18.7.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 185/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT (EU) 2017/1324

av den 4 juli 2017

om unionens deltagande i partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima) som genomförs gemensamt av flera medlemsstater

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 185 och 188 andra stycket,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Kommissionen framhöll i sitt meddelande Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla av den 3 mars 2010 behovet av att utveckla gynnsamma förhållanden för investeringar i kunskap och innovation för att uppnå smart, hållbar tillväxt för alla i unionen. Både Europaparlamentet och rådet har godkänt den strategin.

(2)

Genom sina resolutioner av den 28 juli 2010 och den 18 december 2013 erkände FN:s generalförsamling rätten till säkert och rent dricksvatten och sanitet som en mänsklig rättighet som är oundgänglig för att livet ska kunna levas fullt ut. Den manade även till ett successivt förverkligande av den mänskliga rättigheten säkert dricksvatten, och framhöll därvid den stora betydelsen av internationellt samarbete.

(3)

Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 (3) inrättades ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) (nedan kallat Horisont 2020). Syftet med Horisont 2020 är att uppnå större inverkan på forskning och innovation genom att bidra till stärkandet av partnerskap mellan offentliga aktörer, till exempel genom unionens deltagande i program som genomförs av flera medlemsstater med hållbar utveckling som yttersta mål.

(4)

Partnerskap mellan offentliga aktörer bör syfta till att utveckla närmare synergieffekter, öka samordningen och undvika onödig överlappning med andra program för forskning och innovation på unionsnivå samt på internationell, nationell och regional nivå, och bör ta full hänsyn till de allmänna principerna för Horisont 2020, i syfte att stärka forskning och innovation för att bidra till hållbar utveckling, i synnerhet de principer som avser öppenhet och transparens.

(5)

I enlighet med artikel 19.2 i förordning (EU) nr 1291/2013 ska verksamhet för forskning och innovation som genomförs inom ramen för partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima) enbart vara inriktad på civila tillämpningar.

(6)

I förordning (EU) nr 1291/2013 fastställs Livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, havs-, sjöfarts- och inlandsvattenforskning samt bioekonomin samt Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror som några av de prioriterade samhällsutmaningar som ska hanteras genom stöd till investeringar i forskning och innovation. Dessutom fastställs i förordning (EU) nr 1291/2013 att forsknings- och innovationsverksamhet för dessa utmaningar ska genomföras både inom och utanför unionen, med tanke på den gränsöverskridande och globala karaktären hos klimat och miljö, deras omfattning och komplexitet och den internationella dimensionen av försörjningskedjan för livsmedel och jordbruk.

(7)

Enligt förordning (EU) nr 1291/2013 är internationellt samarbete med tredjeländer nödvändigt för att effektivt hantera gemensamma utmaningar. Internationellt samarbete kring forskning och innovation är en avgörande aspekt av unionens globala åtaganden och spelar en viktig roll i unionens partnerskap med Europeiska grannskapsländer. Härvid är Medelhavsområdet strategiskt viktigt för unionen i politiskt, ekonomiskt, kulturellt, vetenskapligt och miljömässigt avseende.

(8)

För att säkerställa överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 (4) bör åtgärder som omfattas av detta beslut respektera grundläggande rättigheter och iaktta de principer som erkänns i framför allt Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Dessa åtgärder bör vara förenliga med alla rättsliga skyldigheter som härrör från internationell rätt och unionsrätten, bland annat relevanta kommissionsbeslut, som kommissionens meddelande av den 28 juni 2013 (5), samt med etiska principer, vilket innebär att alla former av överträdelser av forskningsintegriteten bör undvikas.

(9)

Kommissionen framhöll i sitt meddelande av den 7 juni 2016 om en ny partnerskapsram med tredjeländer inom den europeiska migrationsagendan behovet av att använda alla strategier, även inom forskning och innovation, för att ta itu med de underliggande orsakerna till migration genom en ny samarbetsmodell som involverar privata investerare, samt behovet av att utnyttja begränsade budgetmedel och fokusera på små och medelstora företag och hållbar infrastruktur.

(10)

Prima syftar till att genomföra ett gemensamt program för att främja forsknings- och innovationskapacitet och utveckla kunskap och gemensamma innovativa lösningar för att förbättra effektiviteten, säkerheten, tryggheten och hållbarheten för jordbruks- och livsmedelssystem och för integrerad vattenförsörjning och vattenförvaltning i Medelhavsområdet. Prima bör bidra till att uppnå de nyligen överenskomna målen för hållbar utveckling och den kommande strategin för hållbar utveckling samt till målen i Parisavtalet.

(11)

Integrerad vattenförsörjning och vattenförvaltning, däribland återanvändning och rening av avloppsvatten, innebär att alla olika användningsområden för vattenresurser beaktas.

(12)

Syftet med ett hållbart jordbruks- och livsmedelssystem bör vara att uppfylla medborgarnas och miljöns krav på säkra och hälsosamma livsmedel till rimliga priser, och att göra bearbetningen, distributionen och konsumtionen av livsmedel och foder mer hållbar med målet att minimera livsmedelsförluster och jordbruks- och livsmedelsavfall.

(13)

När det gäller vattenresurser och jordbruks- och livsmedelssystem är en öppen, demokratisk och delaktighetsbaserad styrning av avgörande betydelse för att säkerställa att så kostnadseffektiva lösningar som möjligt, som gagnar hela samhället, genomförs.

(14)

För att säkerställa att de tredjeländer som inte är associerade till Horisont 2020, dvs. Algeriet, Egypten, Jordanien, Libanon och Marocko, deltar i Prima krävs det internationella avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan unionen och dessa tredjeländer för att inbegripa dem i det regelverk som fastställs genom detta beslut.

(15)

I enlighet med målen för Horisont 2020 bör alla andra medlemsstater och tredjeländer som är associerade till Horisont 2020 ha rätt att delta i Prima om de åtar sig att bidra till finansieringen av Prima och vidta de rättsliga, reglerande, administrativa och andra åtgärder som behövs för att skydda unionens ekonomiska intressen.

(16)

För att säkerställa det gemensamma genomförandet av Prima bör en genomförandestruktur inrättas (Prima-IS). Prima-IS bör vara mottagare av unionens ekonomiska bidrag och bör säkerställa ett effektivt och öppet genomförande av Prima.

(17)

För att målen för Prima ska kunna uppnås bör det vara möjligt för alla andra tredjeländer som inte är associerade till Horisont 2020, särskilt länder i södra Medelhavsområdet, att delta om de åtar sig att bidra till finansieringen av Prima och om Prima-IS godkänner deras deltagande. Deltagandet bör också föreskrivas i det relevanta internationella avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan ett sådant tredjeland och unionen.

(18)

Förutsättningen för unionens ekonomiska bidrag bör vara formella åtaganden från de deltagande staterna att bidra till finansieringen av Prima och att de åtagandena fullgörs och genomförs i enlighet med detta beslut. De deltagande staterna bör ges flexibilitet att bidra ekonomiskt till Prima-IS på frivillig basis för att finansiera indirekta åtgärder och därigenom uppnå en hög grad av ekonomisk integration. Dessutom bör de deltagande staterna bidra ekonomiskt eller in natura till åtgärder som genomförs utan unionens ekonomiska bidrag och till den del av Prima-IS administrativa budget som inte täcks av unionens ekonomiska bidrag. Den period inom vilken de deltagande staterna måste tillhandahålla sitt bidrag bör vara tydligt fastställd.

(19)

Ett högsta gränsvärde bör fastställas för unionens ekonomiska bidrag till Prima med finansiering från Horisont 2020. Under det gränsvärdet bör unionens ekonomiska bidrag motsvara de deltagande staternas bidrag till Prima för att kunna uppnå en hög hävstångseffekt och säkerställa starkare integrering av de deltagande staternas program. Det bör vara möjligt att använda en begränsad del av unionens ekonomiska bidrag till att täcka de administrativa kostnaderna för Prima-IS. En effektiv förvaltning av Prima bör säkerställas och de administrativa kostnaderna bör hållas på en så låg nivå som möjligt.

(20)

För att undvika att genomförandet av Prima fördröjs bör en tidsfrist fastställas för att inleda de slutliga åtgärder som ska finansieras, även de slutliga ansökningsomgångarna.

(21)

Primas åtgärder bör vara förenliga med målen och forsknings- och innovationsprioriteringarna för Horisont 2020 och med de allmänna principer och villkor som fastställs i artikel 26 i förordning (EU) nr 1291/2013. Prima bör beakta Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklings definitioner avseende teknisk mognadsgrad vid klassificering av teknisk forskning, produktutveckling och demonstrationsverksamhet.

(22)

Prima bör stödja alla former av forsknings- och innovationsverksamhet, däribland forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, innovativa demonstratorer och pilotanläggningar, kapacitetsuppbyggnad, utbildning, åtgärder för upplysning och informationsspridning och forskares rörlighet, som täcker ett brett spektrum av tekniska mognadsgrader och säkerställer en lämplig balans mellan mindre och större projekt.

(23)

För ökad genomslagskraft bör samordning mellan Prima och andra forsknings- och innovationsprojekt inom ramen för Horisont 2020, såsom kunskaps- och innovationsgruppen Food vid Europeiska institutet för innovation och teknik (Food KIC), eller andra unionsinstrument, t.ex. europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet, sökas och eventuella överlappningar undvikas.

(24)

Prima bör genomföras på grundval av årliga arbetsplaner som anger de verksamheter som ska utföras under ett visst år. Prima-IS bör regelbundet övervaka resultaten av ansökningsomgångar och de åtgärder som det finansierar, och den omfattning i vilken vetenskapliga ämnen, förväntad inverkan och överteckning i fråga om förslag över tröskelnivån som inte kunde finansieras har behandlats på lämpligt sätt. I motiverade fall bör Prima-IS vidta korrigerande åtgärder genom att ändra den årliga arbetsplanen eller i efterföljande årliga arbetsplaner.

(25)

I syfte att uppnå målen för Prima bör Prima-IS tillhandahålla ekonomiskt stöd främst i form av bidrag till deltagare för insatser som finansieras genom Prima-IS. De insatserna bör väljas ut efter öppna och konkurrensutsatta ansökningsomgångar under Prima-IS ansvar.

(26)

Hinder för deltagande av nya partner i Primas verksamhet bör övervakas och avhjälpas.

(27)

För att uppnå målen för Prima, och i linje med de tillämpliga reglerna och principerna, såsom principen om vetenskaplig spetskompetens, bör Prima-IS genom sin årliga arbetsplan tillhandahålla en lämplig finansieringsandel, på omkring 25 % av unionens ekonomiska bidrag, som speglar åtagandena från partnerländerna i Medelhavsregionen till Prima, till rättsliga enheter som är etablerade i berörda tredjeländer som betraktas som deltagande stater.

(28)

Ansökningsomgångar som handhas av Prima-IS bör också offentliggöras i den gemensamma portalen för deltagare, samt genom andra elektroniska medel för spridning inom Horisont 2020 som förvaltas av kommissionen.

(29)

Prima-IS bör göra information om genomförandet av finansierade åtgärder allmänt tillgänglig.

(30)

Unionens ekonomiska bidrag bör förvaltas i enlighet med principen om sund ekonomisk förvaltning och med de bestämmelser om indirekt förvaltning som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (6) och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 (7).

(31)

I syfte att skydda unionens ekonomiska intressen bör kommissionen ha rätt att avsluta, minska eller tillfälligt dra in unionens ekonomiska bidrag om Prima genomförs bristfälligt, delvis eller för sent, eller om de deltagande staterna inte bidrar, eller bidrar delvis eller för sent, till finansieringen av Prima.

(32)

I enlighet med det övergripande målet för Horisont 2020 om ökad förenkling bör regelverk som skiljer sig från dem i Horisont 2020 undvikas. Därför omfattas deltagande i indirekta åtgärder som finansieras genom Prima-IS av förordning (EU) nr 1290/2013. På grund av Primas unika mål och särskilda operativa behov är det dock nödvändigt att föreskriva ett begränsat antal undantag i enlighet med artikel 1.3 i den förordningen.

(33)

I syfte att beakta de särdrag som följer av Primas geografiska omfattning, är det nödvändigt att göra undantag från artikel 9.1 b och 9.3 i förordning (EU) nr 1290/2013 för att justera minimikraven för behörighet att delta i indirekta åtgärder. I synnerhet för att anpassas till Primas särskilda karaktär bör minimiantalet deltagare, genom undantag från artikel 9.1 b i förordning (EU) nr 1290/2013, vara tre rättsliga enheter som är etablerade i tre olika deltagande stater, vilket främjar ett balanserat Europa–Medelhavssamarbete. Ett undantag från artikel 9.3 i förordning (EU) nr 1290/2013 är också nödvändigt för att säkerställa att minimikraven för behörighet att delta i indirekta åtgärder inte är diskriminerande mot enheter som är etablerade i tredjeländer som är deltagande stater.

(34)

Undantag från artikel 10.1 och 10.2 i förordning (EU) nr 1290/2013 är nödvändiga för att säkerställa att, som en allmän regel, bara rättsliga enheter som är etablerade i en deltagande stat eller som inrättats i enlighet med unionslagstiftning eller internationella europeiska intresseorganisationer är berättigade till stöd. Prima-IS bör dock också kunna bevilja stöd till mottagare som är etablerade i ett land som inte är en deltagande stat förutsatt att Prima-IS bedömer deltagandet vara avgörande eller om stödet beviljas enligt ett internationellt avtal eller arrangemang. Prima-IS bör övervaka sådana enheters deltagande.

(35)

I förenklingssyfte bör den administrativa bördan stå i strikt proportion till de förutsebara effekterna för alla parter. Dubbelkontroller och oproportionellt betungande dokumentation eller rapportering bör undvikas. Då kontroller utförs bör de nationella programmens särdrag tas i beaktande när så är lämpligt.

(36)

Kontroller av mottagare av unionsmedel som tillhandahålls i enlighet med detta beslut bör säkerställa en minskning av den administrativa bördan, i enlighet med förordning (EU) nr 1291/2013.

(37)

Under hela utgiftscykeln bör unionens ekonomiska intressen skyddas med hjälp av proportionella åtgärder, inbegripet att förebygga, spåra och utreda oriktigheter, att återkräva sådana medel som förlorats eller som utbetalats eller använts felaktigt och, i tillämpliga fall, administrativa sanktioner i enlighet med förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

(38)

Kommissionen bör med beaktande av de deltagande staternas synpunkter samt synpunkter från många olika berörda parter utföra en mellanliggande utvärdering, särskilt av Primas kvalitet och effektivitet och de framsteg som har gjorts i riktning mot de fastställda målen, samt en slutlig utvärdering och bör utarbeta rapporter om dessa utvärderingar.

(39)

På kommissionens begäran bör Prima-IS och de deltagande staterna lämna in all den information som kommissionen behöver inkludera i rapporterna om utvärderingen av Prima och därvid uppmuntras att använda ett harmoniserat format.

(40)

Målet med detta beslut är att stärka integrationen och samordningen av system och verksamhet inom forskning och innovation i Medelhavsländerna på områdena jordbruks- och livsmedelssystem för att göra dem hållbara och integrerad vattenförsörjning och vattenförvaltning. Omfattningen av den forskning och innovation som behövs för att ta itu med utmaningarna i Medelhavsområdet är enorm på grund av att de största hindren är systembetingade. Spännvidden för forskning och innovation är komplicerad, tvärvetenskaplig och kräver ett gränsöverskridande tillvägagångssätt med flera aktörer. Ett gemensamt tillvägagångssätt med många deltagande stater kan bidra till att öka den behövliga omfattningen och spännvidden, genom sammanslagning av ekonomiska och intellektuella resurser. Eftersom målet med detta beslut inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare, genom att integrera nationella insatser i en konsekvent unionsstrategi, samordna enskilda nationella program för forskning och innovation, stödja utformandet av gemensamma forsknings- och finansieringsstrategier över de nationella gränserna och uppnå den kritiska massa av aktörer och investeringar som krävs, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta beslut inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(41)

Unionen bör därför delta i Prima.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Deltagande i Prima

1.   Unionen ska delta i partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima), som genomförs gemensamt av Cypern, Frankrike, Grekland, Israel, Italien, Kroatien, Luxemburg, Malta, Portugal, Slovenien, Spanien, Tunisien, Turkiet och Tyskland (nedan kallade deltagande stater), i enlighet med de villkor som fastställs i detta beslut.

2.   Algeriet, Egypten, Jordanien, Libanon och Marocko ska bli deltagande stater under förutsättning att de ingår internationella avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete med unionen där villkoren för deras deltagande i Prima fastställs.

3.   Alla medlemsstater och alla tredjeländer som är associerade till Horisont 2020 utöver de som förtecknas i punkt 1 i denna artikel får delta i Prima under förutsättning att de uppfyller det villkor som fastställs i artikel 4.1 c och i synnerhet uppfyller de krav som anges i artikel 11.5.

Medlemsstater och tredjeländer som är associerade till Horisont 2020 som uppfyller de villkor som anges i första stycket ska betraktas som deltagande stater vid tillämpningen av detta beslut.

4.   Alla tredjeländer som inte är associerade till Horisont 2020 utöver de som förtecknas i punkt 2 i denna artikel får delta i Prima under förutsättning att

a)

landet uppfyller det villkor som fastställs i artikel 4.1 c och i synnerhet efterlever artikel 11.5,

b)

genomförandestrukturen för Prima (Prima-IS) godkänner landets deltagande i Prima efter att ha utrett vilken relevans dess deltagande har för att uppnå målen för Prima, och

c)

det ingår ett internationellt avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete med unionen där villkoren för dess deltagande i Prima fastställs.

Tredjeländer som uppfyller de villkor som anges i första stycket ska betraktas som deltagande stater vid tillämpningen av detta beslut.

Artikel 2

Mål för Prima

1.   I linje med prioriteringarna för Horisont 2020 är de allmänna målen för Prima att bygga upp forsknings- och innovationskapacitet och utveckla kunskap och gemensamma innovativa lösningar för jordbruks- och livsmedelssystem för att göra dem hållbara och för integrerad vattenförsörjning och vattenförvaltning i Medelhavsområdet, för att systemen samt försörjningen och förvaltningen ska bli klimattåligare, effektivare, mer kostnadseffektiv och miljömässigt och socialt hållbar, och för att bidra till att lösa problem med vattenbrist, livsmedelstrygghet, näring, hälsa, välfärd och migration i ett tidigare skede.

2.   I syfte att bidra till de allmänna mål som anges i punkt 1 ska Prima uppfylla följande specifika mål:

a)

Utformande av en långsiktig, gemensam strategisk agenda på området jordbruks- och livsmedelssystem för att göra dem hållbara och på området integrerad vattenförsörjning och vattenförvaltning.

b)

Inriktning av relevanta nationella forsknings- och innovationsprogram på genomförandet av den strategiska agendan.

c)

Medverkan av alla berörda aktörer från den offentliga och privata sektorn i genomförandet av den strategiska agendan genom sammanslagning av kunskap och ekonomiska resurser för att uppnå den kritiska massa som behövs.

d)

Stärkt finansieringskapacitet avseende forskning och innovation och genomförandekapacitet för alla inblandade aktörer, däribland små och medelstora företag, den akademiska världen, icke-statliga organisationer och lokala forskningscentrum.

Artikel 3

Unionens ekonomiska bidrag till Prima

1.   Unionens ekonomiska bidrag, inklusive Eftaanslag, ska motsvara de deltagande staternas bidrag till Prima. Unionens ekonomiska bidrag får inte överstiga 220 000 000 EUR.

2.   Unionens ekonomiska bidrag enligt punkt 1 i denna artikel ska betalas från de anslag i unionens allmänna budget som anslagits för de relevanta delarna av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020, fastställt genom rådets beslut 2013/743/EU (8), och i synnerhet från del II Industriellt ledarskap och del III Samhällsutmaningar, i enlighet med artiklarna 58.1 c vi, 60 och 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

3.   Unionens ekonomiska bidrag enligt punkt 1 i denna artikel ska användas av genomförandestrukturen för Prima-IS för att

a)

finansiera de åtgärder som anges i artikel 6.1 a,

b)

täcka de administrativa kostnaderna för Prima-IS, upp till högst 6 % av unionens ekonomiska bidrag enligt punkt 1 i denna artikel.

Artikel 4

Villkor för unionens ekonomiska bidrag till Prima

1.   Unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 ska beviljas på följande villkor:

a)

Att de deltagande staterna visar att Prima är inrättat i enlighet med detta beslut.

b)

Att de deltagande staterna eller de organisationer som utnämnts av de deltagande staterna utnämner en enhet som är en juridisk person, i enlighet med artikel 58.1 c vi i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012, till Prima-IS, som ska ansvara för att genomföra Prima effektivt, att ta emot, anslå och övervaka unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 i detta beslut och de deltagande staternas bidrag, i tillämpliga fall, och att säkerställa att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att målen för Prima ska uppnås.

c)

Att varje deltagande stat åtar sig att bidra till finansieringen av Prima genom ett lämpligt bidrag från nationella resurser av relevans för Primas mål.

d)

Att Prima-IS visar sin kapacitet att genomföra Prima, till exempel att ta emot, anslå och övervaka unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 i detta beslut inom ramen för indirekt förvaltning av unionens budget i enlighet med artiklarna 58, 60 och 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

e)

Att en effektiv ledningsmodell inrättas för Prima i enlighet med artikel 12.

f)

Att Prima-IS efter kommissionens godkännande antar de gemensamma principer som avses i artikel 6.9.

2.   Under genomförandet av Prima ska unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 också underställas följande villkor:

a)

Att Prima-IS genomför de mål som anges i artikel 2 och de åtgärder som anges i artikel 6.

b)

Att en lämplig och effektiv förvaltningsmodell upprätthålls i enlighet med artikel 12.

c)

Att Prima-IS uppfyller de rapporteringskrav som fastställs i artikel 60.5 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

d)

Att de deltagande staterna fullgör de åtaganden som avses i punkt 1 c i den här artikeln.

3.   Kommissionen ska bedöma hur de deltagande staterna fullgör sina åtaganden, i synnerhet genom de två första årliga arbetsplanerna. Efter bedömningen får unionens maximala ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 ses över i enlighet med artikel 9.

Artikel 5

De deltagande staternas bidrag till Prima

1.   De deltagande staterna ska bidra, eller se till att deras nationella finansieringsorgan bidrar, ekonomiskt eller in natura, med minst 220 000 000 EUR under perioden från och med den 7 augusti 2017 till och med den 31 december 2028.

2.   De deltagande staternas bidrag ska bestå av

a)

ekonomiska bidrag till Prima-IS, där detta är lämpligt, i syfte att finansiera indirekta åtgärder i enlighet med artikel 6.1 a,

b)

ekonomiska bidrag eller naturabidrag för genomförandet av de åtgärder som avses i artikel 6.1 b, och

c)

ekonomiska bidrag eller naturabidrag till den del av Prima-IS administrativa budget som inte täcks av unionens ekonomiska bidrag som anges i artikel 3.3 b.

3.   De naturabidrag som avses i punkt 2 b i denna artikel ska bestå av kostnader som de deltagande staterna ådrar sig vid genomförandet av sådana åtgärder som avses i artikel 6.1 b, minus unionens direkta eller indirekta ekonomiska bidrag till dessa kostnader.

4.   De naturabidrag som avses i punkt 2 c ska bestå av kostnader som de deltagande staterna ådrar sig med avseende på Prima-IS administrativa budget, minus unionens direkta eller indirekta ekonomiska bidrag till dessa kostnader.

5.   I syfte att värdera de naturabidrag som avses i punkt 2 b och c ska kostnaderna fastställas i enlighet med sedvanlig redovisningspraxis i de berörda deltagande staterna eller nationella finansieringsorganen, de tillämpliga redovisningsstandarderna i den deltagande stat där de berörda nationella finansieringsorganen är etablerade och de tillämpliga internationella redovisningsstandarderna och IFRS-standarderna. Kostnaderna ska styrkas av en oberoende revisor som utsetts av de berörda deltagande staterna eller nationella finansieringsorganen. Om några oklarheter uppstår kring styrkandet kan värderingsmetoden granskas av Prima-IS. Om några oklarheter kvarstår får Prima-IS utföra en revision av värderingsmetoden.

6.   De bidrag som avses i punkt 2 a, b och c i denna artikel och som betraktas som de deltagande staternas bidrag ska göras efter det att den årliga arbetsplanen har antagits. Om den årliga arbetsplanen antas under det referensår som avses i artikel 6.2 kan de bidrag som avses i punkt 2 c i den här artikeln, som betraktas som de deltagande staternas bidrag som ingår i den årliga arbetsplanen, omfatta bidrag som görs från och med den 1 januari det året. Som ett undantag kan de bidrag som avses i punkt 2 c i den här artikeln, som betraktas som de deltagande staternas bidrag som ingår i den första årliga arbetsplanen, omfatta bidrag som görs efter den 7 augusti 2017.

Artikel 6

Åtgärder och genomförande av Prima

1.   Prima ska stödja en rad forsknings- och innovationsverksamheter, såsom anges i dess årliga arbetsplan, genom följande:

a)

Indirekta åtgärder i den mening som avses i förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 och som finansieras av Prima-IS i enlighet med artikel 7 i detta beslut, huvudsakligen i form av bidrag efter gränsöverskridande öppna och konkurrensutsatta ansökningsomgångar som anordnas av Prima-IS, däribland

i)

forsknings- och innovationsåtgärder samt innovationsåtgärder,

ii)

samordnings- och stödåtgärder med fokus på spridning och uppsökande verksamhet för att främja Prima och maximera dess verkan.

b)

Åtgärder som finansieras av de deltagande staterna utan unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1, bestående av

i)

åtgärder som väljs ut efter gränsöverskridande öppna och konkurrensutsatta ansökningsomgångar som anordnas av Prima-IS, hanteras av de nationella finansieringsorganen inom ramen för de deltagande staternas nationella program, varvid det ekonomiska stödet huvudsakligen tillhandahålls i form av bidrag,

ii)

åtgärder inom ramen för de deltagande staternas nationella program, inklusive gränsöverskridande projekt.

2.   Prima ska genomföras på grundval av de årliga arbetsplanerna, som omfattar verksamheter som ska utföras under en period mellan den 1 januari och den 31 december under ett visst år (nedan kallat referensår). Prima-IS ska anta de årliga arbetsplanerna senast den 31 mars referensåret, efter godkännande från kommissionen. Både Prima-IS och kommissionen ska anta de årliga arbetsplanerna utan onödigt dröjsmål. Prima-IS ska offentliggöra den årliga arbetsplanen.

3.   De åtgärder som anges i punkt 1 a och b får endast inledas under referensåret och endast efter att den årliga arbetsplanen har antagits för det året.

4.   Om den årliga arbetsplanen antas under referensåret får unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 användas för att täcka Prima-IS administrativa kostnader som uppstår från och med den 1 januari det referensåret i linje med den årliga arbetsplanen. Unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 får dock täcka Prima-IS administrativa kostnader som uppstår från och med den 7 augusti 2017 i linje med den första årliga arbetsplanen.

5.   Åtgärder får endast finansieras inom ramen för Prima om de fastställs i den årliga arbetsplanen. Den årliga arbetsplanen ska göra åtskillnad mellan de åtgärder som anges i punkt 1 a i denna artikel, de åtgärder som anges i punkt 1 b i denna artikel och de administrativa kostnaderna för Prima-IS. Den ska innehålla tillhörande utgiftsberäkningar samt budgetanslaget för åtgärder som finansieras med unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 och åtgärder som finansieras av de deltagande staterna utan unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1. Den årliga arbetsplanen ska också innefatta det beräknade värdet av de deltagande staternas naturabidrag som avses i artikel 5.2 b.

6.   Årliga arbetsplaner för ett referensår som genomgått ändringar och årliga arbetsplaner för följande referensår ska ta resultat från tidigare ansökningsomgångar i beaktande. Man ska i planerna sträva efter att beakta otillräcklig täckning av vetenskapliga ämnen, i synnerhet de som tidigare beaktats i de åtgärder som anges i punkt 1 b och som inte kunnat finansieras i tillräcklig omfattning.

7.   De slutliga åtgärderna som ska finansieras, inklusive de slutliga ansökningsomgångarna inom ramen för de berörda årliga arbetsplanerna, ska inledas senast den 31 december 2024. I vederbörligen motiverade fall får de inledas senast den 31 december 2025.

8.   Åtgärder som ska finansieras av de deltagande staterna utan unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 får endast tas med i den årliga arbetsplanen efter ett positivt resultat av en extern oberoende bedömning gjord av internationella sakkunniga med avseende på målen för Prima, anordnad av Prima-IS.

9.   Åtgärder som ingår i den årliga arbetsplanen och som finansieras av de deltagande staterna utan unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 ska genomföras i enlighet med gemensamma principer som ska antas av Prima-IS efter godkännande från kommissionen. De gemensamma principerna ska beakta de principer som fastställs i detta beslut, i avdelning VI i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och i förordning (EU) nr 1290/2013, i synnerhet principerna om likabehandling, öppenhet, oberoende sakkunnigbedömning och urval. Prima-IS ska också efter godkännande från kommissionen anta kraven avseende de deltagande staternas rapportering till Prima-IS, bland annat med avseende på indikatorer som införs i varje åtgärd.

10.   De åtgärder som avses i punkt 1 b i ska, utöver de gemensamma principer som avses i punkt 9, uppfylla följande villkor:

a)

Förslagen ska gälla gränsöverskridande projekt, med deltagande av minst tre oberoende rättsliga enheter som är etablerade i tre olika länder som betraktas som deltagande stater i enlighet med detta beslut senast vid tidsfristen för inlämnande i den berörda ansökningsomgången, av vilka

i)

minst en ska vara etablerad i en medlemsstat eller i ett tredjeland som är associerat till Horisont 2020 och som inte omfattas av led ii, och

ii)

minst en ska vara etablerad i ett tredjeland som anges i artikel 1.2 eller i ett tredjeland som angränsar till Medelhavet.

b)

Förslagen ska väljas ut efter gränsöverskridande ansökningsomgångar och utvärderas med hjälp av minst tre oberoende experter, på grundval av kriterierna spetskompetens, effekter samt kvalitet och effektivitet i genomförandet.

c)

Förslagen ska rangordnas utifrån utvärderingsresultaten. Urvalet ska göras av Prima-IS och bör följa denna rangordning. De deltagande staterna ska enas om en lämplig finansieringsmodell som möjliggör finansiering av största möjliga antal förslag över tröskelnivån på grundval av rangordningen, i synnerhet genom att tillhandahålla reservbelopp till de nationella bidragen för ansökningsomgångar. Skulle ett eller flera projekt inte kunna finansieras kan de projekt som följer direkt efter i rangordningen väljas ut.

11.   Prima-IS ska övervaka och rapportera till kommissionen om genomförandet av alla åtgärder som ingår i den årliga arbetsplanen.

12.   Alla offentliggöranden eller publikationer som rör Primaåtgärderna och som görs i samarbete med Prima, oavsett om de genomförs av Prima-IS, en deltagande stat eller dess nationella finansieringsorgan, eller deltagare i en åtgärd, ska märkas eller sammärkas med texten ”[åtgärdens namn] är en del av programmet Prima som stöds av Europeiska unionen”.

Artikel 7

Regler för deltagande och spridning

1.   Prima-IS ska anses vara ett finansieringsorgan i den mening som avses i förordning (EU) nr 1290/2013 och ska ge ekonomiskt stöd till indirekta åtgärder som avses i artikel 6.1 a i detta beslut, i enlighet med de bestämmelser som fastställs i den förordningen, med beaktande av de undantag som fastställs i denna artikel.

2.   Genom undantag från artikel 9.1 b i förordning (EU) nr 1290/2013 ska minimiantalet deltagare vara tre rättsliga enheter som är etablerade i tre olika länder som betraktas som deltagande stater i enlighet med detta beslut senast vid tidsfristen för inlämnande i den berörda ansökningsomgången, varav

a)

minst en ska vara etablerad i en medlemsstat eller i ett tredjeland som är associerat till Horisont 2020 och som inte omfattas av led b, och

b)

minst en ska vara etablerad i ett tredjeland som anges i artikel 1.2 eller i ett tredjeland som angränsar till Medelhavet.

3.   Genom undantag från artikel 9.3 i förordning (EU) nr 1290/2013 ska minimikravet i vederbörligen motiverade fall enligt den årliga arbetsplanen vara deltagande av en rättslig enhet som är etablerad i en deltagande stat i enlighet med detta beslut senast vid tidsfristen för inlämnande i den berörda ansökningsomgången.

4.   Genom undantag från artikel 10.1 och 10.2 i förordning (EU) nr 1290/2013 är följande deltagare berättigade till stöd från Prima-IS:

a)

Varje rättslig enhet som är etablerad i en deltagande stat eller som skapats i enlighet med unionslagstiftning.

b)

Varje internationell europeisk intresseorganisation enligt definitionen i artikel 2.1.12 i förordning (EU) nr 1290/2013.

5.   För en deltagande internationell organisation eller en deltagande rättslig enhet etablerad i ett land som inte är en deltagande stat, vilka inte är berättigade till stöd i enlighet med punkt 4, får stöd från Prima-IS beviljas under förutsättning att minst ett av följande villkor är uppfyllt:

a)

Deltagandet anses vara avgörande av Prima-IS för genomförandet av åtgärden.

b)

Stödet ges enligt ett bilateralt vetenskapligt och tekniskt avtal eller annan överenskommelse mellan unionen och den internationella organisationen eller, för enheter som är etablerade i ett land som inte är en deltagande stat, det land där den rättsliga enheten är etablerad.

6.   Utan att det påverkar förordning (EU, Euratom) nr 966/2012, delegerad förordning (EU) nr 1268/2012 eller förordning (EU) nr 1290/2013 kan den gällande mallen för bidragsavtal föreskriva att också rättsliga enheter som är etablerade i länder som inte är deltagande stater och som får bidrag från Prima-IS ska visa upp tillräckliga finansiella garantier.

7.   Utan att det påverkar förordning (EU) nr 1290/2013 och med hänsyn till Primas särskilda karaktär kan Prima-IS i den årliga arbetsplanen införa ett ytterligare villkor för deltagande, vad gäller vilka typer av enheter som kan bli samordnare i indirekta åtgärder.

Artikel 8

Avtal mellan unionen och Prima-IS

1.   Under förutsättning att en positiv förhandsbedömning görs av Prima-IS i enlighet med artikel 61.1 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och att tillräckliga ekonomiska garantier tillhandahålls i enlighet med artikel 58.1 c vi i den förordningen ska kommissionen, på unionens vägnar, ingå ett delegeringsavtal och avtal om årlig överföring av medel med Prima-IS.

2.   Det delegeringsavtal som avses i punkt 1 i den här artikeln ska ingås i enlighet med artiklarna 58.3, 60 och 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och artikel 40 i delegerad förordning (EU) nr 1268/2012. I avtalet ska bland annat följande fastställas:

a)

Kraven för Prima-IS-bidrag avseende de resultatindikatorer som anges i bilaga II till beslut 2013/743/EU.

b)

Kraven för Prima-IS-bidrag till den övervakning som avses i bilaga III till beslut 2013/743/EU.

c)

De särskilda resultatindikatorer som gäller Prima-IS funktion.

d)

Kraven för Prima-IS i fråga om tillhandahållande av information om administrativa kostnader och om detaljerade uppgifter om genomförandet av Prima.

e)

Arrangemangen för tillhandahållandet av sådana uppgifter som är nödvändiga för att säkerställa att kommissionen kan uppfylla sina spridnings- och rapporteringsskyldigheter.

f)

Arrangemangen för kommissionens godkännande eller förkastande av förslaget till årlig arbetsplan, de gemensamma principer som avses i artikel 6.9 och rapporteringskraven för de deltagande staterna, innan de antas av Prima-IS.

g)

Bestämmelser för offentliggörande av Prima-IS ansökningsomgångar, i synnerhet i den gemensamma portalen för deltagare, samt genom andra elektroniska metoder för spridning inom Horisont 2020 under kommissionens förvaltning.

Artikel 9

Avslutande, minskning eller tillfälligt indragande av unionens ekonomiska bidrag

1.   Om Prima inte genomförs eller genomförs bristfälligt, delvis eller för sent, får kommissionen avsluta, minska proportionellt eller tillfälligt dra in unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 i enlighet med det faktiska genomförandet av Prima.

2.   Om de deltagande staterna inte bidrar, bidrar delvis eller för sent i finansieringen av Prima får kommissionen avsluta, minska proportionellt eller tillfälligt dra in unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1, med beaktande av det finansieringsbelopp som de deltagande staterna har anslagit för genomförandet av Prima.

Artikel 10

Efterhandsrevision

1.   Efterhandsrevision av utgifter för de indirekta åtgärder som avses i artikel 6.1 a i detta beslut ska utföras av Prima-IS i enlighet med artikel 29 i förordning (EU) nr 1291/2013.

2.   Kommissionen får besluta att själv utföra den revision som avses i punkt 1. I sådana fall ska den göra det i enlighet med de tillämpliga reglerna, i synnerhet bestämmelserna i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012, (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013.

Artikel 11

Skydd av unionens ekonomiska intressen

1.   Kommissionen ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av åtgärder som finansieras enligt detta beslut, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda medel samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande administrativa sanktioner.

2.   Prima-IS ska ge kommissionens personal och andra personer som har auktoriserats av kommissionen, samt revisionsrätten, tillträde till sina områden och lokaler och till all den information som behövs för att utföra kontrollerna, även information i elektroniskt format.

3.   Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får utföra utredningar, till exempel kontroller på plats och inspektioner, i enlighet med de bestämmelser och förfaranden som fastställs i rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 (9) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 833/2013 (10), i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med ett bidragsavtal, bidragsbeslut eller ett kontrakt som direkt eller indirekt har finansierats i enlighet med detta beslut.

4.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1, 2 och 3 ska kontrakt, bidragsavtal och bidragsbeslut som följer av genomförandet av detta beslut innehålla bestämmelser som uttryckligen ger kommissionen, Prima-IS, revisionsrätten och Olaf behörighet att utföra sådana kontroller och utredningar, i enlighet med deras respektive befogenheter. Om genomförandet av en åtgärd helt eller delvis kontrakteras ut eller vidaredelegeras, eller om det krävs att ett offentligt kontrakt eller ekonomiskt stöd tilldelas en tredje part, ska kontraktet, bidragsavtalet eller bidragsbeslutet innehålla en skyldighet för entreprenören eller stödmottagaren att av alla inblandade tredje parter kräva uttryckligt godkännande av dessa befogenheter för kommissionen, Prima-IS, revisionsrätten och Olaf.

5.   Vid genomförandet av Prima ska de deltagande staterna vidta de rättsliga, reglerande, administrativa och andra åtgärder som behövs för att skydda unionens ekonomiska intressen, i synnerhet för att säkerställa fullständig återbetalning av alla unionens fordringar i enlighet med förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och delegerad förordning (EU) nr 1268/2012.

Artikel 12

Primas ledning

1.   Organen i Prima-IS ska omfatta

a)

en förvaltningsstyrelse som ska ha en ordförande och en medordförande,

b)

en styrkommitté,

c)

ett sekretariat, som leds av en direktör,

d)

en rådgivande vetenskaplig kommitté.

2.   Prima-IS ska ledas av förvaltningsstyrelsen, där alla de deltagande staterna företräds. Förvaltningsstyrelsen ska vara det beslutsfattande organet för Prima-IS.

Förvaltningsstyrelsen ska, efter godkännande från kommissionen, anta

a)

den årliga arbetsplanen,

b)

de gemensamma principer som avses i artikel 6.9, och

c)

kraven avseende de deltagande staternas rapportering till Prima-IS.

Förvaltningsstyrelsen ska kontrollera att de villkor som anges i artiklarna 1.3 och 4.1 c uppfylls och ska underrätta kommissionen om detta.

Förvaltningsstyrelsen ska godkänna deltagandet i Prima för alla tredjeländer som inte är associerade till Horisont 2020, förutom de som förtecknas i artikel 1.2, efter att ha granskat hur relevant deras deltagande är för att målen för Prima ska uppnås.

Varje deltagande stat ska ha en röst i förvaltningsstyrelsen. Besluten ska fattas enhälligt. Om enhällighet inte kan uppnås ska förvaltningsstyrelsen anta sina beslut genom en majoritet med minst 75 % av de giltiga avgivna rösterna.

Unionen, företrädd av kommissionen, ska bjudas in till alla möten i förvaltningsstyrelsen som observatör, och får delta i diskussionerna. Den ska motta alla behövliga dokument.

3.   Förvaltningsstyrelsen ska fastställa antalet ledamöter i styrkommittén, som ska vara minst fem, och ska utnämna dem. Styrkommittén ska övervaka direktörens arbete och ge förvaltningsstyrelsen råd om sekretariatets genomförande av Prima. Den ska i synnerhet ge vägledning om genomförandet av den årliga budgeten och den årliga arbetsplanen.

4.   Förvaltningsstyrelsen ska inrätta Prima-IS sekretariat som Primas verkställande organ.

Sekretariatet ska

a)

genomföra den årliga arbetsplanen,

b)

stödja de andra organen i Prima-IS,

c)

övervaka och rapportera om genomförandet av Prima,

d)

förvalta unionens ekonomiska bidrag enligt artikel 3.1 och de deltagande staternas ekonomiska bidrag samt rapportera om användningen av dem,

e)

öka synligheten för Prima genom opinionsbildning och kommunikation,

f)

samarbeta med kommissionen i enlighet med det delegeringsavtal som avses i artikel 8,

g)

säkerställa insyn i Primas verksamhet.

5.   Förvaltningsstyrelsen ska utnämna en rådgivande vetenskaplig kommitté som består av framstående oberoende experter med sakkunskap om områden av relevans för Prima. Förvaltningsstyrelsen ska fastställa antalet medlemmar i den rådgivande vetenskapliga kommittén och förfarandena för deras utnämning i enlighet med artikel 40 i förordning (EU) nr 1290/2013.

Den rådgivande vetenskapliga kommittén ska:

a)

Ge förvaltningsstyrelsen råd om strategiska prioriteringar och behov.

b)

Ge förvaltningsstyrelsen råd om innehållet i och omfattningen av förslaget till årlig arbetsplan från en vetenskaplig och teknisk synpunkt.

c)

Se över de vetenskapliga och tekniska aspekterna av genomförandet av Prima och yttra sig om dess årliga rapport.

Artikel 13

Informationsförmedling

1.   På kommissionens begäran ska Prima-IS sända kommissionen all information som den behöver för att utarbeta de rapporter som avses i artikel 14.

2.   De deltagande staterna ska genom Prima-IS tillställa kommissionen all information som Europaparlamentet, rådet eller revisionsrätten begär gällande den ekonomiska förvaltningen av Prima.

3.   Kommissionen ska inkludera den information som avses i punkt 2 i denna artikel i de rapporter som avses i artikel 14.

Artikel 14

Utvärdering

1.   Senast den 30 juni 2022 ska kommissionen utföra en mellanliggande utvärdering av Prima med hjälp av oberoende experter. Kommissionen ska utarbeta en rapport om utvärderingen, som innehåller slutsatserna av utvärderingen och kommissionens anmärkningar. Kommissionen ska sända denna rapport till Europaparlamentet och rådet senast den 31 december 2022.

2.   Senast den 31 december 2028 ska kommissionen utföra en slutlig utvärdering av Prima med hjälp av oberoende experter. Kommissionen ska utarbeta en rapport om utvärderingen, som innehåller slutsatserna av utvärderingen och sända denna rapport till Europaparlamentet och rådet senast den 30 juni 2029.

Artikel 15

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 16

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Strasbourg den 4 juli 2017.

På Europaparlamentets vägnar

A. TAJANI

Ordförande

På rådets vägnar

M. MAASIKAS

Ordförande


(1)  EUT C 125, 21.4.2017, s. 80.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 13 juni 2017 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 26 juni 2017.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1290/2013 av den 11 december 2013 om reglerna för deltagande och spridning i Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av förordning (EG) nr 1906/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 81).

(5)  EUT C 205, 19.7.2013, s. 9.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(7)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).

(8)  Rådets beslut 2013/743/EU av den 3 december 2013 om inrättande av det särskilda programmet för genomförande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut 2006/971/EG, 2006/972/EG, 2006/973/EG, 2006/974/EG och 2006/975/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 965).

(9)  Rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter (EGT L 292, 15.11.1996, s. 2).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).


Uttalande från kommissionen om ekonomiska garantier för genomförandestrukturen för Prima

1.

När det gäller Prima-initiativet stadgas i EU:s budgetförordning artikel 58.1 c vi att kommissionen får anförtro genomförande av unionens budget åt privaträttsliga organ som anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter (genomförandestruktur). Ett sådant organ måste lämna tillräckliga ekonomiska garantier.

2.

För att respektera en sund ekonomisk förvaltning av EU:s medel bör dessa garantier omfatta, utan begränsning av räckvidd eller belopp, eventuella skulder som genomförandestrukturen har gentemot unionen i samband med genomförandeuppgifter som föreskrivs i delegeringsavtalet. Kommissionen förväntar sig vanligen att garanterna godtar solidariskt ansvar för genomförandestrukturens skulder.

3.

På grundval av en detaljerad bedömning, särskilt om huruvida resultatet av förhandsbedömningar som utförts avseende genomförandestrukturen i linje med artikel 61 i budgetförordningen anses adekvata, kommer emellertid kommissionens utanordnare med ansvar för Prima att föreskriva följande:

Med beaktande av proportionalitetsprincipen får de ekonomiska garantier som begärs från genomförandestrukturen vara begränsade till maximibeloppet för unionens bidrag.

I enlighet därmed kommer varje garants ansvar att stå i proportion till dennas andel av dess bidrag till Prima.

Garanterna kan godkänna villkoren för hur detta ansvar ska bäras i sina respektive ansvarsförklaringar.