52002DC0283

Rapport från Kommissionen till Rådet om användningen av internet för utveckla vänskolekontakter mellan sekundärskolor i Europa /* KOM/2002/0283 slutlig */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OM ANVÄNDNINGEN AV INTERNET FÖR UTVECKLA VÄNSKOLEKONTAKTER MELLAN SEKUNDÄRSKOLOR I EUROPA

Inledning

Vid sitt möte i Barcelona den 15 - 16 mars 2002 uppmanade Europeiska rådet kommissionen att "vidta en genomförbarhetsstudie om möjliga alternativ för att hjälpa sekundärskolor att upprätta eller förbättra förbindelser via Internet med en vänskola någon annanstans i Europa, och rapportera tillbaka om detta vid Europeiska rådets möte i Sevilla i juni".

I denna rapport anges hur detta projekt för vänskolor via Internet kommer att genomföras. Projektet ingår i den process som fastställdes vid Europeiska rådets möte i Lissabon den 23 - 24 mars 2000 för att möta de utmaningar som den nya ekonomin medför och göra Europeiska unionen till världens mest dynamiska och konkurrenskraftiga ekonomi.

Kommissionen mottar med stort intresse detta projekt som kan få stor betydelse för att intensifiera det redan pågående samarbetet mellan skolor. Kommissionen anser att alla sekundärskolor (högstadie- och gymnasienivå) i Europa bör ha etablerat vänskolekontakter fram till utgången av 2006 och utvecklat gemensamma undervisningsprojekt via Internet.

I denna rapport definieras vänskolekontakter (nedan: vänskolor) via Internet som användningen av multimedie- och kommunikationsverktyg (e-post, videokonferens, gemensamt utarbetande av webbsidor) för att komplettera eller få till stånd kontakter och samarbete mellan skolor. Dessa kontakter förutsätter en övergripande ram för samarbete mellan skolor, där man tar hänsyn till alla nödvändiga förutsättningar för god vänskoleverksamhet, bland annat organisation av regelbundna möten och utbyten, utarbetande av gemensamma projekt och läromedel, regelbunden kommunikation för att berika projektens genomförande.

Från traditionella vänskolor till vänskolor via Internet

Vänskolekontakterna som Europeiska rådet nämner kan ha olika former: kontakter mellan elever, mellan lärare, mellan skolklasser eller mellan skolor. Det kan röra sig om enkelt utbyte av information eller dokumentation, upptäckts- eller forskningsprojekt eller på ett mer avancerat stadium kan verksamheten utgöra en del av undervisningssystemet.

Internet samt informations- och kommunikationsteknik (IKT) medför snabba utbyten, omedelbar kommunikation, tillgång till kunskapskällor (utbildning, kultur, medier, offentlig information osv.), tillträde till översättarverktyg online. Därför möjliggör de nya former och uppgifter för vänskolor, och sprider dem över hela Europa genom att i ännu högre grad införliva dem med pedagogiska metoder och undervisning. Vänskolor via Internet öppnar nya möjligheter för utveckling av förbindelser och utbyten mellan alla unga européer, lärare och skolor, för att öka ömsesidig förståelse, stimulera elevernas aktiva deltagande och initiativförmåga, betona den europeiska dimensionen i utbildningen samt skapa de nödvändiga sociala och kulturella kontakterna för det europeiska kunskapsområdets sammankoppling och utstrålning. Vänskolor medför ett berikande perspektiv som bygger på tusentals skolpartnerskap med cirka två miljoner elever och hundratals projekt som rör IKT i undervisningen. Dessa projekt har möjliggjorts bland annat tack vare programmen Sokrates och Leonardo da Vinci. De infrastrukturer som idag är tillgängliga tack vare medlemsstaternas insatser och införandet av handlingsplanen eEurope kan ge nya impulser till det europeiska samarbetet.

Därför motsvarar projektet med vänskolor via Internet målet att alla unga européer under sin skolgång i sekundärskolan kan delta i ett utbildningsprojekt som de själva väljer i samråd med sina lärare, tillsammans med en eller flera elever eller lärare i skolor i ett eller flera andra länder. Detta innebär att skolorna måste förfoga över den nödvändiga infrastrukturen samt över utbildning och stöd som behövs för att successivt och med hjälp av Internet knyta strukturerade pedagogiska kontakter i en multimediemiljö som är både mångspråkig och mångkulturell.

Flera riktlinjer som fastställts av Europeiska rådet sedan mötet i Lissabon år 2000 (Stockholm 2001, Barcelona 2002) inom ramen för förverkligandet av ett europeiskt kunskapsområde, visar att projektet med vänskolor via Internet i hela Europeiska unionen är relevant och genomförbart. Några av dessa riktlinjer är:

- Att inrätta partnerskap för lärande (Lissabon 2000) mellan skolor, utbildningscentrum, företag eller andra centrum med pedagogiska resurser. Vänskolor via Internet utgör aktiva partnerskap mellan utbildningsanstalter och de kan utvidgas till andra aktörer inom kunskapsförvärv (medier, kulturinstitutioner, företag, ungdomsföreningar osv.) för genomförandet av vänskolornas gemensamma undervisningsprojekt.

- Att uppmuntra rörlighet (Stockholm 2001). Vänskolor via Internet hjälper skolor, dess elever och lärare att lära känna varandra, föra ett utbyte och en flerspråkig dialog och arbeta tillsammans, och därför kan dessa vänskolekontakter betraktas som förberedelser eller komplement till fysisk rörlighet.

- Att förbättra de grundläggande färdigheterna, särskilt språkkunskaper, samt utveckla datakunskaper (Barcelona 2002). Vänskolor erbjuder tillfälle till konkret användning av Internet och ny informationsteknik och utgör en aktiv pedagogik där eleverna blir förtrogna med hanteringen av dataverktyg, vilket blir till nytta för kunskapsförvärv under hela livet.

- Att främja den europeiska dimensionen i utbildningen och dess införlivande med elevernas grundläggande färdigheter fram till år 2004 (Barcelona 2002). Vänskolekontakter via Internet mellan skolor i olika medlemsstater möjliggör samarbete inom undervisningsprojekt och utgör ett konkret uttryck för detta mål.

Genomförande av projektet med vänskolor via Internet

Med beaktande av unionens och dess medlemsstaters åtaganden anser kommissionen att det är möjligt och önskvärt att alla högstadie- och gymnasieskolor i alla EU:s medlemsstater - vilket utgör cirka 150 000 skolor - ska ha slutit en vänskoleförbindelse via Internet med en eller flera skolor i en eller flera andra medlemsstaterna före utgången av år 2006. Kommissionen anser att detta projekt kan genomföras på följande grunder.

Installation av infrastruktur, utrustning av skolor och drift av vänskoleförbindelser

Unionen och dess medlemsstater har i detta hänseende gjort konkreta åtaganden [1]. Unionen har betonat att infrastrukturen för att förverkliga dessa mål bör införas snabbt. Med hänsyn till detta uppmanade Europeiska rådet i Lissabon medlemsstaterna att se till att

[1] Europeiska rådets möte i Lissabon den 23 - 24 mars 2000

- alla skolor i unionen har tillgång till Internet och till multimedieresurser före utgången av 2001, samt att

- ett tillräckligt antal lärare ska kunna använda Internet och multimedieresurser före utgången av 2002.

Vid Europeiska rådets möte i Barcelona uppmanades medlemsstaterna att före utgången av 2003 se till att antalet elever per Internetansluten dator utgör 15 elever per multimediedator i hela Europeiska unionen.

Med ledning av detta har man med beaktande av subsidiaritetsprincipen fastställt mål och konkreta kompletterande insatser för skolor i meddelandet (av den 24 maj 2000) och handlingsplanen (av den 28 mars 2001) "eLearning - Att planera morgondagens utbildning". Dessa gäller bland annat tillgången till stödtjänster och utbildningsresurser på Internet, möjligheter till inlärning online för lärare, elever och föräldrar, samt analys av och funderande kring användning i undervisningssyfte och spridning av goda lösningar.

Med hänsyn till vänskoleverksamhetens art kan driftskostnaderna för vänskolor via Internet uppskattas till en genomsnittlig summa på mellan 1 500 och 10 000 euro årligen, beroende på kostnader för besök, utbildning, extra utrustning och kommunikationskostnader för Internet. Denna summa kan dessutom variera mycket beroende på skolor, med tanke på stora skillnader inom eller mellan länderna, och beroende på de pedagogiska målen med vänskolorna. Det är de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna som ska stå för dessa kostnader.

Beroende på vilken vikt dessa olika parametrar får och på de lokala förhållandena vad gäller samarbete på distans (snabb tillgång till Internet för eleverna, tillgång till bredband för videokonferens, partnerskap med lokala myndigheter eller med leverantörer av innehåll, tjänster eller utrustning) kan kostnaden för verksamheten variera mycket.

Utbildning av lärare och av lärarutbildare

Det är väsentligt att det finns en strukturerad ram för utbyte och stöd, bland annat ur pedagogiskt perspektiv, samt att man utvecklar utbildning i "kooperativ" användning av Internet. Annars blir kommunikationen på distans mellan elever tillfällig och ytlig vad gäller innehållet. Internet är ett verktyg och inte ett ändamål i sig.

En sådan ram och utbildning införs i allmänhet på regional eller nationell nivå, även om man kan föreslå modeller på europeisk nivå, vilket framgår av initiativet "European Schoolnet" som 24 utbildningsministerier deltar i. Med tanke på att målet med vänskolor är att främja rörlighet är det väsentligt att utveckla sådan utbildning. Det rör sig inte om att lära sig att använda informations- och kommunikationsteknik som sådan, utan att lyckas införliva den med mycket olika undervisningsrutiner.

Man måste ta hänsyn till ett antal faktorer: nödvändigheten med undervisningprojekt där man tar med flerspråkighet och mångkulturella aspekter, lämpliga multimedieverktyg i förhållande till undervisningsprojektet, att lärare engagerar sig betydligt i denna slags undervisning, integrering av nya vänskolor i projekt som redan pågår i skolorna.

För att framtida vänskoleförbindelser ska lyckas är det avgörande att mobilisera aktörer inom utbildning på de behöriga myndigheternas nivå för verksamhet av olika slag, nämligen

- att ge råd och utbildning till skolor om de praktiska förfarandena i samband med vänskoleverksamhet,

- att utbilda lärare till "kooperativ" användning av Internet - för samarbete mellan elever och lärare - med hänsyn till nationella särdrag och skillnader i fråga om tillgång, samt betydande skillnader vad gäller användningen av Internet,

- att utbilda skolledare i införande och integrering av sådana projekt inom deras skolor.

Denna utbildningsinsats grundar sig på de traditionella strukturerna för lärarutbildning (universitet, särskilda institut). Den förutsätter även samverkan med nationella eller regionala strukturer, som redan sysslar med att stödja skolor i deras strategi för användning av IKT i undervisningen.

Stödåtgärder för tjänster och innehåll

Det är nödvändigt med specialiserade tjänster eller strukturer i medlemsstaterna för att utveckla, stödja och ta tillvara vänskoleverksamhet via Internet. Dessa strukturer skulle exempelvis användas för att

- föreslå högstadie- och gymnasieskolor modeller för vänskolor,

- underlätta sökandet efter partner inom och utanför Europeiska unionen (inom ramen för den interkulturella dialogen),

- på europeisk nivå utveckla en plattform om Internet för att ge råd och stöd online till skolledare, lärare, föräldrar osv. och underlätta tillgången till kunskapskällor (kulturinstitutioner, medier, offentlig information osv.) och till onlinetjänster för översättning,

- se till att de mest lyckade projekten följs upp och blir varaktiga samt intensifiera utbytet av goda idéer.

På europeisk nivå har unionen redan erfarenhet av detta slags stöd. Exempelvis inom verksamheten "My Europe" och insatsen "eSchola" har ett antal moduler utarbetats för att skolorna ska kunna få tillgång till gemensamma resurser och utbyta information.

Många teman är möjliga

Det är de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna - lokala myndigheter, skolor och lärare - som väljer ut teman för samarbetet mellan vänskolor; dock bör det erinras om att vänskolorna vanligtvis väljer teman som till stor del omfattas av Sokrates-programmet och som särskilt väl motsvarar förverkligandet av Lissabon-processens mål. Några exempel:

- Språkinlärning. Kommunikation mellan vänskolor innebär att man successivt lär sig och behärskar vänskolans språk. Denna inlärning sker via projekt för undervisning, upptäckt eller forskning som fastställs och genomförs tillsammans.

- Interkulturell dialog. Ett av målen i denna typ av verksamhet är att förstärka dialogen mellan olika gemenskaper inom Europeiska unionen, och särskilt att utveckla faktorer för jämförande studier. Dialogen gör det även möjligt att sprida projekt mellan elever i EU-länderna och i länderna i Central- och Östeuropa, med en utvidgning till andra länder, däribland i Medelhavsområdet, i enlighet med slutsatserna från ministerkonferensen Euromed i Valencia i april 2002.

- Europeiskt medborgarskap. Detta gäller såväl samhällskunskap som statsvetenskap, samt en successiv förankring av en europeisk dimension i utbildningen i olika länder.

- Ämnesövergripande tillvägagångssätt. Ute på fältet har många elevutbyten en "ämnesövergripande" dimension: miljöutbildning, interkulturell utbildning, kulturutbyten med teman som fred, tolerans samt öppenhet för andra.

PR-evenemang och förevisning på europeisk nivå

Insatser för PR och förevisning på europeisk nivå bör göra projektet "Vänskolor via Internet" synligt och uppmärksamma skolvärlden och den allmänna opinionen på hur viktigt projektet är för samhället och för Europa.

Sedan några år genomför kommissionen sådana insatser som åtnjuter stor framgång:

Under en vecka varje år sammanför Netd@ys tiotusentals skolor i hela Europeiska unionen kring konkreta projekt (skapande av webbplatser, framställning av multimedia, videokonferenser och onlinedialoger, upptäcktsfärder osv.) som gör det möjligt att främja användningen av Internet och ny teknik i undervisningen samt samarbete och utbyte mellan skolor i Europa. Dessa projekt leder ofta till vänskolor och fasta förbindelser mellan partnerskolorna.

eSchola, en vecka för eLearning, är en insats som startades 2001 inom handlingsplanen eLearning som antogs av kommissionen i april 2001 för att lärare ska ta tillvara goda idéer inom undervisning som utarbetats med hjälp av ny teknik vid skolor i Europa. I den första omgången deltog drygt ett tusen skolor. År 2002 är antalet det dubbla och eSchola-veckan är öppen för skolorna i Medelhavsområdet för att främja den interkulturella dialogen.

Dessa initiativ är föregångare till insatser för PR och förevisning som kan startas när vänskoleverksamheten via Internet blivit utbredd i alla EU-länderna.

Operativa slutsatser

I ljuset av det som sagts ovan ställer Europeiska kommissionen sig positiv till önskemålen från Europeiska rådets möte i Barcelona och bekräftar åter sitt intresse och sitt engagemang för att uppnå det ambitiösa målet att före utgången av 2006 ge alla högstadie- och gymnasieskolor möjlighet att via Internet skaffa vänskolor för att utveckla gemensamma undervisningprojekt. Detta mål ingår i de framtidsperspektiv som redan finns i utbildnings- och forskningsprogrammen, och som stöds genom införandet av handlingsplanerna eEurope och eLearning.

Kommissionen anser att detta projekt överensstämmer helt med de riktlinjer som fastställdes i Lissabon och som utvecklades i Stockholm och Barcelona, vilka syftar till att intensifiera och förbättra användningen av ny teknik, särskilt Internet, för att utveckla datakunskap och förverkliga utbildningssystemens framtidsmål. Detta initiativ kommer exempelvis att bidra till att motivera ungdomar att lära sig språk, och främja den europeiska dimensionen i undervisningen.

Kommissionen förväntar sig att få stöd från Europeiska rådets möte i Sevilla för att förverkliga detta projekt med vänskolor via Internet, som bygger på att man mobiliserar lokala, regionala och nationella myndigheter samt EU-institutionerna, med beaktande av subsidiaritetsprincipen och alltmedan man ser till att insatserna kompletterar varandra. Det är nödvändigt att de nationella, regionala eller lokala myndigheterna medverkar för att införa den nödvändiga infrastrukturen och utrustningen, utbilda lärare, garantera finansieringen av driftskostnaderna för vänskolor och inrätta nationella eller regionala kontaktcentrum för vänskolor via Internet. Det kommer att finnas stödramar på EU-nivå genom att man

- ser till att EU-programmen inom utbildning bidrar till utarbetandet av nyskapande metoder, innehåll och rutiner i undervisning beträffande sammankoppling i nätverk och virtuell rörlighet, samt

- antar programmet eLearning som kommissionen ska lägga fram under andra halvåret 2002, i enlighet med Europaparlamentets och rådets önskemål.

Europeiska unionens finansiella bidrag till detta projekt kommer att mobilisera de befintliga möjligheterna inom utbildningsprogrammen och kommer att granskas inom ramen för utarbetandet av ett framtida flerårigt program för e-lärande.

Programmet eLearning kommer delvis att ägnas åt främjande och utveckling av vänskolor via Internet för att bland annat främja inrättandet av kontaktcentrum, kompletterande åtgärder, PR och förevisning på EU-nivå och utbyte av goda idéer, särskilt inom yrkesutbildning. Under utarbetandet kommer förberedande insatser och försöksverksamhet att inledas för att göra vänskolor via Internet till en framgångsrik verksamhet.