52006DC0122

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén - Årlig politisk strategi för 2007 - Öka förtroendet genom handling /* KOM/2006/0122 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 14.3.2006

KOM(2006) 122 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN

Årlig politisk strategi för 2007 Öka förtroendet genom handling

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Öka förtroendet genom handling 3

Del I. Prioriterade åtgärder för 2007 6

1. Välstånd 6

2. Solidaritet 8

3. Säkerhet och frihet 10

4. EU som partner i världen 11

5. Styrelseformer i EU och bättre lagstiftning i praktiken 14

Del II. Allmänna ramar för peronal- och budgetresurserna för 2007 15

1. Personal 15

1.1. Förstärkning i samband med utvidgningen 15

1.2. Bidrag till en central pool 15

1.3. Totala personalresurser som är tillgängliga för de fyra prioriteringarna 16

2. Ekonomiska resurser 16

ÖKA FÖRTROENDET GENOM HANDLING

För Europeiska unionen och dess medborgare är det en tid av stora utmaningar. För att tackla dessa är handling EU:s bästa alternativ. Medborgarnas förtroende för unionens arbete bygger på vad EU gör och hur EU handlar. Kommissionen har satt som centralt mål att politiken måste ge effektiva resultat. För att detta skall bli verklighet måste Europeiska unionen emellertid arbeta via ett verkligt partnerskap, för att se till att utvecklingen, fastställandet och genomförandet av EU:s olika politikområden vilar på en grund av stabil politisk enighet.

Under 2007 kommer Bulgarien och Rumänien att bli medlemmar, under förutsättning att de uppfyller de villkor som krävs för att fullt ut kunna tillämpa gemenskapens regelverk från anslutningen. Mot bakgrund av den pågående debatten om Europas framtid och om förslaget till konstitutionellt fördrag, och i samband med Romfördragets 50-årsjubileum kommer uppmärksamheten av naturliga skäl att riktas mot Europeiska unionens övergripande värderingar och mål och mot hur en modern union kan leva upp till förväntningarna hos dagens européer. De nya program som kommer att sjösättas inom ramen för budgetplanen för 2007–2013 kommer att vara ett konkret svar på dessa förväntningar. Detta bör också ge en fingervisning för den fortsatta debatten om Europas framtid om att man först och främst bör fokusera på vad EU skall göra, med stöd i plan D för demokrati, debatt och dialog. Effektiv kommunikation om europeiska frågor och en genuin dialog med medborgarna är avgörande för att återvinna deras förtroende. Kommunikationsinsatserna kommer att ta fart under 2007, då merparten av handlingsplanen för att förbättra kommunikationen om EU kommer att vara genomförd och resultatet av samrådet om vitboken om EU:s kommunikationspolitik ha omsatts i praktisk handling.

De strategiska målen välfärd, solidaritet och säkerhet, som fastställdes i början av denna kommissions mandatperiod, utgör en sammanhängande politisk ram för EU:s åtgärder. De är fortfarande lika aktuella för att möta dagens utmaningar och förväntningar. De kräver en stark union och de stakar ut vägen för åtgärderna. Genom att arbeta tillsammans mot dessa mål kan EU:s institutioner skapa ett stort mervärde och erbjuda Europas folk konkreta resultat.

Syftet med den årliga politiska strategin är att sålla fram nyckelprioriteringar som kommer att utvecklas till centrala åtgärder för 2007. Detta måste göras med känsla för kontinuitet. De centrala åtgärderna för 2007 har inte en livslängd på 12 månader. Vissa kommer att bygga på beslut som fattades och samråd som inleddes under 2005 och 2006. Många kommer inte att avslutas eller genomföras förrän senare. Därför är det viktigt att se åtgärderna som en del av en sammanhängande och korsbefruktande process för utveckling av politiken, där enskilda åtgärder på olika områden, såväl inom som utanför EU, utgör byggstenarna för att uppnå EU:s högre mål.

År 2007 kommer den nuvarande kommissionen att ha suttit halva mandatperioden. Några av de första politiska initiativen kommer att nått genomförandestadiet. Nya målsättningar kommer att dyka upp på scenen under andra halvan av kommissionens mandatperiod. År 2007 kommer att bli ett avgörande år för att åstadkomma resultat i fråga om de femåriga strategiska målen. Klockan tickar på och under 2007 måste det gå att visa upp verkliga resultat. Konkreta framsteg är viktiga för trovärdigheten hos EU:s olika fleråriga strategier. Huvudmålet måste även i fortsättningen vara tillväxt och fler och bättre jobb i Europa. Medborgarna är först och främst oroliga för sina jobb och jobben måste förbli EU:s huvudprioritering. Ett grundläggande operativt mål för denna kommission kommer naturligtvis att förbli att det utvidgade EU fungerar väl och att gemenskapens politik och regler tillämpas till fullo i alla medlemsstater. Denna kärnverksamhet är den grund på vilken de nya politiska prioriteringarna kan byggas.

Förutsättningarna för handling

Sedan kommissionen tillträdde har den och dess EU-partner dragit upp nya viktiga riktliner för den europeiska politiken, men även fortsatt arbetet med att avsluta viktiga långsiktiga ärenden. Dessa utgör nu fonden för de nya initiativen för 2007.

- Den förnyade Lissabonstrategin gav ny klarhet kring och satte fokus på EU:s tillväxt- och sysselsättningsmål. Detta bär frukt i form av de första nationella reformprogrammen under 2006, som utgör de nationella bidragen till genomförandet av ekonomiska reformer, och i form av de åtgärder som vidtas på EU-nivå inom ramen för gemenskapens Lissabonprogram. Detta kompletteras av revideringen av stabilitets- och tillväxtpakten, den reviderade sociala agendan och översynen av strategin för hållbar utveckling. Den nya sammanhållningspolitiken och den nya jordbruksfonden för landsbygdsutveckling är också tydligt inriktade på tillväxt- och sysselsättningsmålet.

- Vid det informella toppmötet i Hampton Court i oktober 2005 enades EU:s ledare om en uppsättning viktiga frågor för EU:s åtgärder i en globaliserad värld: forskning och utveckling, universitet, demografiska utmaningar, energi, invandring och säkerhet. Inom dessa områden togs nya initiativ under de följande månaderna, däribland inrättande av ett europeiskt teknologiinstitut, upprättande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter och framläggande av en grönbok om energi, men dessa måste integreras i EU:s prioriterade åtgärder.

- När förhandlingarna om den nya budgetplanen är avslutade, kommer planen att utgöra grunden för finansiering av unionens åtgärder under de kommande sju åren. Resurserna kommer att inriktas på långsiktiga politiska prioriteringar.

- Unionens särskilda roll när det gäller frihet, säkerhet och rättvisa bekräftades i Haagprogrammet , där ett flerårigt program för unionen på detta område fastställdes. Programmet förblir den viktigaste vägledningen för EU:s åtgärder på området. Dessa kommer att få en ny inriktning under 2007 som svar på den första årliga resultattavlan som skall läggas fram i juni i år.

- EU har också lagt fast färdriktningen när det gäller en uppsättning kompletterande mål för ytterligare välfärd, solidaritet och säkerhet på global nivå i syfte att se till att öppnare marknader, hårdare konkurrens och ett regelstyrt internationellt system skapar nya möjligheter och större dynamik såväl på hemmaplan som internationellt. Grannskapspolitiken är nu ett etablerat verktyg för den yttre politiken tillsammans med utvidgningsprocessen, där anslutningsförhandlingar har inletts med Kroatien och Turkiet. Det europeiska samförståndet om utveckling är den första genuina politiska ram som institutionerna enats om.

De frågor som debatten om Europas framtid ställt EU inför kan endast besvaras mot bakgrund av ett dynamiskt EU som i grunden förändrar Europa inom ramen för dessa politiska förutsättningar.

Förverkliga målen

Under 2007 avser kommissionen att förverkliga målen, dvs. i rask takt uppvisa resultat inom de olika områdena. Redan överenskomna politiska beslut kommer att genomföras och nya initiativ utarbetas för att upprätthålla takten och uppnå målen och bereda vägen för mandatperiodens andra hälft.

De strategiska målen välfärd, solidaritet och säkerhet, både inom EU och globalt, fortsätter att vara hörnstenen i kommissionens arbete. På alla dessa områden påverkar Europeiska unionen direkt de frågor som EU:s medborgare sätter i främsta rummet. Det övergripande målet, högre tillväxt för fler och bättre jobb, gäller fortfarande. Lissabonstrategin måste leda till påvisbara resultat om EU skall förbli trovärdigt och de mer positiva makroekonomiska prognoserna måste användas för att bereda väg för förändringarna. Europa måste gripa varje tillfälle att påskynda reformerna och förverkliga dem.

Under 2007 kommer nya riktlinjer för andra halvan av kommissionens mandatperiod att se dagens ljus. Kommissionen kommer att planera för framtiden genom att noggrant förbereda den övergripande översyn av EU:s budget som skall mynna ut i en vitbok 2008–2009.

I denna årliga politiska strategi fastställs de prioriterade åtgärder som planeras för vart och ett av de tre strategiska målen och deras externa motsvarighet och detta är ytterligare ett steg mot att sörja för att målen uppfylls. Dessa nya initiativ kommer att vidareutvecklas parallellt med arbetet att konsolidera och genomföra de politiska initiativ som redan har beslutats och som är på gång. En förutsättning för framgång i detta avseende är att EU:s pågående politiska initiativ fortsätter att förvaltas och genomföras korrekt. I det sista avsnittet beskrivs de resurser som krävs för att förvalta dessa initiativ och de resurser som krävs för det utvidgade EU.

De nya initiativen kommer att vidareutvecklas med full respekt för behovet av höga kvalitetsnormer för EU:s åtgärder. EU:s initiativ måste vara sammanhängande och målinriktade och utvärderas noggrant. Kommissionen har förbundit sig att utföra konsekvensbedömningar av sina initiativ för att styrka att de är motiverade. Ansvaret för bättre lagstiftning delas av EU:s institutioner, och alla institutioner delar ansvaret för att omsätta besluten i konkreta resultat.

Den årliga politiska strategin är ett tillfälle att blicka framåt. Den dialog mellan EU:s institutioner som strategin ger upphov till är viktig för att förbereda arbetet inför 2007 på grundval av en samsyn om vad EU skall uppnå och hur det skall gå till. Kommissionen lägger fram denna strategi i en anda av partnerskap och ser fram emot Europaparlamentets och rådets synpunkter på vad EU bör lägga sina krafter på under 2007.

DEL I. PRIORITERADE ÅTGÄRDER FÖR 2007

1. Välstånd

Kommissionens huvudstrategi för att främja tillväxt och sysselsättning på lång sikt är nu väl etablerad. Europeiska rådet och Europaparlamentet ställde sig bakom den förnyade Lissabonstrategin 2005. Under 2006 kommer strategin in i ett nytt skede i och med de nationella reformprogrammen, som kommer att ange inriktningen på åtgärderna framöver. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja nationella insatser och där det är lämpligt agera på gemenskapsnivå för att bidra till att 2007 blir det år då Lissabonstrategin börjar uppvisa konkreta resultat . Följande fyra områden prioriteras:

- Kunskap, med tydliga mål för att förbättra Europas utbildnings-, forsknings- och innovationsstrukturer som drivkrafter för tillväxt.

- Näringslivet, i synnerhet de små och medelstora företagen, för att säkerställa en miljö och finansiering som skall bidra till att EU:s potential för företagande utnyttjas.

- Jobb och åldrande, för att använda européernas färdigheter på bästa sätt under hela livet.

- Energi, för att främja en genuint gemensam lösning för tryggare energiförsörjning och effektivare energianvändning.

Dessa områden är hörnstenarna i de nya initiativen för 2007. EU:s politiska initiativ måste samstämmigt bidra till Lissabonstrategin. Kommissionen kommer därför att fortsätta att genomföra handlingsplanen för statligt stöd. Kommissionen kommer att sträva efter att hitta den rätta balansen mellan flexibilitet på arbetsmarknaden och anställningstrygghet. Grönboken om energi kommer att följas upp med mer detaljerade förslag i syfte att förbättra energimarknaden i EU. Samtidigt kommer det ekonomiska utfallet inom euroområdet att vara avgörande för att skapa en stabil grund för tillväxt. Eftersom euroområdet kan komma att utvidgas under 2007 kommer kommissionen att aktivt bistå de berörda medlemsstaterna när det gäller att sörja för en smidig och väl förberedd övergång till euron. Kommissionen kommer att fortsätta att genomföra de initiativ som redan pågår på olika politikområden och driva den inre marknaden vidare, i synnerhet på nyckelområden som tjänster och transporter. Rationaliseringen av regleringsstrategin i fråga om den inre marknaden för varor – däribland upprättandet av ett effektivt och enhetligt kontrollsystem – kommer att garantera en enhetlig tillämpning av gemenskapens regelverk i hela EU. Dessutom är en effektiv hantering av den lagliga invandringen ett viktigt bidrag för att uppnå Lissabonstrategins mål.

Välstånd: planerade åtgärder för 2007 Lissabonstrategin Årlig utvärdering av framstegen och fastställande av områden som kräver ytterligare åtgärder. Start för de nya programmen för 2007–2013: Sjunde ramprogrammet för forskning, ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, Galileoprogrammet, transeuropeiska nät, Marco Polo-programmet, programmet för livslångt lärande och Tull- och Fiscalisprogrammen. Åtgärder för att stimulera investeringar i forskning och innovation från medlemsstaternas och den privata sektorns sida, i synnerhet genom att stödja marknaderna för innovativa varor och tjänster, arbeta för en attraktiv gemensam marknad för forskare och stärka forskningen på universiteten. Lansering av det europeiska rymdprogrammet. Sysselsättning Meddelande om flexibilitet och trygghet: målet är att finna en balans mellan flexibilitet på arbetsmarknaden och anställningstrygghet. Styrning av den ekonomiska och monetära unionen (EMU) Skärpt övervakning av stabilitets- och konvergensprogrammen och intensivare dialog med de medlemsstater som kan kvalificera sig för deltagande i euroområdet. Vidareutveckling av hur euroområdet fungerar inom ramen för den reformerade stabilitets- och tillväxtpakten och förbättrad samordning. Energi och transport Förberedelser inför inrättandet av ett europeiskt energiförsörjningsobservatorium. Åtgärder för att bidra till fullbordandet av den inre marknaden för el och gas. Handlingsplan om logistik för intermodala transporter, som syftar till att minska trängseln i trafiken och transportkostnaderna. Åtgärder enligt åtgärdsplanen NAIADES för att främja transporter på inre vattenvägar och utnyttja deras kommersiella potential. Den inre marknaden Koncessioner (uppföljning av grönboken om offentlig-privata partnerskap och EG-rätten om offentlig upphandling och koncessioner). Sektorn för betalningstjänster – att skapa ett gemensamt eurobetalningsområde till 2010. Fortsatta åtgärder för att skapa en verklig inre marknad för finansiella tjänster. Proportionalitet mellan kapital och kontroll (en aktie – en röst) för att öka överensstämmelsen mellan aktieägarnas ekonomiska bidrag och deras inflytande i börsnoterade företag. Stimulera tillväxt på marknader för trådlös utrustning och trådlösa tjänster, genom en gemensam EU-strategi för tilldelning av radiospektrum. Försvarsmarknader: fastställa nya regler för upphandling av försvarsmateriel och förenkla förfaranden för överföring av försvarsprodukter, för att överbrygga fragmenteringen av marknaden och stärka sektorns konkurrenskraft. Laglig invandring Förslag om arbetskraftsinvandring, i synnerhet för att underlätta rätten till inresa och vistelse för högutbildade arbetstagare, som en uppföljning av den strategiska planen för laglig invandring. |

- 2. Solidaritet

Ekonomisk tillväxt måste gå hand i hand med ekonomisk och social sammanhållning, en hög nivå på skyddet av miljön och av människors hälsa, i omsorg om framtida generationer och med respekt för gemensamma värderingar: detta är grundtanken bakom hållbar utveckling. På många områden har EU en överenskommen väg framåt, med den reviderade sociala agendan och med en överenskommelse om att den utmaning den åldrande befolkningen utgör skall få en europeisk dimension. Under 2007 sjösätts en ny generation program för solidaritet som är inriktade på en ny sammanhållningspolitik och landsbygdsutveckling. Interinstitutionella förhandlingar och efterföljande genomförande av reformen av den gemensamma organisationen av marknaderna för vin, frukt och grönsaker, bananer och socker kommer att möjliggöra en mer hållbar förvaltning av dessa viktiga tillgångar. Under 2007 måste EU visa att sammanhållning, solidaritet och miljöskydd går hand i hand med tillväxt- och sysselsättningsmålet. Att delar av anslagen till sammanhållningspolitiken har öronmärkts för detta ändamål inom ramen för den nya budgetperioden kommer att vara avgörande för detta mål. Följande kommer särskilt att uppmärksammas:

- Främjande av hållbar förvaltning och skydd av naturtillgångar , med särskilt fokus på att hejda utarmningen av den biologiska mångfalden.

- Förslag till en havspolitik för EU, som syftar till att ta ett helhetsgrepp på hållbar utveckling och konkurrenskraft hos havsbaserade verksamheter.

- Energi , med särskilt tonvikt på främjande av förnybara energikällor.

- Fullgöra EU:s åtaganden om klimatförändringar genom att uppdatera EU:s system för handel med utsläppsrättigheter.

- År 2007 har utsetts till det europeiska året för lika möjligheter för alla , vilket kräver specifika åtgärder utformade för att underlätta livet för medborgare med familjerelaterade problem eller problem som gäller verkställighet av domstolssbeslut.

Samtidigt är det viktigt att fortsätta att övervaka tillämpningen av gällande lag, till exempel när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män, diskriminering, fri rörlighet för arbetstagare och inom arbetsrätten.

Solidaritet: planerade åtgärder för 2007 Start för de nya programmen för 2007–2013: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden, Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter, landsbygdsutvecklingsprogram, Europeiska fiskerifonden, programmet Progress, Life+, programmet “Aktiv ungdom”, programmen Kultur 2007 och Media 2007, programmet ”Medborgare för Europa”, ramprogrammet ”Solidaritet och förvaltning av migrationsströmmar” och ramprogrammet för grundläggande rättigheter och rättvisa. Social solidaritet Revidera direktivet om överlåtelse av företag. Anordna samråd med arbetsmarknadens parter om avtalsförhandlingar över gränserna. Förenkla lagstiftningen om information till och samråd med arbetstagare. Följa upp grönboken om arbetsrättens utveckling. Europeisk strategi för informations- och kommunikationsteknik för att främja social integration och ett självständigt liv i ett åldrande samhälle. Rättsliga och inrikes frågor Följa upp grönböckerna om arv och testamente, makars förmögenhetsförhållanden respektive beslagtagande av bankmedel. Grönbok och en strategisk plan för den andra fasen av det gemensamma europeiska asylsystemet. Grönbok om effektiv verkställighet av domstolsbeslut. Minimistandarder när det gäller insamling och hantering av bevis med avseende på ömsesidig bevisprövning. Meddelande om narkotikapolitik och om mekanismer för att upptäcka, övervaka och bemöta nya tendenser i fråga om narkotikamissbruk och narkotikamarknader. Meddelande om en mer harmoniserad tolkning av de viktigaste bestämmelserna i dataskyddsdirektivet. Hållbar förvaltning och utnyttjande av resurser samt miljöskydd Revidering av EU:s system för handel med utsläppsrättigheter och förslag om avskiljning av koldioxid och geologisk lagring. Nytt initiativ om miljöanpassad offentlig upphandling som en del av handlingsplanen för hållbar produktion och konsumtion. Nya strukturer för utveckling och demonstration av ren kolteknik. Inrättande av Europeiska kemikaliemyndigheten i Helsingfors och genomförandebestämmelser till den nya kemikalieförordningen (Reach). Översyn av habitat- och fågeldirektiven för att anpassa dem till nya vetenskapliga rön. Slutsatser från samrådet om grönboken om den framtida havspolitiken och framläggande av en handlingsplan. |

- 3. Säkerhet och frihet

För att garantera säkerhet och rättvisa och hantera samtida risker krävs en EU-dimension för att arbetet skall vara effektivt. I Haagprogrammet från 2005 beskrivs hur politiken för frihet, säkerhet och rättvisa skall drivas i EU under 2005–2009. En första utvärdering kommer att genomföras under andra halvåret 2006.

Under 2007 kommer huvudinsatserna vara inriktade på invandring och gränskontroll, med avskaffande av interna gränskontroller till och mellan de nya medlemsstaterna och en utökning av Schengenområdet, efter verifiering att de nödvändiga villkoren är uppfyllda och att kompletterande åtgärder har vidtagits. Dessutom kommer följande att uppmärksammas:

- Kampen mot brottsligheten och våldet kommer att få stor betydelse, med initiativ för att minska brottslighetens möjligheter att utnyttja ett EU utan gränser.

- Andra åtgärder skall fokusera på att säkerställa rättvisa och effektiva brottsutredningar i EU.

Fler förebyggande insatser kommer att garantera medborgarnas säkerhet och skyddet av dem. EU:s åtgärder kommer i samarbete med medlemsstaterna, tredjeländer och internationella organisationer särskilt att inriktas på skyddet mot sjukdomar och på utvecklingen av EU:s snabbinsatsförmåga i händelse av större terroristattacker och andra katastrofer. Strängare inspektioner av kärntekniska anläggningar kommer att införas i form av den nya metoden för säkerhetskontroller och garantier i fråga om strålskydd.

Säkerhet: planerade åtgärder för 2007 Start för de nya programmen för 2007–2013: ramprogrammet för säkerhet och skydd av friheter, ramprogrammet om grundläggande rättigheter och rättvisa, snabbinsats- och beredskapsinstrumentet, den nya solidaritetsfonden, gemenskapsprogrammet för hälso- och konsumentskyddsåtgärder. Rättsliga och inrikes frågor Start för Schengens informationssystem (SIS II) och informationssystemet för viseringar (VIS), som skall innehålla biometriska kännetecken och det därtill hörande rådsbeslutet om avskaffande av kontrollerna vid gränserna till och mellan de nya medlemsstaterna. Initiativ om skydd av vittnen och enskilda som samarbetar med rättsväsendet i kampen mot den internationella organiserade brottsligheten, system för export- och importlicenser för skjutvapen. Meddelanden om insynen i juridiska personer för att minska sårbarenheten för infiltration av den organiserade brottsligheten, kampen mot olaglig gränsöverskridande handel med varor som är förbjudna eller omfattas av restriktioner, främjande av underrättelsestyrd brottsbekämpning i EU. Hälsa och säkerhet Startfasen för tjänster inom global övervakning för miljö och säkerhet (GMES) avseende övervakning av markanvändning, krishantering och havsövervakning. Utarbeta en gemenskapsram för säker, högkvalitativ och effektiv hälsovård, genom att stärka samarbetet mellan medlemsstaterna och klargöra och öka säkerheten i fråga om tillämpningen av gemenskapsrätten när det gäller hälso- och sjukvård. Stärka och förenkla europeiska strukturer för att möta hot mot folkhälsan, i synnerhet genom att skapa ett EU-nätverk för influensaexperter på hög nivå. En ny EU-strategi för djurhälsa som kommer att omfatta en strategi för förebyggande av sjukdomar, förbättra överensstämmelsen med andra EU-strategier och effektivisera användningen av de ekonomiska resurserna. |

- 4. EU som partner i världen

EU:s institutioner måste fortsätta sitt arbete med att praktiskt främja och skydda sina strategiska mål utanför EU:s gränser. EU kan inte uppnå något av målen på egen hand. EU:s viktigaste externa politiska riktlinjer påverkar alla direkt förmågan att uppnå dessa mål:

- På handelsområdet bör resultaten av Doharundan börja få genomslag under 2007, vilket måste spegla solidaritet med utvecklingsländerna samtidigt som nya marknader för gemenskapens varor och tjänster måste öppnas.

- År 2007 bör vara året då Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Europeiska unionen, under förutsättning av att de i tid uppfyller de villkor som är nödvändiga för att fullt ut tillämpa gemenskapsrätten från första dagen för medlemskapet. Kommissionens bedömning skall vara avslutad i maj 2006 och Europeiska rådet bör ta det slutliga beslutet under detta år.

- Framsteg i fråga om stabiliteten på Västra Balkan , främst med tanke på att Kosovos status skall klargöras och viktiga kapitel i förhandlingarna med Turkiet och Kroatien öppnas, vilket kommer att bidra avsevärt till den övergripande säkerheten och stabiliteten i Europa och konsolideringen av grunderna för kontinentens långsiktiga välstånd.

- Inom den europeiska grannskapspolitiken kommer förbindelserna med partnerländerna att stärkas ytterligare i och med genomförandet av handlingsplanerna och det regionala och gränsöverskridande samarbetet. Energi kommer att bli ett huvudtema när det gäller konvergens mellan regelverken i syfte att gynna handel och investeringar.

- Förhandlingarna om ekonomiska partnerskapsavtal med länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna) skall slutföras och därmed kommer EU:s förbindelser med AVS-partnerna in i ett nytt skede som stärker dynamiken i den regionala integrationen och skapar ett kraftfullt utvecklingsverktyg i form av en kombination av förutsägbara handelsregler, nya större marknader och stödåtgärder skräddarsydda efter AVS-ländernas behov.

- EU måste även gå vidare med arbetet att bygga upp effektivare och konsoliderade metoder för konfliktförebyggande, krishantering och fredsbyggande genom en snabb mobilisering av resurser och expertis. Uppmärksamhet kommer också i högre grad att riktas mot de reformer som våra partnerländer genomför när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati, och valövervakningsarbetet skall bli effektivare.

För att dessa mål skall uppnås kommer det att vara mycket viktigt att politiken i praktiken blir mer konsekvent och att biståndet blir effektivare inom EU:s yttre åtgärder. Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, gemenskapens yttre åtgärder och yttre aspekter av den interna politiken måste samverka bättre.

Den yttre dimensionen: planerade åtgärder för 2007 Start för de nya programmen för 2007–2013: instrumentet inför anslutningen, europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, instrumentet för utvecklingssamarbete och ekonomiskt samarbete samt stabilitetsinstrumentet. Utvidgning, grannskap och Ryssland Övervaka hur f.d. jugoslaviska republiken Makedonien uppfyller Köpenhamnskriterierna. Revidera de avtalsreglerade förbindelserna med Serbien och Montenegro och klargöra Kosovos status. Se över det ekonomiska stödet till och handeln med den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Driva förhandlingar med Ukraina om ett efterföljande avtal till det nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalet. Inleda förhandlingar med Ryssland om ett efterföljande avtal till det nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalet. Fortsätta med stödet till fredsprocessen i Mellanöstern samt till andra konflikter som gått i stå. Övriga världen Ingå de ekonomiska partnerskapsavtalen med sex AVS-regioner så att avtalen kan träda i kraft den 1 januari 2008. Öka stödet till de AVS-länder som påverkas av reformen av sektorn för socker. Avsluta Dohaförhandlingarna och börja tillämpa avtalen. Ytterligare förbättra gemenskapens förmåga att hantera internationella kriser, både naturkatastrofer och mänskligt orsakade kriser, i samarbete med rådet. Effektivisera EU:s bistånd genom gemensam planering med medlemsstaterna. Öka bidraget från EU:s inre politik till genomförandet på EU-nivå av dagordningen för millennieutvecklingsmålen i fråga om konsekvens i utvecklingspolitiken. Förhandla fram ett nytt ramavtal mellan EU och Kina. Utvärdera EU:s framsteg i fråga om gjorda åtaganden fem år efter världstoppmötet om hållbar utveckling 2002 och fastställa de vikigaste utmaningarna för de kommande fem åren. Sjösätta den internationella fonden för förnybara energikällor och befästa framstegen i fråga om de internationella åtgärder som syftar till att hantera klimatförändringar. Förbättra samarbetet med tredjeländer om hantering av invandringen. Anta gemensamma standarder för avvisning av tredjelandsmedborgare och utöka omfattningen av återtagandeavtal. I gemenskapens regi starta kurser om säkra livsmedel som är öppna för deltagare från utvecklingsländer för att sprida kunskap om och klargöra gemenskapens standarder och främja den internationella handeln med säkra livsmedel. |

- 5. STYRELSEFORMER I EU OCH BÄTTRE LAGTIFTNING I PRAKTIKEN

Kommissionen har gjort avsevärda framsteg när det gäller att uppfylla sina åtaganden om ”bättre lagstiftning”. Den har inriktat sig på att höja kvaliteten på politiken och lagförslagen genom att systematiskt utvärdera de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna. Det finns ett åtagande om fortsatta kvalitativa förbättringar av systemet för konsekvensbedömningar, och resultatet av en omfattande utvärdering av kommissionens erfarenheter av konsekvensbedömningar kommer att utgöra underlag för diskussionerna under 2007.

Ett annat nyckelområde för förbättringar gäller förenkling . Under 2007 kommer många av de förenklingsinitiativ som ingår i det treåriga rullande programmet att ge resultat. Programmet täcker olika områden, från miljön (t.ex. när det gäller avfall, utsläpp från industrin och ozonlagret) via industrin (t.ex. bygg-, bil- och kosmetikabranschen och sektorn för medicintekniska produkter) till modernisering av arbetsrätten, främjande av konsumenternas rättigheter och viktiga sektorer på den inre marknaden (reglering av finansiella tjänster och märkning av djurfoder och livsmedel). Förenkling är inte ett mål som enbart rör Europeiska unionen, utan har även varit grunden för utformningen av de nya finansieringsinstrumenten för de yttre åtgärderna för 2007–2013. Kommissionen fortsätter även med att förbättra sitt arbete gällande tillämpningen av gemenskapsrätten genom att stärka dialogen med medlemsstaterna för att säkra ett snabbt genomförande och en effektiv och rättvis tillämpning av denna, även i de fall som kräver prioriterade insatser. Kommissionen delar ansvaret för bättre lagstiftning med rådet och parlamentet. Alla parter måste dra sitt strå till stacken för att förverkliga ambitionen om bättre lagstiftning.

För att bygga upp de europeiska medborgarnas förtroende måste kommissionen även ha en modern, effektiv och ansvarstagande förvaltning som genomför politiken i praktiken. I detta sammanhang kommer kommissionen att fortsätta sitt arbete med att uppnå ett positivt uttalande utan reservation från Europeiska revisionsrätten i fråga om den ekonomiska förvaltningen av EU:s budget och öka öppenheten kring hur pengarna används och besluten fattas.

DEL II. ALLMÄNNA RAMAR FÖR PERSONAL- OCH BUDGETRESURSERNA FÖR 2007

1. Personal

1.1. Förstärkning i samband med utvidgningen

Med utgångspunkt i kommissionens bedömning har budgetmyndigheten bekräftat att det är nödvändigt att utöka personalen genom nyrekrytering av 3 960 personer mellan 2003 och 2008 för att kommissionen skall kunna utvidga sitt arbete till de tio nya medlemsstaterna och fullgöra sina institutionella skyldigheter. Efter begäran om att få anställa 2 680 personer under de senaste fyra åren är begäran för 2007 en nettoökning med 640 personer. I enlighet med meddelandet från november 2005 om hur anslutningen av Bulgarien och Rumänien påverkar kommissionens personal, där personalbehovet uppskattades till 850 personer, begär kommissionen 250 nya tjänster på grundval av den planerade utvidgningen 2007. Denna övergripande rekrytering är oumbärlig om förvaltningen och tillsynen av EU:s program skall kunna utföras och gemenskapens regelverk genomföras i den utvidgade unionen. Kommissionen kommer att använda sina nya resurser till att utföra de utökade uppgifter som följer av utvidgningen och för att driva sina fyra politiska prioriteringar i den mån de gäller den utvidgade unionen.

1.2. Bidrag till en central pool

Utöver dessa nya tjänster måste kommissionen frigöra ytterligare resurser för att genomföra de prioriterade initiativ som är fristående från utvidgningen. Kommissionen avser att göra detta genom omfördelningar inom och mellan avdelningar. Liksom under föregående år föreslår den att det inrättas en central omfördelningpool, som dras från all personal och som fastställs till 1 % av personalstyrkan. Fastställande av negativa prioriteringar och andra sätt att flytta personal till prioriterade uppgifter kommer att ha avgörande betydelse när krav på nya resurser skall motiveras. Besparingar till följd av utläggning av verksamhet på entreprenad (t.ex. det planerade genomförandeorganet för det transeuropeiska transportnätet) och produktivitetsvinster (när det gäller översättning t.ex. i form av proaktiv efterfrågestyrning) inriktas också på prioriteringarna. Kommissionen kommer även att tilldela tjänster på tillfällig basis till tillfälliga uppgifter, vilket ger en flexiblare och mer dynamisk tilldelningsprocess under kommande år.

1.3. Totala personalresurser som är tillgängliga för de fyra prioriteringarna

I tabellen nedan sammanfattas de personalresurser som förutses vara nödvändiga för att påbörja nya initiativ eller förstärka pågående åtgärder, enligt prioritering och källa.

Prioriteringar i den årliga politiska strategin för 2007 | Nya personalresurser i samband med utvidgningen och till iriska | Omfördelning mellan avdelningar | Omfördelning inom avdelningar | Totala personalresurser för prioriteringarna |

1. Välstånd | 98 | 30 | 67 | 195 |

2. Solidaritet | 97 | 29 | 73 | 199 |

3. Säkerhet | 66 | 12 | 25 | 103 |

4. Den yttre dimensionen | 28 | 124 | 25 | 177 |

Utökning av befintlig verksamhet i den utvidgade unionen (inklusive utfasning av verksamhet inför anslutningen) | 614 | 50 | 151 | 815 |

TOTALT | 903 | 245 | 341 | 1489 |

Fördelningen av de nya utvidgningsrelaterade resurserna mellan politikområdena kommer att beslutas slutgiltigt i samband med att det preliminära budgetförslaget för 2007 utarbetas. Även fördelningen mellan tjänster i tjänsteförteckningen och extern personal kommer att framgå av detta.

2. Ekonomiska resurser

Beslutet om den årliga politiska strategin innehåller vanligtvis noggranna uppgifter om de nya ekonomiska resurser som tilldelas de olika politikområdena för specifika initiativ, som presenteras i form av variationer i förhållande till den befintliga budgetplaneringen. Eftersom budgetplaneringen är beroende av budgetplanen kommer emellertid den årliga politiska strategin för 2007 undantagsvis inte att behandla de ekonomiska resurserna. Budgetplaneringen kommer dock att avslutas i och med det preliminära budgetförslaget och kommissionen kommer därefter att anpassa den när EU:s institutioner väl har enats om budgetplanen.