8.8.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 211/9


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1368

av den 6 augusti 2015

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller stöd till biodlingssektorn

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 57 första stycket leden a och c och andra stycket och artikel 223.3,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 (2), särskilt artikel 58.4, artikel 63.5 första stycket led b och andra stycket och artikel 64.7 första stycket led a och andra stycket, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) nr 1308/2013 har ersatt rådets förordning (EG) nr 1234/2007 (3) och innehåller nya bestämmelser för stöd inom biodlingssektorn. Den ger kommissionen befogenhet att anta delegerade akter och genomförandeakter på området. För att säkra att stödordningen fungerar i den nya rättsliga ramen behöver vissa bestämmelser antas genom sådana akter. De akterna bör ersätta kommissionens förordning (EG) nr 917/2004 (4). Den förordningen upphävs genom kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1366 (5).

(2)

Enligt artikel 55.1 i förordning (EU) nr 1308/2013 får medlemsstaterna utarbeta nationella treårsprogram för biodlingssektorn (nedan kallade biodlingsprogram). Enligt artikel 55.3 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska de medlemsstater som väljer denna möjlighet genomföra en studie över produktions- och saluföringsstrukturerna inom sina biodlingssektorer. Det är nödvändigt att fastställa programmens och studiernas innehåll.

(3)

De biodlingsprogram som medlemsstaterna tar fram måste godkännas av kommissionen. Det är därför nödvändigt att fastställa en tidsfrist inom vilken medlemsstaterna måste sända in programmen till kommissionen och ett förfarande för kommissionens godkännande av programmen.

(4)

Eftersom biodlingssektorn omfattar ett stort antal små producenter, bör medlemsstaterna och kommissionen offentliggöra biodlingsprogrammen så snart de har godkänts.

(5)

För att ge utrymme för flexibilitet vid genomförandet av biodlingsprogrammen och begränsa den administrativa bördan bör medlemsstaterna ges möjlighet att ändra de åtgärder som ingår i biodlingsprogrammen under genomförandet, förutsatt att det övergripande taket för de beräknade årliga utgifterna inte överskrids och att unionens bidrag till finansieringen av programmen förblir 50 % av de utgifter som belastar medlemsstaterna. Det bör emellertid fastställas ett förfarande för större ändringar av program.

(6)

Medlemsstaterna bör övervaka genomförandet av biodlingsprogrammen. Medlemsstaternas förfaranden för kontroller bör överensstämma med de allmänna principer som fastställs i artikel 59 i förordning (EU) nr 1306/2013. Medlemsstaterna bör anmäla sina förfaranden till kommissionen tillsammans med programmen.

(7)

För att kontrollera att villkoren för beviljande av unionsfinansiering är uppfyllda bör de deltagande medlemsstaterna genomföra administrativa kontroller och kontroller på plats. Medlemsstaterna bör se till att minst 5 % av de sökande kontrolleras inom ramen för kontrollerna på plats. Medlemsstaterna bör basera sina stickprov på hela underlaget av sökande och stickprovet bör bestå dels av en slumpmässig del, så att felfrekvensen blir representativ, och dels en riskbaserad del, som bör inriktas på de områden där risken för fel är störst.

(8)

I enlighet med de allmänna bestämmelser om skydd av unionens ekonomiska intressen, som fastställs i artiklarna 54, 58 och 63 i förordning (EU) nr 1306/2013, bör medlemsstaterna upprätta ett lämpligt system för korrigeringar och påföljder vid oriktigheter enligt vilket det är möjligt att återkräva alla felaktigt utbetalda belopp plus ränta som beräknas i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 908/2014 (6). Medlemsstaterna bör anmäla sina system till kommissionen samtidigt som de anmäler programmen.

(9)

Biodlingsåret bör omfatta en sådan tidsperiod att medlemsstaterna kan utföra kontroller avseende biodlingsåtgärderna.

(10)

För att göra det möjligt att bedöma verkningarna av biodlingsprogrammen och samtidigt ta hänsyn till behovet av att begränsa den administrativa bördan för medlemsstaterna och biodlingssektorn är det nödvändigt att medlemsstaterna lämnar en årlig rapport till kommissionen som för varje åtgärd i programmet sammanfattar utgifterna och de resultat som uppnåtts, med hjälp av resultatindikatorer.

(11)

Under genomförandet av biodlingsprogrammen bör det säkras att de åtgärder som ingår är förenliga med programmen för landsbygdsutveckling enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (7). Medlemsstaterna bör därför i sina biodlingsprogram ange vilka kriterier de har fastställt för att motverka dubbelfinansiering av biodlingsprogrammen inom ramen för stödet till biodlingssektorn enligt artikel 55 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 och för stödet till landsbygdsutveckling enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL 1

INLEDANDE BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för unionens stöd till de nationella program för biodlingssektorn som avses i artikel 55 i förordning (EU) nr 1308/2013 (nedan kallade biodlingsprogram).

Artikel 2

Biodlingsåret

För genomförandet av biodlingsprogrammen ska med biodlingsåret avses en tolvmånadersperiod från den 1 augusti till och med den 31 juli.

KAPITEL 2

BIODLINGSPROGRAM

Artikel 3

Anmälan av biodlingsprogrammen

Varje medlemsstat ska meddela kommissionen sitt förslag till samlat biodlingsprogram för hela medlemsstatens territorium senast den 15 mars före inledningen av programmets första biodlingsår.

Artikel 4

Biodlingsprogrammens innehåll

Biodlingsprogrammen ska omfatta de delar som anges i bilagan.

Artikel 5

Godkännande av biodlingsprogrammen

1.   Biodlingsprogrammen ska senast den 15 juni före inledningen av programmets första biodlingsår godkännas av kommissionen i enlighet med artikel 57 första stycket led c i förordning (EU) nr 1308/2013.

2.   De godkända biodlingsprogrammen ska offentliggöras på kommissionens webbplats.

Artikel 6

Ändringar av biodlingsprogrammen

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 2 får medlemsstaterna ändra åtgärderna i biodlingsprogrammen under biodlingsåret, till exempel genom att det införs eller stryks åtgärder eller typer av insatser, genom att det görs ändringar i beskrivningen av åtgärderna eller villkoren för stödberättigande eller genom att medel överförs mellan olika åtgärder, förutsatt att de berörda åtgärderna fortsätter att vara förenliga med artikel 55.4 i förordning (EU) nr 1308/2013.

De ekonomiska gränserna för varje åtgärd får ändras, förutsatt att det övergripande taket för de planerade årliga utgifterna inte överskrids och att unionsfinansieringen till biodlingsprogrammen inte överstiger 50 % av de kostnader som den berörda medlemsstaten ska stå för enligt det godkända programmet.

2.   Ansökningar om ändring av biodlingsprogrammen som innebär att det införs en ny åtgärd eller att en befintlig åtgärd stryks ska lämnas in till kommissionen av medlemsstaterna, och ändringarna ska ha godkänts av kommissionen innan de genomförs.

3.   De ansökningar som avses i punkt 2 ska godkännas av kommissionen i enlighet med följande förfarande:

a)

De representativa organisationer som samarbetar med medlemsstaten om att utarbeta biodlingsprogrammen ska rådfrågas.

b)

En ändring ska anses vara godkänd om kommissionen inte framför synpunkter angående ansökan inom 21 arbetsdagar från och med det att kommissionen tar emot ansökan. Om kommissionen gör anmärkningar, ska ändringen anses vara godkänd så snart kommissionen meddelar medlemsstaten att anmärkningarna har åtgärdats fullt ut.

KAPITEL 3

UNIONSFINANSIERING

Artikel 7

Stödberättigande utgifter och utbetalningar

Endast utgifter i samband med genomförandet av åtgärderna i medlemsstatens biodlingsprogram ska berättiga till unionsfinansiering.

Medlemsstaternas utbetalningar till stödmottagarna för de åtgärder som genomförs under ett biodlingsår ska göras under en tolvmånadersperiod från och med den 16 oktober under det aktuella biodlingsåret till och med den 15 oktober följande år.

KAPITEL 4

ÖVERVAKNING OCH KONTROLLER

Artikel 8

Kontroller

1.   Medlemsstaterna ska genomföra kontroller för att säkerställa att villkoren för unionsfinansiering är uppfyllda. Kontrollerna ska bestå av både administrativa kontroller och kontroller på plats i enlighet med de allmänna principer som fastställs i artikel 59 i förordning (EU) nr 1306/2013.

2.   Vid kontrollerna på plats ska medlemsstaterna verifiera

a)

att åtgärderna i biodlingsprogrammet har genomförts korrekt, särskilt investeringsåtgärder och åtgärder som avser tillhandhållandet av tjänster,

b)

att de faktiska utgifterna minst motsvarar det stöd som begärts,

c)

om relevant, att antalet bikupor som angetts i ansökan överensstämmer med det antal som sökanden konstaterats ha, med beaktande av kompletterande uppgifter som biodlaren tillhandahållit om verksamheten under det berörda biodlingsåret.

3.   Varje medlemsstat ska säkerställa att minst 5 % av de sökande inom ramen för medlemsstatens biodlingsprogram blir föremål för kontroller på plats.

Kontrollurvalet ska göras från hela underlaget av sökande och ska omfatta följande:

a)

ett antal slumpmässigt utvalda sökande, i syfte att säkra en representativ felfrekvens,

b)

ett antal sökande som väljs ut på grundval av en riskanalys utifrån följande kriterier:

i)

det stödbelopp som anslagits till stödmottagarna,

ii)

typen av insatser som finaniseras inom ramen för biodlingsåtgärderna,

iii)

slutsatserna från tidigare kontroller på plats,

iv)

andra kriterier som fastställs av medlemsstaterna.

Artikel 9

Medel som betalats ut felaktigt och påföljder

1.   Den ränta som ska läggas till det felaktigt utbetalda belopp som återkrävs enligt artikel 54.1, 58.1 e eller 63.3 i förordning (EU) nr 1306/2013 ska beräknas i enlighet med artikel 27 i genomförandeförordning (EU) nr 908/2014.

2.   I fall av bedrägerier eller allvarlig försummelse som stödmottagen är ansvarig för, ska stödmottagaren, utöver att betala tillbaka det felaktigt utbetalda belopp som erhållits med ränta, i enlighet med artikel 63.3 i förordning (EU) nr 1306/2013, betala ett belopp som motsvarar skillnaden mellan det ursprungligen utbetalda beloppet och det belopp som stödmottagaren har rätt till.

KAPITEL 5

FÖRESKRIFTER FÖR MEDDELANDEN OCH OFFENTLIGGÖRANDE

Artikel 10

Årlig genomföranderapport

1.   Från och med 2018 ska var och en av de deltagande medlemsstaterna senast den 15 mars varje år lämna en årlig genomföranderapport till kommissionen om tillämpningen av medlemsstatens biodlingsprogram under föregående biodlingsår.

2.   Den årliga genomföranderapporten ska innehålla följande:

a)

En sammanfattning av de faktiska utgifterna i euro under biodlingsåret, fördelat per åtgärd.

b)

De resultat som erhållits, på grundval av de valda resultatindikatorerna för varje genomförd åtgärd.

Artikel 11

Datum för anmälan av antalet bikupor

Den anmälan som avses i artikel 3 i den delegerade förordningen (EU) 2015/1366 ska göras senast den 15 mars varje år från och med 2017.

Artikel 12

Föreskrifter för anmälningar

De anmälningar till kommissionen som avses i artiklarna 3, 6, 10 och 11 i den här förordningen ska göras i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 (8).

Artikel 13

Offentliggörande av aggregerade uppgifter

Kommissionen ska på sin webbplats offentliggöra aggregerade uppgifter om följande:

a)

Antal bikupor som anmälts enligt artikel 11.

b)

Årliga genomföranderapporter som lämnats in enligt artikel 10.

c)

En studie av produktions- och saluföringsstrukturer inom biodlingssektorn enligt punkt 3 i bilagan, vilken ska ingå i det biodlingsprogram som anmäls i enlighet med artikel 3.

KAPITEL 6

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 14

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 augusti 2015.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 549.

(3)  Rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (”förordningen om en samlad marknadsordning”) (EUT L 299, 16.11.2007, s. 1).

(4)  Kommissionens förordning (EG) nr 917/2004 av den 29 april 2004 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 797/2004 om insatser på biodlingsområdet (EUT L 163, 30.4.2004, s. 83).

(5)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1366 av den 11 maj 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller stöd inom biodlingssektorn (se sidan 3 i detta nummer av EUT).

(6)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 908/2014 av den 6 augusti 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 med beaktande av utbetalande organ och andra organ, ekonomisk förvaltning, räkenskapsavslutning, regler om kontroller, värdepapper och öppenhet (EUT L 255, 28.8.2014, s. 59).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).

(8)  Kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 av den 31 augusti 2009 om närmare bestämmelser för medlemsstaternas anmälningar till kommissionen av uppgifter och dokument inom ramen för genomförandet av den gemensamma organisationen av marknaderna, systemet för direktstöd, främjandet av försäljning av jordbruksprodukter och ordningarna för de yttersta randområdena och de mindre Egeiska öarna (EUT L 228, 1.9.2009, s. 3).


BILAGA

Stödprogrammen ska minst omfatta följande delar:

1.

En utvärdering av de resultat som uppnåtts under genomförandet av det eventuella föregående biodlingsprogrammet. Från och med biodlingsprogrammen 2020–2022 ska utvärderingen grundas på de två senaste årliga genomföranderapporterna avseende det föregående programmet enligt artikel 10.

2.

En beskrivning av den metod som används för att bestämma antalet bikupor i enlighet med artikel 2 i den delegerade förordningen (EU) 2015/1366.

3.

En studie som utförts av medlemsstaten och som behandlar produktions- och saluföringsstrukturerna inom biodlingssektorn på medlemsstatens territorium. Studien ska minst omfatta följande information, som täcker de två kalenderår som föregick anmälan av biodlingsprogrammet för godkännande:

i)

Antal biodlare.

ii)

Antal biodlare som odlar fler än 150 bikupor.

iii)

Antal bikupor som odlas av biodlare som har fler än 150 bikupor.

iv)

Antal biodlare som är organiserade i sammanslutningar av biodlare.

v)

Årlig nationell produktion av honung under de två kalenderår som föregick anmälan av biodlingsprogrammet för godkännande.

vi)

Prisintervall för blandhonung på en produktionsanläggning.

vii)

Prisintervall för blandhonung hos grossiståterförsäljare.

viii)

Beräknad genomsnittlig avkastning i kg av honung per bikupa och år.

ix)

Beräknad genomsnittlig produktionskostnad (fast och rörlig) per kg honung som produceras.

x)

Det antal bikupor som fastställdes under de två kalenderår som föregick anmälan av biodlingsprogrammet för godkännande för de medlemsstater som inte hade något sådant program under den föregående treårsperioden.

4.

En utvärdering av behoven inom biodlingssektorn i medlemsstaten, vilken minst ska grundas på resultaten från det eventuella föregående biodlingsprogrammet och en studie av produktions- och saluföringsstrukturerna inom biodlingssektorn, samt resultaten av samarbetet med representativa organisationer inom biodlingssektorn.

5.

En beskrivning av målen för biodlingsprogrammet och kopplingen mellan dessa mål och de biodlingsåtgärder som ingår i förteckningen i artikel 55.4 i förordning (EU) nr 1308/2013.

6.

En detaljerad beskrivning av de åtgärder som kommer att genomföras inom ramen för de biodlingsåtgärder som ingår i förteckningen i artikel 55.4 i förordning (EU) nr 1308/2013, inbegripet beräknade kostnader och en finansieringsplan fördelad på år och åtgärd.

7.

De kriterier som fastställs av medlemsstaterna för att säkerställa att det inte förekommer dubbelfinansiering av biodlingsprogrammen i enlighet med artikel 5 i den delegerade förordningen (EU) 2015/1366.

8.

De resultatindikatorer som används för varje utvald biodlingsåtgärd. Medlemsstaterna ska välja ut minst en relevant resultatindikator per åtgärd.

9.

En redogörelse för hur biodlingsprogrammet ska genomföras, inbegripet

i)

medlemsstatens utseende av en kontaktpunkt som ska ansvara för förvaltningen av biodlingsprogrammen,

ii)

en beskrivning av förfarandet för kontroller,

iii)

en beskrivning av de åtgärder som ska vidtas i händelse av felaktiga utbetalningar till stödmottagarna, inklusive påföljder,

iv)

bestämmelser som säkrar att det godkända programmet ges offentlighet i medlemsstaten,

v)

de åtgärder som vidtagits för att samarbeta med representativa organisationer inom biodlingssektorn,

vi)

en beskrivning av den metod som använts för att utvärdera resultaten av åtgärderna i biodlingsprogrammet för biodlingssektorn i den berörda medlemsstaten.