's proposals for JHA MEDA II were presented to the EuroMed partners at the senior officials' meeting on migration. |

Next steps: | CARIM will continue its research on migration in the Maghreb region Inspired by the success of the academic network (CARIM) linking migration research institutes of all the Mediterranean countries and funded by the MEDA programme, the EU should facilitate an academic conference in view of the establishment of a pan-African network of migration 'observatories' and/or migration research institutes |

22. Help strengthen links between North and sub-Saharan African countries in the framework of the possible migration routes initiative |

See priority action 9. |

23. Continue dialogue and cooperation with UNHCR in helping third countries develop capacity for refugee protection |

The Commission has financed a UNHCR project aimed at building asylum capacity in North Africa. The results of the project have been just transmitted to the Commission. In order to ensure continuity and build on this first experience, the Commission intends to finance under AENEAS 2006 another UNHCR project for protection actions in all the Southern and Eastern Mediterranean countries, from Morocco to Syria. |

24. Hold a conference on The role of internal security in relations between the EU and its neighbours in Vienna in May 2006 |

Following adoption by the Council of the Strategy for the External Dimension of the Area of Freedom, Security and Justice in December 2005, the Vienna Ministerial Conference was held on 4-5 May. The 'Vienna Declaration on Security Partnership' was adopted, and then welcomed by the European Council of 15-16 June. |

Actions and events: |

4-5 May, Vienna | Conference took place. |

Next steps: | The Commission will continue to monitor progress of the Strategy and will report to the Council every 18 months |

Annex C FINANCING

In the context of its December 2005 Conclusions on priority actions focusing on Africa and the Mediterranean, the European Council welcomed the increased priority being given to migration and the Commission’s intention to intensify its financial assistance in areas concerning or related to migration in respect of its relations with third countries, including by an allocation of up to 3% of the ENPI, and comparable efforts in respect of other relevant financial instruments. It also called for equivalent efforts in particular in Sub-Saharan Africa, with a view to tackling the root causes of migration.

As stated in section 4.1. of this Communication, funding will be channelled through the geographic programmes established under the relevant external assistance instruments and the Thematic programme on migration and asylum.

As regards the European neighbourhood countries, the 3% commitment represents an amount of about €50 million a year, of which €30 million will be brought by the ENPI contribution to the Thematic programme on migration and asylum. The remaining part will be financed under the national, regional and cross-border geographic programmes established within the ENPI.

In addition to the initiatives on migration and asylum financed under the geographic programmes of the DCI, the DCI will contribute for about €25 million a year to the Thematic programme on migration and asylum, for funding projects in developing countries located outside of the European Neighbourhood.

As regards the ACP countries, and within the framework of the 9th EDF, an overall €40 million has been set aside for the EU Programme on Migration and Development in Africa, including the €25 million intra-ACP migration facility, whose specific destination is currently in an identification phase. Concerning the 10th EDF, which covers the period 2008-13, migration is being fully incorporated into the programming of Country and Regional Strategy Papers. Through the EU Governance Initiative and its 'incentive tranche', ACP countries will be able to obtain substantial additional financial support to develop and implement governance reforms. Access to these 10th EDF incentive resources will depend on the outcome of a dialogue between the Commission and the partner country on the past performance and future commitments in the area of governance, including on migration.

Finally, it should not be overlooked that further to the geographic programmes and to the thematic programme on asylum and migration, , other thematic programmes / instruments such as the European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR), the Thematic programme for cooperation with non-state actors and local authorities or the Thematic programme "investing in people" can also occasionally provide funds on specific migration relevant issues such as trafficking in human beings or on aspects of the migration and development debate. The new Structural Funds' regulations make possible that in the context of cross-border, transnational and interregional cooperation, the ERDF may finance expenditure incurred in implementing operations or parts of operations on the territory of countries outside the European Community (up to a limit of 10% of the amount of its contribution to the operational programme concerned).

[1] Referenser till samtliga dokument återfinns i bilaga A .

[2] Se bilaga 8 till meddelandet om migration och utveckling.

[3] Se meddelandet om stärkande av den europeiska grannskapspolitiken (KOM(2006)726 slutlig).