9.11.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 291/72


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2017/1988

av den 3 november 2017

om ändring av förordning (EG) nr 1126/2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 vad gäller International Financial Reporting Standard 4

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

av följande skäl:

(1)

Genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 (2) antogs vissa internationella standarder och tolkningar som förelåg per den 15 oktober 2008.

(2)

Den 12 september 2016 offentliggjorde IASB (International Accounting Standards Board) ändringar i IFRS (International Financial Reporting Standard) 4 – Tillämpning av IFRS 9 Finansiella instrument tillsammans med IFRS 4 Försäkringsavtal (nedan kallade ändringar i IFRS 4). Ändringarna i IFRS 4 syftar till att överbrygga de tillfälliga effekter på redovisningen som är följden av de olika datumen för ikraftträdande för IFRS 9 och den nya standarden för försäkringsavtal som ersätter IFRS 4 (IFRS 17).

(3)

IFRS 9 syftar till att förbättra finansiell rapportering av finansiella instrument mot bakgrund av de problem som uppstod under finanskrisen. I synnerhet svarar IFRS 9 på behovet av att övergå till en mer framåtblickande modell för redovisning av förväntade förluster på finansiella tillgångar, vilket har efterfrågats av G20-gruppen.

(4)

Ändringarna i IFRS 4 innebär att företag som i huvudsak bedriver försäkringsverksamhet ges möjlighet att skjuta upp tillämpningen av IFRS 9 fram till den 1 januari 2021. De berörda företagen kan därmed fortsätta att rapportera enligt den befintliga standarden, IAS (International Accounting Standard) 39, Finansiella instrument: Redovisning och värdering. Ändringarna i IFRS 4 gör det också möjligt för företag som utfärdar försäkringsavtal att i viss utsträckning ta bort från resultatet redovisningsinkonsekvenser och tillfällig volatilitet som kan uppstå då IFRS 9 tillämpas innan IFRS 17 har börjat tillämpas.

(5)

Efter samråd med European Financial Reporting Advisory Group konstaterar kommissionen att ändringarna i IFRS 4 uppfyller kriterierna för antagande i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002.

(6)

Kommissionen anser dock att ändringarna i IFRS 4 inte har tillräcklig räckvidd för att tillgodose behoven hos alla större försäkringsföretag i unionen. Detta gäller särskilt försäkringssektorn i ett finansiellt konglomerat som inte skulle ha rätt att skjuta upp tillämpningen av IFRS 9, vilket kan innebära en konkurrensnackdel. Försäkringssektorn i ett finansiellt konglomerat som omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/87/EG (3) bör därför tillåtas att skjuta upp tillämpningen av IFRS 9 fram till den 1 januari 2021.

(7)

Ett uppskjutande av tillämpningen av IFRS 9 för försäkringssektorn i ett konglomerat innebär att två olika redovisningsstandarder tillämpas inom ett och samma finansiella konglomerat vilket kan skapa möjligheter för redovisningsarbitrage och eventuellt göra det svårt för investerare att förstå den sammanställda redovisningen. Ett sådant uppskjutande bör därför endast kunna göras på vissa villkor. För att förhindra att gruppen överför finansiella instrument från en sektor till en annan där de ges förmånligare behandling ur ett redovisningsperspektiv, bör det finnas ett tillfälligt förbud mot överföring av finansiella instrument, med undantag för finansiella instrument som värderas till verkligt värde med förändringar av verkligt värde redovisade i resultatet.Förbudet mot överföring bör endast gälla finansiella instrument som uppfyller villkoren för borttagande från balansräkningen i det överförande företagets redovisning. Finansiella instrument som emitterats av ett företag i gruppen bör inte omfattas av detta förbud eftersom innehav av finansiella instrument inom gruppen elimineras i konglomeratets sammanställda redovisning.

(8)

Ett uppskjutande av tillämpningen av IFRS 9 ligger i linje med IFRS 4 som gör det möjligt för försäkringsgrupper att konsolidera dotterbolag utan att harmonisera värderingen av försäkringsskulderna enligt dotterbolagens lokala allmänt accepterade redovisningsprinciper med de redovisningsprinciper som används av resten av gruppen. Att redovisningsprinciperna inte är enhetliga kan leda till att den finansiella rapporten blir svårare att läsa, men användare av de finansiella rapporterna känner redan till den finansiella redovisningen enligt IAS 39, och undantaget gäller bara för en begränsad tid. Uppskjutandet får dessutom bara göras på vissa villkor, vilket bör bidra till att minska detta problem.

(9)

Uppskjutandet av tillämpningen av IFRS 9 för försäkringssektorn inom ett finansiellt konglomerat bör vara tidsbegränsat eftersom det är viktigt att de förbättringar som införts i och med IFRS 9 träder i kraft så snart som möjligt, och IFRS 17 kommer att börja tillämpas från och med den 1 januari 2021.

(10)

Förordning (EG) nr 1126/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

(11)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I bilagan till förordning (EG) nr 1126/2008 ska International Financial Reporting Standard (IFRS) 4 Försäkringsavtal ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Finansiella konglomerat enligt definitionen i artikel 2.14 i direktiv 2002/87/EG får välja att ingen av dess företag som är verksamma i försäkringssektorn i den mening som avses i artikel 2.8 b i det direktivet tillämpar IFRS 9 i den sammanställda redovisningen för räkenskapsår som börjar före den 1 januari 2021, om samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Inga finansiella instrument överförs mellan försäkringssektorn och någon annan sektor i det finansiella konglomeratet efter den 29 november 2017, med undantag för finansiella instrument som värderas till verkligt värde med förändringar av verkligt värde redovisade i resultatet för båda de sektorer som berörs i sådana överföringar.

b)

Det finansiella konglomeratet anger i den sammanställda redovisningen vilka av gruppens försäkringsföretag som tillämpar IAS 39.

c)

De upplysningar som krävs enligt IFRS 7 ges separat för försäkringssektorn som tillämpar IAS 39 och för resten av gruppen som tillämpar IFRS 9.

Artikel 3

1.   Alla företag ska tillämpa de ändringar som avses i artikel 1 senast från och med den första dagen av det första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2018 eller senare.

2.   Finansiella konglomerat får dock välja att tillämpa de ändringar som avses i artikel 1 senast från och med den första dagen av det första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2018 eller senare, enligt de villkor som anges i artikel 2.

Artikel 4

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 3 november 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

(2)  Kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008 av den 3 november 2008 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (EUT L 320, 29.11.2008, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/87/EG av den 16 december 2002 om extra tillsyn över kreditinstitut, försäkringsföretag och värdepappersföretag i ett finansiellt konglomerat och om ändring av rådets direktiv 73/239/EEG, 79/267/EEG, 92/49/EEG, 92/96/EEG, 93/6/EEG och 93/22/EEG samt Europaparlamentets och rådets direktiv 98/78/EG och 2000/12/EG (EUT L 35, 11.2.2003, s. 1).


BILAGA

Tillämpning av IFRS 9 Finansiella instrument tillsammans med IFRS 4 Försäkringsavtal

(ändringar i IFRS 4)

Ändringar i

IFRS 4 försäkringsavtal

Punkt 3 är ändrad.

TILLÄMPNINGSOMRÅDE

3.

Denna standard behandlar inte andra aspekter av försäkringsgivares redovisning, såsom redovisning av finansiella tillgångar som försäkringsgivare innehar och finansiella skulder emitterade av försäkringsgivare (se IAS 32 Finansiella instrument: Klassificering, IFRS 7 och IFRS 9 Finansiella instrument), med undantag av följande:

a)

punkt 20A som tillåter försäkringsgivare som uppfyller särskilda kriterier att tillämpa ett tillfälligt undantag från IFRS 9,

b)

punkt 35B som tillåter försäkringsgivare att tillämpa överlappningsmetoden för identifierade finansiella tillgångar och

c)

punkt 45 som tillåter försäkringsgivare vid särskilda omständigheter att omklassificera vissa eller samtliga finansiella tillgångar, så att tillgångarna värderas till verkligt värde via resultatet.

Punkt 5 är ändrad.

5.

I syfte att underlätta beskriver denna standard varje företag som utfärdar ett försäkringsavtal som försäkringsgivare, oavsett om emittenten anses som försäkringsgivare i juridiska eller tillsynssammanhang. Alla hänvisningar i punkterna 3 (a)–3 (b), 20A–20Q, 35B–35N, 39B–39M och 46–49 till en försäkringsgivare ska även tolkas som hänvisningar till en emittent av ett finansiellt instrument som innehåller en diskretionär del.

Nya rubriker har lagts till i punkterna 20, 20K och 20N. Nya punkter 20A–20Q har lagts till.

REDOVISNING OCH VÄRDERING

Tillfälligt undantag från IFRS 9

20A

IFRS 9 behandlar redovisning av finansiella instrument och gäller för räkenskapsår som inleds den 1 januari 2018 eller senare. I denna standard ges emellertid ett tillfälligt undantag för försäkringsgivare som uppfyller kriterierna i punkt 20B som innebär att försäkringsgivaren kan men inte behöver tillämpa IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering i stället för IFRS 9 för räkenskapsår som inleds före den 1 januari 2021. En försäkringsgivare som tillämpar det tillfälliga undantaget från IFRS 9 ska

a)

följa de bestämmelser i IFRS 9 som är nödvändiga för att lämna upplysningar enligt punkterna 39B–39J i denna IFRS och

b)

tillämpa alla övriga standarder för försäkringsgivarens finansiella instrument, med undantag för det som följer av punkterna 20A–20Q, 39B–39J och 46–47 i denna IFRS.

20B

En försäkringsgivare kan endast tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 om:

a)

försäkringsgivaren inte tidigare har tillämpat någon version av IFRS 9  (1) utöver bestämmelserna om redovisning av vinster och förluster som härrör från finansiella skulder som identifierats som värderade till verkligt värde via resultatet i punkterna 5.7.1(c), 5.7.7–5.7.9, 7.2.14 och B5.7.5–B5.7.20 i IFRS 9 och

b)

verksamheten huvudsakligen är försäkringsrelaterad enligt beskrivningen i punkt 20D vid den årliga balansdag som närmast föregår den 1 april 2016 eller vid efterföljande årliga balansdag enligt punkt 20G.

20C

En försäkringsgivare som tillämpar det tillfälliga undantaget från IFRS 9 kan välja att endast tillämpa de bestämmelser om redovisning av vinster och förluster på finansiella skulder som identifierats som värderade till verkligt värde via resultatet i punkterna 5.7.1 (c), 5.7.7–5.7.9, 7.2.14 och B5.7.5–B5.7.20 i IFRS 9. Om en försäkringsgivare väljer att tillämpa dessa bestämmelser ska försäkringsgivaren tillämpa övergångsbestämmelserna i IFRS 9, lämna upplysning om att bestämmelserna har tillämpats och fortlöpande lämna de därtill rörande upplysningarna i punkterna 10–11 i IFRS 7 (i dess ändrade lydelse enligt IFRS 9 (2010)).

20D

En försäkringsgivares verksamhet är huvudsakligen försäkringsrelaterad om och endast om följande villkor uppfylls:

a)

skuldernas redovisade värde med avseende på avtal som omfattas av denna IFRS, vilket inkluderar eventuella depositionsandelar eller inbäddade derivat som separerats från försäkringsavtal med tillämpning av punkterna 7–12 i denna IFRS, är betydande i jämförelse med det redovisade värdet av samtliga skulder och

b)

andelen av det totala redovisade värdet för försäkringsrelaterade skulder (se punkt 20E) i förhållande till det totala redovisade värdet av samtliga skulder är

i)

större än 90 procent eller

ii)

mindre än eller lika med 90 procent men större än 80 procent, och försäkringsgivaren bedriver inte någon betydande verksamhet som inte är försäkringsrelaterad (se punkt 20F).

20E

För tillämpningen av punkt 20D (b) ska försäkringsrelaterade skulder omfatta följande:

a)

skulder från avtal som omfattas av denna IFRS enligt beskrivningen i punkt 20D (a),

b)

skulder för investeringsavtal som inte är derivat som värderas till verkligt värde via resultatet med tillämpning av IAS 39 (inklusive de som har identifieras som redovisade till verkligt värde via resultatet där försäkringsgivaren har tillämpat bestämmelserna i IFRS 9 för redovisningen av vinster och förluster (se punkterna 20B (a) och 20C)) och

c)

skulder som uppstått på grund av att försäkringsgivaren utfärdar eller fullgör förpliktelser enligt avtalen i (a) och (b). Exempel på sådana skulder omfattar derivat som används för att hantera risker som uppstått på grund av sådana avtal och de tillgångar som är knutna till dessa avtal, relevanta skatteskulder såsom uppskjutna skatteskulder för skattepliktiga temporära skillnader mellan skulder som uppstått på grund av dessa avtal, och emitterade skuldinstrument som inräknas i försäkringsgivarens lagstadgade kapital.

20F

Vid bedömningen av huruvida företaget bedriver betydande verksamhet som inte är försäkringsrelaterad enligt punkt 20D (b) (ii) ska försäkringsgivaren beakta

a)

endast den verksamhet genom vilken försäkringsgivaren kan generera intäkter och ådra sig kostnader och

b)

kvantitativa eller kvalitativa faktorer (eller båda), inklusive publikt tillgänglig information såsom den industriklassificering som användare av finansiella rapporter tillämpar med avseende på försäkringsgivaren.

20G

I punkt 20B (b) anges att företaget ska bedöma om det kan tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 vid den årliga balansdag som närmast föregår den 1 april 2016. Efter detta datum gäller följande:

a)

Ett företag som tidigare tillämpade det tillfälliga undantaget från IFRS 9 ska göra en omprövning av huruvida dess verksamhet huvudsakligen är försäkringsrelaterad vid den därpå följande årliga balansdagen om och endast om företagets verksamhet i enlighet med punkt 20H–20I förändrades under det räkenskapsår som avslutades på detta datum.

b)

Ett företag som tidigare inte tillämpade det tillfälliga undantaget från IFRS 9 har rätt att göra en omprövning av huruvida dess verksamhet fortfarande huvudsakligen är försäkringsrelaterad vid den därpå följande årliga balansdag som infaller före den 31 december 2018 om och endast om företagets verksamhet i enlighet med punkt 20H–20I förändrades under det räkenskapsår som avslutades på detta datum.

20H

Vid tillämpning av punkt 20G innebär en förändring i företagets verksamhet en förändring som

a)

fastställs av företagsledningen på grund av externa eller interna förändringar,

b)

har stor betydelse för företagets verksamhet och

c)

kan påvisas för externa parter.

En sådan förändring inträffar således endast när företaget börjar eller upphör med en verksamhet som har stor betydelse för företaget eller som på ett betydande sätt ändrar omfattningen på någon del av verksamheten. Detta kan exempelvis inträffa när företaget har förvärvat, avyttrat eller avvecklat ett affärsområde.

20I

En förändring av företagets verksamhet i enlighet med punkt 20H förväntas vara mycket sällan förekommande. Vid tillämpningen av punkt 20G anses följande ändringar inte vara ändringar i företagets verksamhet:

a)

En ändring i företagets finansieringsstruktur som i sig inte påverkar den verksamhet som genererar intäkter och innebär kostnader.

b)

Företagets plan att sälja ett affärsområde, även om tillgångarna och skulderna klassificeras som att de innehas för försäljning enligt IFRS 5 Anläggningstillgångar som innehas för försäljning och avvecklade verksamheter. En plan på att sälja ett affärsområde skulle kunna förändra företagets verksamhet och ge upphov till en omprövning i framtiden men har ännu inte påverkat de skulder som anges i rapporten över finansiell ställning.

20J

Om ett företag efter omprövningen inte längre uppfyller kraven för det tillfälliga undantaget från IFRS 9 (se punkt 20G (a)) får företaget fortsätta att tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 endast fram till slutet av det räkenskapsår som påbörjades direkt efter omprövningen. Företaget ska dock tillämpa IFRS 9 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2021 eller senare. Om exempelvis ett företag den 31 december 2018 (slutet av räkenskapsåret) fastställer att det inte längre uppfyller kraven för det tillfälliga undantaget från IFRS 9 enligt punkt 20G (a), kan företaget fortsätta att tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 endast till och med den 31 december 2019.

20K

En försäkringsgivare som tidigare valt att tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 kan i början av varje efterföljande räkenskapsår oåterkalleligen välja att tillämpa IFRS 9.

Förstagångstillämpare

20L

En förstagångstillämpare enligt definitionen i IFRS 1 Första gången International Financial Reporting Standards tillämpas kan tillämpa det tillfälliga undantag från IFRS 9 som beskrivs i punkt 20A om, och endast om, det uppfyller kriterierna i punkt 20B. Vid tillämpning av punkt 20B (b) ska förstagångstillämparen använda de redovisade värden som fastställts vid tillämpningen av IFRS på det datum som anges i den punkten.

20M

IFRS 1 innehåller bestämmelser och undantag som gäller för förstagångstillämpare. Dessa bestämmelser och undantag (exempelvis punkterna D16–D17 i IFRS 1) åsidosätter inte bestämmelserna i punkterna 20A–20Q och 39B–39J i denna IFRS. Exempelvis åsidosätter inte bestämmelserna och undantagen i IFRS 1 inte kravet att en förstagångstillämpare måste uppfylla kriterierna i punkt 20L för att tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9.

20N

En förstagångstillämpare som lämnar upplysningar enligt punkterna 39B–39J ska tillämpa de bestämmelser och undantag i IFRS 1 som är relevanta för att göra de bedömningar som krävs för sådana upplysningar.

Tillfälligt undantag från särskilda bestämmelser i IAS 28

20O

Enligt punkterna 35–36 i IAS 28 Innehav i intresseföretag och joint venture-företag ska ett företag tillämpa enhetliga redovisningsprinciper vid användning av kapitalandelsmetoden. Trots detta kan ett företag för räkenskapsår som börjar före den 1 januari 2021 välja att behålla de redovisningsprinciper som tillämpas av intresseföretaget eller joint venture enligt följande:

a)

företaget tillämpar IFRS 9 men intresseföretaget eller joint venture tillämpar det tillfälliga undantaget från IFRS 9 eller

b)

företaget tillämpar det tillfälliga undantaget från IFRS 9 men intresseföretaget eller joint venture tillämpar IFRS 9.

20P

När ett företag tillämpar kapitalandelsmetoden för att redovisa sitt innehav i ett intresseföretag eller joint venture gäller följande:

a)

Om IFRS 9 tidigare tillämpats i de finansiella rapporter som använts för tillämpning av kapitalandelsmetoden för intresseföretaget eller joint venture (efter att ha beaktat eventuella justeringar som genomförts av företaget) ska IFRS 9 fortsätta att tillämpas.

b)

Om det tillfälliga undantaget från IFRS 9 tidigare tillämpats i de finansiella rapporter som använts för tillämpning av kapitalandelsmetoden för intresseföretaget eller joint venture (efter att ha beaktat eventuella justeringar som genomförts av företaget) kan IFRS 9 tillämpas i fortsättningen.

20Q

Ett företag kan tillämpa punkterna 20O och 20P (b) separat för varje intresseföretag eller joint venture.

De nya punkterna 35A–35N, 39B–39M och 46–49 har lagts till. Nya rubriker har lagts till under punkt 35A, 35K, 35M, 39A, 39J, 45 och 47.

Diskretionära delar i finansiella instrument

35A

De tillfälliga undantagen i punkterna 20A, 20L och 20O samt överlappningsmetoden i punkt 35B är också tillgängliga för en emittent av ett finansiellt instrument som innehåller en diskretionär del. Samtliga hänvisningar i punkterna 3 (a)–3 (b), 20A–20Q, 35B–35N, 39B–39M och 46–49 till en försäkringsgivare ska därför tolkas som att de även gäller en emittent av ett finansiellt instrument som innehåller en diskretionär del.

KLASSIFICERING

Överlappningsmetoden

35B

En försäkringsgivare får men måste inte tillämpa överlappningsmetoden på identifierade finansiella tillgångar. En försäkringsgivare som tillämpar överlappningsmetoden ska göra följande:

a)

Omklassificera mellan resultat och övrigt totalresultat ett belopp som ger ett resultat i slutet av rapportperioden för de identifierade finansiella tillgångarna som är samma resultat som om försäkringsgivaren hade tillämpat IAS 39 på de identifierade finansiella tillgångarna. Det omklassificerade beloppet är således samma som skillnaden mellan

i)

det belopp som redovisas i resultatet för de identifierade finansiella tillgångarna med tillämpning av IFRS 9 och

ii)

det belopp som skulle ha redovisats i resultatet för de identifierade finansiella tillgångarna om försäkringsgivaren hade tillämpat IAS 39.

b)

Tillämpa samtliga övriga tillämpliga IFRS-standarder för dess finansiella instrument, med undantag för vad som anges i punkterna 35B–35N, 39K–39M och 48–49 i denna IFRS-standard.

35C

En försäkringsgivare kan endast välja att använda den överlappningsmetod som beskrivs i punkt 35B när försäkringsgivaren börjar tillämpa IFRS 9 för första gången, inklusive när försäkringsgivaren för första gången tillämpar IFRS 9 efter att ha tillämpat:

a)

det tillfälliga undantag från IFRS 9 som beskrivs i punkt 20A eller

b)

endast bestämmelserna om redovisning av vinster och förluster som härrör från finansiella skulder som identifierats som värderade till sitt verkliga värde via resultatet som anges i punkterna 5.7.1 (c), 5.7.7–5.7.9, 7.2.14 och B5.7.5– B5.7.20 i IFRS 9.

35D

En försäkringsgivare ska redovisa det belopp som omklassificerats mellan resultat och övrigt totalresultat genom att tillämpa överlappningsmetoden

a)

i resultatet som en separat post och

b)

i övrigt totalresultat som en separat komponent av övrigt totalresultat.

35E

Överlappningsmetoden kan tillämpas för en finansiell tillgång om och endast om följande kriterier är uppfyllda:

a)

den värderas till sitt verkliga värde via resultatet med tillämpning av IFRS 9 men skulle inte ha värderats till verkligt värde via resultatet i sin helhet med tillämpning av IAS 39 och

b)

den innehas inte inom ramen för en verksamhet som inte är relaterad till de avtal som omfattas av denna IFRS. Exempel på finansiella tillgångar för vilka överlappningsmetoden inte kan tillämpas är tillgångar som innehas inom ramen för bankverksamhet eller finansiella tillgångar som innehas av fonder sammankopplade med investeringsavtal som inte omfattas av denna IFRS.

35F

En försäkringsgivare kan identifiera en finansiell tillgång för vilken överlappningsmetoden kan tillämpas när försäkringsgivaren väljer att tillämpa överlappningsmetoden (se punkt 35C). Försäkringsgivaren kan senare identifiera en finansiell tillgång för vilken överlappningsmetoden kan tillämpas när och endast när

a)

tillgången redovisas för första gången i rapporten över finansiell ställning eller

b)

tillgången nyligen har uppfyllt kriteriet i punkt 35E (b), vilket tidigare inte var fallet.

35G

En försäkringsgivare kan identifiera finansiella tillgångar för vilka överlappningsmetoden kan tillämpas genom att tillämpa punkt 35F på varje enskilt instrument.

35H

I förekommande fall gäller följande vid tillämpning av överlappningsmetoden för en nyligen identifierad finansiell tillgång genom tillämpning av punkt 35F (b):

a)

tillgångens verkliga värde vid tidpunkten för identifieringen ska vara det nya upplupna anskaffningsvärdet och

b)

den effektiva räntan ska baseras på tillgångens verkliga värde vid tidpunkten för identifieringen.

35I

Företaget ska fortsätta att tillämpa överlappningsmetoden för den finansiella tillgången tills tillgången tas bort från rapporten över finansiell ställning. Ett företag ska dock göra följande:

a)

Den finansiella tillgången ska upphöra att identifieras som en tillgång när den inte längre uppfyller kriteriet i punkt 35E (b). Exempelvis uppfyller en finansiell tillgång inte längre detta kriterium när ett företag överför tillgången så att den innehas inom ramen för bankverksamhet eller när ett företag upphör att vara försäkringsgivare.

b)

Företaget får i början av varje räkenskapsår upphöra med tillämpningen av överlappningsmetoden för samtliga identifierade finansiella tillgångar. Ett företag som väljer att inte längre tillämpa överlappningsmetoden ska tillämpa IAS 8 för att redovisa bytet av redovisningsprincip.

35J

När ett företag upphör att identifiera en finansiell tillgång enligt punkt 35I (a) ska företaget omklassificera det saldo som rör den finansiella tillgången från övrigt totalresultat till resultat som en omklassificeringsjustering (se IAS 1).

35K

Om ett företag upphör med överlappningsmetoden i enlighet med det val som anges i punkt 35I (b) eller på grund av att det inte längre är försäkringsgivare ska överlappningsmetoden därefter inte tillämpas. En försäkringsgivare som har valt att tillämpa överlappningsmetoden (se punkt 35C) men inte har några identifierbara finansiella tillgångar för tillämpning av metoden (se punkt 35E) kan senare tillämpa överlappningsmetoden när den har identifierbara finansiella tillgångar.

Samverkan med andra bestämmelser

35L

Punkt 30 i denna IFRS möjliggör ett förfarande som ibland beskrivs som ”skuggredovisning”. Om en försäkringsgivare tillämpar överlappningsmetoden kan skuggredovisning vara tillämpligt.

35M

Att omklassificera ett belopp från resultat till övrigt totalresultat genom att tillämpa punkt 35B kan få följdeffekter för att inkludera andra belopp i övrigt totalresultat, såsom inkomstskatter. En försäkringsgivare ska tillämpa relevant IFRS, såsom IAS 12 Inkomstskatter, för att fastställa sådana följdeffekter.

Förstagångstillämpare

35N

Om en förstagångstillämpare väljer att tillämpa överlappningsmetoden, ska jämförelsesiffror räknas om så att de speglar överlappningsmetoden om och endast om förstagångstillämparen räknar om jämförelsesiffror i enlighet med IFRS 9 (se punkterna E1–E2 i IFRS 1).

UPPLYSNINGAR

Upplysningar om det tillfälliga undantaget från IFRS 9

39B

En försäkringsgivare som väljer att tillämpa det tillfälliga undantaget från IFRS 9 ska lämna upplysningar som gör att användare av finansiella rapporter kan

a)

förstå på vilket sätt försäkringsgivaren uppfyller kravet för tillämpning av det tillfälliga undantaget och

b)

jämföra försäkringsgivare som tillämpar det tillfälliga undantaget med företag som tillämpar IFRS 9.

39C

För att uppfylla kraven i punkt 39B (a) ska en försäkringsgivare lämna upplysning om att det tillfälliga undantaget från IFRS 9 tillämpas och hur försäkringsgivaren på det datum som anges i punkt 20B (b) kom fram till att denne uppfyller kraven för det tillfälliga undantaget från IFRS 9, inklusive följande:

a)

om det redovisade värdet för försäkringsgivarens skulder som härrör från avtal som omfattas av denna IFRS (dvs. de skulder som beskrivs i punkt 20E (a)) var mindre än eller lika med 90 procent av det totala redovisade värdet för försäkringsgivarens samtliga skulder, karaktären på och det redovisade värdet för de skulder som rör försäkringar som inte är skulder som härrör från avtal som omfattas av denna IFRS (dvs. de skulder som beskrivs i punkterna 20E (b) och 20E (c)),

b)

om den procentuella andelen av det totala redovisade värdet av försäkringsgivarens skulder som rör försäkringar i förhållande till det totala redovisade värdet av samtliga skulder var mindre eller lika med 90 procent men större än 80 procent, hur försäkringsgivaren kom fram till att denne inte bedriver betydande verksamhet som inte är försäkringsrelaterad, inklusive det underlag försäkringsgivaren baserade fastställandet på, och

c)

om försäkringsgivaren uppfyller kraven för det tillfälliga undantaget från IFRS 9 på grundval av en omprövning med tillämpning av punkt 20G (b):

i)

anledningen till omprövningen,

ii)

det datum då den relevanta förändringen av verksamheten gjordes, och

iii)

en detaljerad förklaring till förändringen av försäkringsgivarens verksamhet och en kvalitativ beskrivning av effekten av förändringen på försäkringsgivarens finansiella rapporter.

39D

Om ett företag vid tillämpning av punkt 20G (a) kommer fram till att dess verksamhet inte längre till största delen är förknippad med försäkring ska det lämna följande upplysningar varje rapportperiod innan det börjar tillämpa IFRS 9:

a)

det faktum att företaget inte längre uppfyller kraven för det tillfälliga undantaget från IFRS 9,

b)

det datum då den relevanta förändringen av verksamheten inträffade, och

c)

en detaljerad förklaring av förändringen av företagets verksamhet och en kvalitativ beskrivning av effekten av förändringen på företagets finansiella rapporter.

39E

För att uppfylla kraven i punkt 39B (b) ska en försäkringsgivare lämna upplysningar om det verkliga värdet i slutet av rapportperioden och förändringen av det verkliga värdet under perioden var för sig för följande två grupper av finansiella tillgångar:

a)

finansiella tillgångar med avtalsvillkor som vid särskilda datum ger upphov till kassaflöden som endast är betalningar av räntor och kapitalbelopp på det utestående kapitalbeloppet (dvs. finansiella tillgångar som uppfyller villkoren i punkterna 4.1.2 (b) och 4.1.2A (b) i IFRS 9), med undantag för sådana finansiella tillgångar som uppfyller definitionen av att innehas för handel som anges i IFRS 9, eller som förvaltas och utvärderas resultatmässigt baserat på verkligt värde (se punkt B4.1.6 i IFRS 9),

b)

samtliga finansiella tillgångar som inte anges i punkt 39E (a), dvs. alla finansiella tillgångar

i)

med avtalsvillkor som inte vid särskilda datum ger upphov till kassaflöden som endast är betalningar av räntor och kapitalbelopp på det utestående kapitalbeloppet,

ii)

som uppfyller definitionen av innehav för handel i IFRS 9, eller

iii)

som förvaltas och utvärderas resultatmässigt baserat på verkligt värde.

39F

När försäkringsgivaren lämnar upplysningar enligt punkt 39E gäller följande:

a)

försäkringsgivaren får betrakta den finansiella tillgångens redovisade värde beräknat i enlighet med IAS 39 som en rimlig uppskattning av dess verkliga värde i de fall försäkringsgivaren inte behöver lämna upplysningar om dess verkliga värde i enlighet med punkt 29 (a) i IFRS 7 (dvs. kortfristiga kundfordringar eller leverantörsskulder) och

b)

försäkringsgivaren ska använda den detaljnivå som krävs för att användare av de finansiella rapporterna ska förstå de finansiella tillgångarnas karaktär.

39G

För att uppfylla kraven i punkt 39B (b) ska försäkringsgivaren lämna upplysningar om kreditriskexponering, inklusive betydande koncentrationer av kreditrisk, förknippad med de finansiella tillgångar som beskrivs i punkt 39E (a). Försäkringsgivaren ska lämna åtminstone följande upplysningar för dessa finansiella tillgångar i slutet av rapportperioden:

a)

per kreditriskbetyg enligt definitionen i IFRS 7, det redovisade värdet med tillämpning av IAS 39 (beträffande finansiella tillgångar som värderas till upplupet anskaffningsvärde, före justering för eventuella nedskrivningar),

b)

för de finansiella tillgångar som beskrivs i punkt 39E (a) som inte har en låg kreditrisk i slutet av rapportperioden, det verkliga värdet och det redovisade värdet med tillämpning av IAS 39 (beträffande finansiella tillgångar som värderas till upplupet anskaffningsvärde, före justering för eventuella nedskrivningar). Med avseende på dessa upplysningar anges i punkt B5.5.22 i IFRS 9 kraven för när ett finansiellt instruments kreditrisk bedöms som liten.

39H

För att uppfylla kraven i punkt 39B (b) ska försäkringsgivaren lämna upplysningar om var en användare av finansiella rapporter kan erhålla publikt tillgänglig IFRS 9-information som gäller ett företag inom den företagsgrupp som inte tillhandahålls i gruppens konsoliderade finansiella rapporter för den berörda rapportperioden. Sådan IFRS 9-information finns exempelvis att tillgå i de publikt tillgängliga individuella eller separata finansiella rapporterna för ett företag inom företagsgruppen som har tillämpat IFRS 9.

39I

Om ett företag väljer att tillämpa undantaget i punkt 20O från särskilda bestämmelser i IAS 28 ska det lämna en upplysning om detta.

39J

Om ett företag har tillämpat det tillfälliga undantaget från IFRS 9 vid redovisning av en investering i ett intresseföretag eller joint venture med hjälp av kapitalandelsmetoden (se till exempel punkt 20O (a)) ska företaget utöver den information som krävs enligt IFRS 12 Upplysningar om andelar i andra företag lämna uppgift om följande:

a)

den information som anges i punkterna 39B–39H för varje intresseföretag eller joint venture som är väsentligt för företaget. Beloppen som anges ska vara de som ingår i de finansiella rapporterna för intresseföretaget eller joint venture upprättade enligt IFRS efter beaktande av eventuella justeringar som gjorts av företaget vid tillämpning av kapitalandelsmetoden (se punkt B14 (a) i IFRS 12) snarare än företagets andel av dessa belopp,

b)

den sammanlagda kvantitativa information som anges i punkterna 39B–39H för samtliga enskilda intresseföretag eller joint ventures som inte är väsentliga för företaget. De sammanlagda värdena ska

i)

vara företagets andel av dessa belopp, och

ii)

anges separat för intresseföretag respektive joint ventures.

Upplysningar om överlappningsmetoden

39K

En försäkringsgivare som tillämpar överlappningsmetoden ska lämna upplysningar för att användare av finansiella rapporter ska förstå följande:

a)

hur det totala belopp som omklassificerats mellan resultat och övrigt totalresultat under rapportperioden beräknas och

b)

effekten av omklassificeringen på de finansiella rapporterna.

39L

För att uppfylla kraven i punkt 39K ska försäkringsgivaren lämna följande upplysningar:

a)

det faktum att försäkringsgivaren tillämpar överlappningsmetoden,

b)

det redovisade värdet av de finansiella tillgångarna i slutet av rapportperioden för vilken försäkringsgivaren tillämpar överlappningsmetoden per klass av finansiella tillgångar,

c)

grunden för identifiering av finansiella tillgångar för överlappningsmetoden, inklusive en förklaring rörande eventuella identifierade finansiella tillgångar som innehas utanför den legala enhet som utfärdar avtal som omfattas av denna IFRS,

d)

en förklaring av det totala belopp som omklassificerats mellan resultat och övrigt totalresultat under rapportperioden så att användarna av de finansiella rapporterna kan förstå varifrån beloppet härrör, inklusive följande:

i)

det belopp som redovisas i resultatet för de identifierade finansiella tillgångarna med tillämpning av IFRS 9 och

ii)

det belopp som skulle ha redovisats i resultatet för de identifierade finansiella tillgångarna om försäkringsgivaren hade tillämpat IAS 39.

e)

effekten av den omklassificering som anges i punkterna 35B och 35M med avseende på varje enskild post i resultatet och

f)

om försäkringsgivaren under rapportperioden har gjort en förändring av de finansiella tillgångar för vilka överlappningsmetoden tillämpas:

i)

det belopp som omklassificerats mellan resultat och övrigt totalresultat under rapportperioden med avseende på de nya finansiella tillgångar som identifierats för tillämpning av överlappningsmetoden (se punkt 35F (b)),

ii)

det belopp som skulle ha omklassificerats mellan resultat och övrigt totalresultat under rapportperioden för de finansiella tillgångar för vilka identifiering för tillämpning av överlappningsmetoden upphört (se punkt 35I (a)), och

iii)

det belopp som omklassificerats under rapportperioden till resultat från ackumulerat övrigt totalresultat för sådana finansiella tillgångar för vilka identifiering för tillämpning av överlappningsmetoden upphört (se punkt 35J).

39M

Om ett företag tillämpar överlappningsmetoden vid redovisning av sina investeringar i ett intresseföretag eller i ett joint venture med tillämpning av kapitalandelsmetoden ska företaget lämna följande upplysningar enligt IFRS 12:

a)

den information som anges i punkterna 39K–39L för varje intresseföretag eller joint venture som är väsentligt för företaget. Beloppen som anges ska vara de som ingår i de finansiella rapporterna för intresseföretaget eller joint venture upprättade enligt IFRS efter beaktande av eventuella justeringar som gjorts av företaget vid tillämpning av kapitalandelsmetoden (se punkt B14 (a) i IFRS 12) snarare än företagets andel av dessa belopp,

b)

den kvantitativa information som anges i punkterna 39K–39L (d) och 39L (f) och effekten av omklassificeringen som beskrivs i punkt 35B på resultat och övrigt totalresultat sammanlagt för alla intresseföretag eller joint ventures som inte är väsentliga för företaget. De sammanlagda värdena ska

i)

vara företagets andel av dessa belopp och

ii)

anges separat för intresseföretag respektive joint ventures.

IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Tillämpningen av IFRS 4 tillsammans med IFRS 9

Tillfälligt undantag från IFRS 9

46.

Tillämpning av IFRS 9 Finansiella instrument tillsammans med IFRS 4 Försäkringsavtal (ändringar i IFRS 4), som utfärdades i september 2016, innebar ändring av punkterna 3 och 5, tillägg av punkterna 20A–20Q, 35A och 39B–39J samt tillägg av rubriker efter punkterna 20, 20K, 20N och 39A. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar, som gör att försäkringsgivare som uppfyller särskilda kriterier kan tillämpa ett tillfälligt undantag från IFRS 9 för räkenskapsår som inleds den 1 januari 2018 eller senare.

47.

Ett företag som lämnar de upplysningar som krävs enligt punkterna 39B–39J ska tillämpa de relevanta övergångsbestämmelserna i IFRS 9 för att göra de bedömningar som krävs för att lämna dessa upplysningar. Den första tillämpningsdagen i detta syfte räknas som inledningen av det första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2018 eller senare.

Överlappningsmetoden

48.

Tillämpning av IFRS 9 Finansiella instrument tillsammans med IFRS 4 Försäkringsavtal (ändringar i IFRS 4), som utfärdades i september 2016, innebar ändringar av punkterna 3 och 5, tillägg av punkterna 35A–35N och 39K–39M samt tillägg av rubriker efter punkterna 35A, 35K, 35M och 39J. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar, som gör att försäkringsgivare kan använda sig av överlappningsmetoden för identifierade finansiella tillgångar när de första gången tillämpar IFRS 9 (se punkt 35C).

49.

Ett företag som väljer att tillämpa överlappningsmetoden ska göra följande:

a)

tillämpa metoden retroaktivt på de identifierade finansiella tillgångarna vid övergången till IFRS 9. Företaget ska till exempel därmed redovisa, som en justering av ingående ackumulerat övrigt totalresultat, ett belopp som överensstämmer med skillnaden mellan de identifierade finansiella tillgångarnas verkliga värde som med tillämpning av IFRS 9 och tillgångarnas redovisade värde med tillämpning av IAS 39,

b)

räkna om den jämförande informationen för att spegla överlappningsmetoden om och endast om företaget räknar om jämförande information med tillämpning av IFRS 9.


(1)  IASB utfärdade på varandra följande versioner av IFRS 9 2009, 2010, 2013 och 2014.